Maak je op

zondag 11 november 2007 9u55 | Bruno Bollaert (tekst), Jonathan Maus (beeld) | 7 reacties
Trefwoorden: , , , .

Sire, er zijn nog seizoenen. Net toen we allemaal heilig overtuigd dat de Noordzee de nieuwe Middellandse Zee zou worden –met bijbehorend klimaat voor ons landje, krijgen we toch geen herfst vanjewelste zeker? Vreugde voor de één, natte ellende voor de ander. En op de koop toe krijgen we er nog eens dat verdomd winteruur bij. Alsof het al niet vroeg genoeg donker wordt.

In fietsstad Gent zullen de doorwinterde fietser zich niet gauw iets aantrekken van zulk een seizoensfratsen . Zij zullen ter bestemming komen, zelfs door nacht en ontij, en laten zich door de minste hagelbol nog niet meteen van hun fiets, pardon: uit hun lood, slaan. Maar het is wel sneller donker, en daarbij vergeet menig tweewieler wel eens zijn lichten te ontsteken.

Vele fietsers –mezelf incluis– vonden zo’n licht een serieuze aanval op hun conditie. De dynamo wordt tegen het wiel geklikt, en de extra wrijving is behoorlijk taxerend op de beenspieren. Voeg daar nog wat regen bij, een heuvel die moet opgeklommen worden, en dat licht werd wel eens vergeten. Tegenwoordig moet u met dat excuus niet meer komen aanzetten, want in de handel zijn menige setjes te koop die op batterijen werken, en die zowel uw achter- als uw voorlicht van constant of knipperend schijnsel kunnen voorzien. De fietsverlichting hoeft tegenwoordig ook niet meer aan de fiets zelf vast te zitten. Het mag aan de kledij, uw koeriertas, of wat u ook maar kan bedenken, zolang het maar duidelijk zichtbaar is. En het is voor uw eigen veiligheid vanzelfsprekend. Onlangs sprak een buitenlandse gast nog zijn verbazing uit over die onzichtbaarheid: “ongelooflijk wat ge hier in het donker allemaal (niet) op u af ziet komen!”

Om het geheugen van de fietsers een handje te helpen, start ons stadsbestuur met de zevende zichtbaarheidscampagne: Fietser laat je zien. Maak je op als je fietst. De affiches zijn al overal te zien, en er komen ook een paar gerichte acties. In het begin wordt er preventief gewerkt, nadien verglijdt dat naar repressief –wie niet horen wil moet voelen.

Maandag zal er aldus een controleactie doorgaan aan het Zuid, vanaf 19u, waarbij alle fietsers zullen gecontroleerd worden. Wie in orde is krijgt een praktisch cadeautje, wie niet in orde is kan kiezen tussen een ‘PV van waarschuwing‘ –dat betekent dat u zich binnen de zoveel tijd met uw verlichte fiets moet aanbieden– of een financiële transactie van 2 euro voor een verlichtingsset. Deze actie wordt achteraf nog herhaald in de verschillende Gentse wijken.

Eind november komt er een twee grotere preventiecontrole, en wordt er door de Fietsersbond ook actie gevoerd aan de twee Gentse stations. Nadien bent u er nog steeds niet vanaf, maar vanaf december zullen de controles repressief worden. Wie dan nog niet in orde is, zal zonder pardon 50 zuurverdiende euro’s moeten neertellen.

© 2007 GENTBLOGT VZW

7 reacties »

 1. Reactie van TomVS

  Mij altijd een raadsel geweest waarom voorlichten moeten (kunnen) knipperen. Die dienen toch om zélf te zien, wat haalt dat knipperen dan uit? Bovendien verhoogt dat de zichtbaarheid ook niet echt, vind ik. Leve de conditie :-) en wel een leuke actie van de flikken: kiezen tussen 2 euro ‘boete’ of een set kerstverlichting :-)

 2. Reactie van jacques m

  2 euro voor een verlichtingssetje lijkt mij inderdaad een koopje. Zal maandagavond eens voorbijrijden ( met gedoofde lichten ).

 3. Reactie van bruno

  Stel u maar niet te veel voor, van dat setje. Het zijn echt minuscule dingetjes, in zoverre ik het goed heb kunnen zien.

 4. Reactie van m.r.

  Waarom ons belastingsgeld hieraan besteden ? Een fietser moet net zoals een automobilist zijn lichten aansteken als hij rijdt. Ooit bijna een onverlichte fietser omvergereden, vijftien jaar geleden, maar ik herinner me nog altijd goed hoe geschokt ik toen was. Het scheelde slechts één meter !

 5. Reactie van De morgen

  Quote : Onlangs sprak een buitenlandse gast nog zijn verbazing uit over die onzichtbaarheid: “ongelooflijk wat ge hier in het donker allemaal (niet) op u af ziet komen!”
  Inderdaad! en ik moet daarbij ook zeggen dat ik als binnelander heel blij ben dat de meeste van die buitenlandse gasten op een knalgele RUG-fiets rijden!

 6. Reactie van Frans

  m.r., ik treed je volledig bij. Die zogezegde “zichtbaarheidscampagnes” voor fietsers werken mij op de heupen. Die campagnes dienen vooral om het stadsbestuur het gevoel te geven dat het goed bezig is en een fietsbeleid voert. Waarom zouden fietsers dommer zijn dan automobilisten, dat men “hun geheugen moet opfrissen”? “Vanaf december worden de controles repressief”: met andere woorden, wanneer de dagen langer worden en de geleverde inspanning minimaal blijft tot wanneer het opnieuw lente is. Stel u eens voor: pas vanaf december vliegt een roodrijder op de bon, tot dan gaan wij hem er vriendelijk op wijzen dat hij moet stoppen voor een rood licht. Uit een recent onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Vlamingen de voorrangsregels niet kennen. Blijkbaar zitten daar ook veel campagnebedenkers tussen.

 7. Reactie van Kwinten

  Deze avond (18.00)over de Dampoort gereden met de fiets en toch wel ferm geschrokken.

  Tweemaal een ouder gezien met zelf een kleine op de fiets en één of twee pagadders er achter peddelend. Ik hoop dat ze dit zelf lezen, ik kan begrijpen (of nee toch niet, ‘k heb nog geen kinders) dat er geen andere manier is om uw kinderen naar school te brengen, maar dan nog! Laat ze aub nog een extra lampje en een fluovestje aandoen!

  Ik heb zelf voor- en achterlicht, een broek van de vuilkerre, een fluovest, reflecterende strepen zoveel als je maar wil. Ik steek gemiddeld een meter hoger boven de grond als een kleine van 6.
  Ondanks dit zijn er nog auto’s die me niet zijn, moedwillig of niet. Maar laat het aub uwe kleine niet zijn.