Rondleiding

donderdag 13 juli 2006 22u28 | Michel Vuijlsteke | 27 reacties
Trefwoorden: .

schermBelofte maakt schuld: een rondleiding door de nieuwe site van Gentblogt.

Om te beginnen: alles wat er op de site stond, staat er nog altijd.

Links en rechts hebben we wat inhoud van artikels opgekuist—niet (meer) bestaande beelden teruggeplaatst, een paar spellingsfouten verbeterd als we ze tegenkwamen, maar alles is er nog, op precies hetzelfde adres als vroeger.

Behalve dat is zo ongeveer alles veranderd. Een overzicht in vogelvlucht.

 
Terminologie

Wat misschien niet meteen opvalt, maar waar we toch wel even over nagedacht hebben: we proberen ervoor te zorgen dat we overal consistent dezelfde woorden gebruiken voor dezelfde begrippen.

Dus: wij zijn Gentblogt, en de site heet gentblogt.be. We gebruiken Nederlands, en dus schrijven we artikels, geen “entries” of “posts” of “blogs”. Als u daar iets op zegt, dan zijn dat reacties, geen “comments” of “commentaar”. Artikels hebben trefwoorden, geen “tags” of “keywords”.

We overdrijven daar wel niet in: de website heeft een link naar de home– of startpagina, ‘t is niet dat de webstek een koppeling naar het thuisblad of iets dergelijks heeft. En we vermijden technische termen, maar als het nu eenmaal zo is dat er geen “proper” Nederlands woord voor bestaat, dan noemen we bijvoorbeeld een RSS feed ook gewoon een RSS feed.

We leggen dat dan wél uit (wat is RSS?): we gaan er niet van uit dat iedereen alles van alles weet.

 
Homepagina

Moeilijk beestje, zo’n pagina waar al die informatie op moet. Toen we er een maand of zes, zeven geleden aan begonnen en we het allemaal een beetje op een rij hadden gezet, kwamen we op vijf belangrijke soorten informatie uit:

 1. De artikels: het moest in één oogopslag te zien is of er iets nieuws op de site stond. En dus zijn we daar niet aan gekomen: het meest recente artikel staat bovenaan links, de rest omgekeer chronologisch daaronder.
   
 2. Reacties. We zeiden het al gisteren: de dialoog is zo ongeveer het belangrijkste op Gentblogt. Vroeger zag u de laatste paar reacties rechtsboven, gewoon chronologisch gerangschikt.
  Nu tonen we tot de laatste tien reacties op de laatste elf artikels—da’s dus tot 110 reacties! U ziet meteen waar zo de laatste tijd op gereageerd is, en het is ook meteen duidelijk hoeveel reacties een bepaald artikel in totaal kreeg. 
    
 3. De foto van de dag. In de vorige lay-out was dat een artikel als een ander, dat dus bijna meteen naar beneden verschoof en niet meer zichtbaar was—en dat niet opviel tussen andere foto’s en fotoreportages. De foto van de dag (fvdd noemen we hem achter de schermen) staat nu helemaal bovenaan in het midden. Op een vaste plaats, iets kleiner dan anders, maar toch opvallender.
  Alle fvdd’s heetten vroeger ook gewoon “Foto van de dag”. Dat is nu niet meer het geval: de foto krijgt een titel zoals alle andere artikels.
   
 4. Gentse actua. In de vorige lay-out was dat één artikel per dag, met een overzicht van de actua.
  Daar kwam vaak nogal wat reactie op, maar het was telkens zoeken waarop precies gereageerd werd, door het feit dat alle actua onder die ene titel “Gentse actua” stond.
  Nu hebben we de actua uit de “gewone” artikels gelicht en in een eigen kolom gestoken. De actua zullen ook in de loop van de dag bijgehouden en aangepast worden, én het wordt eenvoudiger om op individuele actua te reageren.
   
 5. GentTipt, kalender. We hebben een lijstje zaken die we zelf interessant vinden, waar we naartoe zouden willen gaan, die we u willen aanraden. Wij krijgen op de redactie ook dagelijks een stapel aankondigingen van allerlei binnen, ook van onze lezers.
  Vroeger hadden we daar een maandelijkse pagina voor, GentTipt, maar zó’n overrompelend succes was dat nu ook niet, ondanks het werk dat we er toch wel in staken.
  En dus besloten we om van elk van die tips een eigen artikel(tje) te maken, en die in een aparte agenda te steken. We zien wel hoe het uitdraait. Eens de Gentse Feeste voorbij zijn en het weer wat menselijker wordt om een geïnformeerde keuze te maken. Dat er geen honderd dingen op elke dag staan.  :)

We hebben eigenlijk ook nooit de banner in vraag gesteld: het beeld in de hoofding bovenaan elke pagina. Dat beeld zal regelmatig veranderen. Regelmatiger dan vroeger, zelfs.

