Patisserie Bloch stopt er mee

woensdag 6 februari 2008 9u49 | Els Van Eeckhaut | 61 reacties
Trefwoorden: , , , .

Nog nooit het ongesneden brood of de heerlijke koeken van Bloch geproefd? Dan haast u zich best snel naar de Veldstraat: de bekendste bakker van Gent sluit eind maart, na 110 jaar, de deuren.

‘De zaak is niet meer winstgevend’, zegt Jacques Bloch.
‘Ik ben triestig. Twee jaar geleden verloor ik mijn vrouw en nu dit. Ik heb vijf jaar getwijfeld, maar afslanken en op kwaliteit inboeten wilde ik niet.

Lees meer in De Standaard

© 2008 GENTBLOGT VZW

61 reacties »

 1. Reactie van B-west

  Toch wel het nieuws van de dag! Een onaangename verrassing bij mijn ontbijt. Bloch is een monument in Gent, legendarisch bijna, en het is héél erg jammer ze te zien verdwijnen. Het zijn net deze zaken die steden hun eigenheid geven.

 2. Reactie van fred

  Triestig, ondanks de soms wat rommelige bediening zal ik het rozijnebrood, de heerlijke koeken en pistolets missen.Het centrum verliest inderdaad een echt monument.

 3. Reactie van pjotr

  Dit kan toch niet waar zijn? Dit gaat om dé Gentse bakker.

  Aan de andere kant, de winkel leeft vooral van een ouder wordend klienteel denk ik… En de overname van een pand met zo’n ligging zal er wel voor zorgen dat je de rest van je dagen niet te veel meer moet werken…

  Ik vind het verschrikkelijk jammer in elk geval.

 4. Reactie van Lea

  Onmogelijk! Het gaat hier over een fantastische zaak! Waarom krijgt kwaliteit niet langer een plaats…

 5. Reactie van Wouter7 ¶

  Aargh! Het laatste bastion van ambachtelijkheid valt! Waar gaan we het in Gent nog moeten gaan zoeken? En dat nog geen twee weken na het bericht van Everaert, en minder dan een week na dat van De Rijcke. Aan dat tempo moeten broodfanaten tegen eind 2008 supermarktbroden beginnen vergelijken, op zoek naar het meest schijn-verse brood. Anti-wattenoffensief dan maar?

 6. Reactie van Anne

  Jammer, héél erg jammer… we zullen de lekkerste koeken van Gent nu elders moeten zoeken.

 7. Reactie van Jo

  Ik zette er al jaren geen voet meer binnen. Ondanks de kwaliteitsproducten had ik mijn bekomst van de arrogante klantonvriendelijkheid en het tergend gebrek aan efficiëntie. Tot daar aan toe, maar de publieke vernederingen van het personeel door Mister Bloch himself waren er te veel aan.

 8. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Bij zo’n nieuws kan men zich slechts afvragen wie de volgende wordt op dat gouden kruispunt, of in de buurt? De enige twee originele zaken van meer dan één generatie zijn “Caron” en “Kaas en Kous Peeters”.

 9. Reactie van bart

  Het doet me denken aan het mooie boek van Dimitri Verhulst ‘de helaasheid der dingen’. Wetenschappers, universitairen, museumdirecteurs ed gaan op zoek naar erfgoed, inventariseren, catalogeren, schrijven belangrijke artikels, organiseren tentoonstellingen, publiceren boeken ed, terwijl onder hun ogen dat erfgoed definitief verdwijnt.
  Bloch, binnen 20 jaar nog een foto in het Huis van Alijn?

 10. Reactie van sander

  Allez eh… :(

 11. Reactie van Caroline

  Jammer, hoewel het uitkafferen van het personeel mij ook al een tijdje uit de bakkerij weghoudt. Als ik mij niet vergis is er in de vlaanderenstraat een bakker die vroeger nog voor Bloch gewerkt heeft, misschien een alternatief?

