Gentse Waterzooi

vrijdag 17 november 2006 15u53 | Bruno Bollaert | 13 reacties
Trefwoorden: , .

Week van de SmaakWel gerecht is er Gentser dan een Gentse Waterzooi? (Laten we aan het snoepgoed even voorbij gaan.) Probeer het maar eens bij Google.

Maar hoe wordt die Waterzooi nu juist gemaakt? Met kip, dat weet het kleinste kind toch? Of juist niet? Want blijkbaar werd die waterzooi oorspronkelijk gemaakt met vis, en is de variant met kip is er pas gekomen nadat de rivieren te vervuild raakten. De vis, die in het gerecht werd gebruikt, was daardoor te ongezond was geworden of zelfs uit de rivier verdween.

Zo lezen we in het Stadsmagazine van september 2005:

Er zit daar [bij de Braemgaten --red.] ook een verval in het water van de Schelde, zodat men er een sluis had geïnstalleerd. Boven de sluis liep een brug, en in de gaten onder die brug zaten watermolens. Tijdens het malen van het graan kwam er veel meelstof in het water terecht. Daardoor krioelde de Schelde er van de riviervis. Dat zou de oorspronkelijke ingrediënten van Gentse waterzooi verklaren. Later raakte dat water echter zo vervuild, dat de vis er helemaal verdween. Als vervanging gebruikten de Gentenaars dan maar kip in hun waterzooi.

Riviervis dus, en dan kan u die variant bijvoorbeeld maken op de manier zoals Peter Maximus, Chef van Le Grand Bleu, het vorig jaar voor ons heeft uitgeschreven. Of houdt u toch vast aan de kip-variant, dan verwijzen we u met graagte door naar Huugs Naked Chicken (wie een nog betere smaak wilt, vervangt in dat recept de bouillonblokjes natuurlijk door versgemaakte kippenbouillon).

Om het nog complexer te maken, kon men vroeger ook Waterzooi eten in de Raadskelder, waar men er prat op ging de enige echte Gentse Waterzooi te serveren en die was… gemengd! Een beetje vis, én een beetje kip. Tegenwoordig horen wij goede dingen over de Waterzooi bij Chez Leontine, waar wel meer Gentse klassiekers op het menu staan.

En nu is het aan u. Waar eet, of hoe bereid, u de enige echte Gentse Waterzooi?

© 2006 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van ilse

  Mijn mama maakte dat vroeger vaak. Ik zal toch eens op de zolder moeten kruipen voor haar schriftje met recepten, denk ik…

 2. Reactie van Els

  Over paëlla kan je net dezelfde discussie hebben.De kip-of geen kip- discussie dus. Op vele plaatsen in Spanje eten ze de paëlla zonder de kippenbil. ‘t Is misschien gewoon een kwestie van water er traditioneel voorhanden was.

 3. Reactie van Jurgen Bockstaele

  Helaas heb ik nog geen waterzooi met vis gegeten of vis in combinatie met kip. De waterzooi die mijn moeder maakt -en die bovendien héél lekker is- of de waterzooi die ik op restaurant eet is ook met kip. Misschien probeer ik het zelf eens uit in de kerstvakantie.

 4. Reactie van stephan

  Hallo,
  Prima , maar wat is het beste om bij Gentse Waterzooi als DRANK te serveren? bier (dewelke) of wijn (dewelke)
  Hartelijk dank
  Stephan

 5. Reactie van Gert Brouns

  Probeer eens een Gentse Tripel bij een waterzooi!
  Gert

 6. Reactie van antoon

  Ik wil nog iets toevoegen aan het verhaal waarom vroeger vis en nu kip: Waterzooi zou zijn ontstaan onder het gezag van Keizer Karel. Toen die ineens kwaad werd op de Gentenaars besloot hij de stadsmuren te sluiten (en hen met een strop rond de hals te laten rondlopen) om hen uit te hongeren. Maar niet getreurd : men had de Leie toch en men ving wat erin zat : paling , snoek , brasem en dies meer, en “men maakte er een zooike van” (=mengeling) vandaar waterzooi. En de kip kwam er niet door de vervuiling maar door de prijs : vis was ineens te duur voor de gewone man en hij nam dan maar kip die hij zelf kweekte !

  • Reactie van rony coekaerts

   en waarom was die zo duur geworden? omdat de binnenwaters door de enorme bevolkingstoename, (industrie) veranderd waren in open rioleringen. dus vis moest van de zee komen. begin er maar aan met paard en kar en zonder ijs. of met zo’n binnenschipje.
   trouwens “gentse waterzooi” is wel leuk gevonden maar zo’n gerecht kan je over heel de wereld vinden: het is in de grond een arme mensen gerecht.

   @els,
   paella is traditioneel een “zondags” gerecht. men neme rijst, soms wat overblijft van de dag ervoor, en men gooit er al de restjes van de voorbije week in.
   het hangt dus gewoon af van de tijd van het jaar, de streek en het menu van moeder de vrouw, die ‘zondags, “de dag des heerens”, vrij was.
   alhoewel ik het me soms niet realiseer, verdomd wat gaat de tijd :), heb ik mijn eerste paella zo’n vijftig jaar geleden gegeten. geloof me, in het binnenland lagen daar geen scampi’s of schelpen in, net zoals er aan de kust geen konijn of paprikaworstjes gebruikt werden. kippebouten? de rest van het karkas afgeschraapt, dat wel.
   in de loop der tijden konden de mensen van een grotere variatie genieten en daardoor krijg je nu iets dat van ver op het oude gerecht lijkt.
   zie de stoofpotjes van marokko, turkije, griekenland, of pizza’s, bolongnesesaus van italie,….
   hoe rijker de mensen zoveel te meer dat ze er in gooien.
   nu geniet ik terug van zo’n basiskeuken: ik woon met mijn echtgenote in een volkswijk waar we, zo’n 25 mensen, samen koken en gewoon dat eten dat op de markt staat: sla in de wok, wat goedkope vis, een kikker of vijf, venusschelpen,….en lekker dat dat is. maar ook daar: op restaurant slaat de overvloed ook toe en worden de meest dure spullen op tafel gezet.

 7. Reactie van Roland

  Dat is nu het fijne van GentBlogt, het verhaal zonder einde.
  Begonnen in 2006, met moeite einde 2007 gehaald en terug opgevist begin 2010.
  I like it!

 8. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Gent had bovendien nog een andere reden om als het Mekka van waterzooi geroemd te worden. Gent had vroeger een monopolie op de graanhandel, daarom waren hier veel watermolens. Daar ging het meel wel eens stuiven en kwam op het water terecht. Daar had je dan ook een grote concentratie vis die gretig toehapte. En die werd dan opgeschept… .

 9. Reactie van celien

  Maar waar eet men nu de beste waterzooi?

 10. Reactie van Robyn

  Bij den Wijze en den Zot in Patershol!

 11. Reactie van vera

  de beste waterzooi eten we deze avond bij ons thuis, gemaakt door mijn echtgenoot!
  :-)