Luk De Bruyker te gast op Gent.blogt

dinsdag 29 maart 2005 7u15 | Luk De Bruyker | 20 reacties
Trefwoorden: , .

Luk De Bruyker en zijn alter ego Pierke Pierlala zijn een begrip in Gent. In 1968 stichtte hij het toenmalige “Marionettenteater Taptoe”. Met de voorstellingen van Taptoe reisde hij de hele wereld af en groeide hij uit tot één van de belangrijkste scenografen van het poppen- en figurentheater in België. Hij werkte lange tijd nauw samen met Neirynck en startte samen met hem “’t Spelleke van Drei Kluite”, ondertussen een jaarlijks weerkerend fenomeen op de Gentse Feesten. Deze zomer, tijdens diezelfde Gentse Feesten kruipt hij in de huid van de geliefde volksauteur/acteur Romain Deconinck en speelt in een auditorium aan de Blandijnberg.Maar deze week schrijft hij bij ons als gastblogger. Het woord is aan Luk!

Gent maakt zich op voor een lange hete zomer, zoveel is duidelijk , afgaand op het paasweekeinde. Ik was weer eens toerist in eigen stad en ik heb er eindeloos van genoten.
Op uitnodiging van kameraaad, auteur Freek Neirynck, die vorig jaar één van de bootjes op de Gentse binnenwateren “Romain” liet dopen, vaarden we met vrienden en kompanen van ’t Spelleke van Drei Kluite en de weduwe van Romain Deconinck, Yvonne Delcour, een uurlang door Gent.
Het werd een tochtje langs vele bekende hoekjes met vele oude maar ook nieuwe wetenswaardigheden. Eén zaak is duidelijk, Gent blijft verrassen.
Yvonne zag er stralend uit, genietend van de eer die haar Romain te beurt valt.
En dit eerbetoon zal dit jaar alsmaar crescendo gaan. Romain wordt deze zomer “royaal” gevierd. Ik kruip zelf in de huid van de meest geliefde Gentenaar van de eeuw. Theater Taptoe produceert een “miesterklasse” in de Gentse Rijksuniversiteit in de schaduw van de prachtige boekentoren.

Zondag was het eindelijk weer tijd voor een oestertje slurpen. De kouterkiosk werd immers botweg door een bloemist enkele maanden geleden van het plein gereden. Maar ze staat er in al haar glorie terug. De bloemisten lijken wel gespecialiseerd om alles wat niet naar bloemen ruikt niet te tolereren.
Ooit werd ik er zelf als straatzanger door een van de commercanten hardhandig aangepakt en ook één van de bladeren van Jan Hoet moest het ontgelden. Maar een bloemist zou beter dan ieder ander moeten weten dat “onkruid” niet vergaat.

Dit superpositief weekeinde staat echter in schril contrast met de uitspraak van Mieke Vogels. Vorige week verklaarde ze zelfverzekerd in het ochtend programma van radio Eén dat Vlaanderen eigenlijk maar één echte stad heeft en dat dit , wat had je gedacht, Antwerpen is.
Met één wip zat ik kaarsrecht in mijn bed, zo was ik in jaren nog niet gewekt door mijn ochtendradio.
Haar uitleg was poepsimpel. Tel de inwoners van de andere grote steden samen en je komt nog niet aan het aantal van Antwerpen.

Ik vrees dat ik haar eens dringend een telraam zal moeten kopen. En mevrouw “de groene vogelverschrikker” is kwantiteit de enige maatstaf ?
Ik dacht van niet. Toegegeven Antwerpen telt bijna dubbel zoveel inwoners als Gent, maar moet Antwerpen daarom al het geld krijgen van de Vlaamse overheid voor zijn musea, voor zijn op te richten MAS, voor zijn Zomer van Antwerpen… Als van oudsher moet de fiere concurrent zijn boontjes zelf doppen. Alhoewel…zijn we concurrenten ?. In al je chauvinistisch betoog -ik spreek liever van Antwerpse bekrompenheid- vergeet je er bij te vertellen dat Antwerpen de “zwartste metropool” van alle Europese metropoolsteden is.
Misschien omwille van die “eigen stad eerst mentaliteit” is je grootste concurrent voor de burgemeestersjerp, een behanger in ’t zwart.
Kom eens naar Gent, je zult zien dat wij een leefbare stad zijn en je “ borgerrrokko” gelukkig niet kan vergeleken worden met onze Sleepstraat.
We zullen je gastvrij ontvangen zoals we met iedereen doen van deze kleurrijke aardbol.