 12. Reactie van stefan

  Idem dito hier. De laatste keer dat ik daar binnen geweest ben is alweer lang geleden, maar het arrogante gedrag van de ‘patron’ tegen het ‘personeel’ is iets dat ik niet snel zal vergeten.
  Een monument dat verdwijnt, maar om eerlijk te zijn ‘couldn’t care less!’.

 13. Reactie van Mettenanxt Gilda

  Er is geen gelijkwaardig alternatief voor Bloch !
  Kwaliteit krijgt geen plaats meer, want men vindt het te duur…

 14. Reactie van FlashGordon

  Ik kan niet echt snappen hoe een zaak die altijd bomvol zit niet meer winstgevend kan zijn. Of misschien zit die 24 man personeel er wel voor iets tussen, dat lijkt me wat veel voor een niet al te grote bakker, annex tea-room.

  In elk geval is het alweer een vaste waarde in Gent die verdwijnt. Helaas, er zijn er niet veel meer over.

 15. Reactie van Tatiana

  Bloch is zo één van die zaken die ik al ken van als ik klein was. Op zondagmorgen was het bij ons thuis vaak “feest”: lekker lang en traag tafelen, met verse pistolets, vers lekker speciaal brood (rozijnenbrood of melkbrood edm), ontbijtkoeken, … En ofwel kwamen die van Bundervoet (Sint-Amandsberg, Antwerpsesteenweg, niet ver van Dampoort) ofwel van Bloch. Mijn ouders wonen nochtans in Merelbeke.

  Als klein kindje mocht ik altijd een snoepje nemen aan de kassa. En het rook er heerlijk. Nu ikzelf in Gent woon, ben ik er niet zoveel meer binnen geweest. Soms om iets te drinken, en geheel uitzonderlijk om nog eens hartje met glazuur op te kopen.
  Wetende dat zo’n zaak zal verdwijnen, idd een monument in Gent, wil ik er voor het einde toch nog eens een brood en koeken gaan kopen. En een warme chocomelk gaan drinken met een lekker stuk taart! Of een kaasrolletje… mmm

  Wat betreft de onvriendelijkheid: hoe jammer! Daar wist ik niet van. Misschien is de man een beetje verbitterd geworden na het overlijden van zijn vrouw en met het verslechteren van de zaken?

  “Kwaliteit krijgt geen plaats meer, want men vindt het te duur…” vind ik persoonlijk een beetje een gevaarlijke veralgemening. Kwaliteit moet betaalbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen.

 16. Reactie van edith

  Over de kwaliteit van de producten geen discussie .De klant-onvriendelijkheid van het personeel : misschien niet zo leuk om welgestelde “dametjes” ()en om niet discriminerend te zijn “heren” te bedienen terwijl je zelf een uiterst laag loon krijgt ( vandaar misschien de vele allochtone meisjes ) en allesbehalve vriendelijk behandeld wordt door de baas.

 17. Reactie van Pieter

  Misschien niet slecht om eens de favoriete echte warme bakker van iedereen te kennen? Kunnen we hier geen lijst van maken op Gentblogt? Met adressen + specialiteit?

  Mijn favoriet is het bakkerijtje op de Groentenmarkt. De naam weet ik zelfs niet. Everaert vond ik ook heel goed, maar die is blijkbaar ook verdwenen.

  Nog andere suggesties?

  • Reactie van Erik

   Hoi,

   Dat bakkerijtje heet IMSCHOOT en verkoopt inderdaad heerlijk brood, maar de croissants vind ik echt niet “comme il faut”. Kan iemand me eens een adresje aan de hand doen waar je écht croissants kunt kopen zoals in Parijs?
   Verder betreur ik ondanks alles het verdwijnen van Bloch, omdat dit eens te meer symbool staat voor het moeten wijken van elke vorm van ambachtelijkheid en kleinschaligheid. Terwijl “ketenbakkers” (ik noem geen namen) de ene nieuwe winkel na de andere openen, maar kiest voor grootschalige productie en dus vaak helaas “diepvrieskost”. De klanten blijven toch toestromen, dus waarom zouden ze dan investeren in meer arbeidsintensieve producten?
   Ook heerlijke broodadresjes zijn meer dan welkom!
   Groetjes,

   Erik

   P.S. Ik vind het vreemd dat mensen 2 of 2,50 euro duur vinden voor een lekker brood, terwijl ze het vaak vanzelfsprekend vinden om tientallen keren meer uit te geven aan prullen en technologische snufjes.

