Gent installeert 12 rubberen verkeersdrempels

vrijdag 5 februari 2010 17u06 | teun | 23 reacties
Trefwoorden: , .

De Stad Gent begint op donderdag 11 februari met de plaatsing van rubberen verkeersdrempels, op twaalf locaties in de stad. Dat maakte schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) vanmiddag bekend. ‘Dergelijke verkeersdrempels zijn makkelijk aan te brengen op het wegdek’, zegt de schepen. ‘Omdat het harde drempels zijn, kunnen we ze wel niet plaatsen op wegen waar lijnbussen op rijden, en ook in de buurt van ziekenhuizen plaatsen we er geen.’

De geselecteerde straten voor de nieuwe prefabverkeersdrempels zijn de Ottergemsesteenweg, de Leiekaai (op twee plekken), de Abdisstraat, de Eedverbondkaai, de Meierij, de Drongenstationstraat, de Louis Delebecquelaan, de Moststraat, de Frans Uyttenhovestraat, de Koning Leopold II-laan en de Alfons Braeckmanlaan.’

Lees het volledige artikel bij De Gentenaar.

© 2010 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van Freya Roosens

  Zeer spijtig nochtans dat er geen verkeersdrempels geplaatst worden in straten waar de bussen rijden. Zo zou eindelijk de zone-30 in centrum-Gent gerespecteerd worden en zouden onze huizen (of appartementen) niet meer daveren (nu zijn er zelfs al plafondlampen naar beneden gekomen in de gemeenschappelijke hall!) telkens er een bus aan meer dan 50km/u voorbij komt ‘geracet’…

 2. Reactie van Bernadette

  Als je zulke drempels plaats waar bussen voorbijrijden dat schiet er binnen de korste keren niets meer van de bus over waarvan sommigen 400.000 Euro gekost hebben!!

  En dat zelfs aan 10 km/h!!!!

  • Reactie van Yves

   @ Bernadette: Doet de Lijn interne controles naar overdreven snelheid van buschauffeurs?

   • Reactie van Bernadette

    Wel Yves, je hebt hoogst waarschijnlijk ook vernomen bij de laatste snelheidscontrole op de Clementinalaan dat men vanuit De Lijn toen meldde dat men daar wel degelijk ook op toeziet dat chauffeurs zich houden aan de snelheidslimieten.

    Trouwens, ook de controleurs mogen boetes uitschrijven dienaangaande zo ze een inbreuk dienaangaande mochten vaststellen.

    Maar Yves, heb jij nooit echt één keer te rap gereden zonder het te beseffen dat je het deed of zelfs bewust!?

    • Reactie van Yves

     Ik ben zeker niet heilig, Bernadette. Maar elke keer als ik de bus neem ben ik verbaasd over de hevige rijstijl. Ik hoor eerder verhalen over “achterstand op schema inhalen” en zo.
     Ik woon in een zone30, en kan goed snelheid inschatten….
     Wat opvalt: de bussen die terugkeren naar hun stelplaats(zowel Destelbergen als Gentbrugge) zijn vaak racebussen.

    • Reactie van Bernadette

     Ja, dat is iets wat je aan hen zult behoren te vragen in het waarom zo dit daadwerkelijk zo is. Zelf heb ik daar een beetje het raden naar gezien we bij ons, of zo wordt het toch gevraagd, er misschien een andere kijk op hebben.

     Wat bijvoorbeeld beschouwd wordt als rust, en dus de tijd tussen aankomst terminus en het terug vertrekken aldaar, is in principe niet zo, maar is er om bijvoorbeeld opgelopen vertragingen terug te kunnen recht trekken zo die er mocht zijn.

     Afhangende van hoeveel gegeven minuten tussen aankomst en vertrek kan dit al dan niet lukken zelfs na die rit of toch niet onmiddellijk. Indien het laatste, en wanneer het probleem van wat de vertraging heeft veroorzaakt op de route nog niet zou zijn opgelost, dan blijf je in zekere zin niet alleen met vertragingen kampen, maar zit je in het allerslechtste geval uren te rijden zonder de kans even je benen te strekken. En zeggen dat ze passagiers die het vliegtuig nemen de raad geven om toch elk uur dit eventjes te doen om emboliëen te vermijden door langduring zitten bij hoofdzakelijk lange vluchten. Dit raden ze idem aan wanneer je werkt op de PC of ook dus thuis de PC langduring zou gebruiken.

