Speeltuin voor de Lijn?

vrijdag 19 december 2008 9u54 | patricia | 36 reacties
Trefwoorden: , , .

Het Maria Hendrikaplein kan in een heksenketel veranderen tijdens het spitsuur. Iedereen die zich er al gewaagd heeft, kan wel een verhaal vertellen. Iedereen probeert zijn bus te halen, rent voor de trein of naar school. Het is een komen en gaan en niet steeds even veilig. Vele voetgangers steken over aan het zebrapad aan The Rambler, auto’s stoppen meestal gewillig weet ik uit ondervinding. Maar daarna is het uitkijken. Tram 1 waarschuwt meestal, maar menig voetganger heeft zich al laten verrassen door een voorbij vliegende bus. Bussen hebben daar nu eenmaal voorrang en voetgangers bevinden zich hier niet op een zebrapad maar op een suggestieve oversteekstrook. Wie er dagelijks passeert, heeft al gauw de routine door, maar het blijft oppassen.

En dan heb ik het nog niet over de hinder van de werken aan het Sint-Pietersstation. Hoe verder de werken vorderen, hoe lastiger het wordt voor de bouwheren om goed te doen voor iedereen die het station op de één of andere manier nodig heeft om naar het werk of naar school te gaan. Het lijkt me een ongelooflijke, zoniet onmogelijke puzzel. Ik zou het zelf niet willen doen.

Mijn rit naar het station vormt ondertussen een vaste routine en een bijna dagelijkse bron van frustratie. Maar he, ik ben sneller dan de bus, zonder echt sportief te zijn. Ik investeerde in een handige draagtas, een felgroene vest voor in de tussenseizoenen. Meer nog, mijn donkere winterjas zal met de solden ingeruild worden voor een opvallender exemplaar. En ja, dit is wennen voor iemand met een kleerkast vol zwart, grijs en andere donkere kleren. Voorlopig moeten een lichte muts en kleurrijke sjaal voor de nodige accenten zorgen. En natuurlijk: fietslampjes. Ik laat ze regelmatig controleren en als het moet kan ik altijd eentje opsteken. “Maak je op als je fietst” is zeker geen loze slogan.

Toen ik die morgen naar het station fietste, was ik me van geen kwaad bewust toen ik tegengehouden werd door de politie. Ik dacht meteen aan een controle van de fietslichten, en toonde met enige trots mijn lichtjes. Groot was mijn verbazing toen bleek dat we een overtreding begaan hadden door de omleiding te negeren. Aan de verkeerslichten op de Koning Albertlaan met de Aaigemstraat staat een versperring, maar fietsers rijden er meestal gezwind door. We zijn toch plaatselijk verkeer? Bovendien zijn de handelaars bereikbaar, ook al denk ik niet dat iemand gaat geloven dat ik op dat ochtendlijke uur naar Mister Friet ga.

Ik ruilde een tijd terug mijn route van de Rooigemlaan langs de Watersportbaan-Patijntjesstraat in voor het volledige parcours langs de ring en dan de Koning Albertlaan, linksaf aan de Smidsestraat waar fietsrekken zich bevinden. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt mijn fiets op het Maria Hendrikaplein achter te laten. De werken zorgen voor de nodige verkeershinder in de Patijntjesstraat, en ik moet toegeven dat ik geen fan ben van links afslaan als fietser in dergelijke omstandigheden. Noem me gerust een watje, maar ‘s morgens – en eigenlijk altijd – rijd ik liever op mijn gemak. Nu zijn het type chauffeurs in die buurt op dat uur ook niet mijn favoriete type: ze komen hun oogappel(s) afzetten aan de schoolpoort, zo dicht mogelijk, en dan rijden ze mee terwijl de kleine over het trottoir naar de schoolpoort huppelt of slentert al naargelang. Ik hou ze steevast in de gaten, voor je het weet rijden ze de straat weer op, zonder aandacht voor andere weggebruikers. Hun oogappel is veilig op school. En iedereen weet hoe gevaarlijk schoolbuurten zijn…

De politieman zei dat het om een actie op vraag van de Lijn ging. Hij had geen oren naar “gevaarlijk in de Patijntjesstraat” of “fietsenrekken in de Smidsestraat”, ook al staat er een bord dat plaatselijk verkeer wel toegelaten is. De fietsenrekken in de Smidsestraat lijken me nochtans wel plaatselijk… Ik overhandigde mijn identiteitskaart en kan me aan een boete van vijftig euro verwachten. Geen leuk kerstcadeau, maar tja, een overtreding is natuurlijk een overtreding, daar wil ik zelfs niet over discussiëren. Alleen zie ik niet hoe ik op een veilige manier aan het station kan geraken… tenzij ik me door een bus of tram aan het station laat afzetten?

