Korenmarkt wordt plein

woensdag 10 oktober 2007 10u28 | Wouter | 25 reacties
Trefwoorden: , .

De Korenmarkt moet tegen 2009 een echt plein worden: zonder stoepen, tramhaltes of De Lijn-winkel. De stad Gent drong daar al langer op aan en nu laat ook De Lijn haar principieel njet varen zodat het dossier in een stroomversnelling zit.

Lees meer bij De Gentenaar en DS Online

© 2007 GENTBLOGT VZW

25 reacties »

 1. Reactie van Caroline

  Haltes in de catoloniëstraat? Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen voor de trams die richting sint pieters station rijden…

 2. Reactie van Bart

  een écht plein op de korenmarkt: ik kijk er al jaren naar uit. hopen dat het er nu van komt.

 3. Reactie van Veerle

  Zoals tijdens de Gentse Feesten misschien, met de halte in de Veldstraat.

  De Korenmarkt wordt dus een plein dat eigenlijk geen plein is met die tram die daar blijft rijden. Lijkt me een gevaarlijke toestand.

 4. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik begrijp het echt niet hoe het komt dat “De Lijn” zo hoog van de toren kan blazen, ze is toch ondergeschikt aan de politieke macht en haar administratie, nl. hier de Stad Gent. Ze heeft ook een functie “in dienst van de bevolking. Ze gedragen zich als “bovnenaardse dingen” zoals “Aquafin” en nog anderen die zich hoger beschermd voelen(door de Vlaamse politici?).
  Men zegt dat De Lijn een gebouw gekocht heeft in de Cataloniëstraat, welke? Ik hoop dat ze het stadsgezicht op onze drie torens niet verder gaan verknoeien met allerlei constructies en leidingen. En tenslotte, eindelijk gaat dat gebouwtje op de Korenmarkt verdwijnen, en hopelijk komt zo vlug mogelijk het oude krantenkiosk terug op zijnplaats ipv dat alu-monsterken met lichtreklames.

 5. Reactie van Frans

  “Want dat het huidige Lijn-gebouwtje op de Korenmarkt niet past in de plannen van de stad Gent, dat staat als een paal boven water”. Dat is niet zo lang geleden anders geweest, als fel betwist ontwerp van de Dienst Monumentenzorg.
  Voor de rest is heel dit “plein”verhaal te gek voor woorden. Alleen om subsidies niet te verliezen, verschuift men het “probleem” Korenmarkt naar de Cataloniënstraat, zonder nog te weten hoe die op te lossen. Dat vraagt men dan aan de gespecialiseerde –lees: geprivilegieerde- bureaus Robberecht&Daem en Technum. Misschien komt het nieuwe Lijnstation uiteindelijk nog in de houten schuur die het stadsbestuur tussen de Poeljemarkt en het Braunplein wil zien optrekken.

 6. Reactie van Steven

  Naar verluid zal men dus de meeste haltes voorzien in de Cataloniëstraat, maar de tram die van het Sint-Pietersstation komt, zou wel nog de bestaande halte in de Sint-Niklaasstraat behouden.
  Ik vind het ook maar meer dan logisch dat de stad haar subsidies wil gebruiken. En misschien was die plotse tijdsdruk wel nodig om De Lijn onder druk te zetten.

  Nog een reactie op Frans’ bijdrage: die subsidies zijn er en staan los van waar het stadsbestuur die haltes wil inplanten. Er wordt geen probleem verschoven want zowel de ontwerpers als De Lijn verklaren zich akkoord met de plannen. Er komt wel veel publieke ruimte vrij, weliswaar nog altijd met trams die passeren, maar ik ben dit project toch positief genegen. Dat ze dan ook maar eens gauw aan het Emiel Braunplein beginnen.

 7. Reactie van Amaury

  Goeie vraag :-)
  Misschien maakt de tram terug rechtsomkeer?

