Vaarwel Bloch

zondag 30 maart 2008 6u57 | Beau Maes | 33 reacties
Trefwoorden: , .

Bloch

Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch

Bloch

Bloch Bloch Bloch Bloch

Bloch

Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch Bloch

© 2008 GENTBLOGT VZW

33 reacties »

  1. Reactie van kk69

    Bloch zal wel zijn sporen verdiend hebben. Maar is (was) hij zoveel beter dan andere zelfstandigen in deze sector.?
    Ik heb er éénmaal een koffie besteld:fluitjeskoffie in een soort hoge kindertas.
    Ik hoop dat men van andere afhakende zaken evenveel spel maakt op GentBlocht.

    • Reactie van bruno

      Welk een spijtige bitterheid en afgunst, kk69. Hopelijk had u gewoon een slecht moment, want anders wens ik u van harte meer vreugde toe in uw leven.

      Een mooie fotoreportage, Beau.

      • Reactie van ief

        Heeft de reactie van kk69 iets met afgunst en gebrek aan levensvreugde te maken? Of zou het kunnen dat de verafgoding van Bloch op deze site zwaar buiten proportie is en dat deze mens het gewoon heeft aangedurfd enigszins te nuanceren?

        • Reactie van bruno

          Zou het kunnen dat het gemakkelijk is om te neuten, en moeilijker om zelf iets te doen? Niemand, maar dan ook niemand houdt u tegen. Doe! Ageer! Stuur in dat artikel over de zaak die u nauw aan het hart ligt en zich al dan niet verplicht ziet er mee op te houden. Doe iets constructiefs i.p.v. dat voortdurend gemekker over de vrucht van de mensen die wél iets trachten te doen.

          Maak uw eigen (pro)portie! Verhef uw stem tot iets interessants!

        • Reactie van Jo S.

          Je hebt roepers (…) en doeners (…).
          Vul zelf maar in, kk69!

    • Reactie van Beau

      Je moet rekening houden met het feit dat Bloch niet zomaar een zaak is in Gent, maar een instituut. Na 110 jaar dienst, mag de berichtgeving wel eens een beetje uitgebreider.

    • Reactie van Michel Vuijlsteke

      Ge hebt nog niet gezien wat we gaan doen als Michel Peeters er ooit mee zou ophouden!

  2. Reactie van Eve

    Merci, mon patisserie! xxx

  3. Reactie van Edouard van Hille

    Schitterende foto’s Beau!
    @ kk69: zielige reactie … slaan & zalven? Geniet nog van uw fluitjes-fokkie in uwen thermos!

  4. Reactie van Anne

    Heel mooie fotoreportage Beau!

  5. Reactie van cc

    Een heel grote en welgemeende proficiat aan de prachtige zaak van Bloch voor al de jaren inzet, kwaliteit Alles ligt heel persoonlijk maar ik weet dat het gewoon een vaste waarde in Gent was waar men nog lang zal en mag over spreken.

  6. Reactie van Tjoff

    Hé, ik sta op foto 14 met mijn madam. :)

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Zeer schoon reportage, echt, met alles erop eraan. Rudy Baillu, Meneer Bloch, en zoveel meer, en allen die er moesten en mochten zijn!

    Au revoir Monsieur Bloch!

    PS: Let wel ‘Monsieur’ met een hoofdletter.

  8. Reactie van UB

    nagenieten kan op http://www.patisseriebloch.be
    de recepten komen online, maar het duurt nog even want ze moeten allemaal uitgeschreven worden, nu zijn er nog maar drie … maar ook honderden foto’s van alles wat er ooit was …

  9. Reactie van Annick W.

    Heb er schitterende namiddagen beleefd. Kon er schaken zonder commentaar van uitbaters:-)
    Wat zou de familie Bloch doen met de kopjes, schoteltjes en kannetjes…?

    • Reactie van Beau

      Sommige delen van het interieur gaan gebruikt worden in een televisiereeks uit Nederland over oude bakkerijen. Eerlijk gezegd heb ik er geen idee van wat er met die kopjes en dergelijke gaat gebeuren.

  10. Reactie van Tom

    Peut-être c’ est ça la jeunesse; croire que les choses sont éternelles, qu’ elles ne changeront jamais.
    Bloch dicht, voorgoed! Alweer een stukje jeugd kwijt; het finale stukje wellicht.

    Brood, patisserie, gelachzaal. Voor mij alleen brood, tarwe, soms ook mout of 13 granen
    ..op bestelling.. “1 tarwe van 2,5 kg voor donderdag graag” in orde Meneer Van…, “Dankuwel, Meneer Bloch”
    ’s anderendaags om halfnegen, de Veldstraat leeg, de ballententen nog dicht, mijn dagelijks brood ligt te wachten.
    Dochterlief in de ban van de geuren maar vooral van het snoepje, ééntje, een recht tot haar 18e..
    Alweer het zakje vergeten thuis, (f)oei! Voeding en opvoeding in één en dezelfde zaak.
    Altijd Meneer, altijd beleefd en nooit kruiperig zoals de middenstander die een gebrek aan kwaliteit moet compenseren.
    Nu eens bedenking, dan weer een weetje over het vak of een stukje familie-epos; nooit geroddel of oppervlakkig geleuter.

    Dit kleine ritueel bijna, één, soms twee maal per week; want goed brood houdt langer dan 2 dagen.
    Ik zal het missen, het ritueeltje maar het brood vooral!

