Spaans Krijt

zaterdag 14 juli 2007 22u47 | Stijn Baert (tekst), Kathleen Heuvelmann (beeld) | 5 reacties
Trefwoorden: , .

Daan Hugaert leeft zich verontrustend sterk in, in Spaans Krijt.

Blijkbaar hoef je niet eens dement of dronken te zijn om een acteur met diens personage te gaan vereenzelvigen. Ik betrapte me er zelf op tijdens de voorstelling van Spaans Krijt. Mocht ik er minder schroom op na houden, ik had Daan Hugaert zeker op het einde vragen gesteld als was hij echt Angel Luiz Muñoz, het personage dat hij in deze theaterproductie met brio vertolkt. Naar verluidt hadden bij een eerdere voorstelling toeschouwers dezelfde neiging maar niet dezelfde schroom zodat ze Hugaert achteraf vroegen “hoe het nu met moeder Blanche was”.

Spaans Krijt Spaans Krijt

Het opzet van Spaans Krijt is eenvoudig. Al wandelend door de binnenstad vertelt Angel Luiz Muñoz de toeschouwers zijn leven, halt houdend aan de plaatsen en huizen die daarbij een bijzondere rol speelden, zoals zijn gewezen stamcafé aan de Kalvermarkt. Het levensverhaal van Muñoz, gedetermineerd door de Spaanse burgeroorlog in de jaren ‘30 van de vorige eeuw, is er geen van rozengeur en maneschijn. Als kleine jongen werd hij samen met vele andere Niños— zo werden de Spaanse vluchtelingenkinderen genoemd—door zijn moeder, die niet langer voor hem kon zorgen, richting West-Europa gezonden. Eens in Gent aangekomen werd de kleine Angel Luiz Muñoz bij een ander pleeggezin geplaatst dan zijn zusje. Toch is Spaans Krijt geen zwartgallig stuk. Angel Luiz Muñoz markeert tijdens de wandeling het geluk dat hem, in tegenstelling tot vele andere Spaanse kinderen tijdens de burgeroorlog, te beurt viel, alsook de kleine, fijne dingen, die zijn leven in Gent aangenaam maakten.

Spaans Krijt Spaans Krijt

“Spaans Krijt” is een bijzonder en aangenaam theaterstuk. Daan Hugaert kruidt het met humoristische improvisatie en leuke kleine verhaaltjes, zoals over “domme/dove erpels”. In de gedaante van Angel Luiz Muñoz brengt Hugaert een boodschap, namelijk over sociale bewogenheid. Het theaterstuk maakt dan ook deel uit van het project “Los Niños De La Guerra” van Trefpunt (het is precies 70 jaar geleden dat een grote groep Spaanse vluchtelingenkinderen in België onderdak vond).
Daan Hugaert (bij het grote publiek bekend als Romain Van Deun uit de één-serie Witse) speelt in deze productie niet enkel de rol van Angel Luiz Muñoz; hij stond ook in voor het schrijven van het stuk, met al het nodige opzoekwerk dat daarmee gepaard gaat. Elke dag van de Feesten vinden er om 14h30 en 16h30 nog voorstellingen van Spaans Krijt plaats — de titel van het stuk wordt pas op het einde van de voorstelling verklaard.

De toeschouwers krijgen bij het begin van de voorstelling een mini-koptelefoon aangeboden, zodat ze niet gehinderd worden door het verkeer. Het gevoel van “toerist in eigen stad” is op die manier niet ver weg.

Spaans Krijt
Reservatie (vzw Uitbureau Gent, Kammerstraat 19 – 9000 Gent, tel: 09/233.77.88) is noodzakelijk.
De voorstelling start (en eindigt) Bij Sint-Jacobs.

© 2007 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

 1. Reactie van pascale

  Ik wil hier gewoon nog vermelden dat “Spaans krijt” een productie is van F.V.K. Rodenbachfonds vzw in co-productie met Trefpunt vzw en het Internationaal Straattheaterfestival.

 2. Reactie van Luc Peeters

  Inderdaad een aanrader: zeer overtuigend gespeeld, bij momenten aangrijpend maar altijd aangenaam onderhoudend – een perfecte programmatie voor tijdens de Gentse Feesten !

 3. Reactie van daan

  Beste vrienden, deze namiddag speel ik de laatste twee theaterwandelingen van Spaans Krijt. Alles was heel snel volgeboekt. Ik wil langs deze weg iedereen bedanken die erbij was en enkele mooie woorden tot mij heeft gericht. En ik maak van de gelegenheid gebruik om een verlenging aan te kondigen. Na de vakantie zal Spaans Krijt nog te zien zijn op de tweede, derde en vierde zondagochtend van september wellicht om 10 en om 12 uur. Tot dan misschien. By the way, ik vind Gentblogt super! Genegen groet, Daan

 4. Reactie van Eve

  Heel goed nieuws!

 5. Reactie van Veerle

  Beste Daan,

  Wij hebben deze namiddag de regen (en de Gentse kasseien) getrotseerd voor Spaans Krijt en we hebben er geen spijt van! Het was een zeer leerrijke (de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog is altijd zo’n vage plek gebleven) en aangrijpende voorstelling die inderdaad tot nadenken dwingt. Jammer dat er zo weinig uit de geschiedenis geleerd wordt. Bedankt Daan