Ook fietsers hebben plichten

woensdag 27 februari 2008 16u16 | San (tekst), Charles Strijd en Jonathan Maus (beeld) | 125 reacties
Trefwoorden: , , , .

Ha! Toen ik dit zinnetje las in een persbericht ben ik erop gesprongen als een uitgehongerde hond op een been. Want fietsers, daar kan ik een boompje over opzetten, of eerder: een bos.

Ik rij namelijk met de auto, geloof het of niet. Ik behoor nog niet tot het ras van mensen dat zoveel mogelijk de fiets pakt om zich te verplaatsen. De intentie is daar, maar is voor de toekomst gepland want met vier kleine kinderen is het geen sinecure om zomaar de fiets te nemen. Af en toe gebeurt het nu al wel. Voor korte afstanden en als niet alle kinderen mee moeten, maar anders neem ik dus de wagen.

De grootste miserie aan met de wagen rijden in Gent zijn, u raadt het al, fietsers. Want voor zover ik merk, denken die veelal (en gelukkig niet allemaal) dat zij alleen rechten hebben en geen plichten.

Fietsers die eenrichtingsstraten inrijden die NIET tweerichting gemaakt zijn voor hen zijn geen uitzondering, eerder een regel. Want als dat bordje in een paar straten hangt, zal dat wel gelden voor de hele stad. Toch? Of fietsers die naast je wagen rijden en beginnen slingeren zodat ze tegen jouw wagen rijden en een leuke kras achterlaten, dan is de autobestuurder toch wel in fout en krijgt hij de middenvinger. Niet? En schadevergoeden, dat is toch alleen voor autobestuurders. Ja? Of wat dacht je van fietsers die midden in een straat plots, zonder enige aanwijsbare reden besluiten om de straat over te steken. Dan moet je dat toch niet aangeven voor de wagen die vlak achter jou rijdt? Of dan moet je toch niet even achterom kijken om een teken te geven want het is toch de normaalste zaak van de wereld dat die autobestuurder dan zo hard op zijn rem moet gaan staan zodat de inzittende kinderen bijna door het raam vliegen ondanks hun gordels (en gelukkig, dankzij die gordels, dat toch niet doen). Neen?

Dergelijke gevallen zijn nog maar een topje van de ijsberg, maar waar ik nog het meest vanalles het sch**t van krijg zijn de fietsers zonder licht. Beeld je zich eens deze situatie in: je staat te wachten in een zijstraat om de ‘kleine’ ring (nog zo’n belachelijke aanduiding, maar dat zal misschien wel eens het onderwerp uitmaken van een volgend artikel) op te rijden. Het is pikdonker, ijskoud, het regent, van links komen de auto’s aangereden met hun lichten aan (gelukkig). In het kort: zeer beperkte zichtbaarheid want de regen doet alles glanzen, weerkaatsing van straatlampen en de autolichten op het wegdek helpen niet, de regen op uw ruiten nog minder en uw ruitenwissers zijn ook geen grote hulp.

Plots zie je een ‘gat’ in de massa’s auto’s en je maakt je op om in te voegen maar ergens houdt iets je tegen. Je denkt ‘iets’ gezien te hebben maar je bent niet zeker. Dus draai je je zijraam open, voor de zekerheid, want met de regendruppels op het raam zie je niet veel, en kijkt nog eens heel goed en dan ‘zie’ je opeens wat je heeft tegengehouden om in te voegen: je ziet de schaduw van een fietser die zonder enige aarzeling in volle vaart en onbelicht komt aangereden. Had je ingevoegd dan had je de fietser gegarandeerd meegehad of minstens was hij tegen jou gereden.

De keren dat ik al op mijn rem heb moeten staan om een fietser op een of andere manier te ontwijken zijn ontelbaar en ja, ik heb al pech gehad en heb al ongelukken gehad met fietsers en jammer genoeg niet omdat ik een fout manoeuver deed maar om één van bovenstaande redenen. Een geluk bij een ongeluk bij mij was dat er telkens ‘maar’ schade was aan de fiets … waarvoor ik, als sterke weggebruiker, uiteraard mag opdraaien.

Campagnes om fietsers op hun plichten te wijzen, dat kan ik dus alleen maar toejuichen en met mij vele andere automobilisten, voetgangers én fietsers die zich wel houden aan het verkeersreglement. Zo hadden we het al eerder over de campagne ‘Maak je op als je fietst’ die in november 2007 werd gelanceerd en de politiecontroles die daarmee gepaard gingen.

Nu lanceert de Fietsersbond nogmaals een sensibilisatie-actie in het kader van ‘Maak je op als je fietst’. Ook zij hebben moeten vaststellen dat fietsers in de winter vaker in het donker rijden en dat, wanneer hun verlichting niet goed werkt, dat gevaar oplevert voor de fietsers zelf en veel wrevel en ergernis opwekt bij andere weggebruikers. De Fietsersbond erkent dat het draagvlak voor rechten van de fietsers pas groeit als de fietsers ook zelf de wegcode respecteren. Dit houdt o.a. in dat ze over efficiënt werkende fietsverlichting beschikken op het moment dat de wegcode dit vereist.

Redenen genoeg dus om perfect in orde te zijn met de fietsverlichting. Om fietsers daarbij te helpen en hen extra te sensibiliseren, organiseert de Fietsersbond met de medewerking van de Dienst Mobiliteit van de Stad Gent, de Politiezone Gent, Max Mobiel vzw, de NMBS-Holding, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw en Van Den Berghe NV (Oxford), aan de beide treinstations van Gent een speciale nazicht- en herstelactie. Volledig gratis, op eventuele grote wisselstukken na.

Deze actie vindt plaats op donderdag 28 februari 2008 van 16u tot 20u aan Gent-Sint-Pieters en op vrijdag 29 februari 2008 van 16u tot 20 u aan Gent-Dampoort.

Dus plaats ik hierbij een oproep aan alle fietsers: rep u naar één van de stations en laat uw fiets controleren. Fietsers hebben ook plichten, niet alleen rechten en het minste dat jullie voor jullie mede-weggebruikers kunnen doen is zorgen dat jullie goed zichtbaar zijn.

En hierbij ook een vraag naar de Fietsersbond: waarom geen sensibilisatie-actie voor fietsers ‘Respecteer de wegcode’ zodat elke fietsers weet welke regels op de weg gelden? Ik heb de indruk dat dat ook broodnodig is.

© 2008 GENTBLOGT VZW

125 reacties »

 1. Reactie van cies van de kwis

  Ik zie anders als frequente fietser ‘s morgens aan de schoolpoorten héél vaak moeders die welgeteld 1 kind afzetten en daarbij de vreemdste manoevers uitvoeren.
  Dubbel parkeren is hierbij nog vaak klein bier.
  Als je dergelijke egoïsten met een rinkel attent maakt op hun asociaal gedrag, mag je vaak al blij zijn dat je alleen kwade blikken krijgt. Het zou de eerste en laatste keer niet zijn dat ik ‘per ongeluk’ bijna een portier in mijn ribben kreeg.

  Fietsers moeten zorgen dat ze gezien worden: volledig akkoord, maar als je als automobilist al geen 100 meter meer te voet kan gaan en reglementair parkeren, mag ik me daar dan ook even vragen bij stellen?

  • Reactie van bruno

   Och. Al die verongelijkte mensen. We beginnen bij de eerste zie.

   Want kijk, beste Cies, ik daag u uit, om op de Koning Albertlaan, aan de oversteekplaats tussen de Handbalstraat en de Raketstraat, tijdens het schoolspitsuur ‘s ochtends of ‘s avonds ook maar 1 (één) fietser te vinden die stopt voor een overstekende voetganger. Slechts één.

   (Oh, enne, de automobilisten stoppen wel hoor.)

   • Reactie van marc

    zonder zwanzen, Bruno: ik stop, ook tijdens het spitsuur en met de fiets. Iedereen kent wel voorbeelden van wangedrag van de anderen. Over de zone 30 in de Patijntjesstraat zwijgen we best denk ik.

    • Reactie van bruno

     Dan wordt het dringend tijd dat ik u eens tegenkom ‘s morgens of ‘s avonds, marc. Dan kan ik eens op mijn gemak de straat oversteken ;)

    • Reactie van Evelien

     Met de fiets stoppen om voetgangers het zebrapad te laten oversteken is ten zeerste aan te raden. De voetgangers zijn zo verbaasd en dankbaar dat er eindelijk eens een fietser voor hen stopt dat ze je vriendelijk toelachen of zelfs bedanken. Dat tovert dan vanzelf weer een glimlach op jouw gezicht en iedereen zijn dag kan voor het eerstvolgende kwartier alvast niet meer stuk. ;)

    • Reactie van cc

     Idem hier: ik stop ook voor voetgangers. Want wie wil dat de fiets serieus genomen wordt, moet beginnen met zelf de fiets serieus te nemen als vervoersmidel. Overigens: een paar maanden geleden stopte ik aan de Dendermondse steenweg om twee kinderen over te laten steken, waarbij ik ook nog eens met mijn arm aan de achter mij aankomende auto duidelijk maakte dat hij moest stoppen. Dit werd vrolijk genegeerd door de vriendelijke automobilist, die met een vlotte slalombeweging mij en de al overstekende kinderen passeerde. Maar dat incident brengt mij niet in verleiding om hier in absolute zin te stellen dat GEEN ENKELE automobilist ooit stopt voor voetgangers.

