Das Rheingold

donderdag 15 juni 2006 22u38 | Bruno Bollaert | 19 reacties
Trefwoorden: , , .

Arthur Rackham: FreiaDe Vlaamse Opera heeft het gedurfd de Ring aan te pakken, en na de proloog te hebben gehoord én gezien, zijn wij daar niet rouwig om. Regisseur Ivo Van Hove heeft Das Rheingold in een hedendaagse context binnengebracht, op een manier die volstrekt vanzelfsprekend overkomt. En dat is een uitzondering, want wij herinneren ons nog Peter Sellars‘ Don Giovanni in de straten van het New Yorkse Harlem, dat, hoewel een belangrijke stap in de evolutie van de opera, in retrospect toch een beetje van het goede teveel was.

Van Hove bezondigt zich daar niet aan. De setting dient als achtergrond en illustratie, en trekt niet nodeloos alle aandacht naar zich toe. Het goud als allegorie voor kennis en macht, wat op de scène wordt voorgesteld door de digitale wereld. De informatie wordt bewaard in een computerzaal, de kennis blijkt downloadbaar op een USB stick. Waar de wereld bij Wagner nog bestond uit boven (de goden, het Walhalla) en onder (de onderwereld), heeft tegenwoordig iederéén toegang tot informatie. Het wereldbeeld werd niet gewoon gemoderniseerd door Van Hove, maar geactualiseerd aan de huidige situatie. En dat is precies de reden waarom de enscenering werkt.

Arthur Rackham: FreiaVoor Wagner zelf was de uitbeelding van ondergeschikt belang aan de thematiek en de muziek. Hoewel de afbeeldingen van Arthur Rackham zeer tot de verbeelding spreken, hadden de in berevellen en ijzeren harnassen verscholen acteurs voor een veel minder aangrijpend schouwspel gezorgd dan de hedendaagse bezetting van Van Hove. Wagner zelf was overigens dermate ontgoocheld in die potsierlijke dress code dat hij luidop droomde van een onzichtbare enscenering (net zoals het onzichtbare orkest dat hij in Bayreuth diep in de orkestbak had verstopt).

Bij Van Hove krijgen de acteurs een prominente rol toebedeeld. Net zoals de enscenering is de muziek belangrijk als ondersteuning (Wagner is tenslotte de uitvinder van het Leitmotif), maar krijgen de zangers een belangrijke rol. Hun zang is duidelijk en op de voorgrond, en zorgen ervoor dat het verhaal direct naar de luisteraar wordt gebracht. De muzikale motieven en de dramatische uitwerking dienen voornamelijk als ondersteuning, en het maakt er deze uitvoering alleen maar krachtiger op. De moderne (hier is dat woord dan toch) ondersteuning van de televisieschermen, waarop onder andere het vreselijke lot van Freia bij de reuzen zeer aanschouwelijk en afschrikwekkend (maar niet obsceen) wordt afgebeeld, zorgt voor een zeer waardevolle aanvulling.

Arthur Rackham: FreiaThuis luister ik met veel plezier naar Solti‘s Ring, een uitvoering van 1965 die nog steeds als een van de meer representatieve wordt beschouwd, en die ik ergens in de jaren 90 tot grote consternatie van de verkopers in de Fnac mijzelf heb toegeëigend (ik was te jong voor dergelijk oeuvre). De opvoering in de Vlaamse Opera, tijdens de première dinsdag, kan nochtans met glans de vergelijking weerstaan. Technisch kunnen bepaalde gedeelten in Solti’s versie als superieur worden beschouwd, maar in zijn geheel kan ik u niet alleen deze nieuwe versie aanraden; deze vertolking behoort ongetwijfeld tot het betere werk dat de Vlaamse Opera de laatste jaren heeft geleverd. Niet te missen!


Das Rheingold
, gezien op 13 juni. Nog te zien tot 9 juli in de (Vlaamse) Opera aan de Kouter. Info en tickets via de site van de Vlaamse Opera.

© 2006 GENTBLOGT VZW

19 reacties »

 1. Reactie van Michel

  …en voor àlle dagen zijn er nog tickets verkrijgbaar! Ik denk dat ik er een gedacht van maak en eens op zoek ga naar een babysit voor één dezer. :)

