Kokeneten spelen – Gentse waterzooi

maandag 3 december 2007 11u11 | Lilith | 2 reacties
Trefwoorden: .

aaaaVorige week, met de week van de smaak, stuurden wij een mailtje naar de gewaardeerde collega-bloggers van kokeneten. Zeg, kookt ne keer iets Gents, zo schreven wij en de handschoen werd met plezier opgenomen door een aantal kokeneters. Lilith, bijvoorbeeld, waagde zich aan Gentse waterzooi.

Ik merk dat veel mensen hun neus ophalen als ik het heb over Gentse waterzooi, en dat zal dan wel zijn omdat zooi niet zo culinair fantastisch klinkt, denk ik dan. Edoch, er zitten allemaal lekkere dingen in, het is gezond en helemaal niet moeilijk om te maken. En ik oogst er altijd succes mee als ik het voor volk maak. Really. Het recept heb ik aangepast aan mijn goesting, maar er zijn nog wel twintig andere manieren om waterzooi te maken, las ik op internet. Als deze u niet aanstaat, kies dan een andere. Maar geloof me vrij: hij is echt lekker.

Benodigdheden voor vier personen:

* een kip van anderhalve kilo
* 500 gram wortelen, in blokjes
* twee à drie stronken prei, in ringen
* enkele stengels witte selder, in blokjes
* aardappelen
* 250 ml soyaroom
* twee eieren
* laurierblaadjes
* een handvol gehakte peterselie
* peper en zout

Bereidingswijze:

Doe de kip in een grote kom en vul met water tot ze onder staat. Voeg wat laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Als het water kookt voeg je alle groenten toe behalve de aardappelen en dit laat je zo’n 45 minuten opstaan. De aardappelen mag je de laatste tien minuten toevoegen. Haal de volledige kip uit de pot en let op dat hij er niet terug invalt, want dat spettert. Doe hem in een andere kom en begin met het fijne werk om al het kippenvlees te verwijderen en apart warm te houden. Giet ondertussen het water uit de eerste pot af tot je nog een bodempje hebt dat voldoende is voor de saus straks, en laat het samen met de groenten nog wat pruttelen. Doe de room en de eieren samen, roer goed en voeg dit mengsel samen met het kippenvlees weer toe aan de groenten. Kruiden met peper en zout, bestrooien met de gehakte peterselie, en klaar!

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van lut

    lekker,heel lekker.Op de vrijdagsmarkt vroeg ik in een restaurantje ook gentse waterzooi:slecht was dat zooitje.Ik kreeg een diep bord met een wateractige soep met weinig groenten en middenin een kippebil(grijs)ik die juist geen botten kan zien in mijn bord

  2. Reactie van patricia

    Ik heb het zelf nog noooit klaargemaakt, maar wil het met dit recept wel eens proberen. Mijn vorig lief woonde in Brussel en kookte het ooit voor twaalf of veertien man, speciaal om mij op mijn gemak te stellen tussen al die onbekenden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>