   • Reactie van DriesO

    Ik stop met mijn fiets ook als er een voetganger staat te wachten aan een zebrapad.
    Maar meestal stapt die voetganger dan toch niet over, want hij durft niet omdat er nog auto’s naderen…

   • Reactie van m roegiers

    De raketstraat wordt rond schooltijd wel telkens omgetoverd tot een hindernissenparcours voor fietsers én voetgangers!
    Het aantal dikke suvs die dan pats op het voetpad geparkeerd worden is niet te tellen. Doorgaans met een druk gsm’ende tutmadam achter het stuur…

 2. Reactie van Greet

  Ik was er eigenlijk al op aan het wachten: jamaar, die automobilisten … etc etc…
  Voor alle duidelijkheid: als ik in de stad moet zijn, dan neem ik de tram :)

 3. Reactie van filip

  Ik hoop dat deze bijdrage ironisch is bedoeld (hoewel ik daar in de verste verte geen spoor van zie), anders is dit toch weer een loze bijdrage in de zin van (en vul zelf maar in of doorstreep zelf naar believen) ‘t is toch weer allemaal alleen de schuld van al die fietsers, automobilisten, voetgangers, of waarom niet, paardrijders!

  • Reactie van Matthias

   Nou, net wat ik dacht. Als een mens nog maar de helft van het artikel serieus neemt lijkt het alsof er in de straten van Gent een guerilla-oorlog woedt tussen fietsers en automobilisten. Dat is niet het gevoel dat ik heb, maar misschien ben ik te vredelievend.

   • Reactie van PW

    zonder overdrijven iedere dag beleef ik 2 à 3 incidentjes waarbij automobilisten mijzelf als fietser in gevaar brengen. ik zou zeggen, neem de proef op de som en probeer als fietser je rechten af te dwingen (bv eens een voorrang van rechts nemen :-) )je overleeft het amper vrees ik.
    Dus ja het is oorlog. wat niet wegneemt dat ik mij beperkt tot defensie(f) rijden.

 4. Reactie van jeronimo

  Ik kan het alleen maar beamen als fervent automobilist en voetganger ;-) ze houden het verkeer op omdat auto’s en in mijn geval bussen aan een splitsing moeten zien waar de fietsers nu gaan afdraaien en of ze nu gaan doorrijden of afslaan, op school leerden wij altjid teken doen, net zoals een automobilist zijn richtingaanwijzers ook moet gebruiken.
  zwakke weggebruiker of niet :-)

  • Reactie van Luc De Baets

   Daar gaan we weer,
   Nergens staat in het verkeersreglement dat het verplicht is, zoals bij een automobiel , de richtingverandering aan te duiden met een teken, het mag , maar moet niet omdat het de fietser in een gevaarlijke situatie kan brengen !
   Fietsers houden het verkeer niet op , het zijn de automobilisten die de fietsers ophouden,
   bv. wanneer je rond de middag via het Wilsonplein naar Gentbrugge wil geraken…..

   • Reactie van dirk

    De wegcode geeft duidelijk aan dat je je arm moet uitsteken indien mogelijk zonder jezelf in gevaar te brengen. Het is dus niet vrijblijvend, maar het wordt stelselmatig genegeerd. Om een middenvinger te geven moet je nochtans ook een hand van het stuur halen.

  • Reactie van DriesO

   Jeronimo:
   als het geen voorrangsweg is (bijvoorbeeld voorrang van rechts), dan MAG je gewoonweg NIET inhalen aan een kruispunt volgens het verkeersreglement.
   Dan MOETEN auto’s en bussen wachten tot na het kruispunt, maar ik zie andere dingen…

 5. Reactie van marc

  Oei, oei!
  Ik kan anders ook zo een lijstje opmaken van de plichten van de autobestuurders tegenover de fietsers. Wij kijken allemaal met oogkleppen en houden te weinig rekening met de ander weggebruiker.

 6. Reactie van Frans

  Zouden fietsers en autobestuurders die zich misdragen niet dezelfde personen zijn? Een fietser die naast een fietspad rijdt, zal als autobestuurder ook geen scrupules hebben om op een fietspad stil te staan. Met andere woorden: het respect voor verkeersregels is een houding die niet aan het type voertuig, maar aan de persoon gebonden is. Daarom ook is het gedoogbeleid tegenover fietsers die in het donker zonder licht rijden onaanvaardbaar. Wie heeft trouwens de misdadige beslissing genomen dat fietsen niet meer van lichten voorzien moeten zijn en wie heeft de dubbelzinnige “fietssuggestiestrook” uitgevonden? Was de wegcode al niet ingewikkeld genoeg?

  • Reactie van patricia

   Vorige week werd ik er door een fietsende agent op attent gemaakt dat mijn achterlicht niet werkte, zijn twee collega’s hadden me gewoon voorbij gestoken. Ik was me eerlijk gezegd van geen kwaad bewust, maar was wel een beetje gechoqueerd dat hij me aanraadde om een apart licht te gebruiken ipv mijn achterlicht te herstellen (ik ken mezelf en geraak die dingen binnen de kortste keren kwijt). Mijn achterlicht is ondertussen hersteld en ik vind het een heel goede actie van de fietserbond (en nee, ik ga me hier niet laten gaan over auto’s die hun kinderen komen afzetten).

  • Reactie van snot

   Helemaal! Als fietser ben ik een echte wegpiraat maar als automobilist erger ik mij vaak aan fietsers. ;-)

   Eén ding: wanneer gaan die vervloekte fietsters beseffen dat ze géén voorrang hebben aan de dampoort (haaietanden op de grond plus bord)

   Anderzijds hoeft een fietser geen rijles te volgen, zolang scholen geen verkeersopvoeding geven kunnen fietsers niet op de hoogte zijn van de regels.

   • Reactie van joachim

    ik ben een wegpiraat met de fiets, ik geef dat toe
    maar met de auto rijd ik extra voorzichtig en toon ik begrip voor roekeloze fietsers

    maar sinds ik met de auto rijd zorg ik wel dat ik in het donker met licht fiets, omdat ik nu pas besef hoe slecht zichtbaar je bent

   • Reactie van jordi

    dat ze die haaietanden daar maar snel weghalen. heel dat rondpunt trekt op niks.

    • Reactie van kristof

     Tip: gewoon zoals in de cyclocross doen, van je fiets afstappen en overwandelen op het zebrapad. Je hebt voorrang, dan, dus als je bent in je recht.

     Absurd, niewaar?

 7. Reactie van marc

  een reactie onder die van mijn naamgenoot. Actie van de Fietsersbond is zeker toe te juichen, en ja: fietsers mogen ook eens aan hun plichten denken (licht, richting aangeven), maar het eerste 2/3 van dit artikel is louter gal spuwen en dat vind ik er wat over.

  • Reactie van han v mourick

   leuk van die fietsersbond !!dat ze de scooters van de weg willen hebben, stel egoistische klootzakken…in het donker schrik ik me vaak een ongeluk omdat er weer zo `n gestoort figuur zonder licht rijdt, hand uitsteken ?? nee hebben ze nooit van gehoord…populair bij fietsers: door rood rijden en dan vloeken als ze bijna van de sokken worden gereden, laat ik het niet over die zgn wielrenners hebben , die klootzakken hebben niet eens licht, en geen bel, die denken niet aan zichzelf en aan anderen…dus ik stel voor, verplichte bandencontrole, verplichte controle op deugdelijke bellen en verlichting, een verzekeringsplaatje, door rood rijden ?? fiets kwijt, met z `n drieën naast elkaar boete erop…ouders met 2 a 3 kinderen op de fiets , rijontzegging, want dat is zo onstabiel en levensgevaarlijk voor de kinderen…en over vervuiling, wat denk je wat die fietsers de natuur aan doen moeten ze poepen of piesen hoppa de bossies in…en heb ik het nog niet over die vieze zweetlucht die me longen irriteren als ik naast een fietser sta, leuk he dat elkaar afkatten, wat proberen ze te doen, de brommers van de weg te krijgen ?? oke sommige mogen ze van mij zo van de weg plukken en in beslag nemen, maar ga hier fff niet generaliseren , …e ja hoor ze hebben weer een of ander mislukt studentje gevonden , die wel eens even metingen doet, soms als ik naar huis rijdt, en ik schrik me weer eens een hartklopping omdat er zo `n klootzak zonder licht rijdt en plots voor me opdoemt heb ik de neiging even in de remmen te gaan en hem van de weg te duwen, erg he??? maar ga voor de veiligheid in de eerste plaats voor iedereen, maar moet wel iedereen doen wat er verplicht is ..dus opsoute met die fietsersbond en steek eerst fff de hand in eigen boezem…net zoals je aso `s hebt met de auto, scooter, zijn er in getal meer met de fiets…en rot toch op een scooter met een vrachtauto te vergelijken, die maakt 10 duizenden km per jaar…dus fietscursus verplicht, verzekeringsplaatje verplicht, deugdelijke fiets verplicht..net zoals scooters worden aangepakt dienen ze deze behandeling ook voor fietsers te invoeren,,,als scooter rijder ben ik al in gevaar door de hogere snelheid van de auto, maar daar ken ik op anticiperen, niet op dat dwaze gedrag van “sommige”fietsers….opsoute die figuren…

 8. Reactie van tvdv

  ik rijd zowel met fiets als met auto. en kan alleen autobestuurders aanraden eens wat vaker te fietsen, en visa versa… zouden ze mekaar en mekaars gedrag in het verkeer (in het algemeen bedoel ik dan) al veel beter begrijpen.

 9. Reactie van LucP

  Dit soort bijdragen kan Gentblogt missen als kiespijn: als u perse behoefte hebt om uw persoonlijke frustraties te spuien op het web, begin dan uw eigen navelstaarders-blog, maar bezoedel het imago van de enige echte stadsblog die berichtgeving op niveau brengt niet aub !

  • Reactie van dirk

   Er staat nergens dat je verplicht bent om wat dan ook te lezen. Maar misschien heeft iemand anders er wel wat aan. Aan jouw reactie daarentegen ..

