Moord in de Wilderoos

woensdag 26 juli 2006 12u54 | Sofie Rigaux | 13 reacties
Trefwoorden: .

moordVorige week maandagavond zat ik samen met m’n vriend nog even van ons terrasje te genieten toen zich in de dakgoot van de buren plots een heus drama afspeelde.

Luid geschreeuw, gefladder en twee individuen die via het dak in de dakgoot glijden… Ok, dit zijn geen duiven, dat had ik meteen wel door. Dan vlug maar het fototoestel en de zoom erbij gehaald om de dader en zijn slachtoffer te identificeren. De moordenaar had blijkbaar geen schrik zijn gezicht te tonen want minutenlang zat hij met z’n klauwen om de nek van z’n stervende prooi te pronken naar de buurt.

moord moord moord moord

Om dan vervolgens met pluimen en smullen te beginnen. Terwijl de pluimpjes in het rond vlogen, bleven de treurende familieleden en vrienden van het slachtoffer verweesd achter…

moord

Wie vertelt ons wie de daken van Gent onveilig maakt?

© 2006 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van an

  ik vind dit verschrikkelijk om te zien … hoe heb je daar naar kunnen zitten kijken?

 2. Reactie van Gundilo

  Op de website van de Valkeniers staan vaak berichten van verloren vogels maar ik zie er niet direct iets tussen staan uit het Gentse.

 3. Reactie van ilse

  dat is de natuur, zeker?

 4. Reactie van c.

  Uit de familie valk; dit is een torenvalk denk ik, leeft vrij in de stad als op het platteland.
  Falco tinnunculus / Familie:Falconidae
  Herkomst: Europa, Afrika, Azië
  Leefgebied: Open landschap, vlakten, cultuurland (parken/steden)
  Grootte: 32 – 40 cm
  Gewicht : 125 – 325 gram
  Max.leeftijd :16 jaar in vrije natuur, 18 jaar in gevangenschap
  De torenvalk is een kleine roofvogel die vrij vaak te zien is in ons land, vooral langs bermen van wegen. Torenvalken hebben een speciale manier van jagen: het zogenaamde ‘bidden’. Ze hangen minutenlang klapwiekend stil in de lucht, terwijl ze speuren of er een muis of een ander klein dier rondloopt. Zien ze een prooi dan storten ze zich er bovenop.

  Informatie: Wereldnatuurfonds

 5. Reactie van Stef

  Ik dacht dat er een valk in een nestkast zat in de kathedraal als milieuvriendelijke oplossing voor het duivenprobleem…
  Kan iemand dat bevestigen?

 6. Reactie van Bruno Lowagie

  Wij hebben eens het zelfde meegemaakt in onze tuin (Sint-Amandsberg, dicht bij de Dendermondsesteenweg), op een paar meter van onze keuken. Bij ons was het een sperwer. Althans, hij leek toch heel erg op dit plaatje.

 7. Reactie van Huug

  Een Slechtvalk. (Falco Peregrinus) Een jonkie dan nog. Zéér uitzonderlijk!

 8. Reactie van GuidoVP

  Hoed af voor Sofie, we zijn hier getuige van een stukje ‘Het leven zoals het is’. Die valk volgt gewoon zijn instinct en slaagt er zo in om te overleven.

  Mocht je soms zin hebben om zelf een mooie foto van een roofvogel te maken dan moet je in het Gravensteen zijn. Daar is tijdens de zomer ieder weekeinde een valkenier bezig.

  Toen er enkele jaren terug de grote hoeveelheid verwilderde duiven slechtvalken aantrokken werden besloot de plantsoendienst een nestkast te plaatsen aan de toren van Sint-Baafskathedraal. Die plaatsing gebeurde in 2003 door de Stad Gent in samenwerking met het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels. Tip: een koppel broedende slechtvalken eet per dag 5 duiven

  Hier vlakbij in Keuzemeersen broeden er volgens Natuurpunt torenvalken, boomvalken, uilen samen met eenden, rietgorsen, ganzen en zo. Roofvogels en hun prooien leven hier broederlijk naast elkaar, dat zal in de stad niet anders zijn. Mooi stukje natuur te bewonderen via het jaagpad langs de Leie.

 9. Reactie van Frank Maes

  c. heeft gelijk: het is een torenvalk. Een slechtvalk -die dit jaar opnieuw met succes heeft gebroed op de Sint-Baafskathedraal – is veel groter: de vrouwtjes (bij roofvogels in de regel groter dan de mannetjes) hebben een spanwijdte tot 1,20m en zijn ‘zwartwit’ gekleurd (met uitzondering van de knalgele oogring en dito poten). Torenvalkenwijfjes hebben een spanwijdte van een 80-tal centimeter.
  Deze torenvalk is – te zien aan de grijze kop, de rosse rug en de zwarte baardstreep – een mannetje (spanwijdte van ong. 75 cm).
  Torenvalken vangen eigenlijk voornamelijk muizen. Sperwers en slechtvalken daarentegen vooral vogels.

 10. Reactie van Frans

  In de omgeving van de Sint-Michielskerk heeft die torenvalk zijn naam niet gestolen. Prachtige fotoreportage vanop de Gentse daken.

 11. Reactie van Hilde

  Prachtige foto’s Sofie. Van dit gebeuren kan je zelden getuige zijn. ‘t Was moord met voorbedachte rade (om te overleven natuurlijk)!

 12. Reactie van nick

  is inderdaad zo. heel geregeld ligt er een onthoofd duivenkarkas aan de voet van de toren.

 13. Reactie van Jeronimo

  d’r zat zo een nest in de toren van de sint-michielskathedraal in brussel enkekle maanden geleden. met live-streaming in een container beneden: zo’n valk schiet aan 400 km/h op zijn prooi af…hopelijk aanziet ‘m nooit het een of ander grijs knotje als lekker duifje aan ;-)
  prachtig toch roofvogels?