Konijn met veel streekproducten.

zondag 19 november 2006 18u50 | ilse | 3 reacties
Trefwoorden: , .

Week van de SmaakOp onze redactievergadering van vorige week was ondergetekende de eerste om overmoedig te roepen dat “ze wel eens een receptje zou ontwikkelen voor de week van de smaak“, maar achteraf gezien bleek het toch niet zo simpel te zijn als ik had gedacht. Ik ben namelijk zo’n beetje van het principe: het is voor Gentblogt, dus het moet wel iets met Gent te maken hebben. Aangezien de waterzooi al was ingepikt en ook andere typisch Gents grief dat ik nu nog niet ga verklappen, restte mij niks anders dan creatief wezen.
Na een halve dag piekeren besloot ik te proberen om zo veel mogelijk Gentse producten in één recept te stoppen. Een concept, als het ware, dat ook later nog een vervolg zou kunnen krijgen. Voor deze editie werd konijn mijn basisproduct, het resultaat heet heel passend “konijn met veel streekproducten”.

streekkonijnU heeft, om te beginnen, een konijntje nodig. Aangezien wij maar met z’n twee zijn, koop ik altijd een bout en een rugstuk, apart verkrijgbaar in elke zichzelf respecterende GB, Colruyt of Delhaize. Deze keuze is louter een kwestie van smaak: mijn vriend heeft liever een bout, ik prefereer een rugstuk.

Smelt een flinke klont (echte!) boter smelten in een kookpot en breng ondertussen het konijn op smaak: strijk het royaal in met Tierenteyn-mosterd (dat is streekproduct nummer 1…) en bestrooi met peper, zout en thym.
De mosterd van Ferdinand Tierenteyn is sinds 1818 een begrip in Gent en ver daarbuiten en wordt nog steeds volgens oud recept bereid, zonder toegevoegde kunstmatige of natuurlijke smaakstoffen. Voor dit recept gebruikten we de mosterd-voor-elke-dag die altijd in onze frigo staat: de stropkesmosterd, een halfsterke lichtbruine mosterd die wordt bereid door gele (Sinapis Alba) en bruine mosterdzaden te selecteren.

Bak het konijn af in de ondertussen gesmolten boter en snipper ondertussen een ajuintje (of twee, afhankelijk van de grootte) fijn, dat u eerder dit jaar op de ajuinmarkt in Ledeberg kocht (streekproduct 2!).
Haal het afgebakken konijn uit de pan en fruit de ajuin in hetzelfde vet. Voeg na een paar minuten een bakje gerookte spekjes toe (voorverpakt in de betere supermarkt) en vergeet het geheel niet te kruiden met peper (extra zout is niet echt nodig, er zitten al veel andere zoute ingrediënten in het geheel). U kunt altijd beter in het begin al kruiden en achteraf bijkruiden, op die manier heeft u veel minder kruiden nodig voor een krachtiger smaak.
Eens de ui glazig is voegt u het konijn opnieuw toe en u giet daar een Augustijn overheen. Nu wordt Augustijn momenteel niet meer in Gent gemaakt, maar aangezien de Gentse Paters Augustijnen het bier al sinds 1295 brouwden in hun abdij en het nog maar sinds 1982 naar Van Steenberge in Ertvelde verhuisde, rekenen wij het toch als een Gents streekproduct. Dat maakt drie. (en voor de moeilijke mensen: collega’s O. en PW hebben Ertvelde trouwens màànden geleden al geannexeerd)

streekkonijn streekkonijn

Voeg daarbij ook een half litertje rundsbouillon (dat mag van een blokske zijn) en twee geperste teentjes look. Gooi nog een paar thymtakjes en wat laurier bij het geheel, doe het deksel op de pan en laat ongeveer een uur zachtjes gaar worden.
Voeg na een uur een sneetje peperkoek toe, dat u natuurlijk bij Confiserie Temmerman haalde (streekproduct vier, alstublieft), en laat verder stoven tot het konijn bijna gaar is.
De laatste tien minuten voegt bij deze stoofpot een drietal fijngesneden wortels toe en vijf minuten later een paar (ik gebruikte er vier) stronkjes fijngesnipperd witloof.

Ondertussen maakt u ook de aardappelen die u hierbij zult serveren. Patatjes koken en er puree maken, naar uw eigen smaak (bij ons gaat daar muskaatnoot, zout, peper, boter, room en een eitje in). Roer door de puree 150 gram fijngesnipperde Ganda-ham, die u tegenwoordig in elke supermarkt kunt krijgen en die onze eindstand op vijf Gentse producten brengt.

streekkonijn streekkonijn

Serveer het konijn met de puree en een frisse Augsustijn.

© 2006 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Els Van Eeckhaut

    yummie. Vooral omdat ik geen grote fan ben van “fruit bij mijn eten”. Dit ziet er voor mij persoonlijk beter uit dan konijn met pruimen.

  2. Reactie van patricia

    Konijn is sowieso één van mijn favorieten, niet met pruimen maar zoals mijn mémé het deed: een boterham met mosterd en veel bruin bier, want “het beestje heeft honger en dorst”. Ik moet een jaar of vier geweest zijn toen ik vroeg waarom die boterham erbij moest…

  3. Reactie van Jeronimo

    allez zeg, hoe kunde nu zo’n schattig lief wipneuzig fluffy knuffelbeestje dood doen en opeten :s