   • Reactie van filip

    Er staat ook nergens verplicht dat je zoiets hoeft te schrijven of te delen met een stadsgenoot.

    • Reactie van tvdv

     mochten wij alleen schrijven wat verplicht is, zouden we snel uitgeschreven zijn, hier op gentblogt.

  • Reactie van zena

   Die beperkingen die jij zou wensen, zou het imago van Gentblogt veel eerder schaden dan deze ludieke (humorvolle) bijdrage !

   En aan welke voorwaarden zouden bijdragen volgens jou moeten voldoen ? Hoe zou je de censuur willen zien ?

  • Reactie van rendv

   Ik ben daarentegen blij dat er eens een discussie opgestart wordt hierover. Ook al is het ‘gekleurde’ berichtgeving (niet iedereen is slecht, niet alle fietsers zijn idioten enz), het klopt dat Gent serieus last begint te krijgen van verkeersagressie, zowel van autobestuurders als van fietsers. Als niemand reageert zal er waarschijnlijk ook niets aan veranderen, maar dit soort posts geven tenminste een aanleiding om het er over te hebben. Als de burgemeester mee leest is er al meer gebeurd dan je kan vermoeden. En zelfs al leest hij niet mee, dan zijn er nog mensen die dit forum lezen die in een of andere gemeenteraad zetelen die het onderwerp ook kunnen aansnijden.

   Er zijn nochtans redenen om de toekomst positief in te zien. Jaren terug was in Gent een fiets iets dat niemand toebehoorde. En dan krijg je: ‘hij is niet van mij, dus waarom zou ik dat licht repareren?’. Ik was blij verrast toen ik plots overal zo van die lichtjes op batterijen zag opduiken: ook al had je een ‘leenfiets’ toch kon je nu veilig(er) rondfietsen. Het probleem van de gestolen fietsen blijft bestaan, maar er is een workaround gevonden voor tenminste één probleem. Nu nog de rest.

   En ik vrees dat dit eigenlijk alweer gaat over een woordje dat hier in dat kikkerland al tot op de draad versleten is: verdraagzaamheid. Waarom laten Belgen geen fietser passeren? Waarom ritsen Belgen niet (mega-irritant is dat)? Waarom gaan Belgen nog snel snel voorkruipen, in gelijk welke rij ze staan aan te schuiven? Omdat ze mekaar het licht in de ogen niet gunnen. Ze kunnen niet verdragen dat de andere iets sneller vooruit geraakt. En dat terwijl de tijd die je inhalen door gevaarlijke, irritante, asociale maneuvers uit te voeren helemaal niet in verhouding staat tot de tijd die je kan uitsparen. Dàt moet men eens gaan beseffen.

 10. Reactie van rony coekaerts

  beste jeronimo, dat moet volgens het verkeersreglement niet meer. ik viel ook bijna van mijn stoel toen mijn zoon, autoschool.instructeur, me dat zei.
  het is eigentlijk nogal logisch, je mag aan het verkeer deelnemen zonder enig besef, als voetganger, fietser, of snorfietser, van het verkeersreglement.
  daarbij worden ze nog gesteund door de omschrijving: zwakke weggebruiker, wat hen een aureool van onschendbaarhijd geeft. altijd gelijk.
  ik voel me soms idioot omdat ik als voetganger blijf wachten op een groen licht. dat is voor velen late kerstversiering.
  dat er automobilisten zijn die zich onverantwoord gedragen, akkoord, en zeker niet goed te keuren.
  maar hoe komt dat? het is niet omdat je een examen hebt afgelegd dat dat knoppeke in je hoofd is omgedraaid. wat vroeger met je fiets of brommerke mocht, dat doe je gewoon verder.
  mijn zoon is aanwezig op een rij.examen. kandidaat geslaagd en vreugdevol in zijn auto. knut, zoon, op de moto erachter: veertien overtredingen op nog geen dertig kilometer. knut heeft zo een spulletje in zijn helm waarmee hij kan zenden, en de opname is bewaard. gevolg? niets. dat manneke heeft zijn rijbewijs.
  de houding in het verkeer moet van jongs aan geleerd worden, en de ouders moeten daar in meegaan.
  (ik sta aan een oversteekplaats, het is rood. ondanks het protest van, schat ik zo, een tienjarige dochter, sleurt die moeder ze over de baan) nu lijkt mij zo’n rood manneke zelfs voor mentaal.gehandicapten nogal duidelijk, en ik weet waar ik over spreek, ik heb er les aan gegeven.
  jeronimo, ik heb drie jaar met een toeristen.bus gereden. ik doe mijn hoed af voor bestuurders van lijn.bussen of trambestuurders. vooral in de stad.
  ik hoop voor jou dat je nooit een zatte fietser onder je achterwielen krijgt, want dat sleur je mee. letterlijk en vooral mentaal. waarom had die geen licht? waarom ben ik niet naar links uitgeweken? nee, er kwamen tegenliggers. een filmpje van zoveel jaar geleden.

  • Reactie van jeronimo

   beste rony, hoffelijkheid dan maar

   en het gaat net over “kruispunten” amar wegsplitsingen bv een splitsing in een bocht waarbij de weg afdraait: gaat die verdomde fietser nu rechtdoor gaan of draait ‘m af… ik heb het over de splitsing aan het citadelpark als de bus van het SMAK komt om dan naar de parklaan af te slaan
   :-) soit niet mogen of niet: een teken doen is altijd handig en hoffelijkheid moet van iedereen komen

   • Reactie van DriesO

    Die fietser rijdt daar op een fietspad op een voorrangsweg, het is dus niet meer dan normaal dat, als de bus naar rechts afslaat, de bus achter de fietser blijft.

 11. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Het artikel is schitterend, de reacties spreken boekdelen: mijn conclusie is dat er twee soorten fietsers zijn. Wie zich als weggebruiker op weg begeeft en duidelijk zichtbaar is, wie reglementair en voorzichtig rijdt en vooral wie zijn intenties kenbaar maakt, treft geen schuld.
  Maar wie rondhost, met vier- of tweewieler, onder het motto ‘laat maar waaien’, die is fout bezig.

  • Reactie van wimpunk

   Ik val je visie helemaal bij en het mag inderdaad gerust worden doorgetrokken naar alle weggebruikers. Als iedereen doet wat hij kan, dan worden we er met zijn allen een pak gelukkiger op.

 12. Reactie van lukas

  Ik dacht dat enkel bejaarden en plattelanders nog zo autocentrisch konden denken… Still a long way to go!

  Ik beloof mij beter te gedragen als occassionele fietscrimineel. Willen autobestuurders dan voortaan consequent over hun rechterschouder kijken als ze rechts afslaan?

  Bij deze ook een oproep aan alle fietsers om hun fiets over de koefer, het dak en de capeau van een op het fietspad geparkeerde auto te trekken (“ik kan toch moeilijk de auto’s op de rijbaan hinderen!”).

  Absoluut een punt dat fietsers zonder uitzondering twee marcherende lichten moeten hebben!

 13. Reactie van Stefan M.

  En wat denk je van de fietsen in de winkel-”wandel”straten? Als voetganger moet je zien dat je mooi rechtdoor blijft stappen. Zet je een voet opzij dan loop je het risico om omvergekegeld te worden door de zoveelste kamikaze-fietser. Het recht van de sterkste afgedwongen door de zogenaamd zwakke weggebruiker! Voor sommigen zouden we beter spreken van de ‘zwakzinnige’ weggebruiker. Voor kinderen en ouderen is het echt af te raden om door de Mageleinestraat of de Koestraat te wandelen. Zelf blij ik er als voetganger ook uit de buurt. Liever een parallelle straat met een gewoon trottoir (en hopen dat er daar niet te veel fietsers zijn). Na de zoveelste fietser die mij op zebrapad of voetpad wegduwt denk ik soms wel eens: “Wacht tot ik met de auto ben”…

 14. Reactie van Evelien

  Ik zit op kot in Gent en doe mijn verplaatsingen dan ook vooral met de fiets. De enkele keren dat ik in centrum Gent al met de auto gereden heb, heb ik mij veel meer geërgerd aan de fietsers dan dat ik mij in al die tijd als fietser al aan auto’s heb geërgerd.
  Het is trouwens ook onvoorstelbaar hoeveel fietsers er zijn die geen werkende lichten hebben. Ik hoop dat wanneer die mensen (vaak studenten, helaas) zelf met de auto leren rijden zich toch wat bewuster worden van hun fietsgedrag. Mij heeft het in ieder geval de ogen geopend.

  • Reactie van Anne

   “Het is trouwens ook onvoorstelbaar hoeveel fietsers er zijn die geen werkende lichten hebben.”

   Als je écht eens goed oplet wie zoal zonder licht rijdt: het zou je verbazen. Veel studenten ja, maar ook veel gewone volwassenen, oudere mensen, en tot mijn gigantische ergernis ook lagere-school-kinderen. Welke ouder laat in godsnaam zijn kind van pakweg 10 jaar naar school fietsen zonder licht?

   Ik ben fietser, passieve autogebruiker (ik rijd enkel mee, niet met), en openbaar vervoergebruiker. Ik erger me als fietser bijwijlen ook te pletter aan de kamikaze-fietsers op de weg. Net als ik me erger aan de kamikaze-automobilisten op de weg: de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die aan +70km/u scheuren op de Neermeerskaai bijvoorbeeld… probeer daar maar eens over te steken op het zebrapad, terwijl de auto’s vlak voor het zebrapad geparkeerd staan.

   Er is een mentaliteitsverandering nodig, zowel bij de fietsers als bij de automobilisten.

