Honderd euro boete voor fietser die gsm opneemt

woensdag 22 augustus 2007 9u31 | Redactie | 49 reacties
Trefwoorden: , , .

‘Ik ben niet van plan zomaar te betalen’

Wouter Kongs uit Gentbrugge is nog niet bekomen. Hij kreeg vrijdag een boete van honderd euro omdat hij met de gsm belde terwijl hij in de Lange Violettestraat fietste. ‘Krankzinnig. Ik vormde voor niemand een gevaar, zelfs niet voor mezelf.’

Lees meer bij De Gentenaar

© 2007 GENTBLOGT VZW

49 reacties »

 1. Reactie van B-west

  Lex dura sed lex
  Hier het artikel uit de wet:

  8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

  En voor zij die twijfelen of een fietser hier ook onder valt, hier de definities uit dezelfde wet:

  2.13. “Bestuurder” : al wie een voertuig bestuurt of trek-, last- en rijdieren of vee geleidt of bewaakt.

  2.14. “Voertuig” : elk middel van vervoer te land, alsmede alle verrijdbaar landbouw- of bedrijfsmaterieel.

  I rest my case

 2. Reactie van hcb

  Typisch de reactie van de gemiddelde ‘vrije’ Belg:: ik zal zelf wel bepalen wanneer iets een gevaar is of maw ‘ik ben slimmer dan de wet’.

  De man maakt hier van zijn job eigenlijk misbruik.

 3. Reactie van goofball

  Volgens mij is al telefonerend fietsen even gevaarlijk als al telefonerend een auto besturen. Ik heb politie hier al eerder voor zien optreden en ik geef hen gelijk.

  Sorry Wouter maar je argumenten klinken me toch maar mager!

 4. Reactie van Matthias

  Gelijk een beetje van een tsjiepmuile.

  Maar met volgende opmerking van ons aller Steven de Smet heb ik het toch moeilijk: “Dat betekent dat men met twee handen moet sturen. Eten op de fiets of in één hand een zware boodschappentas vasthouden, kan even gevaarlijk zijn.” Ik hoop dat hij niet bedoelt dat men eigenlijk niet met een Delhaizezakske mag fietsen, want ik zie het niet zitten om altijd te voet te gaan winkelen. Snif.

 5. Reactie van Michiel

  ok, ik snap jullie argumenten. de wet is er nu eenmaal.
  Maar is het dan zo veilig als voetganger om te telefoneren? Die kunnen toch ook niet even geconcentreerd zijn wanneer ze bijvoorbeeld oversteken?

 6. Reactie van jan de moor

  Dus ook de amazone te paard moet afstappen, haar rijdier ergens vastbinden en slechts dan haar dringende GSM-oproep beantwoorden.
  Een verwittigd man, sorry,vrouw … is er twee waard.

 7. Reactie van embee

  je mag je delhaize-zakje wel aan je stuur hangen (heb ik begrepen) maar niet in je hand houden. fietszakken zijn trouwens een geweldige uitvinding!

  ik vind het niet onlogisch dat bellen op de fiets strafbaar is, wegens echt gevaarlijk. maar € 100 vind ik toch ook wel heel veel geld.

 8. Reactie van hcb

  Juist

 9. Reactie van Matthias

  Die paar keer dat een voetganger oversteekt – en dus deel uitmaakt van het verkeer – zijn toch te verwaarlozen? Neem daarbij dat andere weggebruikers voetgangers voorrang moeten geven bij het oversteken en dat je aan vijf per uur je koers nog altijd kan corrigeren, en het lijkt opeens toch erg disproportioneel om voetgangers het wandelend bellen te verbieden =)

  Nu, zelf sta ik meestal stil als ik bel, anders loop ik overal tegen. Maar dat ligt eerder aan mijn ietwat lompe gestel, vrees ik.

 10. Reactie van hcb

  Voor 50 euro zou die het misschien toch nog een 2de keer riskeren…

 11. Reactie van Jan

  De concentratie zal idd lager liggen, idem voor mp3-spelers. Het grote verschil is natuurlijk dat een voetganger zijn handen niet vrij dient te houden om stuurbewegingen uit te voeren…

 12. Reactie van Anne

  Zou je dan als voetganger ook geen zakskes van den Delhaize mogen dragen?

