Nieuw logo

woensdag 12 juli 2006 21u15 | Michel Vuijlsteke | 22 reacties
Trefwoorden: , , .

Wat is er allemaal nieuw aan onze nieuwe site? We leiden u vandaag en morgen door le nouveau gentblogt.be. Een geleid niet-technisch bezoek—computercurieuzeneuzen die het écht willen weten, vinden binnenkort hun gading wel in een uitgebreid colofon.

Morgen vertellen we meer over hoe we de informatie herschikt hebben, maar om te beginnen en misschien wel het meest opvallend: we hebben een nieuw logo.

logo

…of beter: het is niet één logo, maar wel een logo-systeem.

Het logo bestaat uit twee figuurtjes en een spraakballon. Het staat voor verscheidenheid en kleurenblindheid: er zijn blauwe en rode en groene en gele en paarse en oranje peetjes, en…

logo

Er zijn mannetjes en vrouwtjes in allerlei combinaties. Zoek daar vooral in wat je er wil in zoeken: koppeltjes, verliefden, vrienden en vriendinnen…

Het belangrijke is dat de combinaties variëren, dat er allerlei verschillen zijn, maar dat ze nooit alleen staan, en dat ze blijven met elkaar spreken.

En dat (de jaren ‘70–leraar catechese in mij staat op) als het ware een stukje uit die dialoog Gentblogt ontstaat. De mensen zullen misschien veranderen, maar zolang ze met elkaar kunnen spreken, zal er Gentblogt zijn.

[pinkt traantje weg]

Ook wel fijn: het is een écht logo volgens de regels van de kunst. Herkenbaar, werkt in zwartwit, in grijswaarden én in kleur, het is gemakkelijk te drukken, te printen, op T-shirts te zetten… verwacht u maar aan merchandising!

Nee, Steve heeft dat zeer goed gedaan. Wij van de redactie leven en werken al een tijd met het nieuwe logo, en het moet gezegd: hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer je er van houdt.

© 2006 GENTBLOGT VZW

22 reacties »

 1. Reactie van Beau

  Allemaal leuk hé. :)

 2. Reactie van Joke

  Ik doe ondertussen heel hevig mijn best om het graag te zien hoewel mijn ongeruste geest ondertussen ook al hakenkruisen heeft gedetecteerd.
  Oh wee, oh wee.

 3. Reactie van churchill

  ‘ongeruste’ niet vervangen door ‘zieke’?

 4. Reactie van Maximiliaan Derawijde

  hakenkruizen? Gewone kruizen, tot daar aan toe. Heeft het iets te maken met de titel van je weblog, Joke? De kolder in de kop, of zoiets :-)
  (enne… just kidding!)

 5. Reactie van S-

  keimooi en keigoed !

 6. Reactie van Tanguy Veys

  Zolang we kunnen praten is er hoop.

 7. Reactie van Joke

  Allez lieverd, af en toe heeft mijn geest een verkoudheidje maar echt door en door ziek zou ik dat nu ook niet noemen hoor ;-)

  ‘t Is niet omdat ik er een hakenkruis in zie dat ik moet gelijkgesteld worden met een naziste hé, brr, wat is me dat nu…
  Relativeren, perspectieven, ge kent dat.

  De hele kruistoestand had heel gemakkelijk kunnen vermeden worden als de mondjes van de ventjes niet gelijk hadden gestaan. Als dat voor hun broekjes/rokjes kan, waarom dan niet voor hun mondjes? Ah ja.

  Voor het overige, niks dan goed. Echt waar!

 8. Reactie van Pierre Vis

  Het zal even duren vooraleer ik het beeld van PacMan uit mijn geest weet te verbannen, maar alles went neem ik aan?

 9. Reactie van Anne

  Het is gelijk met die Rorschach beeldekens zeker, het heeft even geduurd vooraleer ik het kruis ontdekte in het logo. Ik neig ook eerder naar Pacman. Maar ik vind het best wel leuk!