    Dankuwel Meneer Jacques
    Dankuwel Meneer François
    Dankuwel trouwe medewerkers!

  11. Reactie van Bram

    het getypete epistel van op de laatste foto hangt al een tijdje aan de deur. Ik vond het maar vreemd toen ik het las, maar eigenlijk weet ik niet hoe *ik* zou reageren op zo’n flagrant racisme.

  12. Reactie van Annemie

    Ik eet graag taart en lekker brood en lekkere pizza,laat de recepten maar komen!!!Ik ken de bakkerij niet maar zal met veel plezier zelf bakken,dank u

  13. Reactie van de corte nicole

    Een monument is verdwenen, erg jammer
    waar vinden wij recepten om ons een beetje te troosten?

  14. Reactie van nadine martens

    vrijdag, de voorlaatste dag van Bloch, nog speciaal van Brussel naar Gent gereden om “afscheid te nemen”. In de lange rij: veel mensen van mijn generatie, bedrukt, spijtig. En maar herinneringen ophalen over de Veldstraat zoals ze was; de cinema’s die er waren, schoenwinkel Cecile, Petit Poucet, Herckenrath, en onheilstijding: ook Peeters (de Neus)zou sluiten. Maar nu: Bloch. De zaak waar we als kind één gebakje mochten gaan eten als we jarig waren, als grote verwennerij. waar anderen gingen ontbijten na een hele nacht uitgaan. Waar we met de jaren genoten van de zalige koeken, broodjes, quiches. De stijl, de sfeer!
    We gniffelen over de pittige reactie van M. Bloch, die de scheldbrief aan zijn raam hing.
    Met een tas vol “laatste aankopen bij Bloch” terug naar de Kouter. In de lift van de parking ziet een dame mijn zware tas: hebt ge er ook nog een laatste keer van geprofiteerd, mevrouw?
    De sluiting van Bloch geeft het gevoel weer iets kwijt te zijn, iets onvervangbaars. Gent neemt afscheid met spijt in het hart.

  15. Reactie van Geert

    Ik heb vanmiddag nog eens genoten van een Provencebrood van Bloch (weliswaar uit de diepvries, maar toch heerlijk) met geitenkaas van bij Peeters.
    Heeft iemand al een waardig alternatief gevonden?

    • Reactie van Virginie

      Sommige koeken zijn nu te koop bij Himschoot aan de Groentemarkt, ze zijn wel lekker maar smaken toch niet helemaal als van bij Bloch, wellicht gebruiken ze niet dezelfde ingrediënten.

      • Reactie van rony coekaerts

        raar, want een klein stuk van de recepten staan op internet. hetzelfde kan het nooit zijn, al was het maar omdat we weten dat het niet van bloch komt.
        we leverden in de tijd aan tientallen bakkers, maar toch waren de koeken beter bij de ene dan bij de andere, rarara!!
        hoe komt het dat dezelfde hype niet ontstaat bij de sluiting van de kaas.sokkenwinkel? geurtje aan?:)

        • Reactie van Virginie

          Recepten blijven hetzelfde, maar als je niet dezelfde ingrediënten als in het gebruikt is het resultaat anders, bv cake met boter of cake met margarine. En daarmee wil ik niet suggereren dat ze nu de koeken met margarine maken !

  16. Reactie van gentenaar

    Ik begrijp zeer goed dat mensen, bij het verdwijnen van een Gents Instituut als Bloch, graag eventjes melancholisch worden. Maar, en dit moet toch gezegd, Bloch was ook de zaak waar je door de eigenaars vaak ontzettend onvriendelijk bejegend werd als klant. Het was ook de zaak waar allochtone meisjes te weinig betaald werden en dikwijls afgesnauwd werden door de patron. Het was ook de zaak waar de franstalige medeburger die nog steeds graag neerkijkt op de ‘vlaamse boerkes’, in het Frans werd geholpen . Bloch was duur en niet altijd even kwaliteitsvol. En nogmaals, na méér dan een eeuw Bloch blijf ik het vertrek jammer vinden. Maar de waarheid heeft haar rechten…

  17. Reactie van rony coekaerts

    alles wat je aanhaalt is al tientallen keren op gentblogt geschreven. dat mag zeker nog een keer, waarom niet, maar bloch was zo’n icoon. weet je, voor veel mensen was dat een begrip. gaven ze de laatste jaren flutkoffie, wat ook zo was, boterkoeken waar je cholesterol.gehalte gekke sprongen mee maakte, toch bleef dat bloch.
    dat personeel? komaan, denk je dat iemand van de klanten, van franstalige(?)tot dames met kinderen daar zich ooit over druk gemaakt hebben? hier schrijven, ja, maar foeteren bij de baas, nooit.
    blijft dat ze spullen hadden die we niet meer in gent zullen kunnen kopen. of ze lekker, duur, waren tot daar. dat is ieders smaak. en de zot betaalt de prijs.
    gewoon een stukje verleden weg.

  18. Reactie van Steve

    Nostalgie ! Er zal nog wel eens een filmke boven komen vanuit de DASKA reeks waar Bloch een rol in speelde. Niet vergeten op te nemen als dat ooit op TV komt. Zo wordt geschiedenis doorgegeven aan de jeugd die daar allemaal niet zoveel meer van wakker ligt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>