© 2005 GENTBLOGT VZW

20 reacties »

 1. Pingback: Outer Web Thought Log

 2. Reactie van Jeronimo aka Lord CMS

  Hmmm idd…het gaat er hier nogal braafjes aantoe meestal, maar is dat slecht?…
  Luk: een interessant opiniestukje ;-)
  ook mijn antwerpse collega op het werk vindt Antwerpen nu eenmaal de enige echte stad in Vlaanderen, want zij hebben de diamant, de haven en daardoor de internationale aantrekkingskracht voor podiumkunsten, mode, cultuur die met de internationale economische uitstraling samenhangen…
  ik krijg er nooit een speld tussen verdikke…

 3. Reactie van Steven Noels

  Met braaf is niks mis, natuurlijk.

 4. Reactie van fhaentjens

  dag Luk,

  Over bekrompenheid gesproken… een telraam is niet genoeg. Ge moet ook een altas kopen en es kijken waar gent en antwerpen te vinden zijn op de landkaart.

  Gent is schoon, ik ben geboren en getogen en het zal mijn stad blijven… maar navelstaren is triestig. Naar elkaars navel staren eveneens.

  Gent en antwerpen zijn gezellige dorpen en met weinig vreemdelingen. Ik woon nu in Kuwait (jawel inderdaad) en hier is 70 procent vreemdeling! En 95 procent zwart of bruin (hoe kan het ook anders LOL).

  Kom noar buite en geniet van tgoe were en breng mijn kleine manne wel noar pierke pierlala performance de weunsdag achternoene… is veel plezanter dan die discussies over kleuren en geuren.

  groeten uit kuwait city – genteneere all yours

 5. Reactie van Cedric

  @fhaentjes,

  Ik stel voor dat je eens in Antwerpen gaat verkondigen dat ze een gezellig dorp zijn ( waar ik het overigens mee eens ben ). Maar als Luk zijn gevoelens vertolkt is dat geen bekrompenheid maar liefde voor zijn stad (dorp). Als een ander binnenkort uw vrouw meepikt hoop ik dan ook dat ge u dan ook niet bekrompen opstelt.

 6. Reactie van fhaentjens

  een ander mijn vrouw meepikt? als hij ze maar terugbrengt :-) dan is het goed.
  En met haar instemmen uiteraard… ik werk met moslims maar ben daarom nog geen islamiet he :-)

  En luk zijn liefde is groot voor Gent, I know. Idem hier. Maar nu nie overdrijven in te gaan vergelijken met telramen. Dat is een discussie waar je altijd in verliest.

  greetz uit kuwait

 7. Reactie van guy

  Luk is in Gent geboren, getogen…en gaat al heel wat jaren mee. En dan zijn er van die tenen die heel erg gevoelig zijn. Kweet het want die van mij kunnen ook jeuken wanneer Die van Antwerpen zich roeren en denken dat ze hun naam en faam als Sinjoren weer eens eer moeten aandoen en liefst over de partijgrenzen heen. ‘k Zal die groene madam haar uitspraken over Freya nooit vergeven dus haar huidige uitspraken raken zelfs mijn tenen niet. Bedankt Luk. Schrijf zo voort!

 8. Reactie van Iris

  Goed gezegd en geschreven Luk !
  Als je madam Vogels uitnodigt vergeet er aub niet bij te vermelden, dat ze heel welkom is maar dat ze maar aan een cursus Gents begint want ‘t is al genoeg Antwerps dat de klokke slaat.

 9. Reactie van guy

  SVP laat die madam waar ze is, ze moet daar genoeg varkentjes wassen. Wij kunnen onze eigen boontjes droppen en daarvoor hebben we méér, betere en vooral straffere madammen dan zij. En als ze komt zal ze iets beter moeten bedenken dan in haar voorschoot voor Bike te verschijnen. Ze kan van die meneer ook al iets leren want hij maakt reclame voor de fiets en zij voor, wat was die naam van die automobiel ook weer?! Hoezo GROEN uitroepingsteken?

 10. Reactie van guy

  Moest natuurlijk ‘boontjes doppen’ zijn, pardon.

