Een Nederbelg burgert in: Shoppen

dinsdag 5 januari 2010 13u18 | René van Densen | 17 reacties
Trefwoorden: , , .

Met verbazing kijk ik hier in Gent naar de vele nieuwsberichten en de ogenschijnlijke massahysterie die Solden heet. Wij ‘Ollanders kennen dat niet. Natuurlijk, we hebben wel in verscheidene steden die in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens liggen periodes die we Solden noemen, maar dat is eerder een truc voor de kortingskoortsige Vlaamse buren, waar we graag een bescheiden slaatje uit slaan. Maar een wettelijk vastgelegde periode waarbuiten kortings- en prijsstunten niet toegestaan zijn, is volstrekt onbegrijpelijk voor ons. Waarom zouden we?? De enige argumenten die ik desgevraagd van Gentenaren kreeg over het hoe en waarom van de Solden, waren vooral in het kader van voorkomen van oneerlijke concurrentie. Begrijp me niet verkeerd, Nederland heeft ook een veelvoud van wetten en maatregelen tegen ‘oneerlijke concurrentie’, maar een vastgelegde massale kortingsperiode, helpt dat zelfs maar een béétje daartegen? Me dunkt dat als de ene keer de ene winkel korting kan verstrekken, de volgende keer de concurrent met een eigen prijsstunt weer bezoekers terug kan winnen. ‘Olland kent dan ook Opruimingen, Uitverkoopseizoenen, Pientere kortingsdagen, Pluk-je-voordeeldagen, Goudkoortsdagen, December-cadeaus, Vlaggetjesweken, Temperatuur-voordeel, Super toeter weken, en ga zo maar door. Het vreemde fenomeen van de Belgische Solden, gecombineerd met een persoonlijke observatie van geldautomaten hier, doet bijna het vermoeden rijzen dat de Belg een hekel heeft aan geld. Of het anders op z’n minst als een noodzakelijk maar wat smakeloos kwaad beschouwt.

Ik breng dit onderwerp uiteraard liever niet ter sprake om het stereotype van de money obsessed ‘Ollander niet te bevestigen, maar iedere zinnige wereldbewoner ontkomt niet aan de realiteit dat geld nu eenmaal een praktische noodzakelijkheid vormt. Daar kun je, zoals in sommige culturen het geval is, heel omslachtig en discreet over doen. Of je kunt het praktisch aanpakken. Als er in bepaalde gebieden van je stad geld verdiend dient te worden, lijkt het me logisch om het winkelend publiek dan ook van mogelijkheden tot geld uitgeven te voorzien. Maar waar bij ons Pin-automaten – zo noemen we geldautomaten ‘bij ons’, de naam komt van het Persoonlijk Identificatie Nummer dat je bij je bankkaart (dat heet dan bij ons weer een ‘pas’) invoert; dankzij een uitgekiende reclamecampagne heet geld opnemen bij ons zelfs pinnen – tot in de verste uithoeken van zelfs de kleinste dorpen snel, eenvoudig en vrijelijk beschikbaar te vinden zijn, lijken hier diezelfde automaten bewust verstoppertje te spelen. En als je dan ineens eentje of meerdere op een kluitje bijeen vindt, sta je na elf uur ‘s avonds voor een gesloten deur. Uitwendige Pin-automaten zijn een te koesteren zeldzaamheid in deze stad, in mijn ervaring, waar die in Nederland eerder de standaard vormen. Uiteraard valt er iets te zeggen voor overdekt en warm je geld opnemen, zeker in de recentere weersomstandigheden. Maar als de portemonnee haar bodem heeft bereikt tijdens een duiktocht in het Gentse nachtleven en ik me suf moet zoeken naar een automaat waarmee ik mijn drankbudget weer kan aanvullen, mis ik soms toch de bulken buitenautomaten waar ik in Nederland overal over struikel.

