Grootste Ikea van het land ‘onbereikbaar per fiets’

maandag 15 december 2008 9u10 | Redactie | 55 reacties
Trefwoorden: , .

Een twintigtal fietsers is zondag – met naar eigen zeggen weinig succes – op zoek gegaan naar een veilige route naar de nieuwe Ikea-vestiging. ‘We zijn vanuit Gent via de minst slechte weg naar Ikea gereden, maar er is in die buurt niets voorzien: geen fietspaden, geen veilige oversteekplaatsen…’, zegt woordvoerder Jan Cnops van de Gentse Fietsersbond Perpetuum Mobile. ‘Vooral het oversteken van The Loop was een hachelijke onderneming. En daarnaast zijn er, als je er dan toch raakt, nog altijd te weinig fietsrekken.’ Guido Coppens van Ikea zegt open te staan voor kritiek. ‘Wij hebben al 80 fietsrekken, maar als de fietsers vinden dat het er meer moeten zijn, willen we naar hen luisteren.’ (tod)

Bron: De Gentenaar

© 2008 GENTBLOGT VZW

55 reacties »

 1. Reactie van jan vens

  Een terechte aktie.
  Met de fiets op flanders expo geraken is nog nooit een makkelijke opgave geweest

 2. Reactie van Dirk Holemans

  Ik probeerde het eerste weekend van december met de fiets naar Lineart te gaan op Flanders Expo. We probeerden de toegang via de R4 (waar een veilig fietspad ligt). Vaststelling: ‘dankzij’ de nieuwe brug voor de auto’s, is Flanders Expo nu voor de fiets via de R4 volledig onbereikbaar. Tenzij je je leven waagt, als veldrijder je fiets over bermen draagt en autobestuurders de schrik van hun leven bezorgt (wat, hier een fietser?!). Kan allemaal niet echt de bedoeling zijn…

  • Reactie van Frans

   Ik ben vorige week ook naar Lineart gefietst vanaf de R4, heb het opgegeven en mijn gratis toegangskaart(gekregen in MSK) weggegooid.

 3. Reactie van Els-die andere

  Nou, hier ligt een mooie opportuniteit voor het beleid zou ik denken!

 4. Reactie van DriesO

  Bleef daarom de stormloop op de Ikea onder de verwachtingen, doordat veel fietsers de zoektocht opgegeven hebben? :-)

  http://www.gentblogt.be/2008/12/11/stormloop-op-ikea-blijft-uit

  • Reactie van jan

   Toen we aan de ingang van Ikea stonden, kwam er een dame op ons af. Zij was van plan geweest met de fiets te komen, maar omdat ze al gehoord had van de onveilige toestand had ze toch maar de auto genomen.Ettelijke mensen die er met de fiets geraakt waren kwamen ook nog vragen hoe ze veilig terug naar huis konden, vraag die we ook al gekregen hadden van een fietsend personeelslid.Over de toegankelijkheid voor de brandweer (die kan niet over de noodbrug, natuurlijk) heb ik ook veel geleerd.

   Leerzaam,tien minuten aan zo’n winkel staan met een hesje van de Fietsersbond.Misschien een passende werkstraf voor wie verantwoordelijk is voor deze toestand.

 5. Reactie van DriesO

  Ikea is hier vooral een symbool.

  Het zijn hier de overheden (en stadsontwikkelingsbedrijf SOB) die moeten zorgen dat dit nieuw stadsdeel “The Loop” (Flanders Expo) fietsvriendelijk wordt.

  In de toekomst zullen hier tientallen winkels, cinema en dergelijke bedrijvigheden komen.
  Naast de miljoenen bezoekers zullen er duizenden mensen werken.

  Moet deze site niet met voorrang fietsvriendelijk gemaakt worden?
  Om mensen te overtuigen met de fiets te komen, moet dat al van hun eerste bezoek/werkdag veilig en comfortabel kunnen…

  • Reactie van Yves

   Ik volg Dries.
   Jammer dat het gewest de wegeninfrastructuur rondom het nieuwe Arteveldestadion niet rond krijgt vòòr de opening. Dit zou een extra stimulans kunnen zijn om de fietspaden tegen dan wèl pico bello te hebben. En dat is de verantwoordelijkheid van de stad. Of behouden ze dit museum: http://fietsbult.wordpress.com/2008/06/25/museum/?