 11. Reactie van BA

  Amai amai, uit een echt oostvlaams boerengat komende, vond ik Gent tijdens mijn studententijd, en nu nog steeds, de meest gezellige en geweldige stad ter wereld.
  Ondertussen heb ik toch wel geen Antwerpse vriendin aan de haak geslaan, en ga ik volmondig akkoord met het ‘ongelovige Thomas’ gevoel van fhaentjens: als je iets anders ziet, kan dat ook best meevallen.
  Maar goed, vanavond in Brussel een discussie gehad met een handvol Antwerpenaars over de Vlaemsche steden: resultaat, we waren het er roerend over eens dat Gent wel degelijk de gezelligste is, maar in hoeverre had dat te maken met studenten op de Graslei? En is die kleine gezelligheid ook geen belemmerende factor, want ik moet toegeven, als liefhebber van een goed alternatief concertje kunnen we in Gent niet tippen aan Brussel of Antwerpen (Zornik is zowat het hoogtepunt, tenzij je de uitstekende Gentse groepjes er bij neemt), en er is nog wel plaats voor nieuwe dingen.
  Laten we ons maar een beetje profileren als een, zoals ze in de Ortho zo mooi zeggen, stad ‘met mogelijkheden’. Nu die mogelijkheden nog een ietsje meer benutten.

 12. Reactie van guy

  Kan niet oordelen hoe het nu met Antwerpen is gesteld want ik loop er met een wijde boog omheen wanneer ik in het land vertoef, maar ik heb er gewoond en gewerkt en ik vond het er niet prettig. Ik ken heel wat mensen die er de laatste jaren zijn weggetrokken om de beklemende sfeer die er onderhuids heerst te onvluchten. ‘t Is een mooie stad maar hij heeft iets pestigers. Of dit aan een bepaalde partij is te wijten weet ik niet maar de taal van de antwerpse vooraanstaanden is ook steeds pissig en pesterig.
  Gent heeft nog steeds een grote achterstand in te halen op vele vlakken, achterstand die veroorzaakt is door in de vijftig en zestiger jaren de living city te laten verkommeren door ongebreideld te investeren in de haven. Tegelijk zal die investering er wel toe geleid hebben dat we nu die bloei kennen dus er is iets paradoxaals. Waar we moeten over waken is dat de dingen die we binnenhalen en goed zijn niet opnieuw laten vertrekken, vb Blauwe Maandag…vertrokken naar Toneelhuis A’pen en kijk de débacle. Waren ze in Gent gebleven dan durf ik te wedden dat dit niet was gebeurd. Gelukkig komt Els weer in Gent werken.

 13. Reactie van Sas van Rouveroij

  Ik kan Luc’s liefde voor Gent en voor de Boekentoren enkel maar onderschrijven.

  Wat mij betreft wordt de boekentoren als vierde toren opgenomen in het stadslogo als de restauratie is beëindigd. Ik maakte stiekem al een ontwerpje – pure spielerei en profetie… Misschien is het interessant om bovenstaande reactie te verluchten? Ik kan het steeds doorsturen.

  Sas van Rouveroij – Eerste schepen en schepen van cultuur en toerisme

 14. Pingback: Gent.blogt » Het nieuwe logo van de stad?

 15. Reactie van guy

  zie mijn reactie onder item
  @ de Heer eerste Schepen,
  Met ALLE respect …deze spielerei wordt U vergeven…Thank God its Friday! (and April 1!)
  Logo’s ontwerpen is een kunst, als Schepen van Cultuur zou U dat moeten weten! Kunst moet aan kunstenaars worden overgelaten en iedereen moet met zijn pollen van het werk van kunstenaars afblijven! Ik heb al teveel pesrsiflages op vb Nighthawks van Hopper gezien om het nog te kunnen pruimen.
  Een nieuw logo, mij goed. Het huidige bewaren, nog beter.
  Ik ben zeer verheugd dat U Luk’s liefde voor Gent en de Boekentoren kunt onderschrijven, wil er dan ook voor zorgen dat de restauratie niet zó lang duurt als met de Sint-Niklaas Kerk want er zijn momenten geweest in mijn leven dat ik dacht Dat nooit meer te mogen meemaken.
  Hoop nu alleen maar dat U niet de ontwerper van het Stadslogo bent want ander sla ik een mal figuur met mijn betoog, toegegeven, U hebt aanleg!

 16. Reactie van fhaentjens

  SPIEGELEI?

 17. Reactie van guy

  Frederik, verzorg uw taal zeg niet spiegelei moar ‘peerduuge’!
  Benieuwd waar deze discussie gaat eindigen?!

 18. Reactie van peet

  guy, wat een getormenteerde ziel moet u zijn van het zien van al die persiflages!

  nee, serieus, heb je vbn van nighthawk-persiflages? op het net?

 19. Reactie van guy

  @peet
  psycholoog, psychiater?
  bedankt voor de gratis diagnose

  linkje: http://tonermishap.blogspot.com/2005/03/hopper-rolls-over-in-his-grave.html

 20. Reactie van guy

  Niet veel wijzer geworden van The Therapy Sessions op je blog! Isaac.