© 2008 GENTBLOGT VZW

36 reacties »

 1. Reactie van lotgenoot

  Ik werd deze week ook tegen gehouden door een politieagente omdat ik het verbodsteken C1 had genegeerd. Ik was me echt van gaan kwaad bewust. Het bord “uitgezonderd plaatselijk verkeer” sloeg volgens haar enkel op bewoners en er waren klachten van de lijn, dat waren haar argumenten. Maar “uitgezonderd plaatselijk verkeer” geldt ook voor bezoekers en het fietspad ligt niet op de tramsporen of de busrijstrook dus de lijn kan onmogelijk hinder ondervinden als ik daar op het fietspad rijdt. Als ik een boete krijg zal ik die wel betwisten!

 2. Reactie van cies van de kwis

  Dit is echt té absurd voor woorden. Die agenten zouden elke morgen in de Meersstraat en St-Paulusstraat moeten patrouilleren, want als ik daar met mijn oogappel in de fietskar passeer is het dubbel oppassen geblazen. Geen enkele, maar dan ook geen enkele ouder die zijn kind daar aan de school afzet respecteert de verboden te parkeren-borden. Snappen wie snappen kan.

  Anyway: voor de beboete fietsers: sla voor het bord op de Albertlaan links de Meersstraat in, riskeer uw leven tussen de 4×4 hockey-mums, daarna rechstaf de St-Paulusstraat in, vergeet niet het hele traject te rinkelen, want kinderen rennen hier de straat over mét mama, en zeker niet over het zebrapad. Sla nog eens rechtsaf in de Smidsestraat en erger je aan de kasseien tot je aan de fietsrekken bent.
  Gent fietsvriendelijk? My ass!

 3. Reactie van Huug

  Dat is dus pure pesterij waar ik bloednijdig van word! Ik neem krèk dezelfde route om mijn fiets in de Smidsestraat te kunnen zetten en gelukkig ben ik nog niet tegengehouden geweest want ik zit hier nu al te trillen van woede. Bij De Lijn vinden ze het niet leuk dat fietsers van Mr. Friet naar de De Smidsestraat oversteken en dus zetten ze de flikken in: wat een kl**tzakken zeg. Alles moet wijken voor De Lijn, blijkbaar. Om ze terug te kl*ten stel ik voor dat iederen massaal te voet het eind aflegt dan kunnen ze je niets maken, of moeten voetgangers ook de omleiding volgen? Witheet ben ik, razend.

  • Reactie van Huug

   Ohja, dan moeten ze het bord “omleiding” helemaal rechts van het fietspad plaatsen want nu lijkt het dat het alleen maar voor auto’s geldig is. Hou uw boetes alvast boven de vuilmand.

   • Reactie van DriesO

    Huug,
    inderdaad, voor zover ik weet gelden verkeersborden enkel voor wie er links van passeert.

    • Reactie van b-west

     Een verkeersbord moet altijd aan de rechterkant van de rijbaan opgesteld zijn. Als het zo opgesteld staat dat fietsers die reglementair rijden het links moeten passeren, dan kan het niet op hen geldig zijn… maar zoals Huug al zei, het bord “uitgezonderd plaatselijk verkeer” slaat niet op fietsers. Dus niet betalen die boete, ongelooflijk dat de verkeersdienst de wegcode niet kent… doet me denken aan de Dampoort, waar er zogezegd een busstrook is die er geen is wegens totaal onwettelijke signalisatie…

  • Reactie van Huug

   Eventjes de wegcode opgezocht:
   “2.47. De opschriften “uitgezonderd plaatselijk verkeer” of “plaatselijke bediening” duiden op een openbare weg die slechts toegankelijk is voor de voertuigen van de bewoners van die straat en van hun bezoekers, de voertuigen voor levering inbegrepen; ook voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt, de prioritaire voertuigen bedoeld in artikel 37 en fietsers en ruiters, hebben er zonder uitzondering toegang.
   Aha! En nu?

