Begijnhofdries

woensdag 28 maart 2007 20u02 | Redactie | 7 reacties
.

Naast het Prinsenhof en vlakbij het Rabot, ligt de oudste site van het Groot Begijnhof St-Elisabeth. Het begijnhof, gesticht in 1234, groeide al gauw uit tot een mini-stad, bestaande uit kerk, infirmerie, infirmeriekapel, 18 conventen en 103 begijnenhuizen, en de bleekweide en boomgaard.

Door een samenloop van omstandigheden, onder meer het idee van de stadsarchitecten om de Stad Gent ‘open te gooien’ en daarbij het voorstel om het Begijnhof af te breken, zorgden ervoor dat op 29 september 1874 meer dan 600 begijnen verhuisden naar een nieuw begijnhof te St-Amandsberg.

Tegenwoordig bestaat het Begijnhof nog uit de kerk, de infirmerie en de infirmeriekapel, 12 conventen van de 18, en 62 huizen van de 103. Na het vertrek van de begijnen in 1874 werden de gebouwen toegewezen aan wat tegenwoordig het O.C.M.W. is, en verhuurd aan de minder gegoeden uit onze maatschappij. In de vorige eeuw liet men de panden voornamelijk verkrotten, en het heeft tot 1994 geduurd eer het O.C.M.W. de panden gedeeltelijk heeft verkocht.

De meeste gebouwen zijn nu in privéhanden, en werden gerestaureerd, al blijft er nog steeds werk aan de winkel. De panden zijn overigens beschermd, niet alleen de buitenkant als stadsgezicht, maar ook het interieur.

U leest meer over het Groot Begijnhof St-Elisabeth op de site van de vzw Elisabeth-Begijnhof, dat ijvert voor de verdere restauratie en het behoud van deze begijnenhuizen.

Foto’s: Charles Strijd

© 2007 GENTBLOGT VZW

7 reacties »

 1. Reactie van Roland

  Van harte mijn beste dank voor de mooie foto’s en de berichtgeving over onze wijk! De echte “zwarte” kater liep juist over mijn keukendak deze namiddag.

 2. Reactie van Maybe

  Prachtige tegenlichtfoto van een uniek kader!

  Moet dit begijnhof eens niet meer in de kijker worden gezet of wil men juist door het zo stil te houden vermijden dat de rust die er nu heerst verstoort zou worden?

  In elk geval mag dit zeker niet worden zoals nu op de Graslei, maar één terrasje zou wel aangenaam zijn om rustig te kunnen genieten van deze pracht.

 3. Reactie van Jurgen Bockstaele

  Dit is een mooi stukje Gent. Toffe foto met die kat die net passeert, ook al is ze niet zwart.
  Wat het OCMW betreft, laat ik eens onderzoeken wat de toekomstplannen zijn met eigendommen die nog niet benut zijn. Er is in dit begijnhof in ieder geval een heel goed draaiend dienstencentrum van het OCMW. Een trekpleister voor heel veel senioren met een groot aanbod aan activiteiten.

 4. Reactie van Jeroen

  Eerlijk gezegd vind ik het begijnhof aan de lange violettestraat mooier omdat het nog ommuurd is. Het Groot Begijnhof moet in de geschiedenis waanzinnig knap zijn geweest, maar ondertussen is er al veel verknald…

 5. Reactie van dirkb

  Correctie: enkel de conventen zijn beschermd als monument (buiten en binnen). De andere panden liggen enkel in een beschermd stadsgezicht.

 6. Reactie van Frans

  Het is aan enkele individuen, zoals apotheker-dichter Edmond Boonen en de “Vrienden van het Oud-Begijnhof” te danken dat deze plek niet volledig is verloederd en van de kaart geveegd. Zoals de “Vrienden van Oud-Gent” (dikwijls dezelfde leden) die het poortgebouw hebben gered en lieten reconstrueren als gezicht van het intussen afgeschafte Bijlokemuseum, moesten zij vijftig jaar geleden optornen tegen onverschilligheid, kortzichtig winstbejag en zogezegde “vooruitstrevendheid”. Dit laatste bleek nog onlangs door de toevoeging aan het Minnemonument van absurde en overbodige betonnen pseudografzerken die naar verluidt opnieuw verwijderd worden. Vandaag heeft de wijk de situatie in handen, zoals blijkt uit de vermeldenswaardige website http://www.elisabethbegijnhof.be.

 7. Reactie van Maybe

  Na even tevergeefs klikken kom ik er wel:
  http://www.elisabethbegijnhof.be/