Mars op Brussel voor humaan asielbeleid brengt zon mee naar Gent

maandag 9 juni 2008 8u10 | Peter Vandenabeele | 4 reacties
Trefwoorden: , , .

“Laat onze vrienden blijven” is een actiegroep met West-Vlaamse roots die opkomt voor een humaner asielbeleid. Uit onvrede met het beleid van de Regering-Leterme I op het gebied van asiel en migratie besloten de actievoerders, mensen zonder papieren en hun sympathisanten, een mars op Brussel te organiseren. Op die manier wilden ze de regering tonen dat de problematiek leeft onder de mensen.

Laat onze vrienden blijven pleit niet voor een opengrenzenpolitiek, maar eist een menselijker asielbeleid in het algemeen en de onmiddellijke vrijlating van kinderen zonder papieren uit de gesloten centra in het biezonder. Daarnaast vraagt de actiegroep een maximale regularisatie op basis van het regeerakkoord.

De mars startte op 25 mei in Veurne. In dagetappes van gemiddeld 25 kilometer stapt men op naar Brussel. Op 29 juni zal de optocht daar uitmonden in een nationale manifestatie, waaraan ook de vakbonden hun medewerking toegezegd hebben.

De vijfde etappe vertrok zondagmorgen 8 juni aan het station van Deinze en zou in de vooravond aankomen aan het Sint-Pietersstation in Gent.

Ik vervoegde de mars in het dorpscentrum van Sint-Martens-Latem. We waren met zo’n 25. De mensen van de actiegroep, een aantal sans papiers en enkele mensen van het ACV, dat ook logistieke bijstand verleende. Niet de grote massa dus, maar het was dan ook vaderkesdag. En ’s ochtends slecht weer, maar na de middag werd het steeds beter en uiteindelijk zelfs behoorlijk zonnig.

Laat onze vrienden blijven

Van het chique Sint-Martens-Latem ging het naar Afsnee. Daar lieten we ons over de Leie zetten door een sympathieke veerman, die het T-shirt van de mars als cadeau kreeg. Van daar stapten we door de Drongense Assels richting Blaarmeersen. Daarna naar de Bijloke, waar vertegenwoordigers van UDEP Gent, de unie voor mensen zonder papieren, op ons stonden te wachten.

Gezamenlijk stapten we dan op naar het Sint-Pietersstation. Onder politiebegeleiding.

Aan het station was toch behoorlijk wat volk verzameld voor zo’n zonnige zondagnamiddag.

Het wereldkoor Karibu trad op ter gelegenheid van de aankomst van de mars op Brussel. Naar verluidt zou ook een vriend van Gentblogt bij dit koor zingen.

Lieven Decaluwe (Vl. Pr.) hield een slottoespraak. Hij betuigde zijn solidariteit met de actievoerders. De universele taal van de menselijkheid moet ook in dit land zegevieren, aldus Lieven Decaluwe. Frank Wauters van Laat onze vrienden blijven bedankte alle aanwezigen en riep iedereen op op zondag 29 juni mee te gaan betogen in Brussel.

Met de aankomst in Gent hebben de actievoerders al 135 kilometer gemarcheerd. Volgende woensdag vertrekt de volgende etappe naar Wetteren.

Laat onze vrienden blijven Laat onze vrienden blijven

Peter Vandenabeele is een Gentenaar die recent naar De Pinte verhuisde en van daaruit berichten de wereld instuurt op zijn eigen blog.

© 2008 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

 1. Reactie van Frank Bombeke

  Meer over opzet en verloop van deze Mars op Brussel op
  http://www.indymedia.be/nl/search/node/mars+op+brussel

 2. Reactie van Loontjens Katleen

  Dank je wel voor de mooie verslaggeving. Het is een hart onder de riem voor onze vereniging LOVB . Veel van onze Sans-papiers zullen met hart en ziel werken voor onze werkgevers, als ze papieren krijgen. Heel veel kinderen zullen gelukkig zijn als ze na zoveel jaren wachten hun mama en papa de kost zullen zien MOGEN verdienen voor hen als ieder normaal gezin. Geen enkel kind meer in een gesloten asielcentrum zou het summum zijn. Zoveel trauma”s zouden vermeden worden! Daarom sta ik ook achter DE MARS OP BRUSSEL. Er wordt tenminste iets positiefs gedaan voor onze medemensen!

 3. Reactie van Stefaan De Groote

  Zie ook stukje op Deinzeblogt: http://www.deinze.bloggen.be