  • Reactie van animuz

   Die IKEA-fiets, moet je die ook zelf in mekaar steken? ;-)

   • Reactie van jonathan

    Nee, de Ikea-fietsroute, veel moeilijker in elkaar te krijgen dan de gemiddelde Ikea-kleerkast, en met gegarandeerd een paar ontbrekende delen.

 6. Reactie van Bram

  volledig mee eens, de huidige situatie is verwarrend en ontoegankelijk. vroeger was er tenminste nog een ingang voor voetgangers en fietsers aan de derbystraat, ik heb de indruk dat die gesneuveld is met de aanleg van de tramhalte. Nu rijden de fietsers binnen langs de tramsporen, en negeren de verbodsborden. Op het parkeerterrein zijn ook geen fietspaden en de indeling is zo verwarrend dat je herhaaldelijk verrast wordt door kruisende auto’s.

  stad Gent en beheer Expo: aanleg loop voor shoppers == failure!!

 7. Reactie van roos

  Ik fiets al jaren naar Flanders Expo. Geen probleem toch? Ik fiets/wandel mét fiets wel door de voetgangerstunnel en dan zet ik mijn fiets vlak bij de ingang. Wat Ikea betreft: dat weet ik niet. Ik zal een dezer dagen eens naar Ikea fietsen om te zien of jullie nu aan ‘t overdrijven zijn of niet.

 8. Reactie van riet

  Ik ben ook al eens gefietst naar flanders expo en dat ging vlot.Gewoon uit je doppen kijken

  • Reactie van Guido Van Peeterssen

   riet,

   Kort geschetst: er zijn twee fietspaden die aan de R4 starten, aan weerskanten van de Pégoudlaan:
   Ofwel ga je langs de kant Drongen tot aan de de voetgangerstunnel. Daar ga je onderdoor en dan ben je aan de kant Expo (achter AVS door). Maar dat fietspad is onderbroken.
   Maar je kan ook de twee fietstunnels onderdoor nemen en dan rechts afslaan richting Expo. Maar dan zit je met een modderbaantje van pakweg 100 meter omdat het fietspad abrupt eindigt.
   Daarachter heb je twee mogelijkheden:
   - vroeger kon je vlak langs de Pégoudlaan (langs AVS) gaan, maar met de afrit van de nieuwe brug is dat gekkenwerk want dan moet je tegen het verkeer in rijden dat eenrichting van de noodbrug komt.
   -ofwel moet je dwars over de nieuw aangelegde parking ‘Exposanten’ helemaal rond rijden tot aan de terminus van tram 1.
   De rest van het verhaal zie je op bovenstaande sites.
   Ik ben een doorwinterde fietser, maar zo een situatie zit me toch niet lekker. Ik ben het niet altijd eens met de situatie zoals Yves ze schetst. Maar geluk met een ongeluk dat mensen zoals hij ons al die ‘fietsbulten’ ongezouten voorschotelt.

 9. Reactie van Adelheid

  ‘k Ben ook een doorgewinterde fietser en heb het met de fiets naar Flanders Expo geprobeerd – ‘t kan zijn dat er mogelijke veilige wegen zijn, maar die zijn dan wel goed verborgen. ‘k Ben uiteindelijk teruggekeerd via de tramsporen, inderdaad een verbodsteken negerend. En ben sindsdien niet meer geweest.

 10. Reactie van Tim Rosseel

  Deze morgen zag ik een kraan bij het ontbrekende stuk fietspad aan Pedgoutlaan en R4, kant Ikea. Ik hoop voor jullie dat dit het herstel betekend voor het fietspad…

 11. Reactie van Jef Nys

  Op maandagavond 8 december gepoogd om met de fiets naar Lineart te gaan. Ik kan het niemand aanraden! Het fietspad langs de Ringvaart vanuit Drongen loopt dood, daarna kan je een “Sven Nyske” doen om verder te geraken. Op de terugweg dan maar via de Kortrijksesteenweg geprobeerd, wat enkel lukte al spookrijdend via de verboden trambedding. Hallo, mijnheer de burgemeester? Shame on you!