   • Reactie van jonathan

    En nu? Als deze info klopt (‘k ben te lui om het zelf na te kijken), dan vooral de boete niet betalen, en wachten op de uitnodiging van de politierechtbank, die zal je gelijk moeten geven.

    • Reactie van Huug

     Jammer dat er geen paardenstallen zijn in de Smidsestraat ander kwam ik op mijn ros naar het station. (Maar daar zat ik vandaag toch al op, ha..)

 4. Reactie van Frans

  “Suggestieve oversteekstrook” is een even criminele uitvinding als “fietssuggestiestrook”. Wie heeft zoiets onverantwoords bedacht?

  • Reactie van teun

   helemaal mee akkoord

   zie de (langdurige) heraanleg van de dendermondsesteenweg die nu één en al fietssuggestiestrook geworden is. heel enerverend voor zowel chauffeur als fietser. maar vooral: als fietser ingezet worden als vertragingsmechanisme, het geeft niet bepaald een veilig gevoel.

   • Reactie van S

    En ook: wie was daar ook alweer de eerste om te zagen over ‘fietsers die in de weg rijden’? Juist ja: de chauffeurs van De Lijn…

    • Reactie van Yves

     Op de Dendermondsesteenweg liggen 3 platte middenbermkes. Op elk bermke staan 2 verkeersborden. Correctie: stonden verkeersborden. Van de 6 paaltjes staan er nog 2 recht. En ze zijn sinds de opening in mei al tweemaal “vervangen”.
     Dit is de running gag van de wegenaanleg, met een hoog onveiligheidsgevoel voor fietsers en voetgangers.

    • Reactie van S

     Toen die verkeersborden er net stonden voorspelde ik ze al geen lang leven…
     Nu, niettegenstaande de flagrante flaters is het ook wel niet evident door oa de grote breedteverschillen.
     Enfin – als ze hem opnieuw gaan aanleggen voor de tram is er een nieuwe kans.. Ik stel kasseisuggestiestroken voor ;-p
     Hoewel: als ze gewoon tramspoorsuggestiestroken schilderen hoeven ze hem niet eens opnieuw aan te leggen…

 5. Reactie van Frans

  De politie-interventie in opdracht van De Lijn is in flagrante tegenspraak met heel de communicatie over de bouwput van het hellend vlak (ter hoogte van Taxistop). Er werd toen duidelijk gesteld (ook op Gentblogt) dat fietsers op de Albertlaan mochten doorrijden naar het station en de Voskenslaan, en omgekeerd. Het verhaal van Patricia is schrijnend en typerend: de politie pakt liever een fietser aan voor een zeer betwistbare overtreding, dan een terreinwagenbestuurder die stilstaat op het fietspad om dan tegen hoge snelheid door de Voskenslaantunnel (zone30) te vliegen. Dat de politie geen oor heeft naar de gevaarlijke Koning Boudewijnstraat en omgeving, die helemaal niet aangepast is aan de gewijzigde verkeerssituatie, is duidelijk. Hier moet eerst nog een fietser ernstig gewond raken. Patricia, ik zou die boete niet betalen. Zoiets zal het parket seponeren of de politierechter in de papiermand gooien.

  • Reactie van Huug

   @Frans. En heeft u dat nog ergens staan? Ik ga eens bellen naar Project GSP om te weten wat zij ervan denken. Ben behoorlijk in mijn wiek geschoten.

   • Reactie van teun

    daar sie, sherlock huug is terug! hoera!

    • Reactie van Huug

     Daarjuist een telefoon gehad met iemand van Project GSP en die persoon ging contact opnemen met de politie om standpunt te weten en hij ging me deze middag terugbellen met meer nieuws.
     Wat hij me wel kon vertellen is dat op eerdere vergaderingen met PGSP en de politie, de politie liet weten dat de fietsers mochten doorrijden op de Albertlaan.

 6. Reactie van Huug

  F. VDV van Project GSP heeft me teruggebeld nadat hij contact heeft gehad met de Gentste Politie:
  1) Politie zegt dat nog niemand een boete of een pv heeft gekregen wegens “negeren” bord “Omleiding -Plaatselijk verkeer” – wegens: bord is niet van toepassing op fietsers.
  2) Fietsers mogen doorrijden op de Albertlaan vanaf de Aaigemstaart tot hoek Maria Hendrikaplein (aan de Mr. Friet) en verder het plein op, ook de Gentse politiecommisaris heeft dit reed eerder bevestigd.