 13. Reactie van Anne

  Ook met zakken die aan het stuur hangen vind ik fietsen gevaarlijk, ik doe het liever niet. Inderdaad, fietszakken zijn een handige uitvinding, en zeker die die je makkelijk van je fiets kan halen.

 14. Reactie van Gwendoline

  Misschien wel in een rugzakske…

 15. Reactie van mlm

  zelf ben ik ook al eens tegen gehouden met bellend op mijn fiets. Ik kreeg een verwittiging met de boodschap dat dit verboden is en een boete kan volgen. ‘t is ondertussen reeds 3tal jaar geleden denk ik.
  Ik doe het nog wel, bellen op mijn fiets, ben nu ook geen heilig lammetje, maar als ik flikken zie stop ik steeds met fietsen of bellen.
  ‘t is een gewoonte he om te kijken of er flikken rond je rijden als je belt :-)

 16. Reactie van Oliver

  Klein anekdote terzijde : een collega van mij is ooit eens al bellend in haar wagen tegengehouden. Ze was namelijk zo druk bezig met bellen dat ze niet gezien had dat ze naast een combi reed…
  Ze heeft de agenten toch even laten wachten alvorens in te haken, onder het motto “dit telefoontje wordt al duur genoeg, voor dat geld mag ik het ook afmaken” ;-)

 17. Reactie van Gaston

  Uit de krant van gisteren:

  Jongen loopt al sms’end tegen trein

  ELMWOOD PLACE – Een 18-jarige Amerikaanse jongen is met ernstige verwondingen in een ziekenhuis beland, nadat hij volgens ooggetuigen al sms’end een spoorweg was overgestoken en werd gegrepen door een trein. De 18-jarige Zachariah Smith had gewacht tot een trein gepasseerd was en liep vervolgens om de nog gesloten slagboom heen. Hij stak over zonder oog te hebben voor een tweede trein die van de andere kant kwam.
  De machinist toeterde als een gek, maar de jongen keek niet op of om.

  Het verkeer is zo druk en gevaarlijk, dat het onverantwoord is als verkeersgebruiker te telefoneren of the SMS of naar muziek te luisteren. De gevolgen zijn er naar! Ook al die oortelefoontjes die je nu ziet: hoe hoor je dan nog een auto afkomen? Of een trein in dit geval?

 18. Reactie van Tine

  Die oortjes zijn geen probleem hoor, je hoort nog meer dan genoeg. Ik gebruik zo’n oortje in de wagen en het werkt perfect.
  Ik vind het altijd frappant om te zien dat hoe duurder de wagen, hoe groter de kans dat de bestuurder niet handenvrij belt. Ze zouden die carkits standaard moeten maken in luxewagens.

 19. Reactie van Roland

  Als ik de wet zo lees, zie B-West hierboven, dan mag men ook niet telefoneren als men zijn koeien van de weide haalt!
  Wat niet belet dat ik mij erg gestoord voel door al die telefoneerders op de tram en in de straat. Mij gaat hun kleine en grote problemen niets aan en wil ze ook niet horen.

 20. Reactie van Roland

  Waarom heeft men dan een bel op zijn fiets als men niet mag bellen? :-)

 21. Reactie van cies van de kwis

  Als de flikken even snel zouden optreden tegen snelheidsduivels die fietsers doodrijden, dan wil ik gerust elk jaar 100 Euro storten in het boete-gadget-fonds.

 22. Reactie van Stieven

  Toch zie ik zelden Amazones te Gent

 23. Reactie van Stieven

  Voor een journalist is het wreed dwoas om met andere landen te gaan vergelijken, hey, wouter weed verkopen mag in Holland ook, en er zijn ook landen waar vrouwen in Burka lopen. En nog iets: in Australië krijgt ge een gestoofde boete als ge als fietser uw helm niet opzet.
  Schoon voorbeeld voor een journalist.

 24. Reactie van m.r.

  Lijkt me toch minder veilig om al GSM’end te fietsen. Fietsen is al gevaarlijk genoeg in de stad. En een GSM is zo praktisch : je ziet wie gebeld heeft en je kunt dus terugbellen, de beller kan een boodschap nalaten. Dus waarom opnemen als je fietst. Bovendien kan je als fietser heel vlot je ergens parkeren aan de zijkant en dan opnemen. Dus neen, ik begrijp je klacht niet. Al vind ik wel dat de politie eerder werk mag maken om sluikstorters en dealers te vatten dan fietsers die GSM’en.