     Enige uitzondering is wanneer je dringend moet, want vertraging of niet toch hebben we als chauffeur het recht om wat je dan moet doen te doen. Ik denk niet dat de reiziger kan verlangen dat we een medisch buisje in onze urineleiders laten steken, niet?

     Maar het is nu wel dankzij zulke reizigers dat er al bussen geconstrueerd worden die kunnen rijden zonder chauffeur, en waar de chauffeur er op dit moment er nog alleen maar zit om betalingen te verrichten alsook verstrekking van info desnoods alsmede voor het geval hij/zij toch op manuele bediening behoort over te schakelen door een omleiding bijvoorbeeld of andere hindernis op de weg.

     Dus dan ook blijft alles nog steeds bij het oude en heb je als werknemer het recht om uw behoefte te doen, en kun je met vertragingen te maken hebben. Dus mochten er reizigers zijn die zo iets wensen dan zijn ze hierbij verwittigd dat dit hoegenaamd niets zal veranderen daar het het prijskaartje alleen maar extreem de hoogte zal injagen, en ook loonverlies, mogelijk zelfs heel veel, voor een hele grote groep werknemers.

     Maar ik kan me wel voorstellen dat men vragen stelt in het waarom ze terug naar de stelplaats racen zo ook dit zo is. Doch dit is iets wat je ook weerom aan hen zult behoren te vragen daar ik er alleen het gissen naar heb. Misschien dat ze vertragingen hebben wanneer dit gebeurt na de ochtend spits bijvoorbeeld, of ze nog ander werk ter plaatse behoren te doen en afgewerkt te krijgen vooraleer ze het tweede deel van hun dienst behoren te voltrekken, of dat een andere collega diezelfde bus voor nog iets anders nodig heeft zoals bijvoorbeeld schoolgaande jeugd naar het zwembad brengen.

     Daarnaast moet je ook begrijpen Yves dat een bus die aan 30 km/h aan het rijden is veelal schijnbaar door verkeerdelijke perceptie niet aan die snelheid rijdend zal overkomen. Als je met je wagen aan 30 km/h rijdt zul je het gevoel hebben dat dit toch tergend traag kan overkomen, maar met een bus in welbepaalde straten is die perceptie anders, ook voor de omstaanders.

     Hetzelfde wanneer je de test zou doen op een autostrade. Rij daar eens aan 30 en doe dan eens hetzelfde in een straat. Je zult verwonderd zijn wat een verschil in perceptie qua snelheid dit kan geven.

    • Reactie van William

     Bernadette, ik heb één vraag, is het haalbaar voor een buschauffeur aan een constante snelheid van 30 te rijden? Zelf probeer ik dat met mijn wagen, we respecteren immers de snelheidsbeperkingen, maar ik moet in alle eerlijkheid toegeven, eenvoudig is het niet. Trouwens iets waar hier nog niemand (denk ik) over gesproken heeft waar staat het rode streepje op een klassieke km teller, op 50 toch? of niet? ik heb een oude wagen dus kan misschien aan mij liggen (of mijn oude wagen). Maar als iemand eens wil mogen ze gerust hier een foto doorsturen dat de minimum snelheid heden op een wagen staat dat die maar 30 is? En nu hopelijk veel reacties en vooral foto’s waarvan ik hoop dat Gentblogt die post en die mijn ongelijk bewijzen

    • Reactie van Bernadette

     Het is hetzelfde als met een wagen, alleen is het met een bus dat ietsje gemakkelijker om de 30 km/h aan te houden alleen al door de perceptie die maakt dat het verkeerdelijk lijkt dat je sneller dan 30 gaat in bepaalde straten. Je zal dat toch wel een paar seconden vlugger bemerken denk ik dan in een gewone wagen.

     Ook zijn onze Mercedesbussen zo afgesteld dat hun versnelling exact automatisch juist schakelt en dus gaat overschakelen een beetje onder de 30 wat perfect is wanneer je ergens maar 30 mag rijden.