 2. Reactie van petervc

  Doen, Michel! Als je ten minste een bochtperiscoop ter jouw beschikking hebt om van op de zeldzame vrije plaatsen nog iets te kunnen zien. De Vlaamse Opera (maar ze zijn niet alleen) wordt grotendeels (meer dan 90%) bezet door al jarenlang verlengde abonnementen. Soms zullen dat wel geïnteresseerde mensen zijn, mar om een of andere reden kom ik altijd terecht in een groep vrolijke Fransen en Trienen uit het Waasland, aangevoerd per bus, en niet te stuiten in hun eigen tetterlibretto tijdens de voorstelling. Het is duidelijk gewoon een uitje, en dat kon evengoed naar Plopsaland zijn.
  De abonnementen zorgen wel voor volle zalen, maar tot enige cultuurspreiding leidt dat niet, omdat er zo goed als geen rotatie van het publiek is. Op papier is dat misschien ok, zeker in de ogen van de boekhouders-politici die we hebben, maar gelet op de enorme gemeenschapskost van opera (en dat mag, laat dat duidelijk zijn) heeft dit nauwelijks enige sociale dynamiek.
  Grappig is dat net deze voorstelling volgens de opera-baas erover gaat dat getalen en informatica de nieuwe heilige koe zijn. Misschien moet hij wel ‘ns vaker naar zijn eigen voorstellingen gaan kijken.
  Maak er toch een mooie avond van ;-)

 3. Reactie van lordknorry

  Pff, ik ga toch ook gaan kijken hoor. Ik had er al van gehoord in de nieuwsbrief en de krant en met deze positieve boodschap van Bruno twijfel ik niet meer. D’er zijn inderdaad niet zoveel goede plaatsen meer over, maar al bij al valt dat nog mee voor de prijs die je d’er dan ook maar voor hoeft te betalen. Het is inderdaad minder leuk dat die abonnementen zoveel plaatsen direct wegnemen. Maar ik moet toch zeggen dat de Vlaamse opera in Gent zijn best doet om meer mensen, en dan vooral jongeren, aan te trekken. Ik ben er de eerste keer binnen geraakt via een cultuurcheque en sindsdien kom ik er af en toe eens een voorstelling bijwonen. Ge moogt natuurlijk niet al te veel hoogtevrees hebben :-)

 4. Reactie van petervc

  @Lordknorry: doen. Zeker. (Ik heb zelf ook al een plaats overigens).

 5. Reactie van yves

  http://www.ringvlaamseopera.be/ ; mooie site trouwens

 6. Reactie van La Comptesse de Séhuug

  Och, naar oud Wagneriaans model steek je zo een oud kot in brand, versmacht ze dan en kunde voor de rest van Uw leven op de parterre zitten niewaar?
  Huh , anderzijds, voor wat ik ervan gehoord en geien heb op de televisiebuis lijkt het me alweer compleet van de pot gerukt. Ik ga geen discussies aangaan wat de stemmen betreft (la Oeïl vous Ouïe, nietwaar, kind ) maar ik heb al geoeïlt dat het de-sas-tr-treus zou zijn. Enfin soit.
  Alors pour le décor … c’ést la déconfiture. On en est plus rien!
  Het is en schande! Met ons geld! Nog chanche dat Hector nog met de computer hier op mijn bevel hier kan schrijven of ik had geen woord meer ge-at!
  Enfinsoit, ik weet wat te doen met die aksess dat le petit Cherie van De Generale van destijds van de pijpclub op de Kouter mij van doen heeft gehad! Hij kan ze hierendaar steken! Daarbij, tijd aan de jongeren in de zaal , die weten wat beter te appreciëren! La tu dits !

 7. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Kan iemand vertalen wat nr 6 bedoelt?

 8. Reactie van yves

  Even proberen, JM: iemand die vrijdag is gaan kijken, zich daarna in het nachtleven gooide, om even voor het slapen gaan om 7u12 zijn hoogstpersoonlijke recensie te schrijven?
  Voordeel: kan vrij geïnterpreteerd worden als positief of negatief…

 9. Reactie van Armand

  Goed gebracht mr Van Hove, kom terug voor de Walkure.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik kan me zo inbeelden dat de tijd dat “La comtesse…” in de opera doorbracht het positieve was, en wat daarna gebeurde negatieve naweeeen veroorzaakten.

  Ik denk dat ik ook wel eens door die nieuwe versie kan bekoord worden.

 11. Reactie van Huug

  Ach, het was gewoon een boutade. Ik wou gewoon eens op een andere manier zeggen dat ik ‘opera’ heel leuk vind en erg kan pruimen (maar dat is dan meestal thuis) en ik niet naar de Kouter kan afzakken gewoon omdat ‘mijne bruinen’ dat niet kan betalen.
  Als ik dan zie, hoor (beter gezegd) welk volk (quelle monde) er dan alweer op de permière aanwezig was en wie er wat betaald heeft dan krijg ik oprispingen zoals hierboven.
  Vooral als je bedenkt hoeveel subsidies ernaartoe gaan. En ik, als ieder ander belastingbetaler, dat ook mogenlijk maakt.
  Ja maar de prijzen zijn toch democratisch? Het zal wel.
  Jaja, als je dit en dat en dit nog eens doet en die formulieren invult en vooral veel geduld hebt.
  Tsja, dan hoeft het voor mij ook niet meer.

