Gents getinte cultuurprijzen

dinsdag 2 februari 2010 8u56 | teun | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Maandagavond reikte Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvlieghe (CD&V) in de Kortrijkse schouwburg de cultuurprijzen uit. In de categorie Beeldende kunsten werd de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere laureate. Het niet minder Gentse Studio Orka haalde het bij de jeugdtheaters, en Renzo Martens (onderzoeker Hogeschool Gent KASK) kreeg de cultuurprijs in de categorie Film.

Lees meer bij de Gentenaar.

Specifiek de Hogeschool Gent was uitermate goed vertegenwoordigd. In elf categorieën werden telkens drie organisaties of personen genomineerd. Vier van die nominaties in de kunsten waren weggelegd voor oud-studenten (Johan Grimonprez) of personeelsleden (Berlinde De Bruykere, Renzo Martens, Edwin Carels, Marcel Ponseele) van Hogeschool Gent KASK. In de categorie muziek gingen de nominaties dan weer naar voormalig docent Luc Brewaeys en oud-student Marcel Ponseele van Hogeschool Gent Conser va­to rium.

Berlinde De Bruyckere won in de categorie Beeldende Kunst. De Bruyckere maakt sculpturen en installaties. Vooral sinds de vertegenwoordiging van België op de Biënnale van Venetië in 1999 kwam haar werk internationaal in de belangstelling te staan. In 2008 exposeerde De Bruyckere in New York en Parijs. In 2009 volgden solotentoonstellingen in Londen en San Gimignano.

Renzo Martens sleepte de prijs in de categorie Film in de wacht. Martens studeerde in 1996 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn recentste film Episode 3 – Enjoy Poverty werd geselecteerd als openingsfilm voor het International Documentary Film Festival Amsterdam in 2008, en daarna voor het Kunstenfestival des Arts en het Theaterfestival. Het is tegelijk een documentaire en een persoonlijk statement over de problematische houding die het Westen aanneemt ten aanzien van armoede en ontwikkelingshulp.

Aan de CultuurPrijzen is telkens een bedrag van 12.500 euro verbonden en een award die ontworpen werd door beeldend kunstenaar Johan Tahon, oud-student van Hogeschool Gent KASK. Dankzij deze prijzen bevestigt de Hogeschool Gent haar leiding gevende positie in het culturele landschap.

Met de Cultuurprijzen Vlaanderen bekroont de Vlaamse Gemeenschap organisaties of personen die het voorbije jaar een bijzondere bijdrage leverden aan het cultuurleven in Vlaanderen. De selectie is een erkenning van de diversiteit, de rijkdom en het hoogstaande niveau van de verschillende culturele disciplines.

Bron: persbericht

© 2010 GENTBLOGT VZW

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>