 12. Reactie van Els-die andere

  De Weba is in elk geval uitstekend met de fiets te bereiken ;-)

 13. Reactie van Peter

  Met de fiets naar Ikea ?! Hoe onnozel ! Gaan ze die meubels dan op hun bagagerekje vastbinden :-) Flanders Expo is prima bereikbaar met de tram. Altijd dat gezeur zeg !

  • Reactie van teun

   ik heb gelijk nog lang gewacht op een reactie als deze.

   chance dat ge elke keer dat ge naar ikea gaat van plan zijt om een meubelstuk te kopen dat niet in -ik zeg maar iets- een fietszak past.

  • Reactie van DriesO

   Zucht. Weer een die de voorgaande discussies niet gelezen heeft:
   http://www.gentblogt.be/2008/12/10/ikea-opent-vandaag#comment-253290

  • Reactie van Bie

   Waarom zou dat onnozel zijn? Ik wil wel eens gaan kijken in al die koffers hoeveel gerief de gemiddelijke bezoeker koopt. Een vaas en wat servietten passen namelijk perfect in mijn fietstas. En in mijn fietskar past een klein bouwpakket ook perfect.
   En daarbij gaat het om het principe. Ik ben ooit een cd-rom willen gaan afgeven aan Flanders Expo en toen zijn de mensen van daar tot aan het hek gekomen bij de brandweer en heb ik de cd-rom erdoor gestoken omdat ik er niet geraakte (de tramlijn was toen in aanbouw). Eens de tram er lag, was er wel mogelijkheid om aan Flanders Expo te geraken met de fiets, maar echt vlotjes kon je die route niet noemen. En dat blijf ik erg vinden. Ze leggen grote ronde punten, extra rijvakken,… maar geen degelijk fietspad? Schande!

  • Reactie van Marijke

   ge vergeet al die mensen die speciaal naar ikea gaan voor be zweedse balletjes in tomatensaus… vraag maar na op de redactie ;)

   • Reactie van Els Van Eeckhaut

    Er zijn ook heel wat mensen die meubelen laten leveren, bijvoorbeeld net omdat ze geen (grote) auto hebben, die komen “kijkshoppen”, of ter plaatse een wagen huren. Ik vind het wel interessant dat er een uit de voegen gebarsten debat over fietsen naar Ikea gaande is. Ter vergelijking: stel u voor dat Ikea per auto moeilijk bereikbaar was! Stakingen, betogingen en een volksopstand! Anderzijds denk ik dat Ikea zelf bereid zal zijn mee naar oplossingen te zoeken, en dat de slechte bereikbaarheid per fiets hopelijk “een kinderziekte is”. Wat voor de auto kan, moet voor de fiets ook kunnen, met uitzondering van wat er in Top Gear gepresteerd wordt, uiteraard.

    • Reactie van Yves

     Ik volg je analyse, Els.
     Laat het vooral vooruit gaan. De wegbeheerders steken hiervoor graag de paraplu op. Ik herinner me nog hoe bij de opening van Flanders Technology de auto-infrastructuur rondom Flanders Expo moest en zou klaar zijn. Het kan dus. Volgens de krant maakt Crevits 1,1 miljoen vrij voor de wegenaanleg op the Loop. Wie betaalde de huidige autowegenaanleg?

  • Reactie van Virginie

   “Gent Fietst” weet je wel… en gelukkig maar.

 14. Reactie van b-west

  Hm, als men nu gewoon langs de bestaande tramlijn een fietspad aanlegt, zou het probleem al voor een groot deel van de baan zijn niet? En dan op de exposite zelf een lusvormig fietstraject aanleggen. Zo een zware investering kan dat niet zijn…

  Ik ben al blij dat je er redelijk gemakkelijk met de tram geraakt. Akkoord, het is nog een paar minuutjes wandelen, maar je bent tenminste al op de expo site. En als ik me niet vergis meen ik ergens gehoord te hebben dat de tram in de toekomst nog doorgetrokken wordt?

