Sweeney Todd

zondag 17 februari 2008 10u04 | Jeronimo | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

There’s a hole in the world like a great black pit, and it’s filled with people who are filled of shit, and the vermin of the world inhabit it, and it goes by the name of ‘London’

Daar was hij dan. Eindelijk. De nieuwe film met Johnny Depp. De nieuwe film van Tim Burton. En een donkere duistere musical! Sweeney Todd, the demon barber of Fleet street.

Sweeney Todd Sweeney Todd

Om je vingers van af te likken toch, met zo’n titel, met zo’n cast van zo’n regisseur?
Ik zette mijn afkeer tegen de geldklopperij van de kinepolis even van me af, zocht met de cursortoetsen aan de ticketautomaat een geschikte zetel uit waarvan ik dacht dat ik op een zaterdagavond toch redelijk goed en ook rustig zou kunnen genieten zonder al te veel gekraak van chips of storend licht van oplichtende gsmschermpjes of gewoon irriterende tieners. Ik betaalde 8 euro voor mijn ticket en 0.35 cent voor “the handling”. Handling van wat?, vroeg ik me af. Flight care luggage? Maar goed, ik zette me op de aangeduide plaats en zag dat ik lekker uit de buurt van de dichtbevolkte middenkern zat. Heel veel jonge mensen met oversized popcornemmers en krakende nacho’s, een reuzenscherm en goeie zetels. Bon de setting was alvast heel goed. En voor ik het wist was ik mijn omgeving vergeten en volledig in de ban van de demon barber in the dark heart of gothic london city.

Tim Burton bewijst eens te meer wat een magnifieke sfeerschepper hij is. Onder duistere onheilspellende tonen glijdt een schip de stad binnen onder de London Bridge. Mister Todd has arrived. Lang geleden was hij een naieve vrolijke barbier, geliefde van een knappe vrouw en vader van een leuke baby tot de jaloerse rechter Turpin hem voorgoed deed verdwijnen en zich ontfermde over zijn dochter Johanna die hij nu angstvallig van de buitenwereld en begerige blikken van mannen schuilhoudt in zijn herenhuis, bijgestaan door de pafferige slijmerige cartooneske opgeblazen kikker koster Beadle Bamford.

En nu is hij terug. Uit op wraak en vol met bloedlust. Zijn naam is Todd, Mister Sweeny Todd.

You there, my friend. Come, let me hold you. Now, with a sigh you grow warm in my hand, my friend, my clever friend. Rest now, my friends. Soon I’ll unfold you. Soon you’ll know splendors you never have dreamed all your days, my lucky friends. Till now your shine was merely silver. Friends you shall drip rubies…

Sweeney Todd Sweeney Todd

De personages bewegen zich zingend en theatraal doorheen donkere victoriaans aandoende decors in schitterende kostuums en dito maquillage. Zingen ja, wat het is een musical van het begin tot het einde. Een harde noot om te kraken voor de toehoorder? Nee, zeker niet, het is een schitterende soundtrack met knappe lyrics en gelukkig even knappe vertolkingen van Johnny Depp en Helena Bonham Carter. Deze laatste speelt Mrs Lovett, een bakkeres van walgelijke meat pies en partner in crime van Sweeney Todd.

De duistere songs van Sweeney en Mrs Lovett, de samenzang werkt perfect, staan in schil contrast met het hoopvolle melancholische engelengezang van Johanna, zijn opgesloten dochter en Anthony, de jonge zeeman die hopeloos probeert om Johanna te bevrijden uit de klauwen van Judge Turpin.

Op een bepaald moment waan je je in de oude musicalfilm uit de jaren stillekes, ingekleurd met veel te harde kleuren. Bijna een animatiefilm. Knap. Al blijft dit bij een droom van Mrs Lovett. De verschijning van Sacha Baron Cohen als Italiaanse barbier is hilarisch knap en deed me denken aan de Italiaanse kapitein in “allo allo”. Het hele verhaal steekt goed in mekaar qua fijnzinnigheid, aandacht voor details en acteurs. Ook de bedelares aan de zijkant is een knappe vondst en een typisch element uit oude tragedies, een soort verteller/voorspeller aan de zijlijn.

Of en hoe Sweeney Todd zijn wraak krijg moet je zelf maar gaan zien en laat je zeker niet afschrikken door het feit dat sommigen de film heel bloederig beschrijven. Niets van. Het is geen horror, het is geen gore of splatter. Het bloed spuit wel alle kanten op maar niet meer of minder dan theatraal nodig is. In feite compleet maf hoe goed de vleesverwerkende “fabrieksband” is die Sweeny Todd en Mrs Lovett in mekaar hebben gezet. Boeiend, mooi en gewoon demonisch lekker!

Sweeney Todd, the demon barber of Fleet Street, Regisseur: Tim Burton, Acteurs: Johnny Depp
Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jamie Campbell Bower
Laura Michelle Kelly, Kinepolis, ter platen

© 2008 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Aisling

    Hmm, we wilden heel graag gaan, maar toen we hoorden dat het een musical was, hadden we plots heel wat minder zin. Nu ben ik toch al een stuk meer gerustgesteld en uitermate nieuwsgierig, dus Sweeney Todd here we come!

  2. Reactie van fILLE

    mooie recensie, schitterende film!