Uitgelicht: week 45/2008 – j’aime le vie

zaterdag 15 november 2008 15u11 | Bruno Bollaert | 5 reacties
Trefwoorden: , , .

uitgelicht, baby

Oei. Nee, het is niet van de gewoonte dat de persconferentie door zoveel volk wordt bijgewoond. Maar kijk, ik begin hier al met het einde, van een persconferentie die langer duurde dan het concert van Henry Threadgill, een dikke week geleden. Het is allemaal de schuld van de Walen.

In deze editie: reflecteer – historisch – q-cities – het meten van het weten – schild en vriend – ook dat nog

Want bij het betreden van de gemeenteraadszaal, was geen schepen te bespeuren. Die zaten allemaal in een werkvergadering en zouden –zo werd beloofd– elkaar naadloos aflossen tijdens de persconferentie. Gelukkig was daar wel onze hoofdcommissaris Steven De Smet, die zich echter omsingeld wist door een schare fluorescerende kleuters van het Sint-Lievenscollege uit de Keizer Karelstraat.

uitgelicht, baby

De Gentse politie, zo hebt u ongetwijfeld onthouden uit een van de vorige edities van deze column, hecht nogal wat belang aan uw zichtbaarheid in het verkeer. Net zoals vorig jaar organiseert zij daarom ook nu weer een aantal preventieve acties, en een deel daarvan is gericht op het kleuter- en basisonderwijs. Er worden ijverig drapollekes, slap-wraps, en fluo rugzakjes uitgedeeld, maar als dat zalven niet help, zal de politie er –later dit jaar– niet voor terugdeinzen om ook repressief op te treden.

En eerlijk? Ik kan ze daarin alleen maar bijtreden. De donkere ridder (m/v) op zijn stalen ros klopt al té gemakkelijk onzichtbaar met zijn muil tegen een wagen of een onverhoedse voetganger aan. Bovendien is elk excuus goed om de burgemeester met een grote ballon en de hoofdcommissaris met twee kinderen op zijn arm te kunnen fotograferen.

Opvallend ook, maar die kinderen waren opmerkelijk stiller en beleefder dan een aantal kabinetsmedewerkers, die naar de persconferentie waren afgezakt voor de toelichting van de persmedeling van ‘hun’ schepen. Ongetwijfeld voor de morele steun, want hoewel ze niets hadden toe te voegen, hadden ze er niets beters op gevonden dan de ganse tijd net iets té luidruchtig met elkaar te converseren. Noem mij ouderwets, maar als ge u zo overduidelijk verveelt, blijf dan alstublieft gewoon buiten wachten.

Tiens, ik dacht dat we het al in de actua hadden geplaatst, maar schepen Lieven Decaluwe (neen, die medewerkers behoorden niet tot zijn kabinet), vermeldde even het niet onbelangrijke nieuws dat het historisch centrum van Gent werd uitgeroepen tot de derde meest authentieke historische bestemming wereldwijd. En dan, vraagt u zich mogelijks af –want met dergelijke prijzen wordt nog wel eens gerommeld. Wel, die nominatie komt van niemand anders dan het National Geographic Traveler magazine –een hele eer dus, zou ik zeggen, en welverdiend.

Ook schepen Fatma Pehlivan –wiens charmante verschijning we te weinig te zien krijgen op zo’n persconferenties– mocht ons in de prijzen zetten. De Europese Commissie reikte zopas een Gouden Ster uit aan het Quality Cities-netwerk, waarvan Gent één van de stichtende leden is. De Q-cities promoten kwaliteit en innovatief beleid in lokale overheden.

