Vaarwel kerselaars

maandag 21 september 2009 1u41 | Katia | 56 reacties
Trefwoorden: , .

foto van de dag

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook kwijt op onze flickr-groep.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2009 GENTBLOGT VZW

56 reacties »

 1. Reactie van Huug

  Ja, spijtig. (Ze moeten weg om bijkomende rijstroken aan te leggen.)

 2. Reactie van cies van de kwis

  Ah ja? Is 2×2 opeens niet meer genoeg? Gaan ze dit dan ook op de volledig ring toepassen? Iemand een idee waar plannen hiervoor ter inzage zijn?

 3. Reactie van jan vens

  Ik vind het doodjammer.
  Zo een uniek stukje…….begrijp niet dat ze dat zomaar van de kaart kunnen vegen

  • Reactie van jos tavernier

   ik heb mij laten vertellen dat het parkje te veel werk vroeg om te onderhouden,wat een onzin.
   Velen zijn met het zicht op dit mooie parkje opgegroeid,deze laan gaat de weg op van de eens zo mooie rustige Vlaamse Kaai.Jammer.

 4. Reactie van Frans

  Als dat het effect is van die “autoloze” zondagen…

 5. Reactie van Liesbet

  Dat meent ge niet! :-(

 6. Reactie van style

  Dan zie ik toch wel liever een extra tramtraject van Bijloke naar Heuvelpoort, i.p.v. een extra rijvak.

 7. Reactie van S

  Die kerselaars moeten dus plaats ruimen voor een georganiseerde file op de ring…

 8. Reactie van Tim Rosseel

  Tot zover ik weet komt er geen extra rijvak. Het kruispunt wordt heraangelegd. Dan kunnen ze flitpalen terug aanleggen en komt misschien ooit eens de groene golf (Hiervoor moet de Heuvelpoort ook nog aangepakt worden)

  • Reactie van S

   Inderdaad, een extra vak komt er inderdaad niet eens…
   Het voorsorteervak dat er nu is is weliswaar smal, maar als je de rendering zou geloven die ervan is gemaakt is er meer dan plaats genoeg….

   En wat die groene golf betreft: die is intussen zelfs al afgeschoten.
   Maar dan nog: heel wat van de file op de ring is te vermijden door het doordacht aan te pakken…
   Waarom moet daar in godsnam zo lang mee gewacht worden?

 9. Reactie van Roland

  Spijtig, één van de mooiste parkjes in Gent. Kost waarschijnlijk teveel om te onderhouden, vandaar, weg ermee en vervangen door een gewoon grasveld.

  • Reactie van 3S

   Nee, er komt dus asfalt in de plaats. Een extra wacht-rijstrook langs beide kanten van het kruispunt.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Moet daarvoor heel die rij bomen sneuvelen? een stuk of drie aan beide uitersten bij de Kortijksesteenweg, und das reicht!

  • Reactie van 3S

   “Schepen Temmerman bevestigt dat er in het nieuwe concept nog een smalle strook groen overblijft, maar geen Japanse Kerselaars. De Groendienst is geen voorstander om deze terug te plaatsen. Ze zijn niet geschikt als straatbomen. Er zijn bvb ook problemen bij hevige wind gezien de wortels niet diep genoeg gaan.”

   http://www.fractievldgent.be/index.php?menu=actueel&id=226

 11. Reactie van Ron

  “… maar geen Japanse Kerselaars. De Groendienst is geen voorstander om deze terug te plaatsen. Ze zijn niet geschikt als straatbomen. Er zijn bvb ook problemen bij hevige wind gezien de wortels niet diep genoeg gaan.”
  Nochtans staan die Japanse Kerselaars daar al tientallen jaren … zonder problemen.

  • Reactie van Tom

   Ze kunnen niet dezelfde bomen terugplaatsen he. Ze zouden jonge Kerselaars moeten zetten en die hun wortels zijn niet diep genoeg. Denk ik. Ik ken niks van bomen. En terecht.

 12. Reactie van Yves

  De makkelijkste link vond ik op de site van het project Gent Sint-Pieters. De uitleg over de ring zit rond de 3 minuten. Helder filmpje!
  S heeft gelijk: hier komt een georganiseerde file. De keuze om deze bomen te vervangen door een andere soort komt van de Groendienst. Ik heb nog nergens gelezen welke boomsoort dat wordt.

  • Reactie van Virginie

   Wedden dat het de allergieboom nr 1, de berk, wordt zoals bij het Gerechtsgebouw?