   • Reactie van Evelien

    Wat die lichten betreft heb je gelijk. Ik had het vooral over het roekeloze rijgedrag. Dat het vooral studenten zijn die mij daarbij opvallen is misschien ook te verklaren doordat ik zelf student ben en in een studentenbuurt woont.

    Deze avond trouwens weer een aantal fietsers gezien die in de Nederkouter (riching station) met hun fiets over het voetpad reden. Als je niet met de fiets in een straat mag, dan rijd je toch gewoon op het voetpad zeker? :/

 15. Reactie van jan vens

  Dat er in het verkeer fietsers zijn die zich niet aan de regels houden valt niet te discuteren.
  Evenals er automobilisten zijn die ook lak hebben aan alle regels.
  Naast die twee groepen heb je natuurlijk ook nog de groep fietsers en autmobilisten die zich wel aan de regels houden.
  Alleen vallen die minder op vermits die in beide kampen geen ergenissen opwekken.

  Persoonlijk heb ik het niet begrepen op de fietsers die door de winkelwandelstraten rijden.
  En waarvan sommigen zelfs goed wat snelheid ophebben.
  Vooral als ze vanachter je komen en je rakelings passeren schrik je toch ferm als je net een andere richting wilde uitgaan.
  In het vervolg mischien beter mijn arm uitsteken als ik een winkel wil binnewandelen in de lange munt :-)
  Ik vind het vooral jammer dat je in dergelijke straten niet gewoon op je gemak kan lopen zonder veel achter je om te kijken of er geen fietser afkomt.
  Viel me zelfs al voor dat ik uitwijk voor een fietser die mijn richting uitfietst om dan bijna gepakt te worden door een fietser die vanachter me kwam.
  De zwartste punten in verband met die problematiek zijn vooral de groentemarkt met hooiaard…….de lange munt en de mageleinstraat.

  Maar wat betreft de fietsers in het gewone verkeer………..daar heb ik minder problemen mee als ik met de auto rij.
  Los van het feit dat ik laatst bijna een ongeval had door een onvoorzichtige fietsers………..hou ik ze steeds in de gaten met in het achterhoofd dat ze soms onvoorziene manouvers kunnen doen.
  Ik zal ook steeds stoppen of vertragen als er fietsers zijn die willen oversteken of dergelijke.
  Ze blijven in alle gevallen te kwetsbaar.
  Ik blijf respeckt hebben voor fietsers omdat ze mileuvriendlijk blijven rijden.

  Eigenlijk is het in feit altijd wel iets in het verkeer.
  Nu zijn de fietsers weer de zondebok………..de andere ker zijn het de fietsers die de auto’s in het vedoemdhoekje duwen…………dan weer de auto’s die de vrachtwagens bekampen………….en dan weer de camions die de auto’s bekampen.
  Het is altijd iemand anders
  Het is altijd wel iets :-))

  • Reactie van bram

   het is gewoon iets makkelijker om te slalommen tussen winkelende mensen dan om mijn fiets kapot te rijden op de kasseistenen. Mijn lichten werken daar soms niet zo goed meer door ook.

   Maar goed, voor elke pro een contra, en ik kan het me best voorstellen dat het behoorlijk schrikken is als er plots een fietser achter jou en je dromen over je verse aankoop opduikt.

   Het klopt, als iedereen doet wat hij moet doen zal er al vel opgelost zijn. En dan zal ik in de eerste plaats naar mezelf kijken. Maa als een moeder haar kind met de auto wil afzetten, heb ik dat nog steeds liever dan dat ze haar kind niet gaat afzetten.

 16. Reactie van jordi

  fietsers dienen als buffer volgens sommige bestuursleden, dus dan doen ze toch goed aan om overal in de weg te rijden.
  En vergeet asjeblief de auto’s niet die door eenrichtingsverkeerstraten rijden. Bijvoorbeeld de Reep-Bisdomkaai en eigenlijk op veel plaatsen in Gent. Het is gewoon geen eenzijdig verhaal.
  Ik stop zelfs voor voetgangers aan een zebrapad ;-)
  Kusjes aan iedereen, vrede in Gent en een goedkoper leven voor de gewone mensen

 17. Reactie van Bram VdB

  Ikzelf gebruik zowel auto als fiets en heb een heel andere houding als fietser. In de auto zit je op je lui gat naar een muziekske te luisteren, je vooruit bewegen doe je door de rechtervoet zachtjes naar beneden te duwen. Als fietser zit je in weer en wind en is aanzetten lastig, vandaar de hoofdreden dat fietsers sneller lichten negeren. Als automobilist interpreteer ik het verkeersreglement veel strikter. Als fietser is de verleiding groot om een rechtsaf door het rood te nemen, een overstekende voetganger te ontwijken (vs.stoppen) of voor een rood licht af te stappen en snel voetganger te worden (probeer dat maar eens met een auto)!

  Tuurlijk moeten auto’s meer oppassen van fietsers dan omgekeerd, een fietser heeft nog nooit een automobilist doodgereden!

 18. Reactie van San

  Even voor de duidelijkheid: dat ik hier ‘mijn gal spuw’ over fietsers is omdat dit een artikel is naar aanleiding van de actie morgen voor fietsers en niet voor automobilisten. Ware het een actie geweest voor automobilisten, dan had ik daar eens een bos over opgezet.
  Maar het is een feit dat sinds het verkeersreglement de fietsers als ‘zwakke’ weggebruiker bestempelt, ik de indruk heb dat zij zich minder en minder aan de wegcode houden en niet alleen tov de automobilisten maar wat ik hen zie doen ten aanzien van voetgangers (nog zwakkere weggebruikers) scheert eigenlijk alle toppen.
  Versta mij namelijk niet verkeerd: waar ik in Gent dingen voornamelijk (uit noodzaak) met de wagen doe, rij ik in Brugge, waar ik werk, met de fiets, en dat is ook geen sinecure.
  Maar daar merk ik hetzelfde gedrag van fietsers en meer dan eens roep ik hen na om ofwel hun verlichting aan te steken of de verkeerscode te volgen. Niet dat het veel teweeg brengt behalve boze blikken en ook eens de occasionele vinger, maar ik probeer het toch.
  Maar ook denk ik vooral dat het heel veel met opvoeding te maken heeft. Vanuit mijn opvoeding heb ik namelijk geleerd welke de regels zijn in het verkeer en het excuus dat het verkeersreglement niet op school gegeven wordt is belachelijk. Ik ben ouder en ik kan mij niet inbeelden dat ik mij kinderen op straat loslaat met hun fiets zonder dat zij de regels kennen en zonder dat zij zich daar (tenminste in mijn bijzijn) aan houden en zonder dat zij zo veilig mogelijk gekleed zijn: helm en fluovestje aan dus.
  Opvoeding heet dat en ook eigenlijk vooral: respect voor en rekening houden met iemand anders, of zij nu automobilisten, fietsers of voetgangers zijn.

  • Reactie van marc

   gelijk heb je, San: respect is het sleutelwoord en dat ontbreekt jammer genoeg bij een aantal mensen. Ik vond gewoon dat de inleiding van je artikel vrij ongenuanceerd was (veralgemeningen zijn altijd gevaarlijk), wat de aandacht van de kern van de zaak afleidde (laat je lichten nakijken – mooie actie trouwens).

  • Reactie van Yves

   Dag San,

   Je zedenschets is een mooie stand van zaken anno 2008. Ik deel je wràààaah!!??!! omtrent fietsers zonder licht. Het hoort -helaas- bij de tijdsgeest. Wie zoals ik vaak alleen achterblijft op de stoep, wachtend tot het licht van het zebrapad op groen springt, snapt wat ik bedoel. Onlangs hoorde ik dat de cycli van verkeerslichten mede bepaald worden door het ongeduldig gedrag van automobilisten: als het licht te lang op rood staat vertrekken sommigen tòch. En dat zie ik inderdaad ook bij sommige fietsers.
   Wie zijn die “sommige fietsers”? Misschien wel m’n puberdochters. Jawel, opvoeding is -zoals in alle facetten from life- de eerste etappe in fietsetiquette. M’n kids leerden hun arm uitsteken bij het afslaan, het leek me zinvol. Ze leerden dat fietsen op een voetpad niet hoort. Ze hoorden me foeteren op die onnozelaars en roekelozen zonder licht op hun fiets, ik toonde hen het verschil tussen mèt en zonder licht. Ze weten dat je een fiets hoort te onderhouden. Hoe graag ik het ook zou willen: het heeft van hen geen feilloos veilige fietsers gemaakt. Gadgets helpen: ze vonden de lichtjes van de politie wree wijs. En ik zie ze steeds minder fietsen op het voetpad “omdat het daar veiliger is”.
   Ik probeer maar te schetsen dat je gelijk hebt, en dat het tezelfdertijd niet rechtlijnig simpel is. Een studentenstad zit nu eenmaal nokvol pubers, vrijvechters, fuckoffers en revolutionairen.
   Ik geloof keihard in het nut van meer fietsinfrastructuur. Hoe meer mensen je op de fiets krijgt, hoe beter voor mens, ecologie èn economie. Maar ik realiseer me ook dat hoe meer fietsers er bijkomen, hoe meer kans op ongevallen tussen fietsers er komen.

   Een uitsmijter: mijn fietsenmaker verkoopt enkel nog fietsen met naafdynamos. “Ze maken die andere niet meer”. Da’s pâs goed nieuws.

 19. Reactie van ilse

  Eerst en vooral: verkeer zit in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen.

