Cambio: de kostprijs (1)

maandag 24 december 2007 14u34 | Lien Braeckevelt (tekst), Hans Dekeyser (beeld) | 16 reacties
Trefwoorden: , .

vHet is een bewuste keuze: we hebben maar één auto en we vinden het goed zo. Manlief werkt wel vaak in het weekend en op onregelmatige basis, dus het is soms wel zoeken en puzzelen hoe ik ergens geraak. Gelukkig is er het openbaar vervoer en de fiets. En heb ik een uitgebreide vriendenkring, waarmee ik kan meependelen. En in noodgevallen kan ik gebruik maken van de auto van een aantal vrienden. Maar door de uitbreiding in ons gezin wordt creatief vervoer soms wat moeilijker: met het openbaar vervoer geraken we niet overal en baby Janne is nog te klein om mee te nemen op de fiets. Om nog maar te zwijgen over het extra materiaal dat een mens moet meezeulen. De maxi-cosi heeft al in heel wat auto’s gestaan, maar soms vinden we echt geen oplossing. Mijn ouders en een aantal vriendinnen zouden kilometers rondrijden om ons overal naar toe te brengen, maar dat kan ook niet de bedoeling zijn. Een andere oplossing dus :Cambio, ofte autodelen.

Anderhalf jaar geleden zocht ik al eens uit hoe het systeem werkte en toen vond ik het nog een beetje duur en had ik andere opties. Nu heb ik geen andere opties meer én is er een startabonnement gekomen, dat een stukje goedkoper is. En wat kost het nu eigenlijk, dat startabonnement?

 • 33 euro instapkosten (éénmalig)
 • financieringskosten: 150 tot 260 euro . Deze kost is éénmalig en wordt terugbetaald bij opzegging. Het is tevens de limiet van hetgeen je maandelijks mag verbruiken. Als je deze kost wil vermijden kan je je creditcardgegevens opgeven en wordt jouw limiet op het maximum (260 euro) gezet.
 • Maandelijks abonnement: 3,3 euro
 • Per kilometer betaal je 33 cent onder de 100 km, daarboven wordt het 21 cent. Brandstof is in de prijs inbegrepen.
 • Je betaalt ook 2 euro per uur dat je de auto gebruikt maar je kan de auto ook per dag (23 euro) of per week (140 euro) huren. Tussen 23uur en 7 uur betaal je geen uurprijs.

Lijkt me betaalbaar dus. Als je de auto niet gebruikt betaal je 3,3 euro per maand, maar daarvoor heb je dus een auto als het nodig is. Even een testje doen. Op Kerstavond wil ik naar mijn ouders in Eeklo. Ik vertrek om 18u en kom ergens ‘s nachts terug. Ik gebruik de auto dus 5 uur en rij ongeveer 50 km. Kostprijs is dus 26,5 euro. Lijkt op het eerste zicht duur, maar als ik bereken wat een tweede auto zou kosten valt het best mee. Het openbaar vervoer blijft goedkoper (2,5 euro voor een ticketje van Gent naar Eeklo) maar het is een ongelooflijk gedoe met de kleine Janne en bovendien geraak ik ‘s nachts niet meer terug (laatste trein om 20:41u en laatste bus om 20:55u).

Voor grotere gebruikers is er Bonus of het Comforttarief. Je kan ook een partnerkaart aanschaffen, voor de helft van de prijs.

Vooraleer je kunt starten moet je ook verplicht een instaples volgen. Ze vinden meestal plaats op dinsdag, om 17u in Gent, vlakbij het station. Je kan je inschrijven via de site of de telefoon. Ik volgde de les al. Interessant, maar je kan alles ook terugvinden op bij “downlaod informatie” op de site.

Mijn kaart is besteld, u hoort er meer van later!

v

© 2007 GENTBLOGT VZW

16 reacties »

 1. Reactie van hcb

  Ik heb ooit dezelfde testbereking gemaakt en vergeleken met gewone verhuurfirma’s en Cambio is duurder. Zeker voor occasioneel gebruik.

  Hierbij een praktijkgeval vergelijkbaar met uw testje: ik heb voor vandaag een wagen gehuurd bij een Gentse verhuurfirma en rijd er mee naar mijn ouders voor Kerstavond. De wagen wordt weliswaar gehuurd voor 24 uur (minder kan niet) maar ik kan er een ongelimiteerd aantal km’s mee rijden zonder bijkomende kosten. Dus vanavond ergens Kerstavond en morgen gaan uitwaaien aan zee. En dat allemaal voor 20 euro (btw inclusief).

  Nadeel van de verhuurfirma: de franchise de verzekering is bij een verhuurfirla niet inbegrepen en als ik het goed heb bij Cambio wel. Maar ja, je moet maar geen ongevalletje hebben hé.

  Ik vraag me trouwens af of je met die 50 km naar Eeklo al niet boven het maximaal aantal km zit voor dat abonnement? Maar daar kan ik verkeerd zijn. Dus Cambio is niet altijd zo interessant als het lijkt.