     Maar ik geef ook toe dat ik zeker bij het optrekken na een verkeersdrempel daar altijd wel in eerste instantie een ietsje bovenga om daarna hem veelal ietwat terug te laten lopen in bijvoorbeeld de Sportstraat. Doch zoals eerder eens aangehaald kijk ik niet constant naar die snelheid want het allerbelangrijkste bij elke besturing van een voertuig is zien wat er rondom u gebeurt zodat je nergens tegen aan knalt.

     Dit betekent dat iedere bestuurder grotendeels op gevoel behoort te rijden en af en toe eens checkt of men nog aan de toegelaten snelheid aan het rijden is. Dus bij defensief rijdende chauffeurs is dat quasi een automatisme wat niet wil zeggen dat geen enkele van hen eens af en toe boven de toegelaten snelheid zal gaan. Er is trouwens iemand die eens gezegd heeft: Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, hé.

     Zelf heb ik eens een filmpje gemaakt met mijn fotocamera over een onvervalste Gentse soep. De kwaliteit is niet optimaal alsook dat het mijn eerste keer was dat ik zo iets in mekaar geflanst heb, maar ik denk dat het wel iet of wat kan duidelijk maken m.b.t. de snelheidsperceptie daar mijn collega geen enkele keer meer dan 30 gereden heeft in dat stuk en dit in relatie tot hoe rap toch iets schijnbaar op je af kan komen in tegenstelling tot wanneer je aan dezelfde snelheid zou rijden zonder andere weggebruikers of dit doet met je eigen wagen, en dus het verschil in perceptie dat dit kan teweegbrengen ondanks identieke snelheden in beide situaties.

     De link is:

     http://vimeo.com/sbernadette

     Dus men kan dit filmpje desnoods al eens gebruiken om zelf te beslissen of er wel degelijk altijd aan 30 gereden geweest is.

    • Reactie van William

     Bernadette “Doch zoals eerder eens aangehaald kijk ik niet constant naar die snelheid want het allerbelangrijkste bij elke besturing van een voertuig is zien wat er rondom u gebeurt zodat je nergens tegen aan knalt. ” Vind ik zo mooi gezegd en vergeten er velen

    • Reactie van 3S

     William, dat rode streepje op de kilometerteller aan 50 heeft niets te maken met de minimumsnelheid voor die wagen! :-)

     Ik heb trouwens nog nooit gehoord van een minimumsnelheid van een wagen. Moest die er zijn, zou die wagen trouwens nooit verkocht raken…

    • Reactie van TomC

     @William:
     - Zoals 3S al zei heeft het rode streepje niet met de minimumsnelheid te maken, maar wel met het aanduiden van net die snelheidsbeperkingen.
     - Mijn VW Polo, bouwjaar 2004, heeft zowel een rood streepje op 50, als op 30. Een foto daarvan heb ik niet bij de hand, maar als dit nuttig is, zet ik er hier straks één online.

 3. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Bernadette,
  Bedoel je de gewone bussen of de gelede bussen?
  Want dat die laatste in het midden de drempel raken (en hard) en beschadigt raken, dat begrijp ik.

 4. Reactie van Bernadette

  Wel, er stond zo’n mini smal rubberen exemplaar over de gehele breedte van de straat in de Overpoort juist voor we op 5 april met de nieuwe lijn 8 zouden beginnen.

  En bij wijze van verkenning hebben we daarvoor even met de toen enige gelede die Ferry Cars had de lijn 8 gereden. Ik moet zeggen dat als je daar nog maar stapvoets overreed dat het duidelijk werd dat als je daar met een gelede bus van ons type, en zonder meer ook een standaarbus gezien de hyper moderne technoligiëen nu aanwezig in lijnbussen, dag in dag uit verschillende malen moet overrijden dat die bij regelmaat van de klok regelmatig voor reparatie van het één of andere naar Eeklo mocht terug keren.

  Was me dat een ferme schok dat dit heeft, nog erger dan een put in het wegdek; en dat kan al technische problemen veroorzaken zoals met de buitenverlichting. Bij ons zal het onderste van zo’n drempel niet veel problemen opleveren gezien onze geledes verhoogd zijn. Maar zo’n drempel als toen in de Overpoort kun je niet nemen aan meer dan 10 km/h trouwens want dan zal je bus zeker binnen de korste keren dan aan flarden liggen.