 18. Reactie van rony coekaerts

  toen ik over 42jaar voor het eerst daar binnen ging, werd ik aangetrokken door de duidelijk joods.duitse stijl van hetgeen men aanbood. mijn kinderjaren kwamen naar boven. het personeel was toen ook al niet vriendelijk, ik werd verwezen naar een achteraf.tafeltje om de gents.frans sprekende dames een zitje aan het venster te gunnen. ik ging er toen veel, en na een tijdje was men iets vriendelijker. vooral omdat ik, uit pure balorigheid, steeds duits sprak. mr.bloch is toen zelfs komen vragen van waar ik was.
  niet moeilijk:”ch bin von koln, aufgewachsen zusammen mit eine judiche familie”, wat nog waar is ook.
  in de loop van de volgende jaren ben ik er honderden keren geweest. en ik heb het steeds zien verminderen. niet de kwaliteit, alhoewel er meer naar de smaak van het algemeen werd gegaan, maar qua klantvriendelijkheid.
  het was precies alsof je blij mocht zijn er iets te kopen. dat pikt een consument niet meer.
  het kan zijn dat die meisjes aan een minnimum loon moeten werken, maar daar was iets anders.
  steeds, hoe moet ik het zeggen zonder te beledigen, dat gevoel, zoals een wereldkampioen bloemschikken, snijbloemen staat te verkopen op een kraam op de vrijdagsmarkt. zo van, nu komt het plebs ook al in onze winkel. liefst niet, maar geld is geld.
  ik wens de familie bloch nog vele jaren wel verdiende rust, alleen spijtig dat een monument verdwijnt. weeral.

 19. Reactie van Jan

  Als zelfs Bloch niet meer winstgevend is, weet ik het ook niet meer… Alhoewel, als je die zijn prijslijst ziet, weet je het ook al wel : afronden kende men daar duidelijk niet.

  Spijtig!!!

 20. Reactie van zena

  ‘t Is het voorlaatste monument dat verdwijnt uit de Veldstraat. Er is nog Caron en verder niets meer, dacht ik.
  Ging ook niet meer naar Bloch, ik had gehoord dat hij zijn personeel niet goed behandelde en dat was voor mij een reden om weg te blijven. Vond bovendien dat alles dezelfde smaak (en geur) had. Ik mis wel Sobrie uit de Mageleinstraat. Die hadden de lekkerste taarten ! Voor het lekkerste brood (en erg ruime keuze)ga ik naar de Groentenmarkt. ‘t Is soms wel aanschuiven buiten.

 21. Reactie van Eve

  Ik ben er enkele maanden terug koffie gaan drinken. Ik vraag me af of het personeel nog slecht behandeld werd toen zoon Bloch de zaak uitbaatte?

 22. Reactie van pw

  wat schet er nog over van iconen uit het recente verleden, die open boeken van romantiek,

  de bezem des tijds veegt alles weg
  onverbiddelijk

  in Vlaanderen toch ! renovatie en verkavelingsverslaafd volk.
  binnen een jaar zit daar een kedingzaak
  aan dit tempo is straks Gent Gent niet meer

  bescherm ons -emotioneel- erfgoed !! aub. te laat is te laat.

 23. Reactie van peterc

  Het is de familie Bloch die zélf besloten heeft om te verkopen, he, ze worden niet gedwongen. Net zoals niemand de boekhandel aan de overkant gedwongen heeft om te verkopen. Het is begrijpelijk dat ze het doen voor de prijzen die er voor geboden worden, maar laat ons vooral geen medelijden hebben met de verkopers. Ik vin het zelf ook jammer day Bloch verdwijnt, maar bijzonder proper kon je het er al een hele tijd niet meer noemen, en ook niet altijd even verzorgd. Maar er is nog Fevry ;-)

 24. Reactie van Eve

  Niet proper? Toe, toe!