Het is zeer zelden een goed idee om het wiel opnieuw uit te vinden als men een website maakt, en we hebben dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk de gangbare conventies te volgen:

 • het logo staat linksboven en klikken op het logo brengt u naar de homepagina
 • bovenaan rechts staat een zoekveld
 • de “hoofdnavigatie” is bovenaan op elke pagina aanwezig: links naar meer informatie over Gentblogt, contactmogelijkheden, naar de archieven, …
 • we vermijden het gebruik van icoontjes, afkortingen en speciale woorden: dus bijvoorbeeld niet “wie?” en “vroeger” maar wel “over Gentblogt” en “archieven”.

 
Archieven

De archieven, het is een teer punt van weblogs. Er staan duizenden artikels op de site, ze komen er gewoon chronologisch op, en uiteindelijk zijn er weinig manieren om dingen terug te vinden.

Het ordewoord toen we begonnen nadenken over een nieuw design, was “ontsluiting”. We beseften, einde 2005 al, dat we aan het verdrinken waren in onze eigen artikels, en dat het de soep zou in lopen als we bleven verder doen zoals we bezig waren.

Waar we naartoe gaan, voor wie het interesseert, is S.R. Ranganathan achterna. Mensen die daar professioneel mee bezig zijn, noemen het faceted classification, maar eigenlijk is het niet méér dan aan elk artikel een aantal eigenschappen meegeven, en dan de artikels via elk van die eigenschappen ontsluitbaar te maken.

We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn toch op weg. Elk artikel is te situeren in de tijd (archief per maand), heeft een auteur (archief per auteur), kreeg een ruwe klassificatie (archief per categorie) en een meer gedetailleerde classificatie (archief per trefwoord).

In de toekomst komt daar wellicht nog een kaart bij—die staat ook al een paar maanden in test te draaien, maar we zoeken nog naar een manier om het overzichtelijk te houden met ettelijke honderden artikels.

 
Situering

Làng niet iedereen komt via de homepagina op een website terecht. Meer nog: de meeste mensen komen ergens in het midden van een site terecht, bijvoorbeeld omdat ze een zoekopdracht in Google ingaven, of een link volgden vanop een andere website.

Voor die mensen hebben we nu op zo ongeveer elke pagina een korte situering toegevoegd, bijvoorbeeld iets dergelijks:

Dit is een artikel op Gentblogt. Het werd door ilse geschreven en op donderdag 13 juli 2006 om 16:06 gepubliceerd in Podium & Cultuur en Gentse Feesten, met de titel Comedy op Gentse Feesten.

Het kreeg de volgende trefwoorden mee: , , , , , , , , .

U kan onderaan deze pagina reageren. Volg reacties op dit artikel via de RSS feed. (wat is RSS?)

Zowat alles is ook gelinkt met vanalles. Klik je op de naam van de auteur (ilse), dan kom je op een pagina terecht met deze situering:

Hier vindt u de 263 artikels die ilse schreef voor Gentblogt. U komt meer te weten op ilse’s profielpagina.

Klik je op het trefwoord “Gunter Lamoot”, dan krijg je deze situering:

Dit is een archiefpagina op Gentblogt. U vindt hier alle artikels met het trefwoord ““.

Verwante trefwoorden: , , , , , , , , , , , , .

Het legt zichzelf uit, denken we zo. En dat laatste brengt ons naadloos tot…

 
Trefwoorden

Vroeger zaten artikels in categorieën. Dat is nog altijd het geval: Actua, Agenda, Beestig Gent, Bestuur & Politiek, Blue Note Records Festival, Faits Divers, Film, Foto van de dag, Gentblogt, Gentse Feesten, Musea en tentoonstellingen, Muziek, People & Lifestyle, Podium & Cultuur, Resto, Cafe & Nachtleven, Sport, Student en Te Gast.

Naast de categorie krijgt elk artikel één of meer trefwoorden mee die ruwweg omschrijven waar het artikel over gaat: de plaats, over wie of over wat het gaat, dergelijke dingen.

Dat is geen exacte wetenschap, dus schiet niet op ons als het er soms niet helemaal op zit: we hebben met een zeer klein team alle 2500 artikels sinds februari 2005 opnieuw gelezen en “betrefwoord”.

Als alles goed gaat, dan wordt op basis van de trefwoorden en de categorie een lijst met verwante artikels gegeven voor elk artikel. Daar zal op dit ogenblik wel nog vaak “Gentse Actua” of “Foto van de dag” tussen staan (van vroeger, toen die nog niet elk een aparte titel hadden), maar naargelang er meer nieuwe artikels bijkomen, zal dat ook wel verbeteren.

