Stagnatie en ontslagen bij IKEA

zaterdag 16 mei 2009 16u34 | Wouter | 16 reacties
Trefwoorden: , .

Nauwelijks een half jaar na de opening staan zestien werknemers van Ikea Gent alweer op straat. Vorig jaar was het bij Ikea nochtans alle hens aan dek om voldoende medewerkers te vinden. ‘Maar ook wij worden getroffen door de economische crisis’, zegt woordvoerder Nele Bouchier.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

16 reacties »

 1. Reactie van Petrus

  Wat was nu alweer het argument van Termont om Ikea naar Gent te krijgen? Jawel, de werkgelegenheid.
  Wat is het nettoresultaat qua werkgelegenheid na de sluiting van de vestiging in Ternat en de afdankingen in Gent?
  Graag een reactie, mijnheer de burgemeester.

  • Reactie van rony coekaerts

   rare reactie. je haalt een bedrijf naar je stad met het vooruitzicht om werkgelegenheid te scheppen en er komt een economische crisis waardoor de verkoop tegenvalt. niet de “fout” van het bedrijf, nee die “politieker”.
   ik denk niet dat een bedrijf zoals ikea zulke investering gedaan zou hebben met het oog op géén winst en een vooruitzicht op ontslagen.

   volvo draait op 30% : hallo burgemeester!
   de haven, min 60%: hallo burgemeester!
   is het stadsbestuur verantwoordelijk voor de tegenvallende economische resultaten?
   morgen gaat het regenen. vermoedelijk zal de rommelmarkt op meulestede tegen vallen: de fout van het stadsbestuur. vooral de schepen van middenstand gaat hier duidelijk niet vrijuit!
   wat een plat populisme.
   nu ja, zoiets past in de hedendaagse anti.politiek waar sommige “partijen” wol van spinnen. vooral hun roepers die alleen een mandaat willen verwerven om politieker te zijn, met loon, of wat dacht je?
   ik moet nog de eerste verkozene zien van die “partijen” die zijn vergoeding weigert. daar is niets mis mee. het valt me wel op dat ze de eerste zijn om calimero uit te hangen als de ruif leeg kan komen.
   graag een reactie van die mensen die een glazen bol hadden en op basis daarvan een economische prognose konden maken. een loopbaan bij fortis, dexia of kbc is verzekerd.

   • Reactie van E.V.

    Het stadsbestuur is WEL verantwoordelijk. Natuurlijk is Termont niet in zijn eentje verantwoordelijk voor de crisis. WEL voor het feit dat er aan Ikea geen GARANTIES zijn gevraagd op het vlak van werkgelegenheid, of dat er zelfs geen poging is gedaan om dit te doen.

    Weet je wat er de anti-politiek voedt rony? Juist het feit dat mensen is wijs gemaakt dat “de politiek” geen macht heeft. Door reacties zoals die van jou: de crisis dat is net hetzelfde als de regen die uit de lucht valt. Dus welk alternatief hebben we dan voor het eigen volk te kiezen, of gewoon een beetje tegen de schenen schoppen van de grote meneren.

    Terwijl “de politiek” haar machteloosheid juist aan zichzelf heeft te danken. Door er alles aan te doen om mensen passief te houden. De kracht van politiek ligt juist in de mobiliserende kracht van de woordvoerders en vertegenwoordigers. Laat Termont eens oproepen om voor de deuren van Ikea te gaan protesteren tegen de ontslagen… Dan zullen we nog eens zien hoe “machteloos” politiek is.

    • Reactie van cathy

     hoe kun je nu GARANTIES vragen aan een bedrijf als het over werkgelegenheid gaat? soms kan het noodzakelijk zijn om gedurende een bepaalde tijd op een mindere bezetting te draaien om er niet onderdoor te gaan. dit is het soort kortzichtige vakbondslogica waar ik de kriebels van krijg. ik ben socialist in hart en nieren, maar een bedrijf moet ook wel doen wat nodig is om te overleven. anders staat iedereen op straat.

    • Reactie van petrus

     socialist in hart en nieren? van die soort van Freya Van den Bossche zeker…

    • Reactie van Els Van Eeckhaut

     Beetje aan het stoken, Petrus? We zitten hier niet op Het Laatste Nieuws, nogmaals.

    • Reactie van Petrus

     socialist en antisyndicalist?? u heeft gelijk, dat kun je zelfs Freya niet aanwrijven.

   • Reactie van peter_c

    Toch vreemd dat er een serieuze crisis geen politici ontslagen worden;-)
    Het is toch wraakroepend de ontslagen op het stadsbestuur te steken, geen enkel bestuur op geen enkel niveau slaagt erin om het tij te keren. Op langere termijn trekken de bedrijven wel weer aan, IKEA inbegrepen, de haven en hopelijk ook Volvo. We kunnen makkelijke stemmingmakerij nu echt wel missen…

    • Reactie van E.V.