 25. Reactie van Frans

  Een journalist die niet weet dat gsm-en op de fiets verboden is et die beweert dat de Lange Violettestraat een rustige straat is: ik zou beschaamd zijn om dat met zoveel poeha aan de grote klok te hangen. Voortaan zal ik zijn “kwaliteitskrant” met een nog dikkere korrel zout doornemen. De politie heeft overschot van gelijk al die bellende bestuurders op de bon te zetten. En dat het Boetefonds zo gespekt is, heeft alleen te maken met het feit dat men doodleuk de wegcode verder aan zijn laars lapt.

 26. Reactie van Frederik

  Dat ge-gsm is een vervelende, en in de meeste gevallen een nodeloze en modieuze tijdsziekte, waar men enkel ambetant en zenuwachtig van word.

 27. Reactie van Maybe

  Wat met een gehandicapte in zijn wagentje of is dat geen voertuig?

 28. Reactie van jan de moor

  Inderdaad. Zelden amazones in Gent.
  Omdat zij te paard niet mogen SMS-sen.

 29. Reactie van Stijn

  Het is blijkbaar de mode om in de krant je protest tegen een boete te ventileren. cfr: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=V41G7IHI&PostCode=8000
  Gelukkig hebben de klagers wel erg sterke argumenten, uhum.

 30. Reactie van pjotr

  idd zeer flauw..

  stel dat die man 70 km/u reed, dan was hij op het moment dat het licht op oranje sprong nog 83,6m van het licht verwijderd. Als je op die afstand niet volledig kan stoppen, is je snelheid onaangepast. Einde betoog.

  Waarom geven kranten deze mensen een forum? Ze dragen niet echt positief bij aan onze houding tov verkeersregels.

 31. Reactie van cies van de kwis

  Jaja, en van de trein zullen de koeien zure melk gaan geven…

 32. Reactie van Tom De Wael

  Hoe, wisten jullie dan niet dan dat soort wetten er alleen zijn voor de anderen ??? tsss …

 33. Reactie van B-west

  Maar een voetganger heeft niet zijn beide handen nodig om een stuur vast te houden…

 34. Reactie van B-west

  Neen, het is enkel de bestuurder die een voertuig bestuurt verboden… ;) Iemand die met z’n koe op stap is, is ook een bestuurder, maar bestuurt geen voertuig…

 35. Reactie van Gwendoline

  moede gij nie gsmen nu?

 36. Reactie van Oliver

  Goeie vraag! Met een rolstoel zonder motor is het simpel, dan staat die zowiezo stil om te gsm’en en is er dus geen probleem meer ;-)

 37. Reactie van Marc

  Volgens de Standaard is er nog eentje bijgekomen welke 150 euro aan zijn broek heeft, hij had ook geen id kaart op zak.

 38. Reactie van Lien

  Ik fiets veel en ik word regelmatig gebeld terwijl ik op de fiets zit. Twee opties: ik stop en neem op of ik rij verder en neem niet op. Bellen en fietsen tegelijkertijd is echt levensgevaarlijk! Bochten nemen of remmen/stoppen: je moet het eens goed proberen doen met één hand!

 39. Reactie van Marc

  En voor wiel wil bellen en fietsen, er zijn draadoortjes, er zijn Bt oortjes. Dus kan allemaal niet zo onoverkomelijk zijn als je dan toch je babbel wil doen. En zo een oortje, zelfs een Bt is nog steeds goedkoper dan een boete.

 40. Reactie van Stieven

  Ik fiets omdat ik dat ondanks de drukte soms ontspannender vind dan auto rijden. Telefoneren zou den boel verzieken. Mijn gsm zit ver weg in mijn rugzak. Er is niets hips of cools aan het negeren van dit soort wetten. Ik weet het want ik ben hip en cool, zegt mijn vrouw.

 41. Reactie van De Vogelaere Ronny

  Je hebt overschot van gelijk, Frans. En ik doe er met uw permissie nog een schepje bovenop : dergelijke berichtgeving ruikt toch een beetje naar riooljournalistiek. Ik heb ook niet de indruk dat onze brave Wouter op veel begrip moet rekenen, als ik de reacties in dit forum lees. En wie vindt dat de politie zich wat meer op sluikstorters zou moeten focussen even dit : de Politie doet haar best om sluikstorters te vatten. Maar ze ‘pakken’ is één ding en ze straffen een ander. En over die drugsdealers : ik wet uit welingelichte bron dat de mensen van de Drugsafdelingen van de Politie soms met de handen in het haar zitten. Het is dweilen met de kraan open. Zij doen echt hun best.

