Uitgelicht: week 43/2008 – vraag het aan Peggy

vrijdag 31 oktober 2008 15u51 | Ivan Deboom | reageer
Trefwoorden: , , .

In deze editie hebben we het niet over Halloween, wel over: Projets UrbainsStarterscontractVraag het aan PeggyWoudloperEn nog veel meer.

Mijn eerste keer naar de persconferentie van Stad Gent, ik was onder de indruk. Er zaten microfoontjes aan de tafels en daardoor dacht ik dat er meer van mij werd verwacht dan alleen maar luisteren en stilzitten. Maar zelfs dat laatste bleek niet te kloppen want de sjieke gemeenteraadzaal had na een tijdje meer weg van een duivenkot: schepenen komen en gaan – dat is geweten – en ook het Gentse journaille heeft niet echt een zittend gat.

Burgemeester Termont opende de persconferentie met de mededeling dat Gent volgende week even naar Parijs gaat om er als enige stad een atelier stratégique voor te stellen op het prestigieuze Forum des Projets Urbains. Termont zal daar aanwezig zijn, samen met Karin Temmerman en Floris Alkemade. Die laatste vertegenwoordigt OMA (Office for Metropolitan Architecture) en zal er het project Oude Dokken voorstellen. De burgemeester benadrukte dat de deelnemende steden van de vorige editie Barcelona en Kopenhagen waren en dat dit congres geen koffiekransje is. Meer info op projetsurbains.com en op onderstaande persmededeling.

Ook bij Matthias De Clercq was uitgesproken trots niet van de lucht. Hij stelde het starterscontract voor. Dat is een interessante overeenkomst die startende ondernemers kunnen aangaan met het stadsbestuur. De starters krijgen dan financiële ondersteuning (voor een maximumbedrag van 5000 euro) voor vorming, professionele begeleiding of investeringen in hun zaak. In ruil belooft de starter 3 jaar een beroep te doen op begeleiding en de vorming te volgen waarvoor hij zich engageert. Die eerste 3 jaren zijn immers cruciaal, aangezien de meeste faillissementen binnen die periode vallen. De Clercq nodigde ons na de persconferentie ook nog uit voor een fotomoment op het Sint-Baafsplein, waar hij een letterlijk en figuurlijk startschot gaf voor 6 Gentse starters die het op een spurtje zetten.

uitgelicht uitgelicht

De schepen van Jeugd was goed op dreef en kondigde in één adem de komst van Peggy aan, zij is de virtuele medewerker van het JAC (Jongeren Advies Centrum). Onder het motto ‘Er bestaan geen domme vragen’ kunnen jongeren met al hun vragen bij haar terecht. De jongerensite van de Stad Gent krijgt er met Vraag het aan Peggy een nieuwe interactieve rubriek bij. Voor de gelegenheid werd Peggy geïnterviewd door Ruben van ‘Jus’ (jongerenradio op Urgent). De niet-virtuele Peggy, die in het echt nóg knapper is dan de virtuele, vertelde ondermeer over haar chat-caravan waarmee ze rondtrekt in het Oost-Vlaamse land en ook over enkele voorbeeldvragen van jongeren waar zij een antwoord op tracht te formuleren. Meer info op Peggy’s Netlog-pagina en op onderstaande persmededeling.

En had ik overigens al gezegd dat De Clercq op dreef was? In een tweede adem riep hij er enkele gasten van de Woudloper bij. Deze scoutsgroep uit Drongen kan namelijk niet wachten op de komst van het Glazen Huis van Studio Brussel en maakte alvast enkele prachtige schilderijen die ze per opbod willen verkopen en dan de opbrengst aan Music For Life zullen schenken. De geïmproviseerde veiling van één schilderij tijdens de persconferentie klokte af op een schamele 90 euro maar dat is nog maar een begin. Meer info op woudloper.be en op onderstaande persmededeling. Ondertussen verdenk ik De Clercq van een intensieve avondcursus mediatraining.

En nog veel meer. Lieven Decaluwe en Fatma Pehlivan hadden het nog over de fusie van de Uitleendienst Cultuur en de Uitleendienst Feestelijkheden. Rudy Coddens bracht het Muda mee, omdat die onlangs op indrukwekkende wijze Shanghai hebben veroverd. Er was ook iets over de documentaire ‘Festival Deluxe’ in het Huis van Alijn en over de opwaardering van Gentse musea – zo kreeg bijvoorbeeld het Huis van Alijn een landelijke erkenning en zal het, net als enkele andere Gentse musea, kunnen rekenen op een aanzienlijke budgetverhoging.

© 2008 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.