Fietspaden voor gevorderden

donderdag 20 maart 2008 9u40 | Ivan Deboom (tekst), Colette Boyle (beeld) | 55 reacties
Trefwoorden: , , , .

FietsIk ben sneller met de fiets op mijn werk dan met de auto. Dus ben ik een fietser, eerder om praktische dan om ideologische redenen. Ik doe het ook graag en als het weer meevalt is dat aangenaam. Maar ik word helaas pijnlijk geconfronteerd met de staat van het wegdek op sommige plaatsen. Het woord ‘pijnlijk’ staat daar niet toevallig. Tramsporen te diep (ai!) kasseien schots en scheef (oei!), putten in het fietspad (boem!). Ik kan nochtans tegen een stootje maar soms is het te erg.

Wel. Sinds oktober 2007 bestaat het Meldpunt Fietspaden, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Ik kom dat nu pas te weten. Een tijdje geleden heb ik eens een mailtje gestuurd naar een politieker, over de verschrikkelijke staat van een stuk van mijn fietsroute (het gedeelte in de Motorstraat waar zelfs Sven Nys zijn neus voor zou ophalen). En die meneer heeft dat zelfs aangekaart op de Commissie Openbare Werken. Het middel bij uitstek tegen de verzuring: de juiste kanalen kiezen om uw klachten te ventileren. Maar het kan blijkbaar nóg eenvoudiger, via dat Vlaams Meldpunt dat gemiddeld 5 klachten per dag binnenkrijgt.

Zo’n 60 procent van de klachten gaan over de staat van het wegdek. Er wordt ook geklaagd over de verkeerssignalisatie (25 procent), hinder door voorwerpen op het fietspad (22 procent) en werkzaamheden (10 procent). De Vlaamse fietsmanager, die een jaar geleden in dienst kwam, wil ook een systeem ontwikkelen waarbij fietsers foto’s kunnen doorsturen naar het meldpunt. (bron: deredactie.be)

Patricia, onze onderzoeksjournaliste bij Gentblogt, heeft het meldpunt onmiddellijk uitgeprobeerd en kreeg nauwelijks een dag later al reactie.

From: Wegbeheerder
Subject: Reactie op uw melding van een knelpunt – website meldpunt fietspaden

Beste Patricia,

Als reactie op uw melding van een knelpunt voor fietsers (referentie : F196ED52B9) op volgende locatie :
Henri Dunantlaan u weet wel, langs het Palfijnziekenhuis, dat hobbelig fietspad dat vaak vol plassen ligt
Gent, Oost-Vlaanderen

Melden we u het volgende :

Hartelijk dank voor de melding. Dit probleem is bij ons bekend en staat in de planning van Wegenwerken opgenomen voor herstelling. Ik stuur dit toch nog even door aan Wegenwerken voor rappel
Met vriendelijke groeten

het meldpunt fietspaden team

Ook Het Nieuwsblad / De Gentenaar doet een actie. Samen met hun lezers stellen ze een rapport op over de fietspaden in Vlaanderen. Via hun site kan je een enquête invullen en foto’s opsturen als bewijsmateriaal. Met die gegevens publiceert de krant vanaf 8 april “het onverbiddelijke juryrapport”. Burgerjournalistiek heet zoiets. En om dat gratis personeel te vergoeden, kan je er een dure fiets mee winnen. Al lijkt mij een 4×4 terreinwagen voor sommige fietspaden een beter idee.

En u, beste lezer? Bent u een fietser? En rijdt u alleen op pas aangelegde betonklinkertjes en versgegoten tarmac? Of heeft u ook soms klachten over de staat van het fietspad?

© 2008 GENTBLOGT VZW

55 reacties »

 1. Reactie van huub

  ik ben geen fietser (meer) maar een inline skater. Het is nm zo dat het wegdek voor ons (die rijden op 80mm of 110mm wielen) nog belangrijker is dan voor een fietser…
  Ook wij kunnen over slechtere banen rijden, zelfs over kasseien, .. Maar echt comfortabel is dat natuurlijk allemaal niet.