 13. Reactie van Annelies Haek

  Dit parkje wordt ook de Japanse tuin genoemd
  Stad Gent heeft deze zomer 4 nieuwe fietsroutes ontworpen, waarvan fietroute nr 2 : groen in de stad .
  m.a.w. als dit parkje verdwijnt dan is deze fietsroute ook reeds achterhaald.

 14. Reactie van Bram

  Dat de bomen verdwijnen is spijtig, maar het parkje ligt toch niet echt ideaal om er van te kunnen genieten.

 15. Reactie van nice as ice

  Weinig woorden: een schande!

  • Reactie van 3S

   Nice as ice, Jean-Marie en anderen,
   als jullie dat parkje met kerselaars willen behouden, moeten jullie ijveren voor het autoloos maken van de Kortrijksepoortstraat.
   Dan is er geen nood aan bijkomende asfaltrijstroken voor wachtende auto’s die anders de files op de stadsring R40 onleefbaar zouden maken.

   • Reactie van S

    Maar wat stel je dan voor als realistisch alternatief?
    Simpelweg de Kortrijksepoortstraat autovrij maken? Face it: that ‘s not going to happen. Zoals je eerder aangaf: die parking onder de Kouter is er nu eenmaal – en ze zal gebruikt worden…

    Het enige alternatief lijkt mij gebruik te maken van de as Bijlokekaai-Lindenlei, maar eerlijk gezegd zou ik dat een beetje zonde vinden, want dat is net een aangenaam fiets-alternatief… (hoewel ik ook graag in de andere richting langs de Nederkouter-Kortrijksepoortstraat zou kunnen fietsen)

    Zoals je eerder zei: een ingreep als zo’n ondergrondse parking is decennialang bepalend (en dat kan, afhankelijk van de keuze, ten goede of ten kwade zijn)
    Het is duidelijk dat een allesomvattend infrastructuur/mobiliteitsplan van levensbelang is voor een stad, en vooral dat je daarbij nooit ver genoeg in de toekomst kan kijken…

    • Reactie van 3S

     S zei: “Maar wat stel je dan voor als realistisch alternatief?”

     Ik heb me niet uitgesproken in een of andere zin.
     Ik vind het wel ironisch dat mensen als Nice as ice, Jean-Marie en anderen nu treuren om die kerselaars, terwijl ze in eerdere discussies juist voorstander waren van de keuzes die nu leiden tot de ondergang van deze kerselaars.

    • Reactie van 3S

     Omdat je vraagt naar een realistisch alternatief:

     De enige maatregel die de toevloed van filerijdende auto’s op de stadsring binnen de perken kan houden is het invoeren van rekeningrijden dat rijden in de spits op filegevoelige en kwetsbare trajecten (zoals de Gentse kleine ring) financieel bestraft.

     De invoering van rekeningrijden voor vrachtverkeer in België (en Nederland) is gepland, maar het valt te vrezen dat dit uitgesteld zal worden om allerlei redenen.

     Het staat in de sterren geschreven dat daarna het rekeningrijden zal uitgebreid worden naar auto’s, wegens de vele voordelen voor economie, mens en milieu.

    • Reactie van S

     Rekeningrijden is zelfs op autosnelwegen nog niet voor morgen, laat staan op een veel complexere omgeving als de Gentse kleine ring.
     Heb je je trouwens al eens echt afgevraagd hoe dat praktisch in zijn werk zou gaan (kostprijs, infrastructuur, camera’s, vermijden van sluipverkeer,…)?
     Zoiets zal niet binnen een redelijke termijn ingevoerd worden, laat staan dat het snel resultaat zal opleveren voor de Kortrijkse Poortstraat.
     Dat is dus geen realistisch alternatief. Kijk maar verder naar de sterren en dream on 3S…
     Dan is de Kouterparking sluiten toch een veel realistischer alternatief.

    • Reactie van Bernadette

     Er is daar niet alleen de Kouterparking, maar een andere bovengrondse parking die er al naar mijn weten jaar en dag staat, zelfs nog van vóór mijn eigen geboorte als ik me niet vergis.

     Maar als je die beiden zou sluiten ga je zonder meer alles naar de St.-Michielsparking drijven met alle gevolgen daar dan voor de buslijnen die die parking passeren.

     Het enige echte alternatief is parkings met dezelfde capaciteiten of meer aan de rand van de stad. Er zijn er, maar de capaciteit van de meesten met uitzondering van Flanders Expo is bedroevend laag, soms zelfs schrijnend laag.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Geen parkings meer in het centrum, geen handelaars meer, geen administraties meer, geen scholen meer, geen bewoners meer, dan wordt het centrum natuurlijk verkeersarm, met alleen zombiachtige wezens….. goed voor de kelders van het Braunplein.

