Minestrone

maandag 12 maart 2007 11u11 | Bruno Bollaert | 3 reacties
Trefwoorden: , .

Omdat ze het verdient, brengen wij gedurende heel de Gezond in Gent week een ode aan de soep. Soep mag dan té gezond en véél te lekker voor woorden zijn, toch gaan wij van Gentblogt deze uitdaging aan. Houd ons in de gaten, want u mag zich verwachten aan de gezondste tips, de lekkerste recepten en de interessantste soepweetjes. Soms zullen we ons laten bedienen in één van de vele soepbars die onze stad rijk is, een andere keer steken we zelf de handen uit de mouwen.

Soep. Ik ben al zot van soep sinds ik klein was. Echt waar. Niets zo goed al een flinke tas heldere bouillon als ge ziekt waart –ik zou er ziek voor geworden zijn. En waar dan steeds meer brokjes groenten in werden gebracht naarmate ge beter werdt. Zelf paskskessoep ging er vlot in (bij voorkeur de kippensoep van Royco, bij ons ook wel ‘afwaswater’ genoemd).

Van bouillon naar hutsepot was een lange weg, maar ook alles wat zich daartussen bevond, tot waterzooi en bouillabaisse toe, werd met evenveel smaak opgegeten. Zelfs borsjt (in Polen gegeten).

Soep is bovendien verschrikkelijk gemakkelijk te maken. Ik zorg er altijd voor dat ik wat emmertjes diepgevroren maar zelfgemaakte bouillon in huis heb, die ik dan gebruik als basis voor de soep. Je kan inderdaad ook bouillonblokjes gebruiken, maar zelf bouillon maken is evenwel heel simpel.

Alle overschot van rauw vlees kan dienen: het karkas van een kip, waarvan je poten, vleugels en filets hebt verwijderd; of het been van die T-Bone die toch te groot was om in de pan te krijgen, en waarbij je het vlees dan maar van het been hebt verwijderd; of een schenkel, of ander soepvlees dat je speciaal voor de bouillon hebt gekocht. Smijt het in een diepe pan, voeg er twee dikke wortels, een ui, en wat selder en prei aan toe, en overgiet rijkelijk met water (alle ingrediënten moeten onder staan). Laat een uur of drie-vier op een laag vuur trekken. Lees ondertussen een boek, bekijk een film, doe de afwas, of maak uw bed op. Het is tenslotte úw huishouden.

Minestrone is één van die soepen die ook perfect zijn om te drinken als ge een beetje ziek zijt. Het is in feite niet (veel) meer dan een kippenbouillon met stukken grofgehakte groenten in. Voor het recept heb ik mij gebaseerd op een boekje uit de Homarus reeks, met de veelbetekenende naam de basis (van Filip Verheyden, met foto’s van Tony Le Duc).

Het begint met een bouillon van kip, waarvoor u –zoals hierboven vermeld– het karkas van een kip in drie tot vier liter water met wat prei, selder, wortels, een ajuin, en kruiden waaronder wat tijm en laurierblad een tweetal uur op een zacht vuur laat pruttelen (nadat u het eerst aan de kook hebt gebracht, en afgeschuimd). Het eigenlijke werk begint pas daarna.

Bak een drietal reepjes gerookt spek in wat boter, en voeg er volgende (grofgesneden) groenten aan toe: een ajuin, (1) preiwit, bleekselder, 2 wortels, en wat knoflook. Laat een minuutje of twee op het vuur staan, en voeg dan twee liter van de bouillon toe. Breng aan de kook en voeg dan seizoensgroenten toe.

Huh? Jawel. Seizoensgroenten; in ons geval waren dat voornamelijk bloemkool en wat sluimererwten, maar u kan er net zo goed princessenbonen, rapen, of broccoli voor gebruiken. Voor minestrone is de basis altijd hetzelfde, maar voor de afwerking kan u de groenten van het seizoen gebruiken. Grofgesneden, alweer. Als u meer dan één groente gebruikt, let er dan wel op of ze even snel gaar worden. Anders moet u de ene groente iets eerder in de soep doen.

Vijf minuten voor de soep klaar is voegt u nog snel een brunoise van aardappelen toe. Laat u niet afschrikken, een brunoise is niets meer dan een hoop fijngesneden blokjes groenten. Makkelijk zat, alleen opletten van de vingers met die scherpe messen (u hoeft ook zo snel niet te snijden als de TVkoks).

Ziezo: klaar. Vaak voegt men aan het begin van de bereiding (vóór de bouillon wordt toegevoegd) nog passata of tomatenpuree toe, en aan het einde durft men ook wel eens een brunoise van tomaat toevoegen. En spaghetti, die u eerst afzonderlijk hebt gekookt, maar zelf ben ik niet zo’n fan van pasta in mijn soep.

© 2007 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

 1. Reactie van ilse

  in een eenvoudige variant: een zak fijngesnede diepvriesgroenten van de colruyt, twee bouillonblokskes, een paar liter water en een doos gepelde tomaten.

  Min: minder lekker en minder vitamien. Plus: 100 keer sneller…
  :)

 2. Reactie van bruno

  /monkelt: ik ga doen alsof ik dat niet gelezen heb :)

 3. Reactie van Jurgen Bockstaele

  Vrijdagavond Italiaanse avond bij ons op school. Minestrone als soep. Het ziet er heerlijk uit. Dat wordt beslist smullen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>