Amsab à la Carte!

dinsdag 16 oktober 2007 14u14 | Brigitte Demulder | reageer
Trefwoorden: , , .

Prentbriefkaarten, ze worden door velen verzameld. Door oud en jong, man en vrouw. De éne iets fanatieker, de andere iets selectiever, maar niemand zal ontkennen dat ze een belangrijke bron van informatie zijn voor historici. Niet alleen hebben ze een beeld, een postzegel en een datum(afstempeling), maar vaak ook geschreven tekst van onschatbare waarde.

Amsab

De prentbriefkaart heeft een vrij jonge geschiedenis. In 1869 circuleerden de eerste briefkaarten in Oostenrijk en Duitsland, België volgde in 1871. In 1878 werd internationaal het formaat 140 mm bij 90 mm aangenomen, na 1930 werd de standaard 148 mm bij 105 mm. Tot 1906 was de achterkant uitsluitend bestemd voor het adres van de bestemmeling. De afzender schreef zijn boodschap op de voorzijde, naast of rondom de afbeelding. Later deelde men de achterzijde in twee delen, één voor de adressering en één voor het bericht. Vanaf dan nam de illustratie de volledige voorzijde in beslag. Al vrij snel kende de prentbriefkaart als communicatiemiddel een gigantisch succes, want zowat iedereen kon nu heel eenvoudig aan een goedkoop tarief corresponderen. Merkwaardig is wel dat pas sinds 1963 elk huis verplicht een brievenbus moest hebben.

De populaire prentkaart werd de basis van een bloeiende industrie. De erkenning van het betaald verlof (1936) stimuleerde het volkstoerisme en ging hand in hand met het versturen van kaartjes om te laten zien waar men geweest was. Tussen de jaren 30 en 70 was het romantische kartelrandje in de mode, net zoals we dat bij foto’s gekend hebben.

Bij Amsab hebben ze een tentoonstelling van markante prentbriefkaarten opgebouwd rond onderwerpen als verkiezingen, volkshuizen, huisarbeid, arbeiderstoerisme, de Wereldtentoonstelling in Gent van 1913, tot en met de (nieuwe) sociale bewegingen…
In deze tijden van e-mail en sms laat Amsab in zijn kaarten kijken met een tentoonstelling die tot de verBEELDing spreekt!

Misschien heb je zelf nog ergens een oude postkaart liggen die je aan Amsab wil schenken? Doe dan mee met hun actie en breng je prentbriefkaart(en) bij hen binnen. Een selectie uit deze nieuwe aanwinsten wordt getoond in hun virtueel museum!

Amsab à la Carte! in het Amsab-museum, Bagattenstraat 174. Van 1 oktober 2007 tot 28 maart 2008, van maandag tot vrijdag, telkens van 10-17 uur. De toegang is gratis, meer info vind je op ambsab.be of kan je krijgen bij Brigitte Demulder via email of op 09/224 00 79.

© 2007 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.