  Ik ben een gemengde gebruiker, zoals zovelen: ik fiets vaak, maar ik rij ook frequent met de auto. Bij beide gevallen zijn er cowboys op de weg, en ik vind dat daar wel degelijk iets van gezegd mag worden. Als je fietst: zorg dat je zichtbaar bent, maar ook assertief en defensief genoeg (oogcontact maken, gebaren als je wilt afslaan,…). Als je met de auto bent: hou er rekening mee dat je in een stad vol fietsers rijdt en pas je snelheid en gedrag daarnaar aan. Simpel gezond verstand, mensen.

 20. Reactie van Huug

  Goed geschreven San. Ik rij niet anders dan met de fiets en ik krijg ook het sch**t van andere fietsers die zonder lichten rijden als het donker is. Zware boetes moeten ze daarvoor geven.

 21. Reactie van Marijke

  Ik veronderstel dat ik hier dan weer de uitzondering ben, want zowel als ik met de fiets als de auto rijd kan ik mij aan beide partijen soms evenveel ergeren… Ik voel me soms zo stom als ik met de fiets doodleuk sta te wachten voor een rood licht (bvb in de bocht na de heuvelpoort) en er mij ondertussen zeker tien fietsers passeren… Maar San, ik vind dat je er goed aan hebt gedaan al die frustraties neer te schrijven, zo te zien heeft het heel wat ogen geopend en wie weet zijn er weer een paar weggebruikers bij die beseffen dat het voor beide partijen geen sinecure is zich op een veilige manier vlot door het verkeer te worstelen en elkaar zo toch een ietsje meer gaan respecteren!

 22. Reactie van erik

  Feit blijft dat fietsers zonder licht in bepaalde omstandigheden zo goed als onzichtbaar zijn zowel voor reglementaire automobilisten als voor andere en dit met alle gevolgen vandien. Dus fietsers, wil je niet nog zwakker zijn in het verkeer dan je al bent, zorg dat je verlichting werkt. Ook die piepkleine knipperlichtjes, die je op je kledij kunt spelden, zijn soms met moeite zichtbaar. Is dit trouwens een volwaardig reglementair alternatief voor de gewone fietsverlichting ?

  • Reactie van ilse

   ik gebruik altijd knijplichtjes, wegens zijn de enige die het langer dan een paar dagen uithouden als je je fiets vaak op straat parkeert.

   • Reactie van Evelien

    Ik gebruik ook van die knijplichtjes. Die geven veel duidelijker licht dan de lichten van mijn fiets. En die gaan inderdaad zo rap niet kapot als de fietslichten.

  • Reactie van patricia

   Het is een volwaardig reglementair alternatief dankzij Landuyt. Maar vaak worden ze op flikkerstand gezet om batterijen te sparen, zitten ze op minder zichtbare plaatsen,… Ik vergeet ze altijd, dus laat ik vaak mijn fietslicht herstellen.

  • Reactie van SveN

   Ik ben zelf een fietser en ik vind het toch wel onbegrijpelijk dat veel fietsers denken dat zo’n knijplichtje echt voldoende is. Ze zijn echt nauwelijks zichtbaar en dus volkomen zinloos. Ik begrijp dat sommige mensen dit als een goedkoop alternatief zien, maar mijn fietslicht kost me ook geen geld (in 4 jaar tijd werd mijn fiets nog nooit beschadigd, waar ook ik hem achterlaat in Gent). Ik dnek dat sommige mensen een fiets als een té goedkoop alternatief zien. Wie een goede fiets wil en die wil (laten) onderhouden, moet daar ook geld aan besteden. Het blijft nog altijd véél goedkoper dan een auto, maar net als een auto is onderhoud nodig.

 23. Reactie van Gwendoline

  Fietsers! Kennen die een zebrapad? Ik erger mij blauw dat fietsers je echt de poten vanonder het lijf zouden rijden op een zebrapad! Zelfs als je stevig doorstapt en niet aarzelt rijden de meesten en dan bedoel ik 9/10 nog voor je voeten over het zebrapad! Het doodnormaal rondrijden op voetpaden is al even ergerlijk. En de verwondering als je een opmerking maakt! Allé ja, ze zijn zo gekweekt hé: van klein manneke mag je met uw fietske op ‘t voetpad rijden, ‘t wordt erin gepompt dat je de zwakke weggebruiker bent. Rond scholen moet je straks uitstappen en je auto verder duwen, zelfs rond hogescholen en universiteiten! Laat de fietserkes maar doen, de heilige koeien van Gent! En als ze met een autooke rijden wordt van hen verwacht dat zij zich aan alle regels houden. Zie je die auto’s al: zaklampen of van die knipperlichtjes op het dak, trottoir op en af rijden, voetgangers negeren, rijden met slechte remmmen, racen tussen voetgangers, verkeersregels negeren, gsm’eke aan 1 oor en mp3-speler aan het andere oor, rode lichten negeren, in tegenovergestelde richting rijden. Om zo te rijden met de auto moet je zat, zot of stoned zijn. Om zo te rijden met de fiets… gewoon fietser.

  • Reactie van maud

   Stel je eens vrijdagavond op het spitsuur aan de Heuvelpoort. Ik tel graag met je mee hoeveel auto’s wél op zo’n manier rijden. Ze zijn niet op 2 handen te tellen.

   Ik ben het wel met je eens dat verkeersregels er evenzeer zijn voor fietsers. Maar ja, om te fietsen moet je -jammer genoeg?- geen rijbewijs halen.

  • Reactie van DriesO

   Gwendoline, Maud.
   Er bestaan helaas nog geen productnormen voor fietsverlichting (dit is nochtans een bevoegdheid van de federale overheid).
   Mochten de auto’s dezelfde kwaliteit hebben als de gemiddelde fietsverlichting die verkocht wordt, dan zou het ook volrijden met auto’s zonder licht, autoverlichting die hapert als het regent…
   Als er voor autoparkeerplaatsen even weinig plaats wordt voorzien als voor fietsenstallingen, dan zou het ook volrijden met auto’s met kapotte lichten, van tegen elkaar gestapeld te worden…

 24. Reactie van sientje

  Toevallig deze namiddag bij het naar huis wandelen een “aanrijding in moscou” tafereel gezien tussen een fietser en een voetganger in het bruinste stukje van de brabantdam. De fietser reed aan grote snelheid rakelings langs de voetganger die overstak. Gevolg: veel gescheld! De fietser was dan nog zo straf te stoppen en terug te keren. Stonden ze op enkele cm van elkaar een potje te schreeuwen. Tot jolijt van omstaanders (ok sorry, ik stond ook te gniffelen)

  On topic: Ik ben zowel autorijder als fietser. Ik geef de fietsers gelijk in het egoïsme. Dat je je ruimte opeist, is omdat je zeker zou zijn dat je gezien bent. Zoniet wordt je in het nauw gedreven (vandaar de krassen op je auto!) Wanpraktijken heb je aan beide kanten. Er worden wel degelijk acties gedaan hoor, deze week meermaals brommercontrole aan St.Anna gezien, vandaag in de Brabantdam enkele fietsers op de bon zien gaan wegens fietsen op het voetpad (tjah die kasseien é..) Ze zullen het geen tweede keer doen.

  • Reactie van San

   Kleine reactie: de krassen op mijn wagen zijn er niet gekomen omdat ik een fietser in het nauw dreef en hij ‘zijn ruimte opeiste’. Deze kwamen er omdat ik stapvoets reed, samen met de rest van de auto’s voor mij, een fietser rapper reed en mij rechts probeerde voorbij te steken waar er evenwel geen ruimte was (niet omdat ik die niet wou geven, gewoon omdat die er niet was wegens te smalle straat).
   Als ik in fout ben stop ik wanneer nodig en bied mijn excuses aan. Als een fietser in fout is krijg ik meestal de middenvinger.
   Opnieuw lijkt dit een veralgemening en uiteraard zal dit niet voor alle fietsers gelden, maar dit is nu eenmaal mijn ervaring.
   Eenmaal heeft een fietser zijn excuses aangeboden toen hij tegen mijn wagen reed en flagrant in fout was: hij kwam uit de tegengestelde richting van een eenrichtingsstraat waar geen bord was zodat fietsers in twee richtingen zouden mogen rijden én hij kwam van links en verleende dus geen voorrang. En neen, hij heeft de schade niet moeten vergoeden … ik rijd trouwens nog rond met die bluts :)

   • Reactie van kat

    ah nu begrijp ik waarom auto’s plots naar rechts uitwijken als ik rechts wil voorbijsteken en mij dan bestraffend aankijken. Omdat ze denken dat ik een schram ga maken !

 25. Reactie van Veerle

  Geruime tijd geleden kwam mijn dochter van 11 compleet over haar toeren thuis. Met veel moeite kreeg ik eruit dat ze bijna ‘overreden’ was. Ik had meteen visioenen van bussen of auto’s die te snel reden, maar neen, het bleek te gaan om een groep fietsers terwijl zij op het zebrapad de straat overstak. Het betrof bovendien een groep tieners van een of andere jeugdbeweging die nog het lef hadden om haar uit te schelden dat ze langs de kant moest.

 26. Reactie van Kwinten

  Wow, zware kost om te lezen :)

  Sinds ik de beschikking heb over een fantastische fluo-gele jas plus opgestikte fluorescerende banden, ben ik de koning te rijk op de Dampoort. Ruim op voorhand steek ik mijn hand uit om aan te duiden dat ik wil afslaan, en, o teerbeminde automobilisten, blijkbaar valt dat heel hard op. Zowat elke chauffeur laat mij heel vriendelijk voorgaan. Bij deze, dank u dames en heren.

  Groot was mijn verbazing toen ik een tweetal weken geleden zomaar op een andere fietser knalde. Stel u voor, ik kom van de Afrikalaan, sla rechts af de Dampoort op, en zie ruim voor mij een andere fietser op het fietspad. Ik kijk naar links, er kunnen misschien andere fietsers op het rond punt zitten, ik kijk terug voor mij en knal zo achter op een andere fietser. Dit is dus in bergop he, al een geluk. Gelukkig allebei enkel maar wat schrammen.

