Portobello’s met kruidenvulling

donderdag 16 november 2006 20u51 | jm | 3 reacties
Trefwoorden: , .

Week van de SmaakBedoeld als voorgerecht, maar met wat variatie zou het ook als bijgerecht bij een hoofdschotel dienst kunnen doen.

Een beetje creativiteit en durf, daar komt het op aan.

Nodig (voor 4 personen):

4 grote portobello champignons
Fourme d’Ambertkaas
kruiden: tijm, rozemarijn, salie, bosje bladpeterselie, teentje knoflook
stevige ui
(gehakte) walnoten
paar peultjes
broodkruim
olijfolie, notenolie (of beter nog: hazelnotenolie)
peper & zout

Hoe

De noten kraken (met een mes gaat het sneller en met minder brokken) en in grove stukken hakken is het meest tijdrovende deel van de bereiding. Je kunt natuurlijk ook kant en klaar gehakte noten kopen.

De ui hak je grof, het lookteentje fijn. Je spoelt de peterselie schoon, plukt de blaadjes ervan en laat ze drogen op keukenpapier. De kruiden net zo, je plukt ze van de stengeltjes en je snijdt ze in niet te fijne stukken (ik gebruik een goede schaar, geen molentje). De droge peterselie snijd je op dezelfde manier in niet te fijne stukjes.

Je maakt de champignons schoon met een borsteltje & zo nodig met een stukje vochtig keukenpapier. Je haalt er de steel uit en lepelt de champignons wat uit. Al die stukjes hak je eveneens grof. In de lege hoedjes druppel je wat citroen. Je strooit er nog wat grof zout en vers gemalen peper op.

De ui, vervolgens de knoflook en stukjes champignons bak je even aan in olijfolie. Voeg wat peper & zout toe. Heb je een eierdooier bij de hand, meng die gerust er door, verhoogt de smeuïgheid. Als het vuur uit is, voeg je er ongeveer een kwart van de noten aan toe, een flinke scheut (hazel)notenolie, alle kruiden en wat (vers) broodkruim. Je kunt nu rustig de champignons opvullen. Intussen laat je de oven voorverwarmen tot 180 -200 °C. De champignons dek je ten slotte af met een flink plakje van de kaas. Het geheel schuif je zo’n 15′ in de oven.

Op het bord

Intussen is het tijd om je bordjes wat aan te kleden. Je maakt het restant van de noten aan met wat notenolie en een flinke geut balsamico. Dat leg je rijkelijk rondom op de borden. Om het wat kleuriger te maken had ik een handvol peultjes gestoomd net voor de champignons gaar zijn. Op elk bord plaats je centraal zo’n mooie portobello, omgeven door de notendressing. Op die noten schik je een viertal beetgare peultjes in alle windrichtingen. Opdienen met een lekker glaasje rood, een nog wat koele Cahors bijvoorbeeld. Past heel mooi.

Smakelijk!

© 2006 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

 1. Reactie van Els S

  ik kon het alweer niet laten: tenslotte = immers; ten slotte = tot slot
  voor de rest: heb je nog een portie over; heb wel zin in een bordje ;-)

 2. Reactie van jm

  Voilà!

 3. Reactie van Mieke

  Dank je wel! Wegens omstandigheden mag ik niet meer eten wat ik steeds at, en ben ik ‘t bezit gekomen van twee reuze portobello’s maar wist niet wat ermee te doen. Dit lijkt me reuzelekker! Ga ik zeker proberen!