 8. Reactie van jo luyssaert

  ik vind het geklaag ook voorbarig. Het ‘lelijkste’ plein van Gent wordt onder handen genomen en de doemdenkers beginnen al te janken dat het ‘lelijk’ zal worden…

 9. Reactie van Tim Rosseel

  Positief nieuws. Wacht idd eens op het resultaat vooraleer te klagen… :)

 10. Reactie van Greet

  Maar allez, waarom moet dat nu veranderen? Er is toch helemaal niks mis met de Korenmarkt zoals ze er nu uitziet? Natuurlijk, ik heb ze nooit gekend zoals ze er vroeger uitzag, maar ik zie echt niet waarom er iets zou moeten veranderen.

  De tramhaltes zijn gewoon handig. Dat wordt ingewikkeld als ze die zullen moeten verplaatsen, en véél passagiers zullen erover klagen, mark my words.

  Die Lijnwinkel, tsjah, die mag voor mijn part weg (ik ga toch altijd naar die bij het Sint-Pietersstation). Maar toch vind ik het stom dat daarover zo gezaagd moet worden.

  En wat is er van die stoep, moet die ook weg of wat? Wat blijft er dan nog over? Eén groot stuk asfalt of kasseien? Dat vind ik véél lelijker dan wat afwisseling. Er zijn trouwens genoeg voetgangers om die stoepen te gebruiken, die zijn er echt wel voor een reden.

  Doet mij denken aan een frietkot op de Appelmarkt in Veurne dat afgebroken moest worden omdat het “het zicht verpestte”. Er bleef nochtans genoeg mooi zicht over om van te genieten, én ze hadden de beste tartare van Veurne.

  Waar mensen zich toch druk om kunnen maken, niet te doen.

 11. Reactie van Adrien

  Positief nieuws? Maar al te verdacht dat De Lijn inbindt. Daar zit meer achter. DL is voor haar betrouwen. Opening van zaken geven. Mogen we de plannen eens zien die ze voor Gent in petto heeft en waar de Gentse administratie al weet van heeft? Of mag de burger enkel die grootheidswaan van DL betalen?

 12. Reactie van DriesO

  De stoep heeft momenteel geen enkel nut meer – het is allemaal voetgangersgebied. Dat betekent dat voetgangers overal mogen wandelen (als ze de tram voorrang geven natuurlijk :-).
  Een stoep kan alleen maar verwarring scheppen bij ‘toeristen’ die ‘niet doorhebben’ dat het voetgangersgebied is…

 13. Reactie van Amaury

  Met wat kom jij nu aanzetten? Waar is hier ergens grootheidswaanzin te bespeuren?

 14. Reactie van Amaury

  Het gaat hem ook niet om het herstellen van het verleden. Het is gewoon feit dat de Korenmarkt, uiteindelijk wel het centrale plein bij uitstek in Gent, in feite weinig weg heeft van een plein. Overal kom je niveauverschillen tegen en dat steekt tegen als je erover wilt wandelen. Het is nota bene voetgangersgebied.

  En ja, veel passagiers zullen waarschijnlijk klagen. Maar dat is bij elke vorm van verandering zo. Er lopen nu eenmaal veel mensen rond die van klagen en zagen een heuse sport maken. Zolang de frequentie van de dienstverlening en de toegankelijkheid van de trams en bussen niet in het gedrang komt, is er toch geen reden tot ergernis?

  Ten andere is het nu nog wachten tot er ook werkelijk sprake is van een ontwerp. Net zo lang is het voor iedereen in het duister tasten en is het sowieso voorbarig om dit project te beoordelen.

 15. Reactie van E.V.

  “Overal kom je niveauverschillen tegen en dat steekt tegen als je erover wilt wandelen.”

  Om van het fietsen nog niet te spreken, veel fietsers hebben hun eigen traject daar… en dat verloopt vooral over voetpad en zebrapad omdat de kasseien en tramsporen fietsen verder onmogelijk maken.