 15. Reactie van grietje

  Ik ben blij dat er een ikea is in gent!!!Je moet maar eens naar anderlecht of wilrijk rijden,niet leutig .Dus op naar den gentse ikea en den grootste van het land ,wees eens fier mannekes.

  • Reactie van Els-die andere

   Wij zijn fier op “onze” Ikea, Grietje, maar daarbovenop geven wij ook belangrijke fiets-signalen om nog fierder te kunnen zijn in de toekomst ;-)

 16. Reactie van pistache

  OK ! Ikea moet bereikbaar zijn voor elkeen ! Maar waarom per se per fiets ? Al eens gedacht aan de kosten ervan voor de aanleg van het fietspad? Als het met het openbaar vervoer bereikbaar is, dan lijkt me dit democratisch.

  Waarom stelt hier niemand dat containerparken moeten toegankelijk zijn voor degene die er een matras met het openbaar vervoer willen deponeren. Voor mij is dit geen enkel probleem, ik koop een dure matras, ze wordt thuis geleverd en ze nemen de oude mee. Maar wat voor die goedkope matrassen, of die matrassen uit de kringloopwinkel ? Idemdito voor mijn (nieuwe) koelkast, wasmachine, etc. Ik zie dit niet onmiddellijk op een fiets binden. En ik ben in het bezit van een auto waar heel wat in kan, dus voor mij stelt het probleem zich niet.

  Al die zanikende fietsers denken volgens mij alleen aan zich. ‘t Wordt overigens tijd dat fietsers 1,2 m vrijlaten op den trottoir voor rolstoelgebruikers, mensen met een buggy. En stoppen voor een voetganger die het zebrapad gebruikt. Nog nooit een egoïstischer volk geweten dan de fietser !

  • Reactie van Yves

   Allerliefste Pistache,
   Voor de allerlaatste keer: omdat èlke manier van verplaatsen zijn rechten heeft.
   Voor details, lees alle posts over dit onderwerp nog eens na. Argumenten zat.

  • Reactie van DriesO

   pistache,

   je vroeg of er al gedacht was “aan de kosten voor de aanleg van het fietspad”.

   Ja, en fietsinfrastructuur is spotgoedkoop, vergeleken met auto of tram-infrastructuur.
   Als de fietspaden al niet in orde zijn, ben je niet goed bezig, want het zal je veel meer kosten doordat de auto of tram-infrastructuur zwaarder worden gebruikt/verslijten.

   Vergelijk maar eens met de kostprijs van de tramverlenging van Gent Sint-Pieters tot Flanders Expo: 32,5 miljoen euro, plus een jaarlijkse kostprijs voorzien van ongeveer 870.000 euro voor de uitbating van deze tramlijn.

   Vergelijk maar eens met de kostprijs van de auto-infrastructuur die er al ligt en die voor de grote ontwikkelingen op The Loop/Flanders Expo nog zal uitgebreid worden: het op- en afrittencomplex met de R4, de verlenging van de R4-Zuid van 70 miljoen euro waarvoor men The Loop ook als argument gebruikt…
   Enkel al de nieuwe autoringwegen op The Loop kosten al een veelvoud van een fietspad.
   En de autoparking van Ikea zelf kost al zo’n 35 miljoen euro…

   • Reactie van teun

    “nooit egoïstischer volk geweten dan de fietser”

    kuch. als bewuste fietser -ik laat mijn auto al eens staan- komt dat wel aan, zo’n reactie. ik begrijp je ergernis tegenover sommige fietsers, maar die heb ik evengoed, zo ook t.o. automobilisten (type Koning Automan).

    tot zover ben ik mee. pleiten voor een degelijker infrastructuur is evenwel iets anders. zoals driesO en yves het mooier dan mij weten te verwoorden: dat is een recht.

  • Reactie van DriesO

   “Wordt overigens tijd dat fietsers 1,2 m vrijlaten op den trottoir voor rolstoelgebruikers”

   Daar ben ik mee akkoord.

   Wist je overigens dat er een regel van het ministerie van verkeer bestaat die zegt dat, als een voetpad minder dan 1,5 meter breed is, fietsenstallingen in de plaats van parkeerruimte voor auto’s komen, zodat geparkeerde fietsen niet in de weg staan?

