Brunch in De Foyer

vrijdag 15 december 2006 21u21 | ilse | 4 reacties
Trefwoorden: , .

wannabesWat doen Bourgondiërs zoals wijzelve wanneer op zondag de wind door de bomen loeit en de koude regen met vlagen tegen de ramen slaat? Inderdaad, dan kruipen we gezellig ergens binnen, drinken koffie, lezen een gazet en doen ons te goed aan comfort food.

Onze keuze viel vorige zondag op De Foyer, in het nog steeds zeer mooie NTGent op het Sint-Baafsplein. Na het faillissement waarover u in mei in de actua kon lezen, kwam half juli het bericht dat er nieuwe uitbaters waren gevonden en werd op 16 september deze brasserie in ere hersteld. En gelukkig: het zou zonde zijn om een dergelijke unieke locatie te laten verkommeren.

De patron en bezieler van de vernieuwde foyer is Filip Bossuwé, voormalig uitbater van Soup Culture, indertijd één van de best bewaarde culinaire geheimen van onze stad. Hoe de gewone keuken er smaakt, kan ik u voorlopig nog niet vertellen want dat hebben we nog niet uitgeprobeerd, maar we zijn ondertussen wel al vertrouwd met hun zondagmiddag-formule.

Het is rond half twaalf als we de warme gelagzaal binnen komen gewaaid en het is er -als altijd- rustig en warm. Er is wel volk, en het grootste deel van van de tafeltjes zijn bezet, maar de andere gasten zijn net als wij in zondagochtend stemming…er wordt enkel zachtjes gepraat en een aantal bezoekers lezen kranten of tijdschriften.

We bestellen tweemaal de brunch (16 euro per persoon) en kunnen kiezen tussen een kop koffie of thee. Het wordt sterke koffie, die geserveerd wordt met een smaakvol gebakje.

Het buffet is gevuld met de heerlijkste lekkernijen: vers vruchtensap, yoghurt, confituur, croissants, chocoladekoeken, muesli en cornflakes vormen de traditionele ontbijtingrediënten. Daarnaast is er ook heel wat hartigs terug te vinden op de dis: omelet, spek, worst, quiche, zalm, gerookte en gekookte ham, salami en een uitgebreide selectie kazen, om er maar een paar te noemen. Voor de grotere honger naar hartig wordt er een pastasalade en verse dagsoep geserveerd.

Voeg daarbij een assortiment kraakvers brood en u begrijpt dat wij al onze zelfbeheersing moeten aanwenden om ruimte te laten voor dessert. Meestal kiest uw reporter dan voor een verse fruitsla, maar er is ook voldoende zoetigheid voorhanden: tiramisu (die door mijn disgenoot enthousiast geprezen wordt) chocoladetaart en soesjes.

Een brunch is volgens wikipedia “een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch. Het woord stamt uit het Engels en is samengesteld uit breakfast en lunch. De historie van het woord brunch is niet precies bekend; mogelijk kwam het reeds in de 17de eeuw voor. Een brunch wordt soms op zaterdagochtend, maar bijna uitsluitend op zondagochtend georganiseerd.” Voor ons is brunchen vooral genieten van rust en lekker eten, met de weekendkrant bij de hand alles heel rustig aan doen. Het is dan ook al ver na de middag als we opnieuw het Sint-Baafsplein opwandelen en ingeduffeld aan onze wandeling naar huis beginnen.

Info: Brunch in De Foyer kost 16 euro per persoon. Aanschuiven aan het buffet mag zo vaak u wilt. Enkel voor extra koffie of thee moet u bijbetalen. Sint Baafsplein 17, 9000 Gent / Tel.: 09 234 13 54

© 2006 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

 1. Reactie van Maybe

  Onlangs ben ik eens binnengewipt nadat het interieur danig was aangetast. Het oogt terug goed. De lambrisering is weer ontdaan van die lelijke doorschijnende witte verf. Ik vroeg terloops de uitbater hoe hij dat eraf gekregen had zonder nog een spoor van de vorige flater over te laten. Hij verzekerde mij dat dit eens helse karwei was en niet voor herhaling vatbaar is.
  Wie zei er ook weer dat alles omkeerbaar is.
  Nu nog wachten op de restauratie in zijn vroegere toestand van het gelijkvloers. Heb je al gezien, daar zit geen kat meer en deze popularisering en semi-modernisering van deze prachtige inkom was, dacht ik, toch aangebracht om de jeugd aan te trekken. Niets van, ook zij moeten dit niet. Het nieuwe is er af en deze ‘bouwwerf’ met als zijn multiplex modernisme zal dezelfde weg opgaan als het faillisement van de 1ste verdieping na hun schandelijke ingreep.

 2. Reactie van Els

  Brunchen/ontbijten in de foyer, heerlijk vonden we dat. Maar jammer genoeg zijn de huidige uitbaters niet zo kindvriendelijk als de vorige. Geen kinderstoelen meer, geen ruimte voor de kindjes te verschonen in de toiletten en geen kindvriendelijke drankjes (appelsap, melk, koude chocomelk,…) meer op de kaart. Jammer!

 3. Reactie van patrick

  Ik ben onlangs met mijn familie ook gaan brunchen in de foyer in Gent. Omdat ik heel erg beperkt ben in wat ik mag eten kon ik alleen maar vaststellen dat er enkel vette rommel te verkrijgen viel en dat zelfs eenvoudige magere yoghurt niet verkrijgbaar was ( enkel volle ). Het gevolg was dat ik niets te eten had. Met andere woorden, brunchen in de foyer is een dikke flop!

  • Reactie van Dirk

   Vette rommel?? Vorige week nog gaan brunchen. Stilaan onze vaste zondags plek geworden. Ik heb daar eerlijk gezegd weinig vette rommel gezien… Een ruim assortiment aan salades, fruitsla, charcuterie en gerookte vis en dan nog eens een dessert en warm gedeelte. Je moet inderdaad al ENORM beperkt zijn in wat je NIET mag eten. Voor ons altijd een leuke ervaring. Sommige mensen moeten nu eenmaal altijd zagen zeker?