  Maar inderdaad, fietsers staan ineens zo maar stil, of geven een andere fietser zelfs geen voorrang op het rond punt. Op de Dampoort staan vaneigens haaietanden, helaas de meeste zien ze niet.

  Ik volg de mening van Frans hierboven, het ligt aan de mensen en niet aan het vervoersmiddel.

 27. Reactie van Renzo

  Voetgangers, fietsers, autobestuurders,… alsof dat allemaal apparte soorten mensen zijn. Ik ben het allemaal we eens (de eerste 2 soorten als het enigzins kan, de laatste als het moet). Een goed regel zou zijn zwakste weggebruikers eerst: dus fietsers geven voorrang aan voetgangers and autobestuurders geven voorrang aan iedereen. Basta.

 28. Reactie van Sofie

  Er zijn dan ook geen voorzieningen op mijn route door de stad, integendeel. In de Tolhuislaan heeft de stad zelfs bewust de weg op sommige plaatsen versmald om het verkeer te mengen (auto’s moeten dan vertragen voor de fietsers, waardoor het verkeer trager rijdt). Ben zo al en paar keer van mijn sokken gereden als levende drempel.

  Verderop is het kiezen tussen de Oudburg/Kraanlei en de Lange Munt en Korenmarkt/Veldstraat of Graslei. je moet je dus als fietser wel mengen onder de voetgangers/auto’s/trams en dat geeft al eens wrevel van beide kanten.

  Ik hoop dat er bij de heraanleg van de Korenmarkt gedacht wordt aan de fietsers.

 29. Reactie van fietser

  “Opvoeding heet dat en ook eigenlijk vooral: respect voor en rekening houden met iemand anders, of zij nu automobilisten, fietsers of voetgangers zijn.”

  Uit het stuk blijkt anders weinig respect voor je fietsende stadsbewoners. Een aankondiging voor een sensibiliseringsactie van de Fietsersbond ok, maar moet dit echt vooraf gegaan worden door een ellenlang afgeven op fietsers.
  Wij zijn en blijven zwakke weggebruikers en in de stad eisen we onze rechten op! We zorgen er tenminste niet voor dat je kinderen moeten opgroeien in dieseldampen en smog!!!

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Eigen fietsers eerst! Zeer fijne mentaliteit.
   Ecologie als voorwendsel voor arrogantie en egoïsme?

   • Reactie van Hans Dekeyser

    Maar nee JM, eigen voertuig eerst! Allez zeg nu zelf, constructief kunnen we gans deze discussie niet noemen. Pot, ketel, eigen balk etc etc.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Inderdaad Hans ik heb alleen gerefereerd op de laatste schrijver: het gaat hier inderdaad over “eigen voertuig eerst”. Men moet zich kunnen positioneren met eigen goede en kwade kanten, maar is dat in een evenwichtige wereld, elke “andere” ook respect verdient, en zelfs verder nog: een stuk solidariteit: dus iets meer dan het minimum.

    • Reactie van fietser

     Sorry hoor maar ik zie niet in waarom ik egoïstisch zou zijn, integendeel. Nu word ik nog verweten enkel aan mezelf te denken! Terwijl ik niemand kan doodrijden en niemand vergiftig met uitstoot. Je vergist je Jean Marie, degenen die egoïstisch en arrogant zijn zijn diegenen die vinden dat ze met hun alsmaar groter wordende auto’s overal door mogen, overal mogen parkeren, en vooral die ambetante fietserkes van de baan willen hebben. En de wereld is niet evenwichtig voor een fietser in het verkeer hoor, zelf al eens geprobeerd?

 30. Reactie van eric v

  als fietser in de stad, stel ik dagelijks vast dat fietsers de meest ongedisciplineerde weggebruikers zijn.

  eric v.

 31. Reactie van Virginia

  Ik ben zowel fietser als automobilist. Toch erger ik mij véél meer wanneer ik op de fiets zit dan wanneer ik met de auto rijd. Mijn ervaring is dat het verkeer en de meeste weggebruikers nog altijd uitgaan van de voorrang van koning auto. Parkeren op het fietspad, geen plaats laten rechts voor de fietsers, te snel rijden,…
  Er zijn inderdaad ook fietsers die zich niet veel aantrekken van het verkeersreglement, en dat betreur ik ook. Maar uiteindelijk zullen zij enkel zichzelf in gevaar brengen, wat omgekeerd niet kan gezegd worden.
  Verlichting is inderdaad zeer belangrijk, de lichtjes op batterijen vind ik persoonlijk ook ondingen die allesbehalve een goede zichtbaarheid opleveren. Maar het is ook waar dat een fietslicht ongelooflijk rap kapot gaat, en dat je dat ook niet altijd direct door hebt. De actie van de Fietsersbond is dus een zeer goed initiatief!
  Wanneer komt er eens een soortgelijke actie voor meer hoffelijkheid en respect voor de zwakke weggebruikers door Touring of VTB-VAB?
  Tot slot: Aangezien fietsers duidelijk een maatschappelijke meerwaarde hebben (goed voor het milieu en voor de mobiliteitsproblemen), vind ik dat ze in feite méér rechten en respect verdienen dan automobilisten.

 32. Reactie van fietser

  Virginia,
  ik kan je alleen maar bijtreden, goed geformuleerd!

 33. Reactie van Ikke

  Thuis durf ik me wel met een fiets op de baan te begeven maar in Gent? Nee bedankt, ik ben mijn leven nog niet beu.

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Thuis, in uw verkaveling?

  • Reactie van kat

   Zo overdrijven… Je moet alleen goed weten welke straten je beter vermijdt, bv. Brabantdam : neem dan de Voldersstraat; Gevaarlijke punten : Wilsonplein en omgeving, Dampoort,sommige oversteekplaatsen etc… ga dan tevoet met de fiets aan de hand en dan riskeer je je leven niet.

 34. Reactie van hcb

  Zodra het vakantie is, wordt het weer zalig fietsen in Gent.

  Alle Westvlaamse fietsstudenten terug thuis, (die zijn al dat verkeer niet gewoon, vandaar dat ze zo gevaarlijk doen). Alle Porsche Cayenne-moeders terug in hun Latemse verkaveling. De Berlingo’s worden nu enkel gebruikt om te gaan kamperen in de Ardeche (en niet om Gentse schoolpoorten te blokkeren).

  Met plezier neem ik dan mijn fiets om te gaan werken. Ik stop voor voetgangers aan zebrapaden (ze moeten wel eerst kijken natuurlijk) en verleen voorrang aan allen die er recht op hebben.

  Maar omdat ik niet enkel een zondags- en vakantiefietser wil zijn, en omdat fietesen het snelst gaat, waag ik mij in afwachting dagelijks in het onaangepaste verkeer, steek ik al eens een middenvinger op naar een automobilist, laat 10tallen fietsers door het rood rijden en kaffer een voetganger uit.

  Volgens mij is er slechts 1 oplossing: continu politiecontrole zn niet enkel bij de start van het schooljaar met bijhorende persconferentie…

 35. Reactie van PW

  ik moet zeggen, als ik al es met de auto rijd, wat zelden gebeurt, ik NOOIT problemen heb met fietsers.
  Waarom; omdat ik me niet stress in de auto en met een slakkengangetje rondtuf, wat me de tijd geeft om alles te antciperen én om hoffelijk te zien.
  Dat kan ik niet zeggen van andere bestuurders die mijn van mijn sokken rijden als ik op de fiets zit.fuck maat.
  waar moet iedereen altijd zo snel naartoe ? en gaat het dan beter misschien, als ge u opfokt achter uw stuur van uw warme auto. Bedenk dat fietsers in de kou, in de regen zitten.

 36. Reactie van zena

  Ik moet toegeven : ik heb ooit bij schemering en een kapot voorlicht door het centrum van Gent, nl doorheen de Korte Dagsteeg, gereden. Maar ik keek uit, was extra voorzichtig, want ik was me nog de dood indachtig van een schoolgenootje dat zonder licht ‘s avonds op een heel stil weggetje aan het fietsen was. Haar organen zijn afgestaan geweest.

  En ooit moet een fietser een enorme engelbewaarder gehad hebben. Ik wil een baan oprijden, maar iets zei me te stoppen, een second later rijdt er een fietser zonder licht voorbij die ik anders gewoon had overreden.

  Voor de rest, mijn wens dat de automobilist galant zou zijn voor de fietser en dat de fietser galant zou zijn voor de voetganger of de wandelaar

  • Reactie van yves

   Yeah! Nice wish, zena! :)
   Iemand laten voorgaan(auto, fiets, voetganger, trontinet, slak) is even sensueel als een handkus.

   Zo te lezen zijn we met véél op dit forum.
   Zullen we met z’n allen komende maand oefenen?

   • Reactie van S

    Jamaar – best niet overdrijven met galant zijn: straks staan we allemaal stil om elkaar door te laten.. ;-)
    ‘Na u!’
    ‘Nee hoor, na u!’
    ‘Neenee, na u!’
    ‘Neeneenee,…’

    Ik heb het trouwens al veel meegemaakt: je wilt iemand voor laten, maar die doet net ook teken dat jij door mag, dan nog wat vriendelijke signalen over en weer, waarop je dan allebei tegelijk vertrekt..
    …en weer stopt, en dan begin je opnieuw…

    • Reactie van Yves

     klinkt best sssensueel…

    • Reactie van S

     Absssoluut!
     Maar serieus: zulke momenten zijn echt leuk, omdat je elkaar weer even ziet als mens ipv als vervelende fietser/automobilist/voetganger.