 25. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Niemand was verplicht er te gaan, en toch altijd druk!

 26. Reactie van Eve

  De geur. Ik weet niet hoe het komt maar de geur van verse boterkoeken was zo anders dan bij andere bakkerijen. Ik moet mij altijd inhouden of ik koop er tien boterkoeken.

  • Reactie van rony coekaerts

   geen diskussie over de kwaliteit, liefste eve. dat was beter dan welke bakker in gent.centrum.
   zelfs als ik niets moest hebben, kocht ik er nog.
   mijn verblijf in gent zal iets minder zijn.
   dat winkeltje op de groentenmarkt, die bakken toch zelf niet? dat komt toch van ergens anders? ik wil niets zeggen over de kwaliteit, want die is opperbest. maar waar is die bakkerij?

   • Reactie van Caroline

    Daar wordt wel zelf gebakken. Een paar maanden geleden habben ze er brand gehad en toen zijn de broden tijdelijk ergens anders gebakken.

 27. Reactie van S-

  Niet meer winstgevend? Dat kàn toch niet?! Zo’n succes in combinatie met zo’n hoge prijzen…

  Als dat zo gaat blijven doorgaan met die sluitende bakkers, gaan we binnenkort nog ons eigen brood moeten bakken.

  • Reactie van rony coekaerts

   doen. heb het vroeger in belgie gedaan. maar hier kan ik, voorlopig, geen bloem krijgen. mijn boodmachine staat al klaar voor verscheping. ovens zijn hier onbekend, dus die cake kan ik ook al vergeten, om te zwijgen van al de heerlijke gerechten die ik klaarmaakte. gewoon een frikandon, probeer dat maar klaar te maken in een wok. om te zwijgen van de kriekjes. of gegratineerd…..
   ik moet stoppen, want het….loopt over mijn toetsenbord.

   • Reactie van zena

    Kan je geen bloem meenemen uit België, of deze importeren ? In elk geval lijkt het me toch mogelijk om een kilootje mee te nemen vanuit België voor je fricandon (wat ik zelf nooit eet en nog nooit gemist heb in het buitenland, ook niet na een jaar ! Zelfs steak -frites heb ik niet gemist ! Hang je niet een beetje de zieligaard uit ? Is het niet je vrije keuze om daar te zijn ? Zoals de keuze volgens jou om in een mobielhome te wonen of in Sint-Martens-Latem ?

 28. Reactie van Eve

  Idee voor een wedstrijd: Fricandon in de wok!

 29. Reactie van landschap

  De familie bloch is eigenaar van dat gebouw. Volgens de standaard komt er een nieuwe winkel in, én als de oude bloch dat least gaat hij veel meer verdienen dat indien hij het zaakje zelf te uitbaat.

  Absurd dat je op die manier meer geld verdient, maar wel logisch dat hij ermee stopt natuurlijk.

  De oude bloch zou trouwens een receptenboek uitbrengen!

 30. Reactie van dieu

  Is dat hier bijna gedaan met al die ouwewijvennostalgie ? Bloch mag dan al één van de bekendste neringdoenders van Gent zijn, ik ben er in mijn hele leven misschien 3 keer geweest. Twee keer om brood te kopen en ne keer voor een taske koffie. Dat z’n personeel onvriendelijk is is mij niet zo direct opgevallen, maar ‘k heb wél heel lang op mijn koffie moeten wachten. Over verdwijnende iconen kunnen we kort zijn : alles op z’n tijd, en die van gaan is gekomen. So what ?

  • Reactie van Eve

   Moh! Het is des mensen triestig te zijn om dingen die verdwijnen. Als kind ben ik er heel veel geweest met mijn moeder, en ook toen vond ik het zo’n fascinerende winkel.

 31. Reactie van Kim

  Kwaaie bakker of niet. Rond sluitingstijd geven ze wel het overgebleven brood weg – waar zie je dat nog gebeuren vandaag de dag?
  Ik vind dit echt ontzettend jammer!

