Buurt vraagt gratie voor kerselaars

maandag 26 oktober 2009 11u33 | Redactie | 15 reacties
Trefwoorden: , , .

Buurtbewoners verenigen zich om ‘uniek parkje’ op stadsring te redden

Het bekende parkje met de Japanse kerselaars op de stadsring is ter dood veroordeeld, maar steeds meer buurtbewoners verenigen zich om het alsnog te redden. ‘Zo’n uniek stukje park mag toch niet zonder nadenken worden vernietigd?’
‘De Gentenaars weten niet dat dit unieke parkje wordt bedreigd, maar als ze het te horen krijgen zal er massaal protest op gang komen’, maakt Roger Gardeyn zich sterk. Gardeyn en de andere buurtbewoners hebben de handen in elkaar geslagen. Met een grote handtekeningenactie willen ze het middenbermparkje op de hoek van de Charles de Kerchovelaan en Kortrijksesteenweg alsnog redden van de rooiplannen die ervoor bestaan.

‘De bouwvergunning is intussen afgeleverd, maar we willen toch nog proberen de werken te stoppen’, zeggen Gardeyn en de zijnen. ‘Want iedereen die je hierover vertelt, staat op zijn achterste poten.’ Een tijdje geleden dook er al een eerste verzetshaard op: een aantal buurtbewoners startten een Facebookgroep én hingen zwarte linten aan de kerselaars. ‘We hebben die mensen ontmoet en we willen het protest nu nog wijder verspreiden’, zegt Gardeyn. ‘We willen een petitieactie starten, met de bedoeling om enkele duizenden handtekeningen te verzamelen. Als we die hebben, kunnen we de gemeenteraad rechtstreeks aanspreken over deze zaak.’

Lees meer bij De Gentenaar

‘Gewone’ kerselaars komen in de plaats
Lees meer bij De Gentenaar

Park moet wijken voor vlottere tram.
Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

15 reacties »

 1. Reactie van Frans

  Het doet een beetje denken aan de Jozef Kluyskensstraat (tussen de Bijloke, het Blindenhuis en het Rommelaere-instituut). Ook daar stonden Japanse kerselaars die gerooid werden, ondanks protest uit de buurt. Dat protest was niet helemaal vergeefs, want er werden opnieuw Japanse (?) kerselaars geplant. Die zijn sinds kort zelfs “wettelijk beschermd”.

 2. Reactie van Kat

  Elke boom die moet wijken is er een te veel.

 3. Reactie van lieve

  Als kind koppelde ik mijn verjaardag aan de bloei van de japanse kerselaar in de tuin van mijn grootouders. Als die mooie bloemetjes tevoorschijn kwamen, wist ik dat het bijna zover was. De boom uit mijn jeugd is er ondertussen niet meer, maar nog steeds maak ik in april een omweg langs het citadelpark om te genieten van die roze pracht én van het feit dat het bijna mijn verjaardag is.

 4. Reactie van den

  Het gaat niet alleen om de kerselaars. De beplanting er tussen met struiken en vaste planten langs het water is ook erg mooi. Elke keer dat ik er langs rij (of in de file sta) kan ik er erg van genieten. Voor mij is het een van de mooiste stukjes “park” in Gent. Het is een erg harmonisch geheel.

 5. Reactie van Jean Marie DE WULF

  De arrogantie van De Lijn komt hier terug tot uiting. Het is niet verbeterd sinds ze van de grote baas een streekminister gemaakt hebben.
  Met welk recht dringen ze dit ontwerp op. Ik ben zeker dat veel praktischer en esthetische oplossingen bestaan. Ik raad de buren en alle Gentenaars de Raad van State in te roepen tegen dit ontwerp. Zoals we de administraties kennen is zeker wel ergens een “procedure”-fout verscholen!

  • Reactie van 3S

   Dit ontwerp is niet van De Lijn.

   • Reactie van 3S

    Er verandert niets fundamenteels aan de tramsporen van lijn 1.
    De R40 en de Kortrijksesteenweg zijn van het Vlaams Gewest, en het is op deze wegen dat gewerkt zal worden.
    De Stad heeft natuurlijk belang bij de mobiliteit in de hele stad, en ik veronderstel dat ook rioleringen en parkje een stadsbevoegdheid zijn.
    Europa betaalt mee dankzij het Civitas-project.