 12. Reactie van bruno

  Weet ge, die dure opera, dat moet ge toch een beetje in een context plaatsen. Ik zat in een loge op het eerste balkon, aan de zijkant, en heb daar 35 EUR voor betaald (volle pot, geen reductie). En ja, dat is veel geld. Anderzijds is mijn collega vorige week naar Robbie Williams gaan kijken, en heeft die daar zonder blikken of blozen meer dan 80 EUR voor neergeteld.

  De prijzen voor Das Rheingold gaan van 5 EUR in’t uilenkot tot 78 EUR op de parterre; en in klasse tussen 36 en 8 zijn er zeker geschikte plaatsen te vinden. Niet meer dan een ticket voor een gemiddeld popconcert dus.

 13. Reactie van Jean Marie DE WULF

  En ik moet nog mijn 2x € 75 terugkrijgen voor de Rolling Stones die er niet waren wegens een Palm-ongeluk ( niet het bier).
  Ik heb de indruk dat de artisten van de opera wat voorzichtiger zijn en niet zomaar in de bomen kruipen, tenzij misschien sommige wanhopige toeschouwers.

 14. Reactie van Huug

  Och, luistert, het is ook maar van horen zeggen, dat de top van de Volvo en de top van al de grote ‘firms’ in Gent, allemaal op de parterre zitten als het première is. En soms ‘wreed tegen ulder goeste’ . Nouja, moet ook kunnen zeker ? Dat bedoel ik dus: c’est ouï, qui, ouïe.

 15. Reactie van bruno

  Och, ‘t is van horen zeggen. Zo gelijk de Knack van horen zeggen heeft dat Freya haar thesis niet zelf geschreven heeft? Pas op, ze geven toe dat ze het niet kunnen het niet bewijzen hé, maar ze zeggen het toch maar. The pen is mightier than the sword, en al dat.

 16. Reactie van petervc

  @Huug: klopt wel, maar veel daarvan zouden business-seats zijn die door de bedrijven aangekocht worden, en niet altijd gratis verstrekt worden. Het hele abonnementenbeleid van de Opera (maar ook van veel andere cultuurhuizen) is erop gericht zoveel stoelen op voorhand verkocht te krijgen, om werkingsmiddelen te genereren. Die uiteraard nog wel moeten bijgepast worden om het budget rond te krijgen. In die zin zitten dure plaatshouders daar ook veel gemeenschapsgeld op te maken… en kan je je afvragen in wat er eigenlijk door de gemeenschap geïnvesteerd wordt en welk sociaacultureel effect er bereikt wordt.
  De vergelijking met privé-initatieven klopt dan ook niet omdat die alleen maar geld moeten verdienen. (Al heb ik serieuze vragen bij de zelden berekende en nog minder doorgerekende maatschappelijke kosten van politie en dgl. bij massa-evenementen zoals concerten (maar dus ook voetbalwedstrijden) in het Boudewijnstadion.
  Niet eenvoudig om aan cultuurspreiding te doen ;-)
  btw: ondertussen ‘Das Rheingold’ gezien en zeer onder de indruk van de regie.

 17. Reactie van Huug

  @Bruno , about: ‘the pen’, you are the master! No doubt.
  De dag waarop ik , in mijn werkmansfrak , op de partèrre kan gaan zitten op een première, en met jou een ‘bespreking’ kan ‘bespreken’ dan spreken we nog eens.

 18. Reactie van yves

  troost 1, dear Huug: premières zijn in alle podiumkunsten zelden de beste van de reeks.
  troost 2: prijzen van opera etc zijn in dit rijk landje verhoudingsgewijs echt goedkoop.
  troost 3: daardoor kunnen de niet wreed rijke vrienden rondom mij zich operatickets permitteren; voor gewilde zaken zijn de goei tickées altijd rapst uitverkocht

 19. Reactie van Bie

  Ik heb ondertussen al 13 jaar een opera-abonnement en ik ben ooit begonnen met een schandalig goedkoop jongerenabonnement. Ik ben uitgegroeid tot een trouw abo-gebruiker, dus ik neem misschien wel altijd een vast, maar ook zeer enthousiast plaatsje op. Sorry voor wie daardoor geen plaats heeft, maar er komen ook jaarlijks abonnementen vrij. Omdat ik maar een half abonnement heb (de kleine versie), ga ik meestal ook nog een een opera buiten abonnement bekijken. Inderdaad, vaak op een minder goede plaats dan diegene die ik normaal gezien heb (is ook moeilijk), maar toch ben ik zelden teleurgesteld. En nu ik in NY het dubbele betaald heb voor mijn ticket vor de musical (in veel minder comfortabele zetels) hoor je mij echt niet meer klagen.