 32. Reactie van rony coekaerts

  dierbare god de vader, ik weet ook dat dinosaurussen zijn uitgestorven. dat betekent evenwel niet dat je een bepaalde vorm van nostalgie moogt hebben.
  ik ben natuurlijk geen ijkpunt, wegens te oud, maar veel mensen houden aan deze iconen, zoals je zelf zegt, vast. gent is nu eenmaal gent.
  het zal je vermoedelijk geen bal kunnen schelen dat bloch vervangen word door een mc.donnalds, en carron door een nachtwinkel, maar voor echte gentenaars is dat wel een stuk van het verleden.
  waar ik op de wereld rondloop, in alle steden kom ik de veldstraat tegen. dezelfde winkels, dezelfde ketens.
  nu weet ik ook dat je bij zara in lissabon, barcelona, parijs of gent, een andere keuze hebt, maar algemeen hetzelfde.
  winkeltjes zoals bloch, caron, vroeger de boekenwinkel, gaven het zout op de patatten. dat had je in gent.
  is dat oudewijvennostalgie?
  voor mij goed, als jullie dat willen.
  ik weet wel waar ik moet zijn in venetie, rome, firence, praag, berlijn, munchen, barcelona, zagreb, agadir, madrid, granada, beijing, shangai, hangzou en zoveel steden om juist niet de “veldstraat” tegen te komen. om juist de stad te zien.
  maar als jullie kiezen voor die uniforme wereld, mij goed. armen van geest.
  ik en met uitbreiding mijn echtgenote, kinderen, zullen dan wel andere plaatsjes opzoeken.
  veel plezier in de valkuilen van de comsumtiemaatschappij.

 33. Reactie van Bart

  Wat jammer! Zo’n zaken maken van een stad een echte stad. Ik zal Bloch enorm missen. Zonde dat er zoveel bakkersstiel verloren gaat.

 34. Reactie van chateaubrys

  Spijtig dat zo’n monument verdwijnt!

 35. Reactie van m roegiers

  Tsja, als je weet dat het huren van een vierkant metertje winkelruimte in de Veldstraat algauw een € of 1.100 kost per jaar en dat alleen al voor de opmaak van een huurcontract een fikse “drempel” wordt gevraag, moest deze bakker vroeg of laat vertrekken. Dit soort prijzen kan je nooit betalen op basis van artisanaal brood en gebak.
  Vind het vooral spijtig, dat ze niet ergens anders herstarten.

  • Reactie van S

   Uhm… deze bakker hoefde dat niet te betalen – integendeel: hij is van plan het te incasseren..

   • Reactie van zors

    Inderdaad.
    Ook één van de redenen die hij opgeeft is “de zware BTW”. Maar BTW dat is wel iets wat de klant betaalt en wat hij gewoon moet doorstorten. En aan de prijzen te zien zál de klant wel betalen.

 36. Reactie van Eve

  Komaan S, op de balans van goed en kwaad (hoor mij bezig zeg) slaat Bloch door naar de goede kant. Zowel zijn levensmotto, zijn producten, zijn inspanningen voor veel goede doelen. ‘t Is niet nodig te speculeren over motieven, vind ik.

  • Reactie van S

   Hooggeachte juffrouw Justitia, ik zeg helemaal niet of dat goed of kwaad is hè. ;-)
   Begrijpelijk: zeker. Spijtig: absoluut.

   Ik wou maar zeggen: zoals m roegiers het stelde klonk het alsof die arme Bloch weggejaagd werd door de hoge huurprijzen, en dat is zeker niet zo.
   En speculeren over motieven hoeft niet: hij zei daarnet op het Journaal dat hij stopte omdat het niet meer winstgevend was, en omwille van (ik citeer) ‘de pesterijen’.
   Als hij ermee stopt dan kiest hij daar -om welke reden dan ook- voor, dus: goed voor Bloch. Slechter wordt hij er zeker niet van.
   Alleen spijtig voor de Veldstraat.

   • Reactie van m roegiers

    Ik weet wel dat Bloch eigenaar is. Had me gewoon wat slecht uitgedrukt. Hij kan gewoon meer verdienen door zijn gebouw te verhuren zonder veel omzien ernaar dan het zelf uit te baten als bakkerij/verbruikszaal.

