Cambio rondt