Gentsche Mokken

zaterdag 25 november 2006 12u12 | Tessa | 2 reacties
Trefwoorden: , , , .

Week van de SmaakAperitieven, dineren en sneukelen: Mijn heilige drievuldigheid! Jammer genoeg kan ik er niet altijd trouw aan zijn. Mijn Body Mass Index (BMI) komt namelijk akelig in de buurt van de 25. En juist daarom ben ik zo opgetogen met de Week van de Smaak: Het perfecte excuus om een weekje onbeschaamd en ongeremd alles te proeven wat ik maar wil. Sing Halleluja!

Het geduld om zelf úren achter het fornuis te staan, heb ik niet. Maar mezelf uitnodigen bij vriendinnen – die uiteraard vooraf worden gescreend op hun vaardigheden met potten en pannen – kan ik als de beste. Waar ik wél helemaal in thuis ben, is de categorie Desserts. Daarom speciaal voor de Gentblogt Week van de Smaak: Gentsche Mokken!

Ingrediënten

250 g bloem, zout, kaneel, ½ theelepel bakpoeder, 20 gram fijngemalen witte kandijsuiker, 125 gram boter, 50 gram huishoudsiroop en boter om de bakplaat in te vetten.

Het actieplan

Gooi al het bovenstaande in één pot en maak er een bal van. Goed kneden! Ga vervolgens slapen of een nachtje stappen. Kortom, laat de bal een nachtje met rust. Leg hem op een koele plaats.

Vet de bakplaat in met boter en bestuif ze met wat bloem. Verdeel de bal in kleine balletjes en leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje platter en bak ze op 150° gedurende 10 minuten. (Een vleugje bloemsuiker kan eventuele aangebrande vlekjes verdoezelen.)

SnoepjesHeb je rondgebazuind in je vriendenkring dat je Gentsche Mokken ging maken, maar heb je kilo’s bloemsuiker nodig om de aangebrande vlekken te verdoezelen… rep je dan naar Temmerman, in de Kraanlei of Korte Dagsteeg. Al honderd jaar verkopen ze daar Gensche Mokken, Katrienspekken, Kloefkes, Nonnenbillen en andere Gentse specialiteiten.

Nodig je vrienden uit en imponeer hen met je kennis over de Gentsche Mokken. Wellicht verwijst de naam naar het woord ‘motte’, wat in het Frans verwijst naar boter- of deegvorm. Waarom de mokken naar anijs smaken, weet Mevrouw Temmerman: Gent werd in het verleden geplaagd door muggen, door de ligging aan het water. Anijs en kaneel zijn als het ware de voorlopers van de muggenmelk…

Krijg je niet genoeg van de sappige verhalen over Gentse snoepen, breng dan een bezoek aan het Huis van Alijn. Tijdens de Week van de Smaak kom je er te weten waarom de Sint speculoos uitdeelt, hoe Mariatjes smaken en kan je lekkerbekkenrondleidingen volgen. Profiteer van het excuus om ongeremd en onbeschaamd te snoepen, zolang het duurt: de Week van de Smaak, nog tot 25 november.

© 2006 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van peterc

    Je helpt jezelf als je eerst alle ingediënten dezelfde temperatuur laat krijgen in de huiskamer, vooral de boter dus ;-)

  2. Reactie van Elke

    Ik meen dat Gentse mokken hun naam lenen aan het feit dat ze vroeger als volgt geserveerd werden:
    waar men vroeger gang langs Gentse wegen, kwam men mokken in een grote schaal jenever op café tegen. Mokken waren en zijn nog steeds erg hard en slecht voor het (vals) gebit. Vroeger had men een goed hulpmiddeltje, namelijk ze te weken leggen in een bowl jenever. Als men dan op café mokken bestelde, kreeg men een mokke of tas waarin een paar mokskes dreven. Vandaar de naam Gentsche “mok”.