 
Reacties

We blijven er een beetje op terug komen op verschillende plaatsen, maar het is wel echt zo: dialoog, reactie, gesprekken, daar draait het voor een groot deel rond op Gentblogt.

Op veel weblogs, ook bij ons in de vorige lay-out, zijn de commentaren gewoon een platte chronologische lijst. Het gevolg is dat het wel erg moeilijk wordt om een gesprek op gang te krijgen: dan kregen we van die typische “internet”-dingen als

@Johan: ik ben het er niet mee eens
@Dirk in reactie 12: kun je dat verduidelijken?

We experimenteren in onze nieuwe lay-out met een meer forum-achtige reactiemogelijkheid: reacties op individuele reactie zijn mogelijk, tot een viertal niveaus diep. Het maakt het minder eenvoudig om in één oogopslag te zien welke reacties er toegevoegd zijn, maar het maakt de discussie wel een eind gemakkelijker. We zien wel hoe het uitdraait. :)

*
*   *

Zo, in vogelvlucht, en waarschijnlijk een hoop zaken vergeten vermelden. :)

Zoals we al zeiden: deze site is er vooral voor u allemaal, en niet tot meerdere eer en glorie van ons. Alle, en dan bedoelen we wel degelijk àlle, opmerkingen, vragen of aanmerkingen zijn welkom!

© 2006 GENTBLOGT VZW

27 reacties »

 1. Reactie van vero

  ja santé…

 2. Reactie van Peter

  Da’s echt wel vree chique gedaan! En die kaart ziet er vet cool uit!

 3. Reactie van Peter

  Ow, nog een tipje: misschien het icoontje (favorites icon of zoiets) veranderen in het nieuwe logo, zou super zijn :-) Wat is dat nu eigenlijk? Ik zie er meestal een soort veer in.

 4. Reactie van Michel Vuijlsteke

  U vraagt, wij draaien. :)

 5. Reactie van Tanguy Veys

  @ Michel: En de IP-nummers van de reacties, krijgen we die nog te zien, en de banner naar http://www.0110.be, waar is die weg?

 6. Reactie van Tanguy Veys

  Ah het logo van http://www.0110.be is terug ! Ben ik blij; ik miste het al.
  Kwestie dat het voor de bezoeker duidelijk is…

 7. Reactie van Cedric

  Waarom kan Gent Blogt iets waartoe http://www.gent.be/ niet toe in staat is ?

 8. Reactie van Michel Vuijlsteke

  Wel, we zouden kunnen zeggen dat wij meer ervaring hebben met websites dan zij, maar dat zou klein zijn van ons. :)

  Nee: gent.be is een héél andere zaak dan gentblogt.be. Bij ons is er een redactie van minder dan twintig mensen, bij gent.be kregen 170 mensen een opleiding. Wij hebben ons bestaande pakket een nieuw uitzicht en functionaliteiten gegeven, zij implementeren een volledig nieuw platform.

  Maar belangrijker dan dat: hun website moet geïntegreerd worden in tientallen diensten en bestaande toepassingen. Zij hebben een veelvoud van de inhoud van gentblogt.be. Hun website heeft een veelvoud van het bezoekersaantal, en moet dan ook tegen veel meer bestand zijn.

  Bij ons was de eigenlijke overschakeling in handen van een zeer klein team (um, één persoon :), terwijl er voor gent.be ongetwijfeld een hele resem mensen, bedrijven en instellingen met elkaar gecoördineerd moeten worden.

  Ook: bij ons zou het niet zo erg geweest zijn mochten we er een tijdje uitgelegen hebben, gent.be heeft ongetwijfeld een aantal zaken die gewoonweg niet mogen uitvallen—wat zo’n platform-migratie nóg moeilijker maakt.

  Ook: bij ons is er eigenlijk maar één soort inhoud, op één server, met één database. Dat konden wij perfect testen, eerst op een aparte server, dan in test op de huidige server, dan met een volledige backup van de gegevens, en uiteindelijk zelfs op dezelfde server met de echte gegevens, terwijl de oude site nog draaide. Gent.be werkt wellicht met een stapel verschillende informatiebronnen, uit een hoop databases op veel verschillende servers, wellicht nog eens op verschillende locaties… wat het praktisch onmogelijk maakt om een volledige test te doen zonder het hele systeem in werking te zetten.

  Enfin, zonder er van dichtbij naar te kijken en met de mensen zelf te spreken, kan ik uiteraard niet weten wat er aan de poot is. Het zou me wél interesseren om een post mortem te krijgen: een artikeltje over hoe ze het gedaan hebben, wat er goed liep, wat er fout liep, welke lessen ze eruit getrokken hebben en zo.

  Dat zou nuttig zijn, niet alleen voor de betrokken mensen en hun opvolgers, maar ook voor derden. Denk ik zo.

