Graven op het Braunplein

vrijdag 14 augustus 2009 15u23 | Veerle (tekst), Thierry (beeld) | 11 reacties
Trefwoorden: , , , .

De Gentse Feesten zijn alweer even voorbij, en het dagelijkse leven in de stad gaat weer zijn gewone gangetje, weliswaar nog in vakantiemodus. Zijn gewone gangetje? Toch niet helemaal, want de voorbije weken is er geruisloos een belangrijke fase in het stadsleven definitief afgesloten, een fase die voor heel wat commotie en zelfs een referendum zorgde: de parking aan het Emile Braunplein is onherroepelijk gesloten. Definitief. Voor altijd. Want volgend jaar starten de werken voor de heraanleg van dat plein in het kader van het KOBRA-project, en in die plannen is geen plaats voor koning auto.
Waarom die parking dan al zo vroeg dicht moet? Als de werken pas volgend jaar starten?

archeobraunplein

Dat hebben we te danken aan een zeer gunstige maatregel die jaren geleden van kracht werd (vergeef mij mijn luiheid om de precieze wetgeving daaromtrent te gaan opzoeken), namelijk dat er geen grote bouwwerken meer mogen plaatsvinden zonder een voorafgaand archeologisch onderzoek. En gelukkig maar. Want, zoals ik ooit leerde in de lessen archeologie, elke wijziging die aan de bodem wordt aangebracht, veroorzaakt een verlies van informatie die erin opgeslagen ligt. Het is immers onvoorstelbaar welk een schat aan gegevens (geologisch, biologisch, historisch, …) terug te vinden is in de grond onder onze voeten, zeker in het centrum van een stad. En zeker op het Braunplein, dat behoort tot een van de oudste bewonerskernen van Gent. Die buurt zag er tot het einde van de 19de eeuw ook helemaal anders uit: zo was bv. de Belfortstraat nog niet aangelegd, waardoor de Botermarkt meer het karakter van een pleintje had. Het Sint-Baafsplein en het Emile Braunplein bestonden ook nog niet, integendeel: in plaats van open pleinen waren dat dicht bebouwde huizenblokken.
Je mag je dus niet voorstellen wat een onherroepelijk verlies aan historische informatie de doortocht van bulldozers en graafmachines en ander zwaar materieel zou veroorzaken. Vandaar het verplicht archeologisch onderzoek voor de aanvang van de werken.

Op maandag 3 augustus streek de ploeg van de Dienst Stadsarcheologie dan ook neer op het Braunplein voor een minutieus onderzoek. Nieuwsgierig als hij is, trok redactiefotograaf Thierry deze week naar het Braunplein om te achterhalen of er al iets te zien was, en speciaal voor u trotseerde hij zelfs de trappen van het Belfort. Over wat reeds werd blootgelegd, hebben we nog geen verdere informatie, maar we houden u op de hoogte.

archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein archeobraunplein

© 2009 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van Hélène

  Zouden dat de kelders zijn van de huisjes die er vroeger stonden? Ik zie precies tegeltjes…
  En op de onderste leidingbuizen?

 2. Reactie van patricia

  Zullen de werken ook bezocht kunnen worden, zoals dit bij het Sint-Pietersplein het geval was?

 3. Reactie van Maybe

  Ik vernam van de jonge archeoloog dat men zinnens is na opmeting en foto’s van de kelders om doorheen de betegeling ervan te graven op zoek naar de eerste menselijke sporen op die plaats.

  http://maybe4.webs.com/Belfort%20en%20bewoning.JPG

 4. Reactie van Maybe

  Op verschillende foto’s (foto’s 1,2, 6 en 8 )ziet men nog de zware sokkelfundering voor de constructie van de hoge metalen bloemenkorf die hier jaren geleden(?) werd opgericht.

  Wie heeft daar nog foto’s van?

 5. Reactie van Jean Marie De Wulf

  Dat bloemenkorf(je): de grootste dwaasheid der laatste jaren!

 6. Reactie van Roland

  Als ik de eerste foto uitvergroot stel ik vast dat de grondwerkers echte artiesten zijn. Ik herken duidelijk enkele aangezichten in die grondhopen, jullie ook?

 7. Reactie van Jean Marie De Wulf

  Op de locaties Braunplein, Gouden Leeuwplein, sint Baafsplein, stonden prachtige huizen. sommige stukken, bv van trappen waren(?!) te bewonderen in ons oude Bijloke-museum.