Een groot deel van de persconferentie werd volgepraat door schepen Sas Van Rouveroij, die ons de eerste resultaten van de kennismonitor toelichtte. Het is iets te uitgebreid om allemaal te herhalen, maar ik heb er deze drie punten uit onthouden. Ten eerste: Gent loopt nog altijd wat achter op Leuven. Ten tweede: Gent is de sterkst groeiende studentenstad en heeft een sterk groeiende kennispool binnen de UGent. Ten derde: Gent heeft de grootste cluster aan biotechnologiebedrijven. Allemaal goed nieuws, en volgens de schepen zal het er bij de volgende monitor alleen maar nog beter op worden.

uitgelicht, baby

Sofie Van Moeffaert, van Buurtwerk Nieuw Gent, kondigde tot slot nog de Creabeurs III aan, die plaatsvindt op zaterdag 29 en zondag 30 november (van 13 tot 18u). Een aantal bewoners (foto hierboven) poseerden nog gauw even met een staaltje van hun kunnen. Het zag er alvast veelbelovend uit!

uitgelicht, baby

Maar daar was hij dan, Elio Di Rupo, burgemeester van Mons. De schepencolleges van Gent en Mons vergaderden samen, wisselden ervaringen uit en overlegden over gemeenschappelijke projecten. Er werden een achttal punten besproken, die door de burgemeester –de onze– met radde tong werden voorgesteld. “Dankuwel,” begon Di Rupo toen hij nadien het woord kreeg, “het is onmogelijk om zo snel te praten, maar ik zal toch mijn best doen.” De man vervolgde zijn dankwoord in het Nederlands, maar schakelde nadien over op Frans om de Franstalige pers ter wille te zijn –een zevental Waalse journalisten was naar Gent meegekomen.

uitgelicht, baby uitgelicht, baby

Op het einde van de voorstelling werden geschenken uitgewisseld, en beide colleges leken uiterst gemoedelijk en vriendschappelijk met elkaar om te gaan. De colleges hadden het o.a. over afvalpreventie en lokale ziekenhuizen; Gent beloofde steun aan Mons voor hun kandidatuur om in 2015 culturele hoofdstad te worden; men wisselde ervaring uit over de veiligheidsaspecten bij de organisatie van grote evenement; en er was sprake van een taalgrensoverschrijdende samenwerking betreffende taaluitwisselingen in het onderwijs –u ziet men sprak in lange woorden.

Op 20 maart zal het Gentse college een tegenbezoek brengen aan Mons.

Ook dat nog:

© 2008 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

 1. Reactie van Eve

  Ik denk dat de beoordeling door National Geographic een eer is die niet te onderschatten is. Ik viel enerzijds van mijn stoel toen ik het hoorde, en anderzijds vind ik het zeer leuk dat het niet enkel de Gentenaars zijn die geloven in de authenticiteit van onze stad. Hoera, dus! En gaat ‘t stad nu trakteren?

 2. Reactie van patricia

  Leuk dat de collega’s van Mons eens komen kijken. Stiekem hoop ik dat ze culturele hoofdstad worden, heb ik nog een extra reden om eens te gaan kijken, hopelijk al voor 2015

 3. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Onze buurprovincie Henegouwen (onbekend voor de Vlamingen), telt een hele resem prachtige sites en steden: Tournai en Mons zijn inderdaad tamelijk gaaf uit de industrialisatie en bouwwoede der laatste jaren doorgekomen. Zowel het stadsplan, de monumenten de straten, de patriciers- en volkshuizen zijn er mooi en goed uitgekomen. Ook hun leefsfeer is niet brutaal. Het is er wel veel gezelliger dan in steden als Charleroi en La Louvière.
  Mons kent ook een dynamische studentenbevolking.
  Echt de moeite om de stad eens te bezoeken. Langzaam worden de voorsteden minder onaangenaam, maar dat vraagt toch nog tijd en inzet.

 4. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Waarom de titel: “j’aime le vie”?
  Ik herinner me inderdaad dat Sandra Kim destijds een dubbelzinnige maar foute uitspraak had, le ipv la, maar is het niet gevaarlijk dit in deze titel te schrijven, het kan veel mensen taalkundig misleiden.

  • Reactie van bruno

   Zeer juist, Jean Marie. Het is een verwijzing naar Sandra Kim, en vandaar verder naar J’aime j’aime Durbuy, waarin Van Oudenhoven dit zingt:

   Les Wallons sont mes héros,
   il y a Enzo, Emile, Mbo,
   mais le plus grand et le plus beau,
   c’est Di Rupo!
   J’aime, j’aime Durbuy.
   Elio Rupo Di!

   …en de cirkel is rond.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>