 9. Reactie van Sara

  Zwaar de moeite, echt waar!

 10. Reactie van VTR

  Het is wat wennen, maar het ziet er goed uit!

 11. Reactie van petervc

  Behalve dat het resuktaat heel goed is, is het ook wel ‘ns nuttig om te weten hoeveel werk mensen hier in gestoken hebben. Respect!

 12. Reactie van vero

  gentblogt zoals we ze kennen; informerend, nuancerend en de polarisatie vermijdend.

  Tuurlijk is het nieuwe platform van http://www.gent.be een gigantisch werk geweest. Probeer maar eens de inhoud en functies van zeer uiteenlopende stadsdiensten, elk met hun eigen bedrijfscultuurtje, te stroomlijnen tot een functioneel geheel. Zonder de sterkte van die diversiteit teniet te doen bovendien…
  Gene zever.

  Neemt niet weg dat de nieuwe gentblogt ongelooflijk snel went. Het voelt zeer functioneel zelfs naturel aan. Zelfs het logo begin ik al te waarderen…

 13. Reactie van Bart Cabanier

  Mooi gedaan!
  En dat allemaal tijdens de Gentse Feesten ;-)

 14. Reactie van Armand

  Doe zo verder.

 15. Reactie van David

  Voor mijn part is dat logo een pluim op jullie hoed!

  Ik ben echt zwaar onder de indruk van de site en hoe alles gestructureerd en met elkaar verbonden is. Jullie hebben het echt wel grondig aangepakt. Alle oude artikels herlezen en van trefwoorden voorzien (!), navigatie op vijf manieren, en dan die ‘situering’, da’s echt good thinking. Petje af.

 16. Reactie van David

  Die kaart ziet er geweldig uit!

  Zal waarschijnlijk het best werken in combinatie met een andere zoekopdracht, of enkele specifieke filters (kalender van de laatste maand, foto’s van de dag). En natuurlijk moet je ook bij elk artikel op een icoontje kunnen klikken dat je toont waar het verhaal zich afspeelt… maar Michel (virtueel) kennende, vermoed ik dat hij daar zelf ook al wel aan gedacht heeft :-)

 17. Reactie van Huug

  Over het logo van Gentblogt. (Een klein tipje van de sluier.) Toen we het op een vergadering maanden geleden voor het eerst zagen waren de meningen ook niet meteen unaniem positief. Persoonlijk vond ik het wel leuk maar om te zeggen dat ik een “Waow-dat -is-het!”- moment had dan zou ik liegen. Het is duidelijk iets waar je moet aan wennen. Toen Steven het ‘concept‘ (zwaar woord) dat erachter zat begon uit te leggen begon ik al mee te draaien.
  Toen we er een tijdlang tijdens het ‘proefdraaien’ op zaten te kijken zijn we meer en meer van die ‘peetjes’ gaan houden. Dat kon je merken aan de mails die we onderling naar elkaar stuurden. (Er zijn al een heleboel ‘varianten’ gemaakt geweest en – dat is het leuke eraan – we kunnen met het logo alle kanten op zonder aan de essentie te raken.)
  Nu ben vind ik het geweldig tof. Ik ben er zelfs een beetje verliefd op geworden.
  Zo zie je maar…

 18. Reactie van Lec

  Ik ben zwaar teleurgesteld. Zo weinig web 2.0!!!!

 19. Reactie van Michel Vuijlsteke

  Gij wiet. :)

 20. Reactie van Lec

  Ah, zijn jullie thuis deze middag? Zouden kleertjes Jan terug willen brengen (cf. Sandra)

 21. Reactie van Tom Bernaerd

  is het ook toegelaten te miereneuken?
  Indien ja: op de homepage mogen er voor mij een paar extra pixels onder ‘vorige artikels’. Nu staat dat zo precies er vanonder opgeplakt.

  :-)

 22. Reactie van Tom Bernaerd

  O, o, nog meer gemierneuk!

  We gebruiken Nederlands, en dus schrijven we artikels, geen “entries” of “posts” of “blogs”. Als u daar iets op zegt, dan zijn dat reacties, geen “comments” of “commentaar”.

  Comment door Lec
  2006-07-14 15:11:48

  Hehe :p

 23. Reactie van Tom Bernaerd

  Ja. Het moet duidelijk zijn dat gentblogt voor verdraagzaamheid is. Vind ik ook, Tanguy.

 24. Reactie van O.

  Tjein tjein… (Roept Keihard achter de schermen MICHEL!!!)
  Goed opgemerkt Tom.

 25. Reactie van ilse

  Michel zit op john zorn.

 26. Reactie van O.

  Was er nergens anders nog plaats misschien? :p

 27. Reactie van Webstermc

  Puik werk jongens!