    • Reactie van S

     @Bernadette: ik zie de Kouterparking niet zo gauw gesloten worden, maar het was natuurlijk beter geweest een parking te hebben buiten de kleine ring aan bijvoorbeeld…. het station (met nog meer NIMBY-toestanden, maar soit), met een snelle tramverbinding naar de stad…

    • Reactie van Bernadette

     Het was maar een hypothetische voorstelling Jean Marie. :-)

     Het is juist zoals je hint dat er zeer veeeeeel water naar de zee zal behoren te vloeien qua mentaliteitswijziging vooraleer er evenveel klanten in het centrum van Gent zullen vertoeven als nu met de aanwezige parkings.

     We kunnen alleen maar hopen dat de parking aan het Station hopelijk wat soelaas kan bieden, dat mensen die nu koppig toch met hun wagen in de file wensen te staan in de Kortrijksepoortstraat alsnog dan het illuminieus idee zullen opvatten om de ondergrondse stationsparking te gebruiken die dan ook nog eens quasi pal onder het nieuwe bus-en tramstation komt te liggen.

     Gewoon de lift in en hupsakee de bus of tram binnen. :-)

    • Reactie van 3S

     “Rekeningrijden is zelfs op autosnelwegen nog niet voor morgen, laat staan op een veel complexere omgeving als de Gentse kleine ring.”

     Ik zeg niet dat rekeningrijden een oplossing is voor “morgen”, wel dat we eraan moeten beginnen om “overmorgen” andere en grotere problemen te vermijden dan een paar kerselaars.

    • Reactie van Bernadette

     Maar misschien kan men een systeem ontwikkelen in afwachting waarbij men het aantal voertuigen meet in combinatie met het nog aantal beschikbare plaatsen in de parkings van Kouter en Korte Meer.

     Eens dat dit reeds bereikt is in de Kortrijksepoortstraat maakt men via de parkingborden duidelijk dat die parkings volzet zijn. Op die manier zullen mensen dan misschien reeds op de ring naar een alternatief zoeken i.p.v. dat sommigen die het voor bekeken houden nu de Jozef Plateaustraat inrijden, en dan een bijkomend fileprobleem uiteindelijk veroorzaken in de St.-Pietersnieuwstraat waardoor niet één lijn in de problemen komt, maar eerder 4 lijnen want het is niet alleen lijn 1 die door de file in de Nederkouter tijdelijk tijdens de spits in de problemen komt.

     Misschien dat ze gewoon via die weg terug naar de ring willen rijden, of de Zuidparking alsnog wensen te proberen. Hoe dan ook zou het visueel zicht dat de parkings volzet zijn nog voor ze echt volzet zijn mogelijks al voldoende kunnen wezen om mensen twee keer te doen nadenken vooraleer ze naar de Kouterparking willen rijden via Nederkouter.

     Want doen velen de dag van vandaag?

     Aha, nog zoveel plaatsen vrij en hupsakee de Kortrijksepoortstraat in terwijl er al meer auto’s in de file staan dan dat er plaatsen vrij zijn.

    • Reactie van Bram

     Max Mobiel of Studentemobiliteit zou een fietsverhuur systeem moeten organiseren in combinatie met de parking aan het Sint Pieters plein.

    • Reactie van DriesO

     Bram zei “Max Mobiel of Studentemobiliteit zou een fietsverhuur systeem moeten organiseren in combinatie met de parking aan het Sint Pieters plein.”

     Park & Bike dus, er wordt daar in enkele steden al aarzelend mee begonnen.

     Het zou interessant zijn om dit te combineren met het wittefietsensysteem dat er in Gent komt:

     http://www.gentblogt.be/2009/02/28/groen-licht-voor-gratis-witte-fietsen

    • Reactie van DriesO

     Jean Marie zei “Geen parkings meer in het centrum, geen handelaars meer…”

     Nu is het ook geen pretje voor de overblijvende handelaars in de Overpoortstraat: file voor de deur, en de mensen gaan massaal naar het verkeersvrije centrum…

  • Reactie van Cindy Barg

   I agree, it’s a dirty scandal!!!

 16. Reactie van Kat

  een mooie boom neerhalen zou moeten beschouwd worden als een misdaad tegen de mensheid. Dat vind ik ervan.