  • Reactie van Charles Strijd

   20 euro voor 24 uur? dat lijkt me wel erg weinig, en dan ook je brandstof nog erbij natuurlijk.Welke verhuurfirma is dat dan wel?

   • Reactie van hcb

    Bij cambio moet je ook de brandstof betalen.

    Ik zeg niet welke verhuurfirma, anders word ik verdacht van reclame. Maar bel eens rond bij de internationale firma’s en je hebt direct prijs.

    Ik wil er wel nog bijzeggen dat het om een vakantie-aanbieding gaat. Maar in een gewoon weekend of bij meerdere dagen kost het je ook maar zo’n 25 tot 30 euro (voor 24 uur). Maar ik wou gewoon vergelijken met het voorbeeldje dat gegeven werd.

    Men gaat er ook teveel vanuit dat zo’n altenatief project a priori goedkoper en interessanter is

    • Reactie van Tim

     Brandstof is wél inbegrepen bij Cambio.

     Trouwens, een goedkoper alternatief is Dégage
     (DE Gedeelde Autovloot GEnt, http://www.degage.be). Dit is een particulier autodelensysteem met meer dan 10 auto’s en ongeveer 150 gebruikers in Gent.

     Je betaalt géén prijs per uur en het is maximaal €0,25/kilometer. Niet te kloppen.

     Door hun succes zoeken ze trouwens nog Gentenaars die hun auto in het systeem willen aanbieden en zo ook een deel van hun vaste kosten kunnen terugverdienen… Iedereen wint erbij.

 2. Reactie van Yves

  Bij Cambio kan je huren per uur.
  No matter welk uur van dag of nacht kan je starten of retourneren.
  Nachttarieven zijn vrouwvriendelijk.
  Cambio wil bewust ook een drempelfunctie vervullen: je gebruikt een auto enkel als je hem ècht nodig hebt.
  Je kan Cambio ook benutten als alternatief voor een tweede wagen.
  En voor de twijfelaars: de service is iersteklas.

  • Reactie van Eva

   Nachttarieven zijn vrouwvriendelijk.

   Qué ?

  • Reactie van hcb

   Huren per uur is inderdaad een voordeel maar de rest:

   - bij een verhuurfirma kan je een wagen ook op ieder binnenbrengen. Je stopt gewoon de sleutel in de bus
   - vrouwvriedenlijke nachttarieven: wat moeten we ons daar bij voorstellen?
   - drempelfunctie: vind ik overdreven. Ik huur ook maar een wagen als ik hem nodig heb. Kan je trouwens telefonisch voor een uur reserveren? Als dat niet het geval is, heb je een computer nodig. Dat is
   zeker drempelverlagend…
   - nog iets over die drempelfunctie: je gebuikt hem enkel als het nodig is of als alternatief voor een tweede wagen. Ik vind dit niet echt rijmen.
   - eersteklas service: krijg je bij Cambio een grotere wagen voor dezelfde prijs als alle kleintjes bezet zijn?

   Ik vind Cambio een mooi initiatief maar ik houd niet van de gelijkhebberigheid van veel mobiliteitsmensen.

   • Reactie van filip

    ja je kan telefonisch voor een uur reserveren,
    ja, de uren tussen 23u en 6u zijn gratis, behalve benzine natuurlijk (tenzij dit ondertussen verandert is)
    neen, 3jaar terug kon ik een wagen huren voor een dag voor minimum €46,- (exclusief brandstof)
    toen maakten verhuurfirma’s reclame met €20,- per dag totdat je voor hen stond ; bleek niks inbegrepen en voor minimum 14 dagen na elkaar
    jouw laatste zin is een mooi pleidooi om jouw bewering van €20,- per dag best niet te geloven.

    als je en abonnement hebt bij de lijn betaal je het maandelijks cambio abonnement niet.

    en alhoewel een eigen wagen in veel gevallen makkelijker is kun je er niet onder uit dat cambio in veel gevallen :
    -goedkoper is
    -verduiveld makkelijk, als je je niks van het onderhoud moet aantrekken

    sinds ik 3 jaar terug cambio-gebruiker werd rij ik amper nog met de wagen, en geloof me, beste hcb, alhoewel ik jaren voordien +/- 60.000 km per jaar deed mis ik “mijn” wagen niet, integendeel

 3. Reactie van B-west

  Tip voor Lien: neem de Miat H1 als je een wagen bestelt, een ford fiesta, comfortabeler dan de opel corsa :)

  Soit, reeds bijna een jaar rij ik rond met cambio en ik ben er ferm content van. Bijna altijd is de wagen die ik wou beschikbaar geweest op het moment dat ik hem wou, denk dat ik slechts 1 x een ander tijdstip heb moeten kiezen.

  Ik zit nu met het starttarief, maar denk er wel aan over te stappen naar het bonustarief. Na wat berekeningen blijkt dat ik mijn aanvankelijk gebruik iets te laag had ingeschat, overstappen naar het bonustarief gaat mij voordeliger uitkomen.