     Interessante discussie. Twee zaken waar ik op zou willen reageren.

     1) “soms kan het noodzakelijk zijn om gedurende een bepaalde tijd op een mindere bezetting te draaien om er niet onderdoor te gaan.”

     Ik werk zelf bij een groot bedrijf in de Gentse haven. Heel blij dat ik mijn job kan houden dankzij tijdelijke werkloosheid. Tegelijkertijd stel ik mij de vraag of dit houdbaar is, hoeveel van ons gemeenschapsgeld wordt er niet gestoken om deze bedrijven draaiende te houden. Ik vind het fantastisch dat deze solidariteit er is. Maar betalen wij alleen voor deze solidariteit? Hoeveel van ons gemeenschapsgeld zal er uiteindelijk verdwijnen in de zakken van diegenen die het niet nodig hebben?

     2) “geen enkel bestuur op geen enkel niveau slaagt erin om het tij te keren. Op langere termijn trekken de bedrijven wel weer aan”

     De ontslagen op het stadsbestuur steken zou inderdaad kortzichtig zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het stadsbestuur geen enkele verantwoordelijkheid heeft.
     Op mijn werk gebeurt hetzelfde, als er iets fout loopt zet elke verantwoordelijke zijn paraplu open: ik kan er niets aan doen, het zijn die boven mij. En zo gaat dat maar door en door. De ketting moet ergens gebroken worden. Tegen de grote baas van mijn bedrijf heb ik niets te zeggen, tegen mijn directe baas wel, dus begin ik daar. Zelfde met het stadsbestuur.

     “op langere termijn trekken de bedrijven wel weer aan, IKEA inbegrepen, de haven en hopelijk ook Volvo.”

     Hier is geen enkele garantie voor. Als Volvo Cars Gent dicht gaat zullen ook handelszaken als Ikea daar onder lijden. Is er 1 allesomvattende oplossing? Geloof ik niet in. Maar is het zinvol om Volvo 200 miljoen te beloven zonder meer (eerst Vlaanderen en misschien nu ook België). Welke garanties zijn er gevraagd? Misschien zijn die er, misschien niet? Is het geen probleem dat wij het zelfs niet weten? Welke macht heeft “het bestuur” als ze de macht van het aantal niet gebruikt? Als wij als gewone mensen niet ingelicht worden en enkel passief kunnen toekijken?

 2. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Rony,
  Bij de fine fleur van de Belgische politiek (Fortis, Dexia) en sinds kort bij de Vlaamse (KBC) hoef je niet te zijn. De grote klacht is dat die mannen de kleine aandeelhouder en ook de overheid gewoon voor de gek houden. Lees bepaalde artikelen in de gespecialiseerde pers nog maar eens na.

  Als ik van gepensioneerden verneem hoe die de laatste 10 jaar schaamteloos bedrogen werden door de KBC. KBC blunderde keer op keer. Tijdens de laatste dagen van Lernout & Hauspie (toen bleek dat ze te veel aandelen in portefeuille had) schakelde ze een callcenter in om met man en macht Lernout & Hauspie te verkopen. Kwestie om er van af te zijn.

  Ik heb de indruk dat KBC zich ten alle prijze wou op werken als ‘de’ Vlaamse holding en heeft de afgelopen jaren te veel met het geld van zijn klanten geprutst.

  • Reactie van rony coekaerts

   volkomen gelijk, tot mijn groot spijt.
   maar ik wou alleen maar beklemtonen dat een stadsbestuur niet de touwtjes in handen heeft bij bv. ontslagen bij ikea.

   • Reactie van Jean Marie DE WULF

    Als men verwijten naar de bedrijven wil werpen moet, men denk ik, consequenter zijn: zelf eens aan een zaak beginnen, niet onmiddelijk groot maar proberen die te doen groeien, geleidelijk aan. En dàn oordelen hoe de anderen het doen: heel andere conclusies dan het dom verwijt naar de politiek en zelfs naar de big business.

    • Reactie van Els Van Eeckhaut

     ja, maar het is een soort aandoening he: éénder welk onderwerp is goed om politici te blameren. Meestal door mensen die anoniem reageren. Zucht.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Ik vrees dat onze huidige wereld op een groot dominospel zit te spelen, hij, die toch nog iets heeft wordt neergehamerd door 1.000-den die niks hebben, en dat van die éne benijden en gaan daarop een lening aan. Resultaat: die éne zijn bezit wordt via banken en andere spelingen door 1.000 gedeeld. Wie is de dommerik: hij die iets had! Of ben ik nu weer mis?

 3. Reactie van Herb

  wat leert ons dit? Geloof nooit meer een bedrijf als ze banen beloven.