  Vraag blijft natuurlijk waarom er daar deze week iedere morgen controle was op de fietsers.
  F. VDV ging terugbellen naar politie om meer uitleg.

  • Reactie van Frans

   @Huug, zie: Nieuwsbrief nr 5 (oktober 2008, ook laatste) van het http://www.projectgentsintpieters.be, verschenen onder de titel “Wij duiken naar -1”. Het plannetje van de aangepaste verkeerssituatie is ondubbelzinnig wat de fietsers betreft. Bovendien is deze Nieuwsbrief ondertekend door de voorzitter van de stuurgroep: burgemeester Termont en dus ook hoofd van de lokale politie. Of heeft hij deze van zijn vele taken overgedragen aan De Lijn? Mijns inziens zou de politie eerst orde op zaken moeten stellen met de verkeersborden. Vandaag mag iedereen die iets te doen heeft in de omgeving van het Sint-Pietersstation blijkbaar zo’n bord plaatsen of verplaatsen. Mij lijkt het Maria-Hendrikaplein vooral een “speeltuin” voor de aannemers.

 7. Reactie van cies van de kwis

  Gewoon even bellen naar de minder hinder verantwoordelijken van Bureau Traject, die het project en communicatie doen:

  http://www.traject.be/

  Vragen naar Veerle Duportail, minderhinder-manager.

 8. Reactie van flabbers

  als ik me niet vergis was het de bedoeling om de automobilisten te beboeten die de verbodsborden rond het plein dagelijks negeren

 9. Reactie van Peter Dedecker

  Misschien waren het valse agenten en ben je je 50 € gewoon kwijt aan oplichters.

 10. Reactie van S

  Het is in elk geval te gek voor woorden!
  Vraag mij nu wel af of De Lijn expliciet fietsers viseerde, of dat de politieman in kwestie gewoon zoveel mogelijk boetes wou schrijven om ‘goede’ resultaten voor te kunnen leggen na de actie.

 11. Reactie van Yves

  De Lijn zit mee in de klankbordgroepGent Sint-Pieters. Dit is het verslag van de laatste vergadering: http://www.projectgentsintpieters.be/userfiles/files/klankbord/kbg_081202_14_v_tf.pdf. Ik lees hier niks over de problemen van hierboven, behalve dat er (terecht) meer politietoezicht nodig is. Politietoezicht interpreteer ik als: het verkeer regelen, en onlogische toestanden of verbeteringen signaleren aan de MinderHinder, men dan meewerken aan oplossingen. Dat tweede is precies nog niet doorgedrongen tot de bedrijfscultuur van de politie: er heerst op de werkvloer een zeker defaitisme. De agenten worden een jungle ingestuurd. Ik keuvelde op een avond dat er “controles” waren met 1 van hen. Ze vinden het er zelf een onoverzichtelijke heksenketel. Wil iemand eens een helder plannetje tekenen voor alle betrokken ambtenaren en politiemensen? Ik mis hier coördinatie en eindverantwoordelijkheid. Tijd voor een intens en telkens weerkerend overleg tussen de wegbeheerders? (Geen bezwaar tegen fietsers opvoeden in studententown. Opvoeden is wèl een vak apart. En het vraagt heldere situaties…)

 12. Reactie van marc

  even letterlijk citeren uit de nieuwsbrief van het project Gent Sint Pieters:
  “Wie door de tunnel van de Voskenslaan naar de K. Albertlaan wil rijden, moet sinds kort een omleiding volgen langs de K. Boudewijnstraat en de Aaigemstraat. Je passeert dan een kiss & ride zone op het eerste stukje van het K. Maria-Hendrikaplein. Voor de omgekeerde beweging (dus van de K. Albertlaan naar de Voskenslaan) kan je kiezen: ofwel neem je de omleiding voor doorgaand verkeer, via de K. Boudewijnstraat, en passeer je daar een kiss & ride zone. Ofwel ga je via de ventweg (zie illustratie) op het K. Maria-Hendrikaplein en bereik je zo de handelaars en de kiss & ride zone ter hoogte van Taxistop. Fietsers mogen gewoon in de twee richtingen blijven rijden.”
  Die boete is dus gewoon complete nonsens. Ik hoop dat ze in de toekomst ten minste consequent blijven als ze over iets communiceren.

