Zeshonderdtal betogers voor regularisatie in Gent

zondag 21 oktober 2007 18u21 | Joke Renneboog | 8 reacties
Trefwoorden: , .

In de Gentse binnenstad nemen ongeveer zeshonderd mensen deel aan een manifestatie voor de regularisatie van mensen zonder papieren. De betogers trekken van het Woodrow Wilsonplein naar de Vrijdagsmarkt.

Lees er meer over in De Gentenaar en ook in De Morgen (waar het er maar 500 waren overigens, nvdr).

© 2007 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

 1. Reactie van B-west

  Een algemene regularisatie is en blijft een slecht idee, het gaat enkel maar een aanzuigeffect creëren van mensen die hopen dat dit geen eenmalige regularisatie is. Deze komen dan in de illegaliteit terecht, en uiteindelijk staan we weer voor dezelfde situatie. Maar een regularisatie voor mensen die hier al jaren in een administratieve mallemolen zitten is bijna een morele verplichting. Omdat onze administratie te traag maalt, moeten vele mensen jarenlang in onzekerheid leven, maar ondertussen wel werk zoeken, kinderen naar school zenden, de taal leren… een leven opbouwen dus.

  Eens dit gedaan moet er een immigratiebeleid komen dat aan 2 vereisten voldoet: ten eerste moeten we mensen opvangen die in hun eigen land in gevaar zijn. Deze opvang kan tijdelijk zijn of niet, dat hangt van geval tot geval af. Ten tweede moeten we, volgens strikte richtlijnen, economische migratie toelaten. België is een klein land, we kunnen niet zomaar iedereen binnenlaten. Mensen die naar hier willen komen moeten kunnen bewijzen dat ze een wezenlijke bijdrage kunnen leveren tot onze economie. En we moeten eens goed nadenken of deze economische migratie niet tijdelijk moet zijn. We halen mensen naar hier en geven ze als het ware een contract van bepaalde duur. Ze weten hoe lang het is, en dat ze na afloop van het contract terug naar hun thuisland moeten. In de periode dat ze hier zitten kunnen ze een spaarpotje opbouwen, waarmee ze in hun thuisland dan met meer kansen aan de start komen om zelf iets op te bouwen.

 2. Reactie van m.r.

  Dat die administratieve molen te traag maalt en dat die “zonder papieren” ons veel kost is een feit. Regulariseren vind ik geen oplossing ! Want hun advocaten zullen er dan in de toekomst voor zorgen dat die papieren molen zo lang draait opdat dan weer kan geregularisserd worden. Wat de illegalen wordt het tijd dat deze oppakt worden en zonder pardon teruggestuurd worden. En dit zonder VB-er of zonder racist te zijn, maar heb je al eens gezien hoeveel “vreemden” in het centrum zijn op een gewone werkdag ? Gent lijkt me niet meer mijn stad te zijn waar ik me nog echt als Belg nog kan thuisvoelen.

 3. Reactie van B-west

  De mensen die hier nu zijn en vastzitten in de oude procedure kunnen er niets aan doen dat de procedure zo lang duurt, daar vind ik dat we als maatschappij onze verantwoordelijkheid dienen te nemen. Trouwens, sinds een paar jaar is de procedure aanzienlijk versnelt, en krijgt men binnen een paar maand te horen of men mag blijven of niet. Zij die in deze nieuwe procedure een negatief antwoord gekregen hebben, mogen van mij ook direct uitgewezen worden, desnoods onder dwang. Men kan dat “onmenselijk” noemen of wat dan ook, maar als je mensen gewoon zegt dat ze niet mogen blijven en verder niets doet creëer je grote problemen, zwartwerk en wat nog meer…

  Uw post lijkt me toch wat raar. Het is precies alsof voor u elke vreemdeling die u tegenkomt in Gent een illegaal is. Mij kan het niet schelen wie hier rondloopt, of het nu een voelbloed Belg is sinds tig generaties of als het een nieuwkomer is die hier 5 jaar geleden aangespoeld is. Het enige wat mij interesseert is of deze mens zich wat integreert in onze maatschappij, hier werk heeft en zich in regel stelt. Voor de rest mag hij doen of laten wat hij / zij wil.

