Witte lintjes tegen huiselijk geweld

zaterdag 25 november 2006 14u14 | D. | 3 reacties
Trefwoorden: , , .

Huiselijk geweldDe kans is niet onbestaande dat u vandaag personen tegen het lijf loopt die een wit lintje opgespeld hebben. Het witte lintje is immers symbool van de Dag tegen het huiselijk geweld die vandaag internationaal georganiseerd wordt. Gisteren al werd op de Korenmarkt een sensibiliseringsactie gevoerd.

Onder impuls van het vrouwennetwerk Oog in Oog deelden leden van de politie, brandweer en stadswacht aan de voorbijgangers een pamflet en een stressbal uit. In het pamflet, met een cartoon van Kamagurka, kregen de de voorbijgangers de nodige tips over de signalen waarop ze moeten letten bij intrafamiliaal geweld en de wijze waarop ze kunnen reageren.

tegen huiselijk geweldBij de actie op de Korenmarkt kwam Thuis-acteur Kurt Defrancq een handje toesteken, terwijl ook provinciegouverneur André Denys zijn steun kwam betuigen. De voorbijgangers konden bij een kopje pompoensoep meer informatie krijgen bij een infostand. Het was het tweede jaar op rij al dat door de stad Gent een lokale actie tegen huiselijk geweld werd gevoerd.

Concrete cijfers over partnergeweld in Gent had men niet, maar diverse studies wijzen uit dat 1 op 4 tijdens zijn/haar leven geconfronteerd wordt met intrafamiliaal geweld. Voor de politie Gent is huiselijk geweld alvast een prioriteit. Zo is er sinds dit jaar een referentieofficier voor intrafamiliaal geweld. De poltie beschikt ook over verruimde bevoegdheden. Zo kunnen zij de woning betreden wanneer een slachtoffer van familiaal geweld daarom vraagt, en dus niet enkel bij heterdaad.

tegen huiselijk geweldDaarnaast is zij ook actief in 2 projecten rond familiaal geweld. Zo is er het project partnergeweld waarbij zij de slachtoffers en daders van partnergeweld tracht te sensibiliseren en overtuigen om hulp te aanvaarden uit het welzijnsveld.

Een tweede project is telealarm. Slachtoffers die levensbedreigend gestalkt worden door een ex-partner krijgen een personenalarm waarmee zij de politie kunnen bereiken. Bij gebruik van het alarm zal een politieploeg met de hoogste prioriteit ter plekke gestuurd worden om het slachtoffer in veiligheid te brengen. Bovendien krijgen de slachtoffers ook pratkische hulp en advies op maat.

© 2006 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Beau

    Ik heb Dimi zien lopen.

  2. Reactie van Eve

    Ik had gisteren de eer de burgemeester zelve te treffen, op zijn Frank-o-mobiel, de fiets dus. En ja, ook hij droeg het speldje.

  3. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Zij die dat lintje dragen, zijn dat de mensen die aan partnergeweld doen, of zij die het ondergaan? ;)