  • Reactie van Frans

   @Marc. Het pijnlijke is dat de inhoud van die “Nieuwsbrief” geen enkele juridische waarde heeft. Wel de verkeersborden, die te pas en te onpas worden geplaatst (door wie? Voor wat?). Op de hoek van de Koning Boudewijnstraat en het Koningin Maria-Hendrikaplein werd naast het verkeersbord “beperkt éénrichtingsverkeer” (dus toegankelijk voor fietsers) een bord “verboden voor ALLE verkeer” toegevoegd. Verderop staat een bord “éénrichtingsverkeer” (dus ook verboden voor fietsers). Wie is verantwoordelijk voor deze chaotische en tegenstrijdige bewegwijzering? Normaal moeten bij werken borden staan met de gegevens van de verantwoordelijke voor de signalisatie. Zelfs dat staat er niet. De politie heeft hier dan ook geen poot om op te staan tegenover de fietsers. En veiligheidscoördinatoren beperken zich tot de werf zelf: de gevolgen op de openbare weg zal hen worst wezen. Duidelijkheid scheppen met bewegwijzering en wegmarkeringen zou de prioriteit moeten zijn, maar blijkbaar is de wil er niet. Je zou gaan geloven dat de huidige chaos een strategie is om te laten aanvoelen dat het na de werken (2016) allemaal zeer vlot zal verlopen. “Naadloos”, zoals de ontwerpers zo graag benadrukken. Om omeletten te maken, moet je eieren breken, hoor ik al zeggen. Dat betekent nog niet dat je de schalen zomaar op de grond moet gooien op gevaar af om daarover uit te glijden.

   • Reactie van marc

    @Frans: ik vrees dat je volkomen gelijk hebt. De bordenchaos is er inderdaad niet op verbeterd. Een coördinator voor bewegwijzering lijkt me op zijn minst op zijn plaats in dit project. Vervult er eigenlijk iemand die rol? Nu, ik houd mijn hart vast, want dit is nog maar het begin van de werken.

   • Reactie van Yves

    Ik was er deze middag. Zucht. Fototje volgt zodadelijk op het vertrouwde adres.

 13. Reactie van valentine

  Ook ik heb een boete gekregen… waarschijnlijk twee, nog eentje voor smaad aan de politie omdat ik durfde te protesteren… Bedankt voor de informatie, ik begreep al langs geen kanten waarom ik tegen gehouden was! Nu begrijp ik vooral dat ik onterecht tegen gehouden ben :-)

 14. Reactie van De Rocker Kris

  Beste,

  Ik begrijp de fustraties hier, maar laat ik je dit (als tramchauffeur bij De Lijn) even zeggen : het heeft niks te maken met de fietsers viseren. Waar wij als chauffeur wel problemen mee hebben is dat er continue auto’s rond het maria hendrikaplein geparkeerd staan (soms op de sporen zelfs!). Dit was voor ons de aanleiding om de hulp van de politie in te roepen. Hoe de politie die actie interpreteert kunnen wij uiteraard niet weten. Dat fietsers hierdoor een boete in hun bus krijgen daar hebben wij niks mee te maken.

  PS : op de blauwe stroken komen wij inderdaad “al bellende” af. Dit omdat de uren op lijn 1/2/4 vrij krap zijn, en een tram een spoorvoertuig blijft dat dus voorrang heeft. Wij proberen hier niet teveel misbruik van te maken, en zijn menselijk genoeg om niet dwars door een groep overstekende mensen te rijden.

 15. Reactie van panda

  Ik was donderdag ook tegengehouden door de politie en beboet. Ik heb direct de wegcode geraadpleegd en vrijdagmorgen naar de politiegebeld dat mijn boete mij in strijd lijkt met artikel 2 van de wegcode. Ze hebben onder mijn naam gezocht naar een bekeuring en er stond niets in de computer. De politieagent zei dat hij echter vernomen had dat er een hele reeks verkeerde bekeuringen waren gebeurd rond het maria-hendrikaplein en dat die mensen dus niet gingen beboet worden. Hoera! Ik verdien wel een schadevergoeding want ik heb mijn trein gemist en ben een hele dag vreselijk slechts gezind geweest!