    • Reactie van S

     Aha – inderdaad..
     En om het nog eens duidelijk te stellen: ik zal de laatste zijn om het daarvoor te veroordelen. Hoe zou je zelf zijn?
     Bloch hoeft voor mij niet heiliger te zijn dan de pau.. euh.. opperrabijn..

    • Reactie van Eve

     Ik krijg hier zin in kaastaart van.

    • Reactie van Jan De Moor

     Wat die kaastaart betreft: nog geen ramp.
     Voor de kaastaarten van banketbakkerij Kint in de Schooldreef doen er velen een blokje om.
     Mijn broer-professor komt al meer dan 20 jaar uit Nederland afgezakt om zijn voorraad aan te vullen voor de diepvriezer.

 37. Reactie van John Stortbeton

  Ik ga er geen traan om laten, integendeel… :-))

  We zijn er één keer binnen geweest en we kregen al meteen de eer en het genoegen om zonder aanleiding uitgekafferd te worden. Ik heb nadien nog verschillende keren gelijkaardige verhalen gehoord, zelfs van trouwe klanten die er uiteindelijk ook weggebleven zijn. Respect eindigt waar arrogantie begint. Och, er zijn nog genoeg goeie patissiers! En voor pain à la greque maak je toch gewoon een uitstapje naar Dandoy in Brussel? Ik heb mij wel vaak afgevraagd of dat zo …euh… kosjer was dat die boterkoeken tegen de venster geplakt lagen. De eetwareninspectie liep er altijd met een boog omheen zeker?

  Maar dat kaaswinkel Peeters er ook mee stopt, dat is pas een ramp. En van de Music Mania was ik toch ook het hart van in. Allebei handelszaken waar passie voor het product en respect voor de klant geen holle woorden waren.

 38. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Zou het kunnen dat ik commentaar lees van mensen die een jaloerse ondergrond hebben, en het de mensen verwijten te winnen waar zij nooit gedurfd hebben te wagen? ik gun het de heer Bloch een mooie en rustige oude dag te kunnen doormaken, en dat zijn zoon zichzelf een nieuw plaatsje onder de zon weet te verroveren. Die verwijten zijn ongezond en ongepast. Hebben jullie altijd wel de mensen aangesproken zoals het misschien beter hoorde? Hebben jullie nooit gesakkerd over de “duurheid” der dingen? En a propos overblijvende winst, of inkomens, dat het nooit genoeg was in verhouding tot….? (Zie rubriek wedde Termont). We weten toch ook allemaal dat de papermolen geen molen meer is, maar een stuwdam. Er is er zelfs een minister voor aangesteld die door sommigen van zijn eigen collega’s of aangemoedigd of tegengewerkt wordt.
  En al die dienen ten koste van dynamisme, creativiteit, energieke aanpak, smaak, kwaliteit voldoening.
  Wat de heer Bloch ook zegt over het feit dat sommige wetten of reglementen gemaakt zijn voor de grootdistributie, met omgekeerd effect bij de kleinere zelfstandige is toch een duidelijke waarheid!
  En zo kunnen we verder gaan, maar dat brengt ons de kwaliteitswinkels niet onmiddellijk terug.
  Over één generatie terug?

 39. Reactie van Eve

  JM, groot gelijk. Wij zijn vandaag trouwens geweest (later meer) en het was zalig! Kaasrolletjes: de lekkerste ter wereld!

 40. Reactie van Anne

  Bloch zou einde maart sluiten, maar toen we er deze namiddag passeerden, was alles dicht. Hm? :-(

 41. Reactie van ely

  Ik vrees dat we (in Gent) de realiteit moeten durven inzien .De kleine zelfstandige gaat het toch moeilijker beginnen krijgen .Je mag niet vergeten dat er enorme bedragen worden neergeteld zowel in huur als in koop door de grotere jongens .Om den duur plooi je ,…Als stadsbestuur kan je daar niets aan doen .Je kan toch moeilijk die ” kleinere ” zaken klasseren hé , want dan krijg je Bokrijk .

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>