Stembureau 30

zondag 7 juni 2009 16u02 | patricia | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Zes op de tien Vlamingen gaan naar het schijnt graag stemmen. Ik ben er zo eentje van. Gewoon rustig vanzelf (en van de kleine van de buren) wakker worden, douche, zomerkleedje (met legging en t-shirt met lange mouwen, waar), ontbijt met koffiekoeken en lekkere koffie en dan gaan stemmen. Mijn keuze was een beetje last minute, niet omdat het me niet interesseert maar misschien omdat het me te veel interesseert. Of omdat ik er te dicht met mijn neus op zit. Vrijdagavond heb ik de knoop doorgehakt, de namen zijn er dan gisteren bijgeplakt.

10.58 Ik controleer of ik mijn oproepingsbrief bij heb en sluit de deur achter mij. Mijn overburen zijn al op de terugweg.
11.01 Ik stap de Van Monckhovenschool binnen. In stembureau 28 staat wat volk te wachten. Blijkbaar zijn ze met de school op zeeklassen geweest: droog weer, plezante sfeer. Ik loop verder naar achter naar stembureau 30. Het meest efficiƫnte stembureau van heel Gent, zonder overdrijven.

Stembureau 30

11.02 Ik overhandig mijn identiteitskaart en oproepingsbrief, terwijl de juffrouw voor mij nog haar identiteitskaart moet bovenhalen. De eerste bijzitter is verbaasd. He, een buur van vroeger in het dorp is bijzitter, we blijven elkaar volgen blijkbaar. Het is een beetje raar, begin de dertig en ambtenaar en toch niet moeten zetelen. De bijzitters zoeken mijn naam op de lijst. “Daar van onderen”, help ik hen.
11.02 Ik moet maar een hokje uitkiezen, twee mensen zijn bezig met hun burgerplicht. Ik hoor de luide stem van de bijzitter van stembureau 29 de namen voor lezen van de kiezers. Geen bekende Gentenaars te zien in mijn stembureau. Vroeger op tv wel eens gezien dat Vera Dua ook daar stemde. In Mariakerke kwam mijn lief onze burgemeester tegen.
11.04 Alle bolletjes zijn gekleurd, ik kijk of de dame die mijn identiteitskaart moet teruggeven me ziet en steek dan de lijsten in de urne, stempel naar de voorzitter van het stembureau. “Perfect”, zegt hij. De perfecte stem en voor de goede natuurlijk.

In de gang hoor ik de opmerkingen. “In Nieuwpoort moet ik toch langer wachten, zu.” En in Poperinge blijkbaar ook, ongelooflijk dat het zo snel gaat in Gent, toch in de stembureaus in de Van Monckhovenschool. En vooral stembureau 30. Het is, denk ik, de vierde keer dat ik in Gent stem en al elke keer langer bolletjes aan het kleuren geweest dan dat ik in het stembureau heb moeten aanschuiven. Of ik nu vroeg of laat ga.

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Femke Janssens

    Ik ga niet gaan stemmen; dat doe ik ook graag.

  2. Reactie van jero

    ik moest in de zalmstraat zijn, leuk basisschooltje, ging heel vlotjes