Choucroute

woensdag 22 november 2006 10u10 | Sandra Pattyn | 11 reacties
Trefwoorden: , .

Week van de SmaakVoor de week van de smaak werd mij gevraagd een kleine bijdrage te leveren. Gezien mijn zoon van vijf al een paar weken aan het zagen was om choucroute te eten, heb ik dan maar de familie uitgenodigd om ze te helpen opeten. Want ja, choucroute kan je nu eenmaal niet voor vijf man maken, toch niet in mijn opinie.

Ik heb mijn choucroute graag met veel soorten vlees, en eens je een beetje variëteit wil heb je toch al gauw voor een tiental mensen vlees.

Gisteren was het dan zover. In totaal waren we met dertien: acht volwassenen en vijf kinderen.

In de koelkast zaten klaar:

Choucroute

 • ongeveer 3400 gr zuurkool (reken op zo’n 300 gr per volwassene)
 • 10 frankfurterworsten
 • 1 poolse worst
 • 1 bayern worst
 • 5 casslerribben
 • 6 schellekes spiering
 • 6 schellekes spek
 • 1 hammetje

Zuurkool is nu wel een van de gemakkelijkste recepten die er bestaan. Op voorwaarde dat de marchandise deftig is kookt het zichzelf eigenlijk. Hoe juist tewerk gaan?

Eerst 2 à 3 ajuinen in fijne ringetjes doen en zacht stoven in een beetje boter. De zuurkool erbij en goed omroeren. Op smaak brengen met een goede scheut witte wijn (ik gebruik de wijn die ik erbij serveer), jeneverbessen en kruidnagel. Opgepast met de jeneverbessen want die kunnen hard doorsmaken en het is niet de bedoeling dat de zuurkool bitter smaakt. Eens de zuurkool gekruid en een beetje opgewarmd schik je er het vlees bovenop. Deksel op de pot en op een laag vuurtje een paar uur laten stoven.

Persoonlijk kruid ik niet bij met peper en zout: het vlees is allemaal al op een of andere wijze geprepareerd zodat de smaak van het vlees de kool kruid. Maar ik zet wel altijd peper en zout op tafel voor de liefhebbers.

Choucroute Choucroute

Op te dienen met een lekske goede Tierentijnmosterd (maar andere mag ook), een gepureerd patatje en een lekkere witte wijn, voor ons een Fendant, een frisse witte wijn uit Zwitserland.

Smakelijk.

© 2006 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van Geert

  heeft iemand een goed recept voor het maken van de choucroute zelf? ben nu in derde week van fermentatie en hoop dat het lukt, het moet 6 weken ‘rijpen’ om van witte kool zuurkool te worden.

 2. Reactie van Bartse

  Krijg het water in de mond, ik probeer dit binnenkort zelf ook eens uit.
  Of als er mensen zijn die me willen uitnodigen? :)

 3. Reactie van Eve

  Dus…Sandra vindt dat 5 man wat weinig is om choucroute voor te maken..chapeau ze.

 4. Reactie van Els

  Geert: via deze link zou je op een site moeten geraken waar alles staat over het proces van zuurkool tot wittekool

 5. Reactie van eva

  …en omgekeerd

 6. Reactie van Geert

  danku Els
  een tip wie heerlijke choucroutte wil eten met de beste kwaliteit en keuze van worsten, hammetjes ed moet zeker eens passeren bij Nicolas in de Donkersteeg, man, man, man!

 7. Reactie van Immanuel

  Zeer interessant om te lezen in dit verband is het hoofdstuk “True Choucroute” in “The man who ate everything” van Jeffrey Steingarten waarin hij beschrijft hoe hij op zoek gaat naar de perfecte “Choucroute garnie a l’ alsacienne”. Daar
  staat ook een zeer goed gerecht voor zo’n choucroute.
  Ik kreeg zelfs eens de vraag om choucroute te maken voor
  50 man op een feest in de winter en ik heb toen alle ingredienten in de Delhaize gevonden: gerookte hammetjes, gezouten varkensvlees, poolse worsten …

 8. Reactie van maarten

  was de beste choucroute van Groot Gent en Omstreken niet te vinden bij La Cygongne d’Alsace aan het Sint-Pietersstation?
  Speciaal restaurtantje. Een aanrader!

 9. Reactie van Geert

  ja, als je hem ergens gaat eten, zeker daar -wel een beetje traditioneel-, bovendien krijg je nog een supergrappige garcon.

 10. Reactie van Michel Vuijlsteke

  Ik haal al mijn ingrediënten steeds in de Colruyt: zeer lekkere zuurkool en alle soorten vlees die ik graag heb

 11. Reactie van hilde martens

  Ik zou eerst bij jou eens willen komen proeven…..!!