Er zijn nog vrije plaatsen achteraan

donderdag 8 november 2007 9u36 | Huug (tekst), Charles Strijd (beeld) | 19 reacties
Trefwoorden: , , .

De trein. 37 000 pendelaars worden dagelijks door de NMBS vanuit het Sint-Pietersstation naar alle uithoeken van het land gereden. Zo’n dikke 10 procent van de pendelaars komt met de fiets. Tenminste, als we er vanuit gaan dat alle 4300 fietsstallingen rondom het station worden gebruikt door treinreizigers.
“Zoveel? Maar ik vind er nooit geen plaats!” hoor ik links en rechts jammeren. Dat kan best zijn, maar dan moet je eens gaan kijken aan de achterkant van het station. Daar heeft de NMBS een nieuwe beveiligde fietsstalling laten bouwen. Er is plaats voor 612 fietsen en 18 bromfietsen. De beveiliging bestaat uit een badgesysteem en bewakingscamera’s. Reizigers kunnen zich een badge aanschaffen aan de loketten van het station. De VZW Fietspunt Max Mobiel werd aangewezen om toezicht te houden op het onderhoud van fietsstallingen in de buurt van het station. Over Max Mobiel leest u meer verder in dit artikel.

Een andere reden waarom ik ben gaan kijken, is het bericht dat er een zeer futuristisch fietsrek – speciaal gemaakt in Nederland, geïnstalleerd werd achter het station. Ik las namelijk in de krant dat pendelaars kunnen gebruik maken van een dubbeldekfietsrek. Dit is een uiterst efficiënt systeem waarbij twee fietsen boven elkaar kunnen geplaatst worden. Een dubbeldekker? En hoe krijg ik daar mijn fiets in? Jerommeke, help! Daar moest ik het fijne van weten.

Dit is het dus. Laat u niet misleiden door de gezichten die ik trek op de foto’s – dat deed ik enkel voor de “show”. In tegenstelling tot wat u zou denken is het plaatsen van een fiets in zo’n dubbeldekker een fluitje van een cent. Een ingenieus klemsysteem zorgt ervoor dat je fiets op zijn plaats blijft als je de hefboom naar boven doet en op zijn plaats duwt. Het spreekt vanzelf dat dit moeilijk gaat met een gebroken pols of arm, maar dan zou ik eerlijk gezegd ook niet gaan fietsen.

*
*   *

Nu ik toch in de buurt was, ben ik gelijk binnengestapt bij Max Mobiel vlak om de hoek. Het fietspunt is de voorbije maanden uitgebouwd in een voormalige lingeriegroothandel aan de Voskenslaan op nummer 27.
Max Mobiel is een langetermijnproject op het vlak van woon-werkmobiliteit. Het project wil een betere woon-werkmobiliteit in Gent realiseren en zet daarvoor verschillende vervoersmiddelen in zoals busdiensten en fietsverhuur. Over de busdiensten ga ik het hier niet hebben, daarvoor verwijs ik naar de website van Max Mobiel.
Vandaag was ik hier om te weten wat ze doen met fietsen. Drie dingen: ze onderhouden en houden toezicht op de fietsstallingen in de buurt. Ze doen kleine herstellingen aan je fiets zodat je nog op een deftig uur kan thuis geraken. Als dat niet gaat kan je er gewoon een fiets huren. Om er een (mooie) fiets te huren moet je fiets daarom niet kapot zijn. Je kan er ook fietsen huren als je met verre vrienden uit Noorwegen (ik zeg maar wat) een fietstocht wil maken langs de Schelde.

De werknemers in de fietsherstelplaats zijn mensen zijn die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Er wordt dus niet alleen voor een betere mobiliteit gezorgd, maar ook voor tewerkstelling van kansengroepen.

Wat een gemak: er staat steeds een eigen fiets ter beschikking, zonder zorgen over onderhoud én je bent steeds zeker van een goede, veilige en gegarandeerde stallingsplaats waar je met een badge alle dagen toegang toe hebt.

Huren van fietsen bij Max Mobiel is erg eenvoudig en niet duur. Je kan er een fiets huren per dag, per maand of per jaar. Voor meer informatie en prijzen, kijk op de website, mail of bel op: 0498 59 89 88

© 2007 GENTBLOGT VZW

19 reacties »

 1. Reactie van marc

  schitterend initiatief!

 2. Reactie van Eve

  Wow, echt tof!

 3. Reactie van chris

  Ik heb wel de indruk dat de extra niet bewaakte rekken aan de achterkant ook al weer redelijk volzet geraken… tot nu toe wel altijd een plaats gevonden, houden zo!
  Fietspunt en Max Mobiel zijn inderdaad schitterende initiatieven!

 4. Reactie van Frans

  Het klopt dat er nog veel vrije plaatsen zijn en dat het opstellen van een fiets in die dubbeldekfietsrek veel handiger is dan het lijkt. Het klemsysteem is inderdaad ingenieus: kent iemand de “truk” om een fiets er weer vlot uit te halen zonder dat die klem weer tussen de spaken dichtklapt? Een soort groot zeil boven die rekken, zoals tijdens de Gentse Feesten op het Braunplein, zou het comfort in deze periode compleet maken.