     Het is eigenlijk zelfs de sleutel tot het oplossen van gepolariseerde discussies als deze: van zodra we op een fiets zitten wordt ‘de automobilist’ de vijand én omgekeerd.
     Eraan denken dat we allemaal gewoon ergens heen moeten en we er het snelst en veiligst geraken als we oog, respect en begrip hebben voor elkaar is blijkbaar moeilijk…

 37. Reactie van ely

  het is een moeilijk vraagstuk .Ik fiets heel graag en vind bij de minste acceleratie dat een wagen te snel is .Langs de andere kant als ik met de wagen rijd , vind ik vaak dat de fietser gevaarlijk is, vaak door zijn kwetsbaarheid .Kortom het zal een moeilijk evenwicht blijven !

 38. Reactie van Anton

  Ik ben pas sinds enkele dagen zowel fiets- als autobestuurder en voor mij is de omschakeling nog volledig nieuw.

  Autorijden in Gent vereist voor mij volle concentratie, niet alleen omdat ik hoffelijk het verkeer wil doorstaan, maar ook omdat fietsers inderdaad enkele algemene regels aan hun laars lappen.

  Daar ik vlak aan de Dampoort woon, rij ik dagelijks het rondpunt (of wat het ook is) op en af. Die ene drukke oversteekplaats is de hel. Fietsers kijken niet om, steken hun hand niet uit en vliegen onmiddellijk de straat dwars over. Ik ga heus stoppen als ze aanstalten nemen om over te steken, maar een plotse beweging naar links zonder enig omkijken kan ik niet inschatten als een teken.

  Inmiddels stop ik daar automatisch als er fietsers in de buurt zijn. De kans dat ze plots oversteken is te groot en het risico veel te aanwezig dat je er eentje zou meegraaien.

  Verder geef ik toe als fiester ook niet altijd even aandachtig te zijn. Ik probeer zoveel mogelijk regels te volgen, maar wil gerust toegeven die soms eens te negeren. Nu ik auto rij, ga ik als fietser ongetwijfeld beter opletten.

  • Reactie van Guido Van Peeterssen

   Anton,
   Ik wens je het beste toe als je met de wagen meermaals per dag door het centrum moet. Mijn ervaring is dat het erg vermoeiend is en dat je lang naar een parkeerplaats moet zoeken. En neen, met een Renault Traffic geraak je geen enkele ondergrondse parking in. Dan nog liever stoppen aan de rand en met de fiets verder.

   Maar je boodschap is duidelijk: je moet niet zagen maar ten alle tijde voorzichtig zijn.

 39. Reactie van Myle

  Bah! Geen fijne post om te lezen als voorbeeldig fietser in Gent. Ik kan waarschijnlijk een gelijk waardig postje opezetten voor autobestuurders. Dubbelparkeerders, afslaan zonder pinkers, voorang van LINKS, stoppen voor een zebrapad en een minuut moeten wachten tot een auto mijn voorbeeld volgt … soms beschamend en genant! Ik ben van het idee dat een auto in Gent enkel de stad mag in of uitrijden. Voor de rest moeten fietsers, bussen en trammen royaal bediend worden. Zeker houden aan hun plichten, maar alles in het voordeel van koning fiets in de stad wordt door mij luidkeels toegejuigd!

 40. Reactie van schoubidoe

  Is het niet zo dat gent een studentenstad is?Dat zij zoals menig toerist zich ook in groep zich niet stoort aan regels enzo?Ik vind gent wel nu ook geen fietsvriendelijk stad,zou je daar niet beter iets aan doen?Ik zou bv in bepaalde heel drukke straten geen fietsers toelaten,en andere straten fietsvriendelijker maken.Het is juist door die fietsonvriendelijke straten dat je de fietsters gevaarlijke manoevres zien maken.Ik zou ook dan een soort veilge fietsroutes door de stad in kaart brengen ,en aan scholen geven,en de eerste maanden een politietoezicht.Maar soms vraag ik me ook af wat bezielt een fietser vb te fietsen in die straat die naar de nederkouter loopt?Er rijdt daar een tram ,kasseien enzo,ik zou vooral die parkeerstroken veranderen in effen fietsstroken(en de autos in de parkeertorens laten zetten .In vele straten zou ik idd de parkeerstroken vervangen door fietspaden.Misschien ook eeen soort rijexamen voor de fiets ?Hb je al die buitenlandse studenten gezien?Heeft gent geen verkeersdeskundige die fietst?

  • Reactie van patricia

   Studenten die naar het station moeten en hiervoor de Kortrijksesteenweg en Poort gebruiken kunnen beter langs het water rijden, daar kunnen ze geen boete krijgen en het is veel gezelliger. Ik heb het ook maar na mijn studententijd ontdekt. Er zijn massa’s fietsvriendelijke stukken in Gent, maar je moet ze ontdekken. Er bestaat ook een gidsje van bij de stadsdiensten.

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Geen parkeermogelijkheid voor auto’s in dergelijke straten is het versmachten van de handelsactiviteiten: geen bevoorrading, geen klanten meer dus buiten het centrum, dus stadsvlucht van de handel. een omgekeerde wereld dus, gewoon om één soort burgers te plezieren.

 41. Reactie van Jos

  Mijn ervaring als fietser leert me dat de slechte kwaliteit van het Gentse wegdek mede oorzaak is van sommige “irritant” fietsgedrag.

  Vb: Vlaanderenstraat, de spleten tussen de aangelegde klinkers zijn erg groot. Je moet wel zigzaggen om zonder vallen erdoor te geraken.

  Dan zwijg ik nog van de kutkasseien die hier nog in Gent liggen. Die kasseien (papegaaistraat, Brabandam, veldstraat, bagattenstraat,….) zijn een echte pest voor fietsers. Je rijdt je fiets volledig op kappot.

  De tramrails zijn in Gent ook niet fietsvriendelijk aangelegd. Ik heb al verschillende fietsers zien vallen en ben zelf ook al paar keer tegen de vlakte gegaan door dat je wiel klem geraakt in de rails.

  Ipv grote fietsroutes uit te werken zou men beter het wegdek fietsvriendelijker maken. Dit zou “verantwoord” fiets stimuleren

  Tot daar mijn voluntaristische bijdrage,

  • Reactie van Peter Dedecker

   De tramrails kan je maar moeilijk weghalen natuurlijk, maar je kan ook gewoon een fiets nemen met iets bredere banden. Mijn vouwfietske heeft dat, en sindsdien heb ik geen last meer van tramsporen :-)

  • Reactie van rony coekaerts

   ikzelf erger me aan suv’s in de stad, om te zwijgen van zo’n hummer. ik denk dat niemand het zou leuk vinden als ik mijn boodschappen met een tractor zou doen. dus elk vervoersmiddel heeft zijn eigenschappen die aangepast zijn aan waarvoor je het gebruikt. dus in de stad, is een kleine, goed-wendbare auto, met zo weinig mogelijke uitstoot, voor mij zelfs electrisch, is het meest aangewezen.
   fietsen idem.dito.
   je kan moeilijk verwachten dat je in de stad met van die smalle bandjes, meestal nog maar voor de helft opgepomt, niet in de tramrails vast komt te zitten.
   ze kunnen natuurlijk ook de trams zonder wielen en sporen laten rijden, maar dat lijkt me iets voor 2100.
   er bestaat zoiets als “citybike’s”. fietsen met brede banden, betere vering, enz. aangepast om in de stad te rijden. maar ja. liever met een fluo.pakje op een koersfietsje, liefst zonder verlichting, en dan verwonderd dat je met je k..ln. tegen de grond gaat. dat is zoals een boer die zijn veld wil omdoen met een clio.
   natuurlijk, je hebt gelijk. gans gent, straten, en liefst ook voetpaden in “den asfalt”. dat voetgangers dan tegen de gevels moeten schuifelen, auto’s manueel moeten vooruitgeduwd worden, lijkt me wel iets. we zullen gent zeker op de wereldkaart kunnen zetten. “even termont bellen”

   • Reactie van Jos

    heum ik rij altijd met verlichting ook overdag – staafdynamo

    In Antwerpen hebben trams vaak eigen bedding Nu weet ik ook wel dat je het probleem van de tramrails niet vlug oplost.

    Mijn punt is dat het wegdek in Gent echt niet goed is. Die kasseien hebben echt geen esthetische- meerwaarde. Ik merk dat ook voor rolstoel & kinderwagens dit een merde is in vb de veldstraat, koremarkt,…

    Zelf al rijden we met dure citybike’s”, dan nog is het wegdek een probleem.

    En als men klinkers legt, dan wel best goed. Ik verwijs weer naar de Vlaanderenstraat waarbij men blijkbaar vergeten was dat er ook veel bussen en ander zwaar verkeer kwam zodat de klinkers schots en scheef kwamen. Gevaarlijk voor fieters

    Ik ben ervan overtuigd dat je fietsgedrag kan sturen door op de juiste plaats het juiste wegdek aan te leggen. Soms kan een smale strook asvalt al voldoende zijn om fietsers bepaalde straat te laten nemen.

