Preisoep voor mensen

woensdag 14 maart 2007 11u11 | Philippe Vuijlsteke | 4 reacties
Trefwoorden: , .

Omdat ze het verdient, brengen wij gedurende heel de Gezond in Gent week een ode aan de soep. Soep mag dan té gezond en véél te lekker voor woorden zijn, toch gaan wij van Gentblogt deze uitdaging aan. Houd ons in de gaten, want u mag zich verwachten aan de gezondste tips, de lekkerste recepten en de interessantste soepweetjes. Soms zullen we ons laten bedienen in één van de vele soepbars die onze stad rijk is, een andere keer steken we zelf de handen uit de mouwen.

Vandaag presenteren wij u de befaamde ‘preisoep voor mensen’. In tegenstelling tot die voor dieren, denken wij van de redactie dan. Ook benieuwd? Lees dan vooral verder.

Ingrediënten

  • Water (2 liter, denk ik)
  • Kippenbouillon (genoeg, niet te veel)
  • 2 medium bloemaardappelen
  • 2 grote preistronken
  • 1 grote ui

Voorbereiding

  1. Kuis de prei, snij het wit van de prei en een stukje van het lichtgroene deel in dunnen schijfjes.
  2. Van de rest van het groen hou je enkel over wat er mooi uitziet (geen bruine kerven en zo). Snij dit in snippers.
  3. Aardappelen schillen, in stukjes snijden en spoelen.
  4. Ui schillen (duh) en in kleine stukjes snijden.

Bereiding

  1. Zet de aardappelen op in een pan water met de bouillonblokjes. De aardappelen zullen niet afgegoten worden.
  2. Smelt wat boter in een steelpan en plof er de uitjes in tot ze geglaceerd zijn.
  3. Voeg al het gesnipperd groen en de helft van het wit (en lichtgroen) van de prei erbij en stoof onder deksel. Een lepeltje bouillon op dit punt is altijd goed.
  4. Eens gestoofd, gewoon bij de pan met de bouillon voegen.
  5. Stoof de rest van het wit (en lichtgroen) van de pre in dezelfde steelpan –liefst geen boter of zo meer toevoegen. Schepje bouillon mag, daarentegen. Hou de gestoofde prei apart.
  6. Als de aardappelen in de bouillon (met groen van prei en ui) zacht zijn, is de soep eigenlijk klaar.

“BAMIX”

  1. Alles mixen. Het gemakkelijkst is dat in de pan met een staafmixer.
  2. Voeg het wit (en het lichtgroen) van de prei dat je opzij hebt gehouden bij de soep.
  3. Klaar!

Wat je hierna overhoudt is een ‘duitsche soepe’ (mijn grootmoeder zou het eens moeten horen).

Uiteraard staat er nergens geschreven dat je niet de hele zwik mag mixen of zo.

Lekker is een tsjoep room bijvoegen op stapke 6 voor je begint te mixen. Questie van romig…

Tips

Alleen mensen met veel tijd snijden al hun groenten met een mes. Scharen (grote) zijn ook handig (snipperen van preigroen) en het snijtuig zoals gezien op TV (een mandoline) werkt ook echt voor uien en aardappelen.

Kuisen van groenten is soms relatief –prei gekocht in de GB is al tamelijk proper. Gewoon even spoelen, dus. (Champignons kuisen is trouwens nog gemakkelijker: het volstaat om een propere Polar sweater te dragen. Champignon uit bakje halen, over uw buik wrijven: geen gedoe met borsteltjes.)

Belangrijk: Basically –soep is water met al wat je vindt van groensel (en stukjes ander eten, eigenlijk) dat de dag ervoor niet opgegeten werd. En dat ge mij geen ongelijk geeft!

© 2007 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van Eve

    Grappig! Je hebt vast talent als TV-kok!

  2. Reactie van koen

    Straf, waar een mens al niet op botst bij een zwerftocht op het net: mijn vroegere klas(se)genoot philippe die tegenwoordig boeiende soep maakt. Hadden we dit kunnen voorspellen destijds over de middag in de speelzaal waar we “poker voor mensen” speelden?
    Hartelijke groeten!

  3. Reactie van iris

    hoi hoi ik heb ook bij school deze sopep gemaakt maar bij julie zit er aleen maar prei bij en bij ons spruiten en unox worst en wortels kan dit ook aleen met prei of is dit julie eigen resepcht

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>