 5. Reactie van Els

  Dit ziet er zeer goed uit.
  Dergelijk initiatief zou aan het dampoortstation ook ten zeerste gesmaakt worden.

 6. Reactie van Mathias

  Zijn die fietsen van Max Mobiel voor studenten even voordelig als de studentENmobiliteit fietsen? Ikzelf heb zo’n gele fiets, maar een aantal vrienden van mij waren te laat en hebben er gene. Misschien is dit een oplossing? Of zie ik het verkeerd?

 7. Reactie van Huug

  Ik heb daarjuist gebeld met Geert Neirynck, de verantwoordelijke van het fietspunt. Hij vertelde me dat ze daar nog geen vragen over hebben gehad, dat ze dus ook (nog) geen prijzen hebben voor studenten en dat hij het zal voorleggen.
  De prijzen voor de fietsen (dure, mooie, superdeluxe rode Oxford’s!) bij Max Mobiel zijn te huur voor 7,5 euro per dag, 15 euro per week, 20 euro per maand en 195 euro voor een jaar.
  Zoals gezegd: voor studenten zijn er op dit moment nog geen prijzen gekend. Keep in mind dat bij dit (verhuur) project de studenten niet het “doelpubliek” waren (en zijn).

 8. Reactie van bram

  Ik begrijp dat iemand een fiets wil huren voor een dag, week of misschien zelfs een maand.

  Maar een jaar een fiets huren aan 195 euro? Kan je dan niet beter een fiets kopen? Okay, is duurder, maar je hebt die fiets wel en kan hem nadien nog doorverkopen. Of worden die fietsen bij Max Mobiel door bedrijven gehuurd (een beetje à la een bedrijfswagen?).

 9. Reactie van Huug

  Bram, één klik op de link naar de website van Max Mobiel en u weet er àlles over.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Beste Bram, als iets je te duur lijkt, dan koopt of huurt je het niet, of tenminste daar niet.
  Of moet alles altijd gratis?
  Wat gratis is, is niets waard.

 11. Reactie van DriesO

  Zelf gebruik ik die bewaakte fietsenstalling.
  Bijna alles is in orde. Wel had ik voor een betalende stalling ruimere fietsenrekken verwacht.
  Nu staan er van die fietsenrekken (type NMBS) waar de fietsen dicht tegen elkaar staan. Mijn fiets (met een gewoon vlinderstuur) past niet tussen twee andere fietsen in, met kans op beschadiging.

 12. Reactie van DriesO

  Wat de gewone, onbewaakte stallingen betreft raakt het ook achteraan het station vol, vooral in het weekend.
  Zelfs de dubbeldekfietsenstallingen heb ik al voor zo’n 70 % vol zien staan.

  Na alle verschuivingen in de zomer zijn er nu 4300 plaatsen voor fietsen.
  In het voorjaar stonden er 6000 fietsen.
  Mijn indruk is dat we daar nu al over zitten en dat we dit jaar opnieuw met gemak een record gaan breken…
  Iemand zin om te tellen? :-)

 13. Reactie van Sara

  Grappig dat dit net vandaag op Gentblogt verschijnt, die dubbele fietsenrekken zijn mij immers pas deze morgen opgevallen.

 14. Reactie van laurensv

  @ JMDW: Zoals de liefde of nog maar het maanlicht, de zonnestralen op een lentedag? Het is niet omdat je er niet moet voor moet betalen dat het niets waard is. A cynic is a man who knows the price of everything but the value of nothing

 15. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Oeijoeijoei! elke spreuk heeft zijn keerzijde.

 16. Reactie van Hans Dekeyser

  In Oostende kunnen ze het anders wel.

 17. Reactie van bram

  Inderdaad. Voor anderen die net zoals ik lui zijn en niet op links klikken: ze richten zich op bedrijven en geven firma’s de mogelijkheid om hun werknemers de laatste kilometers van hun pendeltocht met de fiets af te leggen. En dan is zijn huurcontract interessant.

  Goed idee! Verdient zeker navolging.

 18. Reactie van bram

  Bon, ik ben een beetje verrast dat hier met het woord gratis wordt gegoocheld. Ik zeg toch nergens dat die fietsen gratis moeten zijn of dat ze zelfs te duur zijn.

  Ik stelde enkel *als particulier* vast dat ik niet een fiets voor een jaar zou huren. Je betaalt 200 euro voor één jaar fiets. Als je naar de fietsenwinkel gaat, kan je voor 400 euro een degelijke fiets kopen en er vele jaren plezier aan beleven.

  Daarom vroeg ik me af wie op jaarbasis een fiets zou kunnen huren (toch geen expats) en of het systeem misschien bij firma’s werd gebruikt. En dat is inderdaad zo.

 19. Reactie van Bram

  Met die stallingen vanachet is er toch wel veel verbetering merkbaar.
  Vroeger id overdekte fietsstalling altijd miserie om een plekske te vinden.
  Nu met de nieuwe (zelfs de niet betalende) geen enkel probleem om half 8!
  Voor mij een grote verbetering.