  Maar bij de bussen van De Lijn zelf heb ik al bemerkt dat ze niet allemaal altijd even hoog van de grond staan. In elk geval Guido is zo’n drempel niet alleen een probleem voor het onderste van de bus, maar evenzeer voor de huidige technologie die erin zit. Zo’n bus zit immers vol (soms nogal gevoelige) sensoren om elk mogelijk defect te lokaliseren en via het display te melden.

  • Reactie van William

   Bernadette, ik krijg meer en meer bewondering voor de chauffeurs van de Lijn! Dat die dagelijks in een stad als Gent met tal van werken, hindernissen, druk verkeer, argeloze voetgangers en halsbrekende toeren uithalende fietsers willen rijden. Ik kan daar alleen maar bewondering voor hebben. En ja ik neem regelmatig de bus. Voordeel van de bus te nemen is dat je het verkeer op een andere manier kan bekijken dan als je zelf chauffeur bent. Ook leuk om de Lijn eens op een andere manier te leren kennen door uw bijdragen hier, doe zo voort zou ik zeggen

  • Reactie van Ikke

   Zelfs met mijn Smartje moest ik die drempel in de overpoort aan een slakkegangetje nemen. Was ik blij toen die weg was!

  • Reactie van 3S

   De drempel die vorig jaar in de Overpoort lag, had niets te maken met de verkeersdrempels (rubber of niet) om de snelheid te begrenzen, maar lag daar om leidingen te beschermen die daar lagen ivm. werken.

   Dus eigenlijk niet relevant in deze discussie.

 5. Reactie van rony coekaerts

  ooit was ik buschauffeur. de meest onmogelijke bestemmingen, een gat in de ardennen tot de grote markt in brussel, straatjes waar er nog geen tien centimeter ruimte over was. binnen en buitenland.
  maar elke dag prijs ik me gelukkig dat ik niet meer achter dat stuur moet zitten: ik zit soms met samengeknepen billen naar dames en heren te kijken die daar vooraan aan dat stuur draaien.

 6. Reactie van Freya Roosens

  Nu moet er toch iemand mij vertellen waarom automobilisten die meer dan 30 km/u rijden een rubberen verkeersdrempel voorgeschoteld krijgen om te overwinnen, en buschauffeurs van De Lijn die meer dan 30 km/u rijden verder mogen blijven racen(of ze nu dringend nood hebben aan plaspauze en daarom ‘moeten’ racen naar hun stelplaats, of omdat hun oversten een onhaalbaar rij-rooster hebben opgesteld en de chauffeurs bijgevolg geen andere keuze hebben,…).
  @Bernadette: ik nodig u uit om in de Sportstraat een kijkje te komen nemen naar de 13 bussen per uur die hier voorbijvliegen en een snelheidsmeting te doen. We kijken hier niet op 5 km/u meer of minder, maar het verschil tussen 30 km/u en 50 km/u is echt wel voel- (en hoor-)baar!
  Schepen van Mobiliteit Karin Temmerman heeft de buurtbewoners enkele maanden geleden wel per brief gerustgesteld: er hangt nu een briefje op het prikbord bij De Lijn met de vraag of de chauffeurs zich aan de opgelegde snelheid willen houden… Inderdaad, enkele weken was het beter, maar volgens mij is dat papiertje intussen ‘ondergesneeuwd’ geraakt.

 7. Reactie van Bernadette

  Freya,

  Ik rij zelf op lijn 8 door die straat met mijn bus. Dat het voelbaar is lijkt me wel niet echt logisch daar het op het eerste gezicht een zo te zien goed geasfalteerde weg is zonder putten, en dus niet zoals in de Rijselbergstraat waar de straat u quasi doet denken aan een plak onvervalste Zwitserse Gruyère kaas, en je best het fietspad opgaat om het comfort van de reiziger niet in het gedrang te brengen alsook lichte schade (mogelijk weerkerende defecten) aan de bus te vermijden, maar wel dan geen trilligen ook voor de omwonenden, alhoewel het asfalt in de Rijselbergstraat duidelijk over blijkbaar kasseien aangelegd geworden is.