  Nuja, goed dat er zo’n meldpunt is en ze zullen er zeker wel iets aan doen.. Maar als je soms ziet wat voor vrachtwagens (en dan heb ik het over het gewicht ervan) over onze wegen rijden.. Kom maar eens een kijkje nemen in de Vlaanderenstraat – Brabantdam… Sinds de werken aan de Kouter rijden er hier dagelijks 10-tallen zwaar beladen camions door de straat.. De kasseien liggen er momenteel echt niet meer mooi bij…

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Inderdaad het probleem van de werfwagens, hun vermoedelijk overgewicht, tegelijk met een reuze inname van ruimte in het verkeer hebben me op het idee gebracht sommige werven die aansluiten op onze gentse waterwegen,via een gemeentelijke verordening te verplichten de waterwegen te gebruiken. Ook de aansluitende werfketen, silo’s, molens, kranen zouden op pontons kunnen plaats nemen.
   Welke aannemer neemt dat als argument om zijn materiaal aante passen. Sparen kan ook: aanbreng van bouwmaterialen kan in veel grotere eenheden, enz….

   • Reactie van huub

    verkeer over het water kan op dat stukje ook niet..
    Dat is niet mogelijk.
    in deze periode zou het wel kunnen, maar eenmaal ons seizoen (kajak en kano tochten) en het seizoen van de toeristenbootjes weer van start gaat denk ik dat die mannen zot zouden worden! ;o)
    Daarbovenop is het nog eens zo dat aan de achterkant van de Ketelvest een aantal aanlegstijgers zijn, het is daar dus nooit breed genoeg om dergelijke schepen (pontons) te leggen…
    technisch niet mogelijk.. Al zou het wel veel oplossen.. maar het moet kunnen ook..

   • Reactie van huub

    en dan nog iets:
    ben je nu helemaal?
    nog meer gewicht op die camions? Nog meer transport op eenzelfde moment op wegen die nu al moeilijk een vrachtwagen om het uur kunnen dragen?
    Daar heb je nu toch niet verder bij nagedacht?

    ps: we wijken natuurlijk wel af van dit artikel.. :s

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Neen huub, als ge goed leest zult ge merken dat ik verder argumenteer op het transport via het water. Eén aak van 300 ton is goed voor 12 vrachtwagens of meer.

 2. Reactie van Elke

  Ik ben een fietser, maar niet in Gent. Veel te gevaarlijk, bovendien stopt de tram toch recht voor mijn deur!

 3. Reactie van Els-die andere

  Ik wist het bestaan niet af van het meldpunt en heb het meteen geprobeerd om het abominabel stuk wegdek te signaleren in de Koopvaardijlaan. Had dit destijds via GentInfo gesignaleerd, maar dat bleek geen “Gentse” weg te zijn en verder dan een “uw dossier is doorgestuurd” had ik niets meer vernomen. Ben zeer benieuwd nu…

 4. Reactie van Frans

  Het “meldpunt fietspaden” van de Vlaamse overheid bestaat sinds enkele maanden, maar als meldpunt functioneert de Gentse dienst voor mobiliteit (mobiliteit@gent.be) al veel langer en behoorlijk efficiënt, voor zover de opmerkingen en suggesties realistisch zijn. Dat heb ik als fervent fietser al dikwijls mogen ervaren. De bedenkelijke staat van de fietspaden in de Henri Dunantlaan die Patricia terecht aanhaalt ken ik ook, maar ik vind die putten minder vervelend dan fietsers die op dat smalle fietspad tegen de richting inrijden, een trend die de Vlaamse overheid zelf in de hand werkt sinds de herinrichting van de Martelaars- en Triestlaan. Daar mag men het fietspad (kant Watersportbaan) in beide richtingen gebruiken, terwijl de breedte (vooral op kruispunten) dat nauwelijks toelaat. Die infrastructuur is duidelijk ontworpen door iemand die weinig of nooit fietst in de stad.

 5. Reactie van Lien

  Ik ben een fietser in Gent en daarbuiten en ik moet zeggen dat zowel ik als mijn fiets niet wild zijn van Gent. De tramsporen daar gelaten zijn vooral de kasseien niet te doen. Voorbeelden genoeg: neem eens het traject Veldstraat, Ketelvest, Nederkouter, Kortrijksepoortstraat; of van de Vogelmarkt naar de Vlaanderenstraat (door de Brabantdam); of van het Koophandelsplein langs de Papegaaistraat naar de Coupure… ja mijn oor!

  • Reactie van Lien

   aanvulling “dat zowel ik als mijn fiets niet wild zijn van fietsen in Gent” klein verschil [AHUM]

  • Reactie van patricia

   In de Kortrijksepoort mag je niet over de kasseien fietsen (eenrichtingsverkeer), maar daar bestaat een fantastisch alternatief vind ik, langs de bijloke en langs het water. Voor de Veldstraat vind ik dat de Ajuinlei een alternatief is.