 16. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Ik heb het al eens gezegd: breek dat kot af, maar van de Korenmarkt één groot gezellig plein en maak er een toeristische attractie van die bruist van het (uitgaans)leven.
  Enfin: een maand of zes geleden kwam de Korenmarkt nog eens ter sprake en ook toen reageerde ik: http://www.gentblogt.be/2007/04/19/centrum-wacht-grondige-facelift

 17. Reactie van Nicolaas M

  Over trottoirs gesproken :
  Niveau-verschillen hebben wel degelijk een functie, in die zin dat zwerfvuil of bladeren zich spontaan langs de stoeprand verzamelen. In straten zonder trottoir, zwerft het vuil alle richtingen uit, wat het onderhoud bemoeilijkt.
  Slordig dus in terrasjesgebied,
  bijzonder onhandig voor de veegdiensten.
  Bovendien heeft een trottoir een esthetische functie : gebouwen in trottoirloze straten lijken lomper of minder elegant.

 18. Reactie van Guido Van Peeterssen

  @ Nicolaas
  We kunnen natuurlijk als propere mensen leven en van tijd tot tijd eens vegen. Doet me denken aan deze actie: http://gentbrugge.blogspot.com/2006_09_17_archive.html

 19. Reactie van Els

  In ieder geval vind ik al dat niveauverschil niet handig en niet praktisch voor kinderen.

 20. Reactie van Amaury

  Een stoeprand rondom het plein, tot daar aan toe dan, maar stoepranden temidden van het plein zijn storend. Ge moet constant uit uw doppen kijken als ge niet wilt struikelen.

  En een esthetische functie, pardon my French… my ass! De Lange Munt, Hoogpoort, Mageleinstraat, Gras- & Korenlei… allemaal plekken zonder trottoir en dus zonder stoeprand. Het zijn wel de aangenaamste plekken om te vertreden, om het met een archaïsme te zeggen, en ze zijn bezwaarlijk lelijk te noemen.

 21. Reactie van rony coekaerts

  -die voetpaden zijn echte “breek je poten”. in de zomer is het huppellen geblazen: erop, eraf. ze zijn voor het grootste deel ingenomen door terassen, kramen of geparkeerde wagens. maar hoe gaan de mensen weten dat ze op de trambedding lopen? en dan een tram om de drie minuten? ik hou dikwijls mijn hart vast in dat smalle stukje tussen koren-en groentemarkt.
  als ze dat optisch aanduiden kan dat al iets zijn, maar veiliger?
  -die lijnwinkel is nu wel echt een misbaksel geweest, maar ik moet bekennen, daar ben ik pas de laatste jaren achter. wij, in onzen tijd, vonden dat zo slecht niet, dienstverlening en zo. je moet je ook voorstellen, auto’s waren dan nog niet uit het centrum verbannen, en de korenmarkt was nu niet het aantrekkelijkste van gent.
  -het zal drummen worden in de catalonienstraat: trams en bussen en dat aan een tempo van elk om de drie minuten [ze gaan daar mensen moeten zetten zoals in de metro van tokyo :)]
  het zal hoe dan ook een verbetering zijn. ideaal is het niet. ik ken geen enkele europese stad waar de tram over het centale plein raast, maar zoals al aangehaald, een metro is voor de eerste honderd jaar niet.
  we zullen wel zien wat ze er van maken, en zoals ik jullie al een beetje ken, zullen de plannen vlugger op gentblogt staan dan voorkomen op de gemeenteraad :)

 22. Reactie van Juvenalis

  En als je na halfelf s’avonds in het station aankomt geraak je niet meer in Evergem (hoogstens tot op de Koornmarkt) met het OV, dit is in het buitenland dan toch beter! buiteland niet in de betekenis van SAHARA!!

 23. Reactie van Eve

  Oei, zo achterdochtig!

 24. Reactie van aapje

  Doe eens normaal.

 25. Reactie van snot

  Inderdaad, blijkbaar lijkt men te vergeten dat door het ‘plein’ twee drukke tramlijnen rijden.
  Schandalig dat het stadsbestuur de tramhaltes van de Korenmarkt wil wippen. Neen aan de verBokrijkisering van de binnenstad! Gent kan mooi én functioneel. We leven niet in een openluchmuseum maar in een echte stad met een kwart miljoen inwoners.
  De korenmarkt kan heraangelegd worden, estetisch verantwoord én praktisch!