 17. Reactie van Bram

  Er zijn alternatieven naar de Kouter, bvb via de Papegaaistraat, maar ja, zet een mens in een auto en hij wordt prompt een kuddedier (processierups?). Waarom het stuk Papegaaistraat tussen oude Houtlei en Onderbergen trouwens enkele richting is heb ik nooit begrepen, door mensen allerlei extra kronkels te laten doen genereer je alleen maar meer verkeer.

  • Reactie van 3S

   Bram zei: “door mensen allerlei extra kronkels te laten doen genereer je alleen maar meer verkeer”

   Zucht. Wil je terug naar het onleefbare Gent van voor het mobiliteitsplan-1997?

   • Reactie van Bernadette

    Daar zeg je iets 3S.

    Dan drijf je iedereen naar lijn 21&22, of via de St.-Michielskerk. En binnen de kortste keren zit je daar met het identieke scenario.

    Trouwens, heb die slideshow eens bekeken, en de kerselaars even terzijde gelaten moet ik toegeven dat de Kortrijksesteenweg en de Elisabathlaan er wel prachtig zullen uitzien.

    Combineer dat met een afgewerkte St.-Pietersstationsbuurt en je hebt opeens een super de luxe Gentse buurt. De prijzen van de huizen/apartementen aldaar zullen hoogst waarschijnlijk spijtig genoeg mee evolueren waardoor de kans reëel zal zijn dat sommigen die het nu nog kunnen betalen er dan mogelijks een kruis mogen over maken bij één of andere verhuisoptie.

    Maar feit is dat het meer dan hoognodig was dat het eens aangepakt werd gezien de staat van het wegdek alleen al.

   • Reactie van Bram

    natuurlijk niet. er zijn alleen dingen die beter kunnen, zoals in dit geval vermijden dat mensen nutteloze omwegen doen, want meer afgelegde kilometers in de stad genereren meer verkeer. Door dat stuk Papegaaistraat enkele richting te maken moeten alle auto’s richting sint Michiels, en om de stad uit te geraken is dat een “road to nowhere”.

 18. Reactie van Yves

  Even gortig zijn: wat hebben we aan een mooie middenberm?
  Ook ik hou van Japanse kerselaars, en ook ik vond deze bomen hier mooi staan. Je ziet bij de Groendienst de tendens om mte evolueren naar méér groen, maar ook naar minder arbeidsintensief groen. Die bomen zijn niet arbeidsintensief (vermoed ik). Een “middenbermparkje” zoals op de foto is dat wel.
  Het totaalplan voor dit CIVITASproject ziet er goed uit. Het aanzuigeffect van de Kouterparking zal nog lang etteren. Ik hoorde dat het in de avondspits soms 40 (!) minuten duurt voor je met de auto vanop de Kouter aan de autostrade bent. Mijn auto, mijn vrijheid? En het is zonde van de trams die daartussen staan.

  • Reactie van S

   Juist: er zijn parkjes die er veel slechter aan toe zijn en waar ook echt mensen komen…
   Maar aan de andere kant: ik vind de ‘onbereikbaarheid’ ook een stuk van de charme.

   Vandaag lees ik overigens wel dit in de Gentenaar: “Het stadsbestuur stelt bovendien dat de bomen niet geschikt zijn als stadsboom en dat er ook heel wat ziek zijn.”
   Que? Dat soort ‘argumenten’ stinkt toch wel een beetje hoor.
   Het stadsbestuur vindt Japanse kerselaars dus per definitie niet geschikt als ‘stadsboom’….

   • Reactie van August

    Inderdaad, japanse kerselaars staan er al 50 jaar in Gent, hun roze bloesems worden zeer gewaardeerd in een bloemenstad als Gent, en 50 jaar later ontdekt met dat “geen stadsboom” is. Dat lijkt me een lichtjes belachelijk argument.

  • Reactie van Frans

   Yves schrijft: “Het aanzuigeffect van de Kouterparking zal nog lang etteren.” Je moest echt geen verkeersspecialist zijn om dit te zien aankomen. Maar die Kouterparking werd toch gerealiseerd. Nog een geluk dat er geen “aanzuigparking” is gekomen naast het Belfort, iets wat de promotoren van de Kouterparking nog altijd niet hebben verteerd.
   De opmerking “wat hebben wij aan een mooie middenberm” is inderdaad gortig want dat is ongeveer de enige compensatie voor de bewoners van de Ijzerlaan. Die van de Vlaamsekaai moeten zich tevreden stellen met de Schelde, de Heirnislaanbewoners met een spoorweg…

   • Reactie van Yves

    De bewoners van huizen op de Vlaamsekaai kunnen de Schelde helaas niet zien vanop hun gelijkvloers, zeker niet met die jerseyblokken.
    De bewoners van de Heernislaan zullen nooit een fietspad krijgen.
    Jaren geleden werd je soms afgesnauwd met “wie daar komt wonen weet toch dat het er zo is?”

