Fietstocht langs de Leie

maandag 15 augustus 2005 21u48 | Huug | 15 reacties
Trefwoorden: , , .

Het was lekker weer, niet te warm of te koud, een klein beetje zon en geen zuchtje wind. Ideaal voor een fietstocht. We vertrokken van de Blaarmeersen, achter de grote appartementsgebouwen richting jachthaven naast de Sneppebrug. Aan de jachthaven zaten we al meteen strop. Slim. Kaart ondersteboven gehouden dus moesten we over de ringweg klauteren, onder de Sneppebrug fietsen en zo langs de Beukenklaan via de ‘Paardenkop’ het veer nemen in Afsnee. Eénmaal over de Leie kwamen we in een andere wereld terecht:

Rust en kalmte. Tussen Gent en Deinze wringt de Leie zich een bochtige weg door een schilderachtige streek en vormt het een prachtig landschap.

Na het veer kwamen we aan de ‘Drie Leien’. We waren helemaal de kluts kwijt: de Leie is niet één rivier maar vertakt zich in verschillende zij-armen en kronkels, spannend. We dachten een uurtje of twee onderweg te zijn, aha!

Als je zo een prachtig landschap ziet dan fiets je gewoon verder, pijn aan de knieën (en het achterwerk) of niet. Véél beter dan Disneyland!

Onder de Goedingebrug door, op weg naar Latem. In de verte (links) het torentje van de kerk van Latem.

In Latem zijn we volledig verloren gefietst. Ahja, met al die schone villa’s daar, het is niet moeilijk! Op een gegeven moment reden we over de lijn Gent-Oostende. Tenminste, helemaal zéker zijn we er niet van…

En toen ineens, verscholen in een bocht, het veer in Baarle. “Ahhh? Hierrr komen we uit!” (Wel 10 keer uitgeroepen vandaag…)

“Kwek-kwek!” Alle eendjes, zwemmen in het water! Onze ‘sing-a-long’ tijdens deze tocht.

Over de brug van de autostrade naar Drongen. De autostrade was alomtegenwoordig tijdens onze tocht, als we ze niet zagen dan hoorden we ze wel, die ‘vuile bieste’.

Langs de Deinsesteenweg terug naar Gent. Maar natuurlijk met een tussenstop in het ‘Heilig Huizeken’ voor een lekkere warme appeltaart en thee!
Volgende keer: op naar Deinze, heen en terug! (In my dreams…)
Ook een fietstocht maken? Kaarten en informatie kan U vinden op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen. Doen!

© 2005 GENTBLOGT VZW

15 reacties »

 1. Reactie van Jeronimo

  en hoe zit het met uw zadelpijn?

 2. Reactie van Huug

  @Jeronimo: gelukkig lag er nog een malse ‘Ierse Filetstuk Traditional Beef’ in de koelkast! *Ahhh* ;-)

 3. Reactie van Iris

  @Huug, jij beschrijft hier de meest pittoreske water-, fiets- en wandeltocht rondom Gent en de mooie fotoshoots accentueren jullie dagtrip uitnodigend.
  En het veer is nog een overgbleven vlaamse zeldzaamheid.
  Jullie passeerden inderdaad de treinlijn Oostende-Brussel.

 4. Reactie van De Gentse Zwijger

  Ik heb vorige week de hele Leiestreekroute gedaan. Deze tocht te verkrijgen op het provinciaal kantoor voor toerisme als Fietsen tussen Gent en Deinze is volledig bewegwijzerd.
  Zeer de moeite waard! Officieel 55 km, maar bij mij stonden er 65 op de computer.

 5. Reactie van Peter

  Die tocht staat bij mijn weten ook op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen, gratis en voor niets in pdf.

 6. Reactie van speedy

  heb ooit eens in een ijswinter vele jaren geleden mijn noren aangetrokken, om er samen met mijn vriend dit zelfde traject te bewonderen, al schaatsend, een aanrader, ware het niet dat er enige vorstdagen voordien een nitwiet met zijn onozele motorboot ons was voorgegaan, veel ergernis en tranen later
  blijft dit in mijn geheugen gegrift, als een gemiste kans om met zwier de afschuwelijk lelijke optrekjes langs de waterkant eens te bezien!

 7. Reactie van Gert

  Toerisme Oost-Vlaanderen dankt u voor deze mooie reclame, Huug!
  De Leiestreekroute is onze populairste fietsroute in de omgeving van Gent. Maar er zijn er nog andere mooie, zunne! De Scheldevalleiroute of de Kastelenroute, om maar iets te zeggen. Je kan ze idd gratis en voor niet downloaden op onze site http://www.tov.be, of anders eventjes binnenspringen in ons infokantoor in de Cataloniëstraat (rechtover de St-Niklaaskerk).
  @speedy: in 1997 kon je schaatsen op de Leie, maar door die motorboot die er nog doorgevaren was toen het begon dicht te vriezen, was het afschuwelijk slecht ijs. Een nog grotere nitwiet had toen trouwens een ijzerdraad over de Leie gespannen om schaatsende ‘pottenkijkers’ tegen te houden.

  Gert
  Professioneel: Persdienst Toerisme Oost-Vlaanderen
  Vrije tijd: marathonschaatser en weeramateur (weerstation Drongen-Baarle)

 8. Reactie van marc

  euh, wanneer ik je beschrijving lees, ben ik helemaal de kluts kwijt. Hoe ben je van de Drie Leien aan de Goedingebrug geraakt? Rondgereden via Drongen dorp? En kun je vanaan de Goedingebrug verder fietsen langs de Leie naar Latem? En waar kruisten jullie de spoorweg? Niets dan vragen over deze inderdaad mooie fietsroute

 9. Reactie van Huug

  @Marc: weten we ook niet meer. Ons doel was: rijden en vooral verloren rijden. In hoogste nood naar het plan kijken. Is dan ook grandioos gelukt!

 10. Reactie van marc

  OK, ik zal dezelfde strategie eens toepassen dan :)

 11. Reactie van Huug

  @Marc: nu herinner ik me het. Inderdaad: na de Drie Leien kwamen we uit in Drongen waar we nog iets gedronken hebben in De Karper (?) En aan de Goedingebrug konden we niet verder: we kwamen via een binnenweg in Latem terecht.

 12. Reactie van Kristien

  Hey, die leiestreekroute ben ik al eens begonnen, maar heb ze niet afgemaakt wegens te lang om alleen te rijden. ‘k Zoek iemand die me wel wil vergezellen om van het landschap te genieten.

 13. Reactie van GuidoVP

  @ Kristien
  Ik heb net een oproep gedaan naar een man/vrouw of 20 om langs deze kant van Gent te gaan fietsen.
  Be my guest!

  PS. Karin Temmerman mag mee, en als FvdB haar ma het aperitief schenkt dan aperitieven we aan de 2 kanten van het veer van Afsnee.

 14. Reactie van Huug

  @ Kristien: met veel plezier! (Maar nu vind ik het toch net iets te koud. Als de lente -eindelijk- komt.)

 15. Reactie van Lena

  Ha, de Drie Leien-route. We lopen daar regelmatig een stukje van. Vanaf Blaarmeersen en dan komen we aan De Karper uit en ook aan Afsnee en al. Vree mooi!