   Het lijkt me dan ook logisch dat je pleit voor meer fietsenstallingen op de parkeerstroken, zodat er meer vrije ruimte op het voetpad komt voor rolstoelen en buggy’s.

 17. Reactie van DriesO

  Peter,

  de fietsonbereikbaarheid op The Loop is erger dan alleen de Ikea:
  van vandaag tot zondag 21 december is er in Flanders Expo het Boekenfestijn.
  http://www.gentblogt.be/2008/12/17/boekjes-2

  Typisch iets waar ik met de fiets naar toe ga; en in mijn fietstassen kunnen er 40 kilogram aan boeken.

  Dit evenement is er zo een dat mikt op de jongere hoogopgeleide bevolking van Gent, en die fietsen massaal.

  Als ik de organisator was, dan had Flanders Expo nu afgedaan bij mij…

 18. Reactie van Yves

  Fietsersbond Breda stuurde volgende foto’s door.

  • Reactie van Tine

   en zoals altijd zijn er weer voetgangers die het fietspad als voetpad aanzien ;)

   Toch wel een frappant verschil.

 19. Reactie van Els-die-andere

  Misschien moet de fietsersbond eens een briefje schrijven naar Michel Van Den Broeck, directeur van het autosalon. Vandaag in een interview in De Standaard met hem gelezen “Of hebt u misschien al eens iemand met de fiets naar de Ikea zien gaan?”
  We hebben nog veel werk voor de boeg….

 20. Reactie van (c)

  Vier maand na de opening: tijd voor een stand van zaken over de bereikbaarheid per fiets!
  Het lukt… op een veilige manier… maar daarmee is meteen alles gezegd!
  Aangekomen via de ringvaart, komende van de Blaarmeersen: Het fietspad volgen tot over de ring, maar dan richting Zwijnaarde volgen (niet Flanders Expo, want dan loopt de weg ‘dood’), je komt op een t-splitsing en neemt daar rechts. Het fietspad gaat over in een semi-verharde weg die uitkomt op een parking aan de zijkant van Flanders Expo. Rij de parking over. Op het einde moet je een straat over (diezelfde die je met de auto hebt als je van die smalle brug komt), vanaf daar tot bijna aan de tramhalte is er met betonblokken een fietspad van de straat afgescheiden. Aan de tramhalte moet je een beetje op je eigen oriëntatievermogen beroep doen en door het ‘voetgangersgebied’ fietsen, maar uiteindelijk kom je wel aan de hoofdingang van ikea, waar een fietsenrek op je staat te wachten! Beloning: 1 softijs ;-)
  Op de terugweg onderzocht ik de mogelijkheid om op de Kortrijksesteenweg te geraken: duidelijk nog volop in voorbereiding maar ook hier lukt het: ook al staat er een bord dat het verboden is voor voetgangers: er ligt een (halfafgewerkt) voetpad naast de tramlijn!
  Conclusie: naar Ikea met de fiets, dat lukt op een veilige manier maar er is nog wat werk aan de winkel qua afwerking en vooral bewegwijzering!

  • Reactie van Jean

   Dit klinkt voor mij eerder alsof je eerst 30 jaar in de buurt moet gewoond hebben om je weg te vinden…

 21. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Flanders expo: driemaal ronddraaien voor men de parking vindt! Stupid! dat is het kleinste woord waarmee men de ontwerpers van het verkeer en het parkeren rond flanders expo kan bestempelen!

  • Reactie van otto

   Deze vorm van circulatie is nochtans noodzakelijk om grote hoeveelheden verkeer op te vangen, omdat zo het verkeer op de Pégoudlaan niet vast komt te zitten bij grote evenementen op Flanders Expo.

 22. Reactie van Ciesvandekwis

  *zucht* Al een paar keer overwogen om tramwielen op m’n fiets te monteren…

 23. Reactie van herb

  een gevolg van nog steeds verkeerde prioriteiten.
  Eerst komt de voetganger, dan de fietser, dan het openbaar vervoer en dan de auto en niet van achter na voren.