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

     Net toen ik aanwezig was tijdens een hoorzitting over de verkeers- en andere problemen op de Heernislaan kwam het bericht binnen dat een geslipte wagen een vijftal wagens en een paar gevels vernield had.

 19. Reactie van Guido Van Peeterssen

  De charme van veel buitenlandse steden is juist de aanwezigheid van mooie brede boulevards.
  Trouwens. Wat zou het effect zijn van een verkeersluwe Brabantdam? De boetieks en leefbaarheid van het centrum zouden er wel bij varen.

 20. Reactie van dj4am

  Als het is omdat de tram richting centrum meer groen licht moet kunnen krijgen waardoor de auto’s op de ring meer voor rood zouden staan en er een file zou van komen, begrijp ik nog altijd niet waarom dat parkje daarvoor moet sneuvelen. Als de tram het verkeerslicht zelf zou kunnen regelen, wat technisch geheel geen probleem is, dan heeft hij na zijn stopplaats daar altijd groen. En laat het na zo’n ‘automatisch tramgroen’ maar wat langer groen zijn op de ring. Met computers is veel mogelijk hoor!

  • Reactie van 3S

   Het idee is om bij file in de Kortrijksepoortstraat daar geen nieuwe auto’s meer toe te laten. Die kunnen evengoed staan wachten “in de rij” op de stadsring, dan wordt de kwetsbare, smalle Kortrijksepoortstraat wat gespaard.
   Het kan de overblijvende handelaars daar terug wat zuurstof geven.

   Consequentie is wel dat die auto’s moeten wachten op de stadsring tot er weer plaats komt in de Kortrijksepoortstraat.

 21. Reactie van Liesbet

  Een simpel en haalbaar alternatief is om, in plaats van het parkje, enkele parkeerplaatsen op te offeren voor de nieuwe voorsorteerstrook. Perfect mogelijk, maar te obvious misschien…?

  Gent heeft er officieel voor gekozen om een ‘Groene Boulevard’ van de binnenring te maken. Helaas wordt in de feiten het aandeel aan verharde oppervlakte steeds groter, ten nadele van de groene middenstrook. Op verschillende stukken van de R40 zijn delen van de middenstrook ingepalmd en verhard. Weinig Groene Boulevard dus, eerder een groen ‘wegelinkske’. Maar ach, als het maar goed klinkt nietwaar.

 22. Reactie van azerty

  Jammer, ik genoot er wel van toen ik voorbij reed! Niet direct op mijn route, maar voor de weinige keren dat ik er voorbij reed, ik genoot ervan.

  Maar OK, nog enkele jaren te gaan en ik ben op pensioen en kan naar een gezelligere, leefbaardere stad in het buitenland gaan wonen ! Maakt de automobilist maar immobieler, schaaft maar meer parkeerplaatsen in het centrum af, laat de Gentenaars maar meer fijn stof insnuiven door de files, laat de asielzoekers en illegalen in grotere getale maar binnenstromen zodat niemand zich nog in België acht, laat me nu heimwee hebben naar Gent van voor het mobiliteitsplan, maar binnen enkele jaren kan ik hier weg naar een veel gezelligere en leefbaardere stad en mijn pensioengeld (wellicht iets hoger dan deze van de leefloners en asielzoekers) besteden in het buitenland. Heel goed voor de economie van Gent en van België!!!! Gent is al een paar jaar mijn stad niet meer. Het huilt wel vanbinnen, het wáz 40 jaar lang cht mijn ztad !

  • Reactie van rony coekaerts

   niet treuren azerty,
   de toekomst haalt je in.
   waar je ook gaat wonen, al was het in een dorpje in patagonie, binnen twee jaar loopt iedereen er met een gsm rond.
   je schrik voor vreemdelingen, wat je zelf zal zijn, zal je moeten de baas kunnen: als je je de superieure coloniaal voelt, “mijn pensioen is veel waard”, wens ik je veel geluk.
   zovelen heb ik weten vertrekken, niet ver, frankrijk, spanje, portugal of marokko. iets verder naar thailand en indonesie. sommigen zijn naar china gekomen.
   je zal bij wijze van spreken je in je blootje moeten zetten op de vlieghaven, je hoofd leegmaken, als een kleuter opnieuw leren spreken en dan lukt het misschien.
   anders ga je zeer vlug dromen van die stinkende stad met zijn verkeersinfarct en lelijke gebouwen……..