Wat hier verder opvalt, is dat voor veel Gentenaren het beeld van de Nederlandse shops bepaald wordt door het u allen welbekende Sluis. Laat ik alvast zeggen: Sluis is niet representatief voor Nederland. Die eeuwige koopzondagen daar? Ze zijn vermoedelijk onopgemerkt gebleven voor onze regering, want de Hollanders hebben een zeer christelijke pik op winkelpubliek dat tegen Gods eigen rustdag in shopperdeshopt. De landelijke regeling is een maximum van 12 koopzondagen (eens in de zoveel tijd komt daar weer eens heibel over) dus dat in Nederland ‘alles open is op zondag’ is een zeer verkeerd beeld. Het merendeel van het land moet het zelfs zonder bakker of bloemenwinkel doen op zondag – ja, ik besef dat dat onbegrijpelijk klinkt voor hier maar het is toch heus zo. Op de meeste zondagen kun je naar een café. Of naar een restaurant. Veel andere opties daarna heb je niet. Wij kennen ook geen nachtwinkels, en bovendien is de eerste helft van de maandag ook alles dicht. Tot zover het waanidee van de ‘Ollandse handelsgeest – hebt u uw inkopen vóór het einde van zaterdagmiddag niet kunnen halen, tant pis.
En om ook het bovenstaand beeld van de fijne Pin-automaten nog even te ontkrachten, pas sinds een paar jaar is het mogelijk om met je pinpas van de ene bank bij alle andere banken terecht te kunnen, en dan mag je per dag notabene maar éénmaal gastpinnen, zoals men dat noemt. Laat je bovendien in een afwezige bui je geld iets te lang in de uitgavelade zitten, dan slikt de automaat dat weer in, en als hij niet bij je eigen bank hoort, moet je zelfs officiëel aangifte van diefstal doen bij de politie om te kunnen regelen dat jouw bank dat geld weer bij de andere bank terug mag vorderen. Nee, ik maak geen grapje.

Zo blijft het aan beide kanten van de grens aankwakkelen met consumeren. En hoe hysterisch de Solden wellicht op mij overkomen, net zo hysterisch ogen de handvol Nederlandse koopzondagen. Ebay en Marktplaats.nl zijn dan stiekem opeens niet meer zo’n vreselijk raar idee.

Huiswerk! Welke spectaculaire koopjes hebt u op de kop getikt temidden van uw Soldenbroeders en -zusters? (Of is dat misschien een smakeloze vraag?)

© 2010 GENTBLOGT VZW

17 reacties »

 1. Reactie van Ciesvandekwis

  Solden zijn er in mijn ogen vooral voor extreem dikke en dunne mensen. ‘Gewone’ kledingmaten zitten er nog zelden tussen.
  En als ik dan weer maar eens teleurgesteld zo’n veel te drukke kledingzaak buitenwandel en een bakje troost zoek, merk ik dat de horeca -zoals elk jaar- niet meedoet aan de solden. Ze hebben nu nochtans hun btw-verlaging gekregen en nóg klagen…

 2. Reactie van Roland

  Die “Ollanders” toch … raar volkje hé

 3. Reactie van Gents plezierke

  Een “bakkerloze” zondag is in België niet in te beelden…. Geen lange rijen meer ’s zondagsochtend voor de warme bakker. Gedaan met heerlijke versgebakken pistolets, sandwiches, krentenbollen, patékes, mastellen, brioches, chocoladebroodjes, croissants, biscuittaarten, sjachertaarten, javanaiskes, misérable, bavarois,…. Een “bakkerloze” zondag zou toch wel een “troosteloze” zondag zijn, neen ? Ocharme die ‘Ollanders

 4. Reactie van jean

  Heeft niks met de solden te maken – of misschien toch – maar eerder met de zondag. Het valt me namelijk op hoeveel ‘betere’ Nederlandse restaurants gesloten zijn op zondagmiddag. Op zondagavond gaan die weer wel open. Vreemd!

