Jazz in ‘t Park: de feestelijke editie

vrijdag 22 augustus 2008 7u23 | Bruno Bollaert | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Jazz in ‘t Park is aan haar 15e –en dus: feestelijke– editie toe. Al geven wij het grif toe: elke editie van dit festival is een feest. In 1994 trok Jan Schiettekatte, directeur Dienst Feestelijkheden en Evenementenbeleid van de Stad Gent, voor het eerst aan de kar van dit jaarlijks jazzfestijn. Het gratis festival wou een podium bieden aan de hedendaagse Belgische jazz, met als doel het muziekgenre bij een zo breed mogelijk publiek ingang te laten vinden. Jazz heeft niet alleen een plaats in rokerige kroegen en obscure clubs, zo klonk het. En het evenement mocht dan wel gratis zijn, de kwaliteit van het aanbod was hoogstaand. Zowat iedereen die in die 15 jaar representatief is geweest voor de Belgische jazz, is op Jazz in ‘t Park aangetreden. Al is er naast de gevestigde waarden ook plaats voor de jongere, veelbelovende muzikanten.

Een paar tips voor het eerste deel?

Het festival opent met Moker, ‘jong’ talent dat overvloedig werd gelauwerd en –naar Belgische jazznormen– succesvolle cd uitbracht, Konglong. Van rustige soundscapes tot –excusez le mot– heftige mokerslagen, heeft deze groep een eigenzinnig en herkenbaar geluid ontwikkeld.

Meer jong volk, zaterdag, met de Delvitagroup. Vernieuwing gevolgd door traditie, met eerst het lyrische Sabin Todorov Trio, en nadien –rechtstreeks uit New Yorkse– het Bob Mover Quintet (met John Snauwaert). Eén van de meest ondergewaardeerde muzikanten, zo horen wij weergalmen.

Zaterdag wordt een schone dag, maar kijkt u vooral ook uit naar Chroma meets Dobrojean, dat zondag het eerste gedeelte zal afsluiten. Karel Van Marcke zweeft met zijn jazzcomposities van klassiek naar pop naar blues en brengt voor dit nieuw project Dobrojean mee als muzikale spitsbroeder. Van Marcke schudt graag een aantal onverwachtte gasten uit zijn mouw (zoals Hilde Heijnen vorig jaar –zie ook de videoclip hieronder), dus de reeds impressionante muzikantenlijst mag nog niet meteen afgesloten worden.

Vergeet ook niet:

  • het Jazz on film-gedeelte. Na het laatste concert wordt het Zuidpark een openluchtbioscoop waar jazzfilms worden vertoond uit de privécollectie van Steve Wante.
  • de catering: heerlijke spijzen voor minder dan geen geld. Wij waren vorig jaar amper weg te slaan van de verse soep, en al helemaal niet van de fantastische oliebollen!

Tot straks!

Jazz in ‘t Park, van 22 tot 24/08 en van 29 tot 31/08 in het Zuidpark. Toegang gratis. Gezelligheid troef!

© 2008 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van clery

    Bollaert in Jazzolie

  2. Reactie van barry

    ben vrijdag geweest , lekker chillen die handel , en ferm goei groepkes