 4. Reactie van rony coekaerts

  doet me denken aan iets uit mijn vorige woonplaats.
  “die turken leven op ons kosten, zitten een ganse dag op terrasjes of kaarten. dat heeft allemaal een auto…”
  tot ik op een avond mijn kinderen van de laatste bus ging halen. daar stonden die leeggangers, te wachten op de bus van gm om in de nachtploeg te werken.

 5. Reactie van B-west

  idd. Als ik de vroege shift doe en om 5.00 is het altijd al redelijk druk in mijn straat, mijn (Turkse) buren die gaan werken of thuiskomen… met de frigobox… en de mercedes :) Ploegenarbeid verdient niet slecht, maar het blijft een zwaar leven, waar vele 9 to 5′ers geen idee van hebben

 6. Reactie van Tom De Wael

  een algemene regularisatie is inderdaad om verschillende redenen een verkeerde zaak. Er zijn trouwens individueel nog nooit zoveel mensen geregulariseerd als de laatste jaren. Het is een thema dat voor jan met de pet heel gevoelig ligt en waar men beter op een serene manier de minister en zijn kabinet elk dossier individueel laat bekijken (akkoord, het mag soms een beetje sneller) dan uit te pakken met algemene regularisaties met alle extra administratieve rompslomp en vertagingen vandien (je moet aan mensen in de sector maar eens vragen wat voor een succes de vorige regularisatiecampagne was). Spirit heeft dit punt trouwens promininent naar voor geschoven in de vorige kiescampagne en ‘t heeft hun niet betaald opgebracht he.

  Wat economische migratie betreft blijf ik dat een beetje wrang vinden om 2 redenen:
  ten eerste zitten we nog steeds met een aanzienlijke (vooral laaggeschoolden en allochtonen) werklozenpolulatie van +500.000
  ten tweede is het redelijk obsceen dat men geschoolde werkkrachten wegtrekt uit andere landen (lees oost-europa) omdat werkgevers hier zo weinig mogelijk loon willen betalen. (we hebben dat al eens gedaan in de jaren 70 maar blijkbaar heeft men daar weinig lessen uit getrokken)

  maar de boer … hij ploegde voort

 7. Reactie van m.r.

  Ik kan volledig met je akkoord gaan dat indien een asielzoeker negatief antwoord heeft gekregen, ook direct moet uitgewezen worden. Wel ben ik niet akkoord met een regularisatie van mensen uit de oude procedure. Dit kan alleen weer hoopggevende berichten geven naar die “thuislanden”

  Ik begrijp wel niet hoe u er toe komt dat voor mij elke vreemdeling een illegaal is. Maar zeker is dat er hier vrij veel zijn en hier NIETS wordt tegen gedaan.

  En mij interesseert het wel om me in Gent thuis te voelen. En als het zo verder gaat, is de Gentenaar binnen 5 jaar in de minderheid. En ik merk dat ik veel minder assertiever durf zijn tegenover een allochtoon (en dit door ondervinding !)dan tegen een Belg. Dat zegt toch al iets !

 8. Reactie van J.

  Beste Tom De Wael,
  Over je uitlating over mensen weg te plukken uit het buitenland en de hele verwijzing naar de jaren ’70 ben ik helemaal niet akkoord.
  Mijn schoonvader werkt bij een erkende bouwfirma en klaagt telkens over het gebrek aan goede werkkrachten hier in eigen land. Die bouwfirma waar ik over spreek wil maar al te graag eigen mensen in dienst nemen maar ze vinden er geen. Ze bieden nochtans een heel goed loon, onderdak indien gewenst en allerlei legale voordelen… de oplossing, die bouwfirma moet ook mensen gaan zoeken in het buitenland (tegen eigen wil). Om dan de vergelijking te maken met de jaren ’70 en zeggen dat dit allemaal obsceen is vind ik nogal wat simpel. Er zijn genoeg werkzoekende in dit land, de VDAB heeft tal van opleidingen ter beschikking, we leven hier in een paradijs in vergelijking met andere landen, maar ik heb een vermoeden dat de meeste mensen niet willen werken, dat het veel makkelijker is (en in sommige gevallen zal dit effectief wel zo zijn) om een uitkering te krijgen…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>