   • Reactie van San

    in de Nederkouter mag het ook niet richting Kortrijksepoort

    • Reactie van marc

     klopt, ook daar is de route die Patricia aanhaalt een absolute aanrader. In de andere richting mag het wel, maar daar zijn de tramsporen soms spelbreker. Zeker als je met een fietskar rijdt.

    • Reactie van DriesO

     Ik heb horen waaien dat op termijn het fietsen in tegenrichting langs de Nederkouter wel mogelijk gemaakt zou worden, dus tot aan de Verlorenkost om zo aan de fietsroutes langs Leie en Coupure te raken.
     Maar nu mag dat dus nog niet.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

     Dat zou goed nieuws zijn want ook van de Bagattenstraat (en het Instituut van Gent) zou het dan mogelijk zijn om snel tot aan de Coupure te geraken.

   • Reactie van Lien

    Bedankt voor het alternatief. Ik had er nog niet bij stil gestaan. De andere voorbeelden blijven standhouden als fietstergend?

  • Reactie van Benny Vanhier

   als je van de veldstraat richting Kortrijksepoortstraat rijdt, dan mag je voorbij het justitiepaleis niet meer fietsen. Maar dit geheel terzijde.

 6. Reactie van pjotr

  Goed initiatief dit artikel. Hoe meer mensen gebruik maken van dit meldpunt, hoe effectiever het wordt, denk ik.

  Ik had het artikel ook gelezen en heb ook nog twee knelpunten opgegeven. (voor één van de twee een reactie ontvangen)

 7. Reactie van Roland

  Zelf ben ik een gelegenheidsfietser in Gent want tram 1 en 4 heb ik op een paar passen. De tramsporen ben ik al 60 jaar gewoon en betekenen geen hindernis meer voor mij. De kasseien daarentegen in sommige straten vermijd ik als de pest waar mogelijk en neem graag een ommeweg om mij en mijn fiets te sparen.

 8. Reactie van Linn

  De Kantienberg richting Decascoop is een ramp als het geregend heeft. Bergaf rijden op natte kasseien is niet aan te raden.

  • Reactie van Mordecai

   Inderdaad een gevaarlijk punt, mede dankzij de wegversmalling en de combinatie van hoogteverschil & kasseien (wat blijbaar automobilisten aanzet tot ‘sportief’ rijgedrag).

  • Reactie van Koen

   Als je daar niet de hele tijd remt lig je over je stuur. Het gevaarlijkste is dat die straat links verzakt is en dat er soms ook echt diepe putten zijn.

  • Reactie van Koen

   Als je daar niet de hele tijd remt lig je over je stuur. Het gevaarlijkste is dat die straat rechts verzakt is en dat er soms ook echt diepe putten zijn.

 9. Reactie van Thierry

  Op de kasseien van de Zandberg is ook ‘bazaar’ om op te fietsen. Precies Paris-Roubaix!!!

 10. Reactie van rita mattheeuws

  Ik fiets dagelijks in Gent en dat is best leuk!
  Ik fiets regelmatig door de Vlaanderenstraat ..maar vanuit het centrum richting Zuid zijn er twee moeilijke punten = Hippoliet Lippensplein(kasseien en tramsporen en aankomende trams en auto’s uit meerdere richtingen) en Wilsonplein richting Frère Orbanlaan.De Vlaanderenstraatzelf is ook weinig fietsvriendelijk!

 11. Reactie van cies van de kwis

  Het voorbeeldig strookje fietsbeton tussen de tramsporen van voor het Gravensteen (de Geldmunt) stopt abrupt zo’n 100m verder waar de Lange Steenstraat begint, tram 4 rijdt er nochtans verder op zijn kasseibedding. Arme fietser die dan richting Sleepstraat moet!

  De Wondelgemstraat is een ramp wegens het totaal ontbreken van fietspad, maar nog veel meer wegens het gedrag van automobilisten die gewoon op de rijweg parkeren voor nacht- en andere winkels. Ik zie daar dagelijks flagrant gevaarlijke situaties, niet alleen ”vierpinkerparkeren’, ook haantjesgedrag met net niet racende autos.
  Daar met een fietskar en een jong kind voorbijrijden is écht geen pretje.
  Politie is er weinig te zien, durft hier iemand zijn nek uitsteken of heb ik het fout als ik beweer dat men hier politiek te correct is?

