Geluidsmuren met stevige fundamenten

vrijdag 14 maart 2008 16u28 | D. | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

Er werd gisteren lustig gebouwd in ons aller favoriete cultuurtempel, de Vooruit. Neen, u hoeft niet ongerust te zijn. Er werd geen zaal afgebroken. The Germans trokken er alleen de hun typerende geluidsmuur op. Het viertal uit het Gentse stelde er in de Domzaal Elf Shot Lame Witch voor, haar eerste langspeler. Vreemde mannetjes was het tweede thema van de avond, zowel voor het optreden als tijdens het tweede deel van het concert.

Het mag dan wel het debuut van The Germans zijn, de EP The Next Superstars niet meegerekend, de groep heeft toch al een mooie geschiedenis waarop ze kan terugkijken: Oost-Vlaams Rockconcours, Humo’s Rock Rally in 2002 en vooral veel indrukwekkend livewerk.

The Germans

Wie zijn muziek graag simpel heeft, mocht het optreden van The Germans gerust aan zich laten voorbijgaan. Ze brengen immers een eigenzinnige mix van Krautrock met deftige snippers Sonic Youth en Liars. Stevig gefundeerde geluidsmuren dus die daarom niet gespeend zijn van enige melodie, afgewisseld met rustige momenten die de spanning altijd juist weten op te bouwen.

Nu vinden wij de Domzaal van de Vooruit op zich een schitterende zaal die een sfeer kan doen ontstaan die je onmogelijk in pakweg de Balzaal krijgt. In combinatie met stevige rock krijgen we echter het gevoel dat een alcoholist heeft in een frisdrankewinkel: ontnuchterend. Hoewel, ontnuchterend is misschien iets te sterk uitgedrukt. Het zit gewoon niet makkelijk.

Vreemdsoortige mannetjes waren het tweede thema van de avond zoals we al zeiden. Vooraleer The Germans hun opwachting maakten, mocht een ietwat bizar ogend kabourtje zijn ding doen. In het pikdonker en met zware mokerslagen op de drum, een typerend onderdeel van de sound van The Germans, begon het echte werk. De groep deed zijn stevige livereputatie alle eer aan: strak en zonder noemenswaardige missers. De rustigere momenten mondden steevast uit in een stevige doch smakelijke geluidsbrij.

The Germans The Germans

En dan was er nog dat ander vreemdsoortig mannetje genaamd Eugene Chadbourne, Doctor Eugene Chadbourne voor gewone stervelingen als u en ik. De man had dinsdag al solo het beste van zichzelf gegeven, Bruno deed u er al kond van.

Terwijl The Germans even op adem kwamen van het eerste deel van het optreden, probeerde hij banjogewijs het publiek te entertainen. Niet echt onze meug, maar Eugene weet echt wel wat hij deed. Nadien kreeg hij opnieuw het gezelschap van The Germans voor een pakweg 20 minuten durende jamsessie. Als de jamsessie ons iets leerde, dan was het wel dat er met The Germans een stel rasmuzikanten op het podium stond. Halfweg hadden we eventjes de indruk dat de sessie wat in elkaar dreigde te zakken, maar dat werd snel rechtgetrokken.

En nu als de wiedeweerga naar uw plaatselijke (of digitale) muziekboer om de cd. RifRaf noemt het nu al de plaat van het jaar. Daarvoor vinden wij het nog wat vroeg, maar als u van stevige experimentele rock houdt zal u zich de aankoop niet berouwen.

The Germans met special guest Eugene Chadbourne, gehoord en gezien op donderdag 13 maart in de Domzaal van Vooruit.

Elf Shot Lame Witch, het langspeeldebuut van The Germans, is vanaf maandag 17 maart te vinden bij uw favoriete muziekdealer.

© 2008 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van marc

    dat belooft dus voor de Nijdrop, volgende week vrijdag: The Germans, samen met Triggerfinger. Die zag ik vorige zaterdag in Trix: ongelooflijkt VET.

  2. Reactie van R

    wel geen oorstopjes vergeten voor Triggerfinger…
    Ze zijn zalig luid

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>