 10. Reactie van Huug

  Op de nonnenschool gezeten zeker? Christelijk geconditioneerd? Pavlov reflex?
  Ik zie daar geen kruis in -rumblerumble- ik zie daar een plusteken in!
  (Daarbij ‘kruis’ heeft bij mij een andere betekenis… -rumblerumble-)
  Daarbij, als je het dan toch over hebt:
  De swastika (Sanskriet: “het is goed”), ook wel bekend als hakenkruis, is het meest heilige symbool uit het hindoeïsme en Jaïnisme en wordt tevens gebruikt in het boeddhisme.
  Bekijk het dan zo.

 11. Reactie van Els S

  eerste blik op nieuwe site was even wennen maar hoe meer de figuurtjes zie, hoe leuker ik ze begin te vinden
  Ben wel benieuwd naar ‘rondleiding’ want heb nog niet alles van vroeger teruggevonden en heb momenteel te weinig tijd om zelf lang te zoeken :-) (nood aan vakantie zeker?)

 12. Reactie van lordknorry

  Doet mij op de een of andere manier denken aan die peetjes op een CD-hoes van Clouseau. Maar wel heel mooi en dik in orde voor mij! Ziet er allemaal heel professioneel uit.

 13. Reactie van Hans

  ik ben ook nog altijd even aan het wennen aan het logo.

  al blij dat er geen drie torens in zitten :)

 14. Reactie van Hans

  en waarom geen editfunctie in de forumachtige commentaren, dan zou ik nu niet moeten dubbelposten, want ik wou ook nog vragen:
  de kleuren van de peetjes hebben te maken met de categorieën ofzoiets, maar hoe zit dat nu juist?

 15. Reactie van jeronimo

  joke(r) misschien zie je er het beste de boeddhistische swastika in die staat ook symbool voor verbondenheid

 16. Reactie van jeronimo

  oei ready-to-rumble-huugie was me al voor ;-)

 17. Reactie van vero

  Allez, het is al goed… Jullie schitterend werk moet niet verzanden in een discussie over een ‘detail’. Bekijk het alvast positief. Het feit dat er een beetje commotie rond het logo ontstaat, heeft zeker te maken met het feit dat gentblogt iets van ons allemaal geworden is en dat we ons er willen in herkenen. Ha ja… De pac-manstijl maakt ongetwijfeld duidelijk dat het logo verwijst naar een nieuw-media-ding. De communicatie-idee zit er ook goed in. Een verwijzing naar ons aller Gent zie ik enkel in het tekstballonnetje.
  En het kruis… Tja, Gent loopt vol mensen die een katholieke opvoeding met rillingen van hun rug geschud hebben. En dat een kruis dan in het oog springt is niet zo verwonderlijk. Ik kan het niet helpen, maar een perverse gedachte is het zeker niet… Wie weet zie ik het na verloop van tijd niet meer.

  En Huug, wat de oorsprong van een symbool ook moge zijn, eens het besmet is, is dat ook een realiteit. Ik denk niet dat er iemand op de redactie ook maar een moment met de gedachte heeft gespeeld een swastika in het logo te verwerken…

  Maar euh, alles went, en laat de ‘merchandising’ maar komen. Ik zie mezelf voor de verandering al met een bedrukt T-shirt lopen. Met een ‘klein’ logootje dan toch.

 18. Reactie van vero

  en blijkbaar loopt de verzending van berichten ook anders dan vroeger. Of ligt dan aan de verwerkingssnelheid van mijn PC?

 19. Reactie van Huug

  Moeten we nog eens bekijken. In ieder geval mag je niet te snel nog eens een keer op ‘Versturen’ duwen of je reactie staat er 2 keer op, hebben we gemerkt.
  Ik heb jouw ‘dubbelpost’ dan ook weggedaan. Maar als je daar bezwaar tegen hebt dan zet ik die wel terug hoor ! ;-)

 20. Reactie van vero

  ik ben geen mens met veel bezwaren…

 21. Reactie van David

  ‘t Logo is wijs! En het ‘logosysteem’ al helemaal. En voor hetzelfde geld: die wisselende achtergrondfoto’s in de banner vind ik ook zaalig… Ik hou van die lange platte foto’s.

 22. Reactie van Tom Bernaerd

  Iets/iemand negeren doet soms ook zo’n deugd…