 5. Reactie van Guido Pannekoek

  er lopen best veel Nederlanders in de winkelstraten hier hoor nu, men dropt ze zelfs met bussen :-)

 6. Reactie van William

  Heel leuk artikel, ben deze namiddag eens in de stad geweest, leek redelijk rustig. Wat betreft de Hollanders, jaren terug hadden we een vriend op bezoek uit Nederland, uit de gemeente Kuik als ik het me goed herinner. We waren in verlof en op woensdagmorgen haalden we wat we hier noemen “boterkoeken”, je weet wel croissants, chocoladekoeken, gevulde achtjes, enz…We hebben nog nooit zo iemand verrast gezien aan het ontbijt. Volgens onze Nederlandse vriend was dit enkel voor de zondagen en dan nog als er bezoek kwam. Wat betreft de solden, ik moest een ceremoniehemd hebben, of zoals wij zeggen een smokinghemd, je weet wel met zo een opstaande kraag, goedkoopste dat ik vond was 55€ maar met een korting van 20% wel, toch maar laten liggen, want dat is veel geld voor een hemd uiteindelijk. Als iemand zo’n hemden goedkoper weet alle tips zijn welkom

 7. Reactie van Nederbelg

  Solden is voor mij het bewijs dat de Belgen niet voor de Nederlanders onderdoen als het gaat om de volksport van het “draai je euro nog eens om” koopjeswaan. Een echte waan in mijn ogen want als je de echte eindrekening zou op maken is men volgens mij “penny wise and pound foolish”. Ik mijd solden of uitverkoop als de pest. Ik hou er meer van, door ijverige verkopers in de watten gelegd te worden, als ik een winkel betreed. Klant is immers koning! Dus ik pas er voor om mij bij de in bakken graaiende koopjes meute te voegen.
  Koopzondagen is dan weer een ander verhaal. Zondagochtend vroeg vind ik het in de Delhaize dan weer zalig rustig om op het gemakje boodschapkes te doen.

  • Reactie van Guido Van Peeterssen

   De waarheid is dat de solden al verrekend zitten in de hele reeks.
   Vb: een lot van 1.000 jeans moet 40.000 euro opbrengen.
   Als er 200 jeans aan 20 euro verkocht worden dan wordt de prijs van de 800 andere jeans opgetrokken van 40 naar 45 euro.

 8. Reactie van Bart

  Arme belgen..

  Vrijwel geen koopzondagen
  Geen koopavonden
  Veel te hote BTW tarieven
  Zeldzame pinautomaten die geen briefjes van 5 of 10 euro geven
  Visa betalingen voor kleine bedragen (bv bus) onmogelijk
  Downloadlimieten voor internet
  Veel te duren GSM’s en tarieven, koppelverkoop is vrijwel onbestaande
  Een land dat niet bestuurd wordt maar ter plekke staat te trappelen
  Gigantisch hoge belastingtarieven
  Openbare diensten waar je terug de jaren 70 binnen stapt
  Lintbebouwing
  Post die veel te duur en te traag is
  Vakbonden die de scepter zwaaien

  Oja, maar wel vers (duur) brood op zondag… smakelijk eten.

  • Reactie van Gents plezierke

   @ Bart : Je vergeet in je opsomming de slechte of onbestaande fietspaden te vermelden

  • Reactie van Nederbelg

   Oja , en ook nog:

   Geen wachtlijsten in de zorg
   Geen dure zorgverzekering
   Aanschaf van een wagen is goedkoper
   Wegenbelasting is lager
   Brandstof is goedkoper
   Rijbewijs hoeft niet om de vijf jaar vernieuwd te worden
   Geen gemeentelijke welstandscomissie die komt zagen over de plannen als je een huis wil bouwen
   Geen briefje van de huisarts nodig om naar een specialist te gaan
   Grotere huis voor hetzelfde geld
   Geen planologische desoriënterende wijken met eenheidsworst

 9. Reactie van René van Densen

  En in datzelfde lijstje, namens mijn lief: veel minder verkeersdrempels !

  • Reactie van Nederbelg

   Alleen met de Nederlandse drempels weet je meestal wel wat je verwachten mag. Die enkele Belgisch drempels vind ik vaak “verrassend” in de slechste zin van het woord.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Waarom moeten de Belgen op de Nederlanders lijken , en de Nederlanders op ons: laat elk zijn typische kanten. Neemt die aan en breekt die toch niet af: alles heeft zijn bestaansreden, al is het misschien alleen traditie!

  • Reactie van Nederbelg

   Ik ben even niet mee…Is dit nu een reactie op het artikel of op de reacties?
   Volgens mij impliceert hier niemand dat Belgen op Nederlanders moeten lijken of andersom. Deze uitwisseling van “typische” verschillen zie ik meer in het kader van “onderzoek alles en behoud het goede”.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>