    Maar los van dit alles pleit ik voor afschaffen van BTW en andere belastingen op de betere kwaliteitsfiets ( stevig kader, trommelremmen, staafdynamo,..). Ook het beroep fietsherstellers moeten we in eren houden en stimuleren. We winnen dit terug door een veiliger verkeer, betere mobiliteit en minder pollutie

   • Reactie van DriesO

    Rony,
    ik zie niet veel koersfietsen in het stadscentrum.
    Je weet toch dat ook de banden van gewone citybikes en andere ‘stads’fietsen in de rails vast kunnen komen te zitten?
    Je leert na een eindje wel hoe je die rails veilig kunt kruisen, met vallen en opstaan :-)

  • Reactie van Tine

   Ik ben zo ook al van mijn fiets gedonderd. Het regende, de kasseien lagen nat waardoor mijn voorwiel weggleed en in de tramsporen terecht kwam. Mijn fiets werd onbestuurbaar en ik knalde recht op een paaltje. Als ik daar dan op de grond lag, een beetje van mijn melk, kreeg ik nog op mijn donder van een passerende auto. In plaats dat die bestuurder vraagt of ik me niet bezeerd heb, krijgt ik teken dat ik uit mijn doppen moet kijken.

 42. Reactie van josie

  Ik verplaats me in de stad meestal te voet, en word daarbij regelmatig bijna overreden door zowel auto’s als fietsen. Zelfs terwijl ik midden op het zebrapad stond bij het oversteken van een straat denken bepaalde fietsers nog dat ZIJ in hun recht zijn als ze bijna omvervallen van de beweging die ze moeten maken om nog net op tijd te kunnen stoppen. Want voetgangers op een zebrapad, die springen toch wel opzij voor de voorbijrazende fiets zeker, of die blijven in het midden van de straat staan, zodat zij lekker verder kunnen crossen, niet? En dan de voetganger eens lekker de huid volschelden als die hun voorrang nemen. Fietsers, breek me de bek niet open.

 43. Reactie van S

  95 reacties over ergerlijk verkeersgedrag en nog niemand die over brommers/scooters is begonnen?
  Anyone?

  • Reactie van hcb

   Breek me de bek niet open: je hoort ze van kilometers ver afkomen en op fietspaden moet je er altijd voor uitwijken. Blijkbaar weten ze niet dat je aan een stuur kan draaien :-)

   Is er een speciale attentie voor de 100ste reactie?

   • Reactie van Charles Strijd

    Neen , niet dat ik weet van een attentie voor de 100-ste reactie.:-)(maar nu gaat dat niet meer hè)

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

     Voorstel: Wie als vriend van Gentblogt een 50ste, 100ste of 150 ste reactie plaatst krijgt een pin met overeenstemmend getal. Zo kunnen de trouwste (of fanatiekste) bezoekers een collectie pins opbouwen waarmee ze de volgende Gentblogt reunie mee kunnen naar buiten komen… .

    • Reactie van Charles Strijd

     Ja dat is niet eerlijk hè, dan zien we elke keer Rony, Jean-Marie of Guido met die pins rondlopen.:-)

    • Reactie van rony coekaerts

     sorry, ik zit in china, ik heb geen pin. of het moet zijn dat iemand die voor mij heeft gehouden. eerlijk spelen.

 44. Reactie van hcb

  Voetgangers hebben niet zomaar voorrang op een zebrapad. Zo zijn er heel wat die gewoon niét kijken en zomaar oversteken (vooral in de winkelstraten). Voetgangers hebben ook geen voorrang als er zich fietsers of ander voertuigen op een paar meter afstand bevinden (dan kan de fietser gewoon niet stoppen).

  Tijdens de solden gebeurd: 2 voetgangende dames spotten aan de overkant van de Voldersstraat ‘extra-solden’ en steken over zonder te kijken. Niet meer kunnen stoppen met mijn fietsje er klop ertegen.

  • Reactie van rony coekaerts

   als voetganger heb je dat toch ook? koppel vrouwen die in de lange munt van de ene naar de andere kant lopen? heel verwonderd als ik dan “tiebouschie” zeg.
   sorry. als ik tegen hen aanloop.
   op het zebrapad is het altijd een punt van discussie.
   vanaf je duidelijk hebt gemaakt dat je wil oversteken, en dus door gebaar, al was het maar een voet op die strepen, heb je voorrang. sorry voor die fietser die geen goede remmen heeft. hij, of zij, weten dat ze een zebrapad naderen, en “je moet voor elke, zelfs onvoorziene, hindernis” kunnen stoppen.
   het spijt me, maar zo is de regel.
   dat er gekken, verstrooiden of zelfs moedwilligen dat zebrapad gebruiken, akkoord.
   maar vooral, zorg dat je remmen in orde zijn.
   ik heb er al een pak gezien die met hun fietsje meer dan zeven meter nodig hadden om stil te staan, en meestal met de twee voeten op de grond, dat zijn geen remmen.

 45. Reactie van rony coekaerts

  ok, ik ga ervoor, beste guido en charles,
  als er nu niemand tussenkomt, verwacht ik gewoon een pin, want die mis ik, en een duvel. daar gaan we.

 46. Reactie van madammeke

  speciala stroken voor fietsers aanleggen zou ik zeggen,en inplaats van die grootse plannen om de wateren terug open te leggen zouden ze beter de ruimte die ze nu hebben,gebruiken voor de fietsers,en zo in bepaalde straten de fietsers weren?Want wie heeft er allemaal ne boot?En is de stad meer voor de toeristen ipv van voor ne gewone fietsmens?

  • Reactie van rony coekaerts

   beste madammeke,
   dat water is niet opnieuw open voor de bootjes, dat is omdat dat nu eenmaal gent is. dat water is er normaal al langer dan de bootjes, en men probeert de fouten uit het verleden te herstellen.
   overal fietsbeddingen leggen, dat gaat niet. een stad heeft nu eenmaal gemengd verkeer.
   als dat met voldoende respect voor mekaar gebeurt is er geen probleem. maar daar zit het moeilijke in.
   iedereen voelt zich koning, ikke, ikke, en de rest kan stikken.
   ik ben anders opgevoed, maar veel mensen blijkbaar niet.
   altijd maar op mekaars kop zitten.
   ok., ik geef opmerkingen op fietsers, maar ook op autobestuurders of voetgangers.
   we maken allemaal fouten. laat ons gewoon wat meer respect hebben voor mekaar.

   • Reactie van Juvenalis

    Beste Rony, ik bewonder steeds jouw comentaar.
    Je slaat de NAGEL OP DE KOP!

    • Reactie van rony coekaerts

     juvenalis,
     ik dank je, en buig met de beide handen voor de borst, nederig het hoofd.
     wel een gek zicht: mijn vrouw begon zich al ongerust te maken. staat daar iemand op leeftijd te buigen voor een schermpje. dementie is niet ver meer weg.
     en de commentaar: ik zou bondiger moeten zijn, maar dat weten O. hendrik, coolvile, en zoveel anderen, ik kan lullen….toch heeft het in veel gevallen hen geholpen, en daar ben ik blij om.
     “je leeft voor mekaar, nietwaar?”

   • Reactie van Jos

    “overal fietsbeddingen leggen, dat gaat niet. een stad heeft nu eenmaal gemengd verkeer”

    ronny je moet lezen wat mensen schrijven.

    Neen niet overal aparte fiesbeddingen. Gewoon berijdbare fietsstroken. Op het vlak van een deftig wegdek staat Gent nog ver achter. IPV ambitieuze fietsroutes te ontwikkelen zou men best eerst dit probleem van vooral de binnenstad aanpakken. Laten we dus beginnen met meer fietsstroken tussen die foute kasseien die er erbarmelijk bijliggen door het zware verkeer. We leven immers niet meer in de middeleeuwen

    Het zou een wereld van verschil zijn.

 47. Reactie van De Gentse Zwijger

  Ik weet uit ervaring dat veel fietsers het verkeersreglement niet kennen. Voorrang van rechts? Nooit van gehoord!
  Veel automobilisten trouwens ook niet!
  Op dat gebied zijn ze elkaar waard.

  • Reactie van StRo

   Wie kent er nog wel de voorrangsregels, of zelfs de finesses van de rest van het verkeersreglement.

   Trouwens ‘Gentse Zwijger’, het verlenen van een voorrang van rechts door een fietser aan een van rechtskomend voertuig geldt NIET ALTIJD. Lees hiervoor maar eens opnieuw het verkeersreglement. Zeker de Stad Gent moet zich in deze bezinnen over de verwarrende fietssuggestiestroken waar zijn witte lijnen en rode verf door elkaar gebruiken.

  • Reactie van DriesO

   Inderdaad StRo,
   Een fietser die op een OFFICIEEL fietspad rijdt (aangeduid met zo’n bord of met twee witte streeplijnen), heeft volgens het verkeersreglement voorrang, zelfs als voor de andere weggebruikers de voorrang van rechts geldt.

   Als de fietser op een gewone rode strook rijdt (‘fietssuggestiestrook’) of gewoon op de weg moet hij wel voorrang van rechts geven. Zo’n rode strook heeft immers geen betekenis voor de verkeersregels.

   Verwondert het dat er verwarring heerst bij de mensen?

   Auto’s negeren minstens even vaak de voorrang van rechts als fietsers, vooral aan T-kruispunten en van zodra een straat er een beetje breder en belangrijker uitziet.

 48. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Sommige opmerkingen hier zijn gewoon om te wenen, die stinken echt van egoïsme! Wat rony over “respect” zegt is toch gewoon een evidentie. Hebben de mensen dat nu uit hun woordenschat geschrapt?
  Mijn bijdrage hier nog eens is het pleiten voor het scheiden van de types weggebruikers, want ze willen mekaar toch niet “eerbiedigen” of gunnen wat hun recht is; veiligheid. Sommige winkelwandeltraten zouden gewoon tijden de winkel-uren geen fietsen meer mogen doorlaten: Lange Munt, Veldstraat, Magelijnstraat, Koestraat, Donkersteeg. Er zijn telkens alternatieve straten dichtbij.
  Anderzijds waar het niet anders kan: oproep tot een tolerantie en solidariteit, de enige middelen voor een normale rijdende samenleving.