 42. Reactie van B-west

  Nochtans een verplichting voor elke Belg ouder dan 15… :) Meestal wordt daar niet al té moeilijk over gedaan, maar natuurlijk, alles hangt ook af hoe je de arm der wet toespreekt

  Als ik de man zo bezighoor in de krant, krijg ik zo de indruk dat hij nogal ferm “van zijn tak” gemaakt heeft tegen de dienders, en dat deze op hun beurt de wet eens naar de letter hebben toegepast. Iets van actie-reactie… (natuurlijk, slechts een impressie, ik was er niet bij…)

 43. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Een (dure?) wagen moet ge kopen met een handenvrijsysteem aan uw radioluidspreker gekoppeld. Die systemen zijn nu niet zo duur meer.
  Eerlijk gezegd, ik begrijp de mensen niet die zoveel bellen. Sinds mijn brugpensioen heb ik vaarwel gezegd tegen die gsm, waarop ik vroeger zoveel vertrouwde toen ik nog in de zakenwereld was. Hoewel, mijn gsm heeft me nooit zaken aangebracht, maar wel dikwijls vermeden dat ik klanten zou verliezen.
  Verder: is het echt zo moeilijk de wetten te volgen? De wetten helpen ons om, in harmonie naast mekaar, onze vrijheid positief te kunnen beleven. Laat ons proberen van de wetten geen hinder te maken.

 44. Reactie van yves

  Met één hand fietsen kan écht wel, en als ik het goed heb ook niet meer verboden. Zolang je je hierop concentreert, no problem.
  Terzelfdertijd rijden en gsm’en is géén goed idee. Telefoneren is een soort van wegdromen :).
  Ik heb het al gedaan, en inderdaad: je maakt flagrante fouten in het verkeer.
  Lien haar advies is het beste: laten rinkelen, of stoppen langs de weg.

 45. Reactie van O.

  Geen probleem mee Lien ;-)
  Maar ja, der zijn nu éénmaal uitzonderingen in de wereld!

 46. Reactie van koenvp

  Jammer voor Matthias,
  maar ik was enkele jaren terug ooggetuige van een ongeval aan de rooigem/brugsesteenweg-bevrijdingslaan.

  Komt er een gsmende medemens gewoon de straat opgewandeld! Op de rooigem, in de winter.

  Niet dat er nu boetes moeten komen, maar die jongen was er met zijn gedachten echt wel niet bij. (en hij was rap weer weg, terwijl een scooter tegen een auto was gereden. Nu de scooter reed ook wel wat rap.

 47. Reactie van koenvp

  Enkele jaren terug kreeg ik mijn eerste boete aan mijn broek: ik reed zonder licht, al gsm-ende. Bovendien had ik mijn identiteitskaart niet bij.
  Als dan blijkt dat het enige document waarmee ik me kan identificeren mijn lidkaart is van de fietsersbond, …
  Man, man, ik schaamde me dood.

  Ik kwam ervan af met één boete, die omdat ik gsm-de op de fiets(want daardoor mijn licht vergeten aansteken).

  Heel braaf betaald, en me nooit vragen bij gesteld.

 48. Reactie van Frans

  Nog ééntje om het tv-programma van de Gentse politie te spekken. Heden maandagavond (10 september, 18u13 op de kerktoren van Ekkergem) rijdt een politiecombi komende uit de Ekkergemstraat het kruispunt van de ring op, richting Martelaarslaan. Aan het stuur en alleen in het voertuig, een GSM-ende agente in een blijkbaar aangenaam gesprek (big smile; zit de dagtaak erop?). Uiteraard geen richtingaanwijzer en geen aandacht voor een tegenliggende fietser. Wanneer deze teken maakt dat GSM en sturen niet samengaan verdwijnt de GSM meteen en maakt de bestuurster zich uit de voeten. Of worden noodoproepen via de GSM naar de combi’s doorgeseind?

 49. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik heb al dikwijls opgemerkt dat onze vrienden van de politie niet altijd voorbeelden zijn in het verkeer. Het preventief rijden is wel niet in hun opleiding opgenomen denk ik. Dus wij stellen het voor: een extra opleiding in dat vak, maar ook “oriëntatie” zou meer attentie kunnen genieten.