    Ik veronderstul dus dat dit een compromis is tussen de verschillende partijen.

    het Vlaams Gewest zag het wellicht niet zitten dat er kans was datstilstaande voertuigen een rijstrook van de stadsring zouden blokkeren.

 6. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Wie is de oorzaak van dat ontwerp? Wie dient dat voorstel dan wel in? De O.W. van de Vlaamse gemeenschap?
  Druk wordt toch versterkt door De Lijn, of niet?
  Men kan zich toch zeer duidelijk een ander ontwerp voorstellen: gewoon het trotoir van de parkjes versmallen tot aan de voet van de kerselaars, zo kan er één rijstrook bij gewonnen worden.
  Wie wil verder nieuwe voorstellen maken?

 7. Reactie van jos tavernier

  overal maakt men de rijbanen smaller, behalve uitgerekend aan dat mooie parkje,begrijpe wie kan.

  • Reactie van Maybe

   Nadat de baan zal verbreed zijn zal men wellicht dan nadien het SCHIITEREND(???)idee hebben om verkeersremmers te plaatsen zoals storende paaltjes, storende vierkante plateaus of nog meer storende camera’s enz…

   Begrijpe wie kan?

 8. Reactie van animuz

  Ik heb hun reportage op AVS gezien: grappig maar ook een beetje meelijwekkend. Boze (vergrijsde) buurtbewoners in hun prachtige parkje tussen 2 autostrades… het lijkt bijna een klein stukje paradijs te midden van al dat (stads)grijs.

 9. Reactie van Smit

  NEEN NEEN NEEN sloop het parkje NIET … het is een touristische uithangbordje voor iedere tourist die per trein en tram het stad binnen komt. Het verlengt het park to in de straat. EN ER IS ER GEEN VERKEERSPROBLEMEN!!! Dit laatste is een drogreden! Als er iets is dat weg moet in Gent is het het McDonalds glazen kot op het Korenmarkt! Ik verzet me tegen het wegnemen/verandering van het parkje en vindt het een laffe daad van het Stadsbestuur dat de omwonende niet eerder per post verwittigt zijn! Wie zou dat nu gedacht hebben van onze Burgermeester???? Mischien dan toch maar voor dom De Dekker stemmen volgende keer … hij heeft ten minste goede contacten met speurders ens. Men moet ook alles bewaken tegenwoordig in Gent … parken, auto’s, huizen, ens. Leuk stad – onder de huidige stadsbestuur criminaliteit omhoog en parken weg! Goeie slogan! Dus NEEN NEEN NEEN om er ook maar iets aan het parkje te doen.

 10. Reactie van lezer

  Wat een schande! Ik woon nu al jaren in Gent en omstreken (zoals Zwijnaarde), en ik zie overal bomen die worden gerooid. Denk bijvoorbeeld aan die bomen op de kouter, die werden vervangen door ‘symbolische’ bladeren in metaal. De beleidsvoerders kan het natuurlijk niet schelen – die wonen allemaal mooi op de buiten in hun riante villa’s met grote tuin.

 11. Reactie van de clercq

  Het is meer dan een schande met wat zijn die domme zogezegde slimme mensen (stadsbestuur) bezig.
  Hebben ze echter geen beter werk te doen dan het laten verdwijnen van een mooi stukje natuur. Het gaat niet alleen om de bomen de beplanting er tussen en het water is ook erg mooi. Elke keer dat ik er langs rij dan vind ik het prachtig. Voor mij is het een van de mooiste stukjes in Gent. Ieder voorjaar kijk ik uit naar de personen die de lente opkuis doen en dan weet ik… nog enkele weekjes geduld en het parktje staat weer te pronken in al zijn schoonheid.

 12. Reactie van Jacobs Manuella

  Het mooiste wat er van groen in Gent te zien is,willen ze weg !!!!!!!!!!!!!!!!SCHANDE