 12. Reactie van koen

  tjs, we moeten het zover niet zoeken, ziehier de oplossing voor al uw problemen: opblaasbare fietspaden, de logica zelve :
  http://tomtesterom.een.be/play.php?vid=850&page=1&order=date

 13. Reactie van cies van de kwis

  Nog zo’n heikel punt is de kruising fietspad Coupure Links met de voetgangersbrug over de coupure (aan faculteit Landbouw). Elke morgen is het daar remmen, bellen, bijna botsing door voetgangers en zelfs brommers die zonder omkijken die brug overvlammen, over fietspad en rijbaan. OK, er ligt een zebrapad, maar ik kijk toch ook even links en rechts voor ik oversteek.

 14. Reactie van gentenaar

  Moet je die fietsers eens horen klagen… Graag wil ik over enkele persoonlijke vaststellingen vertellen. Ik zie vaak in Gent hoe fietsers het vertikken ook de goede fietspaden in Gent te gebruiken. De Coupure bv. Aan een kant ligt daar een zéér goed fietspad. Toch zie je daar héél vaak fietsers in het midden van de straat fietsen (liefst in tegengestelde richting). Licht ‘s nachts? Vergeet het. Plots opduiken van achter een auto of een huis. En jij, als automobilist, moet maar onmiddellijk alles kunnen dichtgooien. Rode lichten? Daar hou je toch als fietser geen rekening mee?! Fietspaden die aan een kruispunt voorzien zijn van zogenaamde “Haaientanden”. Nog iets dat fietsers blijkbaar niet kennen. Doorrijden is de boodschap. Verboden te telefoneren terwijl je fietst? Hahaha, laat ons eens goed lachen. Winkelwandelstraten? Zo snel mogelijk met de fiets doorvlammen. Voetgangers moeten maar kunnen wegspringen. En wat fietsers het prettigst vinden: met z’n allen naast elkaar rijden in de smalle straten om de wagens te verplichten héél traag achter hen aan te rijden. Op die manier geniet de ware fietser het meest van zijn macht… EN DAN MAAR KLAGEN OVER SLECHTE TOESTAND VAN FIETSPADEN!!! Fietsers in Gent zijn ontzettend arrogant. Altijd maar klagen en constant het wegreglement overtreden. Dat is toch te gek voor woorden? De échte zwakke weggebruiker in Gent is de automobilist. Die is altijd de pineut. Die wordt altijd gestraft, ook al is hij in zijn recht. En het stadsbestuur: dat vindt het fantastisch. Daar moet je als automobilist niet komen klagen. De fietser heeft altijd gelijk!

  • Reactie van ivan

   @gentenaar: en uw punt is???
   Wat heeft een artikel over de staat van het wegdek precies te maken met de kinderachtige wij-zij-discussie (auto versus fiets) of uw pamflet over het criminele karakter en de juridische onschendbaarheid van de fietser?
   Nogmaals: het artikel gaat over de kwaliteit van fietsPADEN. *zucht*

   • Reactie van jo luyssaert

    Beste “Gentenaar”, zet u eens op de fiets (waarschijnlijk zal je er een moeten lenen), verken de stad en u zal zien waar dit artikel over gaat.

  • Reactie van Yves

   Oh gentenaar! Hoor ik je daar klagen, of vergis ik me?
   Ik vind dit stadsbestuur nog steeds zéér autovriendelijk, en dat mag. Ik verlang hoogstens dat het evenvéél investeert in voetgangers- en fietsinfrastructuur, als in auto-infrastructuur. Infrastructuur bepaalt het veiligheidsgevoel en gedragspatroon van zwakke weggebruikers. Dat wil momenteel inderdààd zeggen dat de immense vrijheid die automobilisten vroeger hadden ingeperkt wordt. Let wel: dat komt voor een deel ook omdat er simpelweg véél meer auto’s zijn. Bekijk deze cijfers eens: http://www.statbel.fgov.be/figures/d37_nl.asp#1bis. Deze evolutie was onhoudbaar, zeker in steden. Elke persoon die voor z’n woon/werkverkeer overstapt naar de fiets of openbaar vervoer,laat plaats voor andere automobilisten. Het lijkt me dus evident dat er ferm geïnvesteerd wordt in openbaar vervoer en fietsinfrastructuur.
   Voor de rest: zotten heb je overal. Ik zag vorige week een fietser met z’n koptelefoon op aan een rotvaart zigzaggen tussen auto’s. Te gek voor woorden. Dergelijke zotten zie ik -helaas- vaker achter een stuur zitten. Die zotten hebben niks met het stadsbestuur te maken, maar alles met een mentaliteit op de weg. En die mentaliteit kan je ook lezen in kranteverslagen uit 1913. Dan gaat het wel over handkarren, hondekarren en paarden ;) En er vielen toen ook doden in het verkeer :(.
   Mentaliteit is van ons allen, infrastructuur is van de overheid.Ik was er gisteren licht filosofisch over: http://fietsbult.wordpress.com/2008/05/22/paaltjes-1/