  Zelfs voordat ik cambio had, gebruikte ik mijn wagen zowiezo al heel weinig, hij stond als het ware op te roesten voor mijn deur. Als ik nu bereken wat ik allemaal bespaar aan kosten (verzekering, taks, onderhoud, keuring, benzine…), dan komt cambio zeker voordeliger uit. Toch een puntje van kritiek… ze vermelden op hun site dat, als je voor een langere periode een wagen nodig hebt, je via hun site voordelig een wagen bij Hertz kan huren. Toen ik de proef op de som nam (boeken mét de cambio promocode en zonder), blijk er geen verschil in prijs te zijn! Mijn mail die ik toen naar cambio gezonden heb om verduidelijking te vragen blijft tot op heden onbeantwoord…

 4. Reactie van Koen

  Hoe is de ervaring (kosten, reacties, …) met “het te laat terugbrengen van auto – bv. door files, onverwachte afspraken” en de bereikbaarheid van de afhaalplaatsen? Wel spijtig dat je niet op alle afhaalplaatsen “grotere” (mini-camionette) kan huren. In’t godvergeten oord van Brugge zijn er tot nu toe(?) enkel maar kleine wagentjes te huren. Grote boodschappen (enkel bakken bier, wat liters water, …) voor twee in zo’n mini-wagentje proppen is dan niet evident.

  • Reactie van B-west

   Het is me al een keer gebeurd dat ik vreesde niet op tijd terug te zijn vanwege file, ik heb toen de centrale gebeld en gevraagd mijn reservatie met een halfuur te verlengen, wat zonder probleem kon. Ik veronderstel dat als de wagen onmiddellijk nadat je hem moest terugbrengen opnieuw verhuurd is, dat je dan wel de laattijdigheidsboete gaat moeten betalen.

 5. Reactie van Geert - cambio

  Goeienavond. Wil hier nu geen promotie komen maken voor cambio (alhoewel ik met plezier de nodige info wil verschaffen aan wie dat wenst), maar toch paar kleine opmerkingen.
  In eerdere reacties kwam af en toe aspect van de brandstof aan bod. Voor alle duidelijkheid, deze kost zit wel degelijk in onze prijzen inbegrepen .. in tegenstelling tot verhuurfirma’s waar je zelf de brandstof dient te betalen. M.a.w. in het rekenvoorbeeld van Lien is de brandstof al inbegrepen. Deze dient de gebruiker niet voor te schieten, alle wagens zijn voorzien van een tankkaart.

  Cambio is trouwens niet bedoeld als concurrent van verhuurfirma’s, maar veeleer als aanvulling binnen het totaalpakket van openbaar vervoer, fiets, taxi, te voet gaan, verhuurfirma, …

  B-west, sorry voor onbeantwoorde mail .. moet verloren gegaan zijn, want de uitleg is op zich relatief simpel en maken we ook geen geheim van. Voor reservaties bij H. kunnen wij in een aantal gevallen speciale tarieven aanbieden … maar is niet altijd zo. Deze kan oplopen tot 15%, maar is sterk afhankelijk van diverse factoren (tijdstip, lopende acties, …). We stellen in principe dan ook altijd duidelijk dat wij enkel (en vrijblijvend) een prijsofferte kunnen geven en dat het aan de persoon in kwestie is daarnaast ook eens andere prijzen (al dan niet bij andere firma’s) op te vragen en te vergelijken.

  Koen tenslotte, er staat voor Brugge een wagen met wat meer laadruimte klaar (type mini-van) .. als we met de stad tot een akkoord komen rond standplaats kan die er op heel korte termijn geplaatst worden.

  Ik wens iedereen verder nog prettige feestdagen
  en ben altijd én graag bereid meer toelichting te geven als iemand nog vragen rond cambio heeft.

  Geert – cambio

 6. Reactie van Frank Bombeke

  Ik ben één van de eerste autodelers met Cambio. Mijn ervaringen met Cambio-autodelen zijn terug te vinden op mijn weblog http://spiritvoorgent.blogspot.com . Zoekterm cambio intikken (links bovenaan is er een zoekveld) en je hebt de artikels. Veel lees-…..en rijplezier.

 7. Reactie van wim

  Ik ben ook autodeler in Gent, maar dan bij Dégage. Véél goedkoper dan Cambio en bovendien sympathieker, want bij Dégage stellen een 15-tal auto-eigenaars hun auto ter beschikking aan de vzw.
  Enkele vrijwilligers houden het systeem draaiend.
  Toen Cambio begon in Gent, bestond Dégage al enkele jaren.
  Helaas, het project van Dégage is niet zo prestigieus en blinkend als Cambio, dus minder interessant voor de politiek. Cambio wordt zwaar gesponsord door allerlei overheden, Dégage doet alles op eigen houtje.
  Elke vraag van onze kant naar het stadsbestuur wordt gevolgd door een oorverdovend stilzwijgen.
  Meer informatie: http://www.degage.be (al kan de site wel een update gebruiken, maar ja, vrijwilligers…)

 8. Reactie van Siska

  bestaat er zoiets als degage in antwerpen? Ik sluit onmiddellijk aan…