  Maar je zult het altijd voelen dat die bussen daar doorrijden (Sportstraat) gewoonweg omdat zelfs wanneer een bus stapvoets de drempel terug afrijdt dit een trilling in de ondergrond zal veroorzaken.

  Daar kan niets aan gedaan worden door geen enkele chauffeur. Dat is gewoon eigen aan het soort verkeersdrempels en het gewicht van het voertuig dat erover rijdt. Komt daar ook nog bij dat die verkeersdrempels meestal met klinkers aangelegd worden waardoor de minste oneffenheid ook trillingen zal veroorzaken wanneer een zwaar voertuig deze drempel neemt.

  In de Nekkerberglaan zullen ze dit zeker nog meer kunnen beamen zelfs wanneer een bus er aan 10 km/h zou doorrijden. Daar kan geen enkele chauffeur wat dan ook aan doen. Het enige wat er kan gedaan worden ligt in de handen van Stad Gent in namelijk bijvoorbeeld de heraanleg van de Nekkerberglaan en Belvedèreweg in asfalt daar het anders zonder meer weggesmeten geld zal wezen.

  Wat de Sportstraat betreft kan er ook niemand iets aandoen dat de werken aan het St.-Pietersstation nog niet af zijn. Maar in elk geval hangt bij ons in het bureel de berichtgeving betreffende de Sportstraat nog klaar en duidelijk leesbaar aan de muur. En ik denk dat dit zonder meer ook zo is bij De Lijn in Gentbrugge en Destelbergen.

  Er heeft zelfs een lange tijd het krantenartikel dienaangaande aan de muur geplakt geweest. Dus wat kun je meer doen. Daarnaast heb je ook het probleem dat bij elke verkeersdrempel bussen telkens twee maal behoren op te trekken, en wat anders maar één keer zou zijn zo die er niet geweest was. En men heeft toch ook al de toestand van de riooldeksels in het midden van de straat verbeterd zodat ze geen lawaai meer maken wanneer je er met je bus overrijdt, niet?

  Je hoeft je niet ongerust te maken. Bij De Lijn doen ze er echt alles aan, ook de chauffeurs om de problemen in die straat tot een minimum te beperken.

  • Reactie van Bernadette

   Eén vraagje Freya,

   Hoor je de bussen op lijn 8 ook zeer goed?

   De oude bussen van De Lijn zijn gekend als heuse lawaaimakers. Dat is eigen aan die oude bussen, maar geleidelijk aan zullen die ook vernieuwd worden door bussen die stiller rijden alhoewel dat er door de besparingen een twee jaar durend moratorium is ingevoerd m.b.t. het aangaan van nieuwe bestellingen, en dit dankzij de huidige politiek onder zware druk staande van enkele die De Lijn niet zo genegen zijn.

   Ook iets wat ze bij De Lijn liever niet hadden zien gebeuren, maar ja het is nu eenmaal zo. Het zal dus ongetwijfeld een beetje roeien worden met de riemen die men twee jaar lang maar zal hebben.

 8. Reactie van S

  180000€ voor 12 drempels??
  Dat is dus 15000€ voor één drempel, en dan zijn ze nog ‘makkelijk aan te brengen’…

 9. Reactie van Freya Roosens

  @Bernadette: neen, inderdaad, de bussen van lijn 8 zijn beduidend stiller! En je hebt gelijk, het zijn vooral de oudere bussen die puffen en stomen en erg veel trilling veroorzaken.
  Maar ik woon aan de kruising tussen Sportstraat en Tennisbaanstraat (kleine zijstraat) en ik hou soms mijn hart vast als ik een auto zijn voorrang rechts zie nemen en er komt een bus aangevlogen, want vele bussen vertragen dus echt niet…! Levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Als ik ze wel plots hoor remmen, dan is het omdat een collega-buschauffeur uit de andere richting komt en ze niet kunnen kruisen in het smallere gedeelte. In andere gevallen rijden ze vaak gezwind voorbij de voorrang rechts, auto of geen auto…
  Maar ik ben blij met je antwoord en blij dat het briefje nog steeds uithangt bij jullie!
  Dank voor je reactie alvast!