  • Reactie van DriesO

   Gentenaar, je moet niet klagen, de automobilist wordt flink in de watten gelegd.
   Wat parkeerplaatsen nodig aan station St-Pieters? Lap, 58 miljoen euro op tafel.
   Een verlengingske nodig voor de R4-Zuid ter hoogte van Merelbeke? Lap, 34 miljoen euro op tafel.

 15. Reactie van gentenaar

  Als vaak door Gent fietsende Gentenaar heb ik weinig problemen met de fietspaden maar vooral met de collega’s-fietsers…

  • Reactie van cies van de kwis

   Ik denk dat u eerder een probleem hebt met veralgemenen en iedereen over dezelfde kam scheren.
   Als ik ‘s morgens met de fiets en m’n dochter van één jaar in de fietskar op pad ga, deel ik het fietspad met zowel studenten, maar – en zeker langs de Coupure – met een hoop voetgangers.
   Als verantwoorde vader kijk ik wel uit mijn doppen en hou me aan het reglement, maar ik krijg meermaals boze blikken als ik mijn bel durf gebruiken om voetgangers te waarschuwen. Zeker aan die voetgangersbrug.

   Ik zie ook dat voetgangers liever naar het water kijken dan uit hun doppen, terwijl er 3 meter verder een twee meter breed voetpad ligt (én nog een fietspad aan de overkant van het water).

   Nuance als het even kan? Ook voor gentenaars? Ja?

   • Reactie van gentenaar

    Het feit dat u met een fietskar rijdt met uw dochtertje erin, zegt veel over uw verantwoordelijkheidsgevoel (of het gebrek eraan)…

   • Reactie van style

    Ah jij bent die enkeling die aan die voetgangersbrug stopt als de voetgangers daar het fietspad kruisen. Waarvoor dank, want bijna niemand stopt voor de voetgangers daar, terwijl er wel degelijk een zebrapad op het fietspad is gemarkeerd.

 16. Reactie van Luc De Baets

  aan mij ook! verantwoordelijkheidsgevoel….. ik voel hem al komen, alée gentenaar geef er een lap op, zodat we nog eens in onze pen kunnen kruipen.

  • Reactie van rony coekaerts

   om de discussie nog op te peppen: je sleurt dus een kind in zo’n aanhangwagentje achter je fiets. dat ding heeft nergens waar dan ook een test ondergaan qua veiligheid. het zijn een paar buizen met en doekje. de eerste de beste idioot op fiets, bromfiets of auto heeft dat mee. je bent volledig in je recht. maar die pipo heeft jou wel gezien, maar niet die apendix.
   het kan zijn dat je in je gelijk zal worden gezet, na vele jaren, maar…..
   het is practisch zo’n kar achter je fiets, niks van, maar buiten op hollandse dijken, onverantwoord om in de stad te gebruiken met een kind erin.
   even erg als passagiers in een auto met het kind op de schoot. airbags.
   nu jij!

   • Reactie van marc

    je bent aan het zwanzen nu he Rony? Recent onderzoek heeft uitgewezen dat fietskarren veiliger zijn dan fietsstoeltjes voor of achter op de fiets om kinderen mee te vervoeren. Ze zijn beter beschermd bij een ongeluk. Nu jij :-)
    En verder ben ik ook benieuwd naar de volgende scherpzinnige opmerking van gentenaar. Maar hier ging het over fietspaden, nietwaar?

   • Reactie van Yves

    Rony, in jouw filosofie mogen kleine kinderen niet op straat fietsen, wegens niet zichtbaar. Toch zie je dat steeds meer, net als alle soorten fietskarren en aanhangfietsen. Daarnet zag ik nog een moeder als een eend rond haar kleintje fietsen. Willen we deze mensen in de auto jagen?

    Het wordt DE grote uitdaging voor beleidsmakers om deze mensen met kleine kinderen op de fiets te HOUDEN.
    Ik fotografeerde vandaag een andere vorm van kindertransport. Ik zal er vanavond een fietsbultje van maken.

   • Reactie van Anne

    Elke ochtend op weg naar school (te voet, tussen haakjes, met mijn stiefkinderen durf ik niet wat ik vroeger met mijn eigen kinderen deed, elke ochtend het verkeer met de fiets trotseren, van toen de oudste in de tweede kleuterklas zat), dus, ik wijk af, ik gebruik teveel haakjes. Dus: elke ochtend op weg naar school, zie ik een vader passeren met een nest kinderen. Vader op de fiets, met een fluo-jas aan. Aan de fiets: een kar in felle kleuren, met een grote, hoge vlag op. Bij hem nog 2 kinderen elk op hun fiets, met fluo-jassen aan. Hun aanwezigheid spettert met al die kleurtjes én die vlag door het straatbeeld, je moet al heel slecht zien (en hè, kijk eens aan, ikzelf zie slecht, ook met mijn lenzen) om hen niet op te merken. Je kan zo’n kar én je aanwezigheid heel duidelijk zichtbaar maken.

 17. Reactie van DriesO

  Nog niet zo heel lang geleden kon een burgemeester van Gent zich permitteren te zeggen dat fietsen in Gent onverantwoord was.

  Gelukkig zijn de tijden veranderd, probeert men nu de situatie te verbeteren, en wordt het zo goed als normaal gevonden als mensen met de fiets ergens naartoe gaan.

  De fietskar deed ook in Gent zijn intrede, wordt nu door sommigen als onverantwoord gezien, maar binnen enkele jaren zal hij ook als normaal beschouwd worden in de Gentse hoofden.

  Een vraagje aan Rony en Gentenaar, hebben jullie of jullie familie toevallig kinderen die in een wandelwagen, buggy, of erger nog: gewoon te voet over straat wandelen? Noem je dit ook onverantwoord?

 18. Reactie van DriesO

  PS. Brad Pitt en Angelina Jolie zijn gespot met fietskarren met kinderen in New-York.

 19. Reactie van rony coekaerts

  eerste zinnetje: om de discussie op te peppen.
  al ben ik nog voor fietskarren, ik kon het niet laten.
  het is de laatste tijd nogal een saaie boel op gentblogt: stoeten, vrolijke turnende meisjes en, godbeterd, de fantatische prestaties van de buffalo’s.
  ik rij hier verdomd in dat bij de gekken af verkeer met een fiets: mijn vrouw staat doodsangsten uit als ik weer eens weg ben.
  nee, ik wil zelfs fietstaxi’s invoeren in gent, en niet van die belachelijke ligfietsen, nee gewoon van die stevige trappers, daar krijg je kuiten van.
  en dries, ik krijg de kriebels als ik zie hoe sommige ouders die buggy gebruiken als stormram tussen de mensen om te zwijgen bij het oversteken van een straat, liefst niet op het zebrapad.
  nb.bestuurder van vier buggy’s geweest.

  • Reactie van DriesO

   Ah, Rony op de fiets, goed nieuws :-)

   PS. Die gele ligfietstaxi’s die soms in Gent rijden zouden naar het schijnt de beste zijn die ooit gemaakt zijn…

   • Reactie van Guido Van Peeterssen

    Omdat je naar de Taxifiets refereert, heb ik even wat speurwerk gedaan: de VZW Taxifiets startte op 1 juli 1997 met een taxidienst. Er werden 10 taxifietsen ingezet die vooral voor toeristische rondritten en verhuur voor evenementen ingezet werden.

    In de zomer van 2000 kocht fietskoerier de taxifietsen en stock over. In tegenstelling tot vzw De Taxifiets ligt de nadruk vooral op de verhuur van deze fietsen met of zonder chauffeur. Een uurtje fietsplezier kost 15 euro. Taxifiets is naar ik verneem gevestigd in de Rabotstraat 52, mail taxifiets@telenet.be

 20. Reactie van rony coekaerts

  de afstanden in de stad gent zijn zeker vergelijkbaar met hier. de bussen rijden hier ook, maar niet zo regelmatig als de tram bij jullie. blijft er nog een stuk stad over waar je zo’n fietstaxi zou kunnen gebruiken. niet als vervanging van de brugse paardenkoets, toeristisch, maar echt om een afstand te overbruggen. gewoon een taxi voor kortere afstanden. bv. van het baafsplein naar het patershol.
  een groot probleem stelt zich bij de verloning: hier trapt zo’n brave medeburger zich rot voor een halve euro. dat zie ik in gent niet gebeuren, en chinesen importeren? die 70punten moeten halen van kathleen? dat lukt niet.

 21. Reactie van Yves

  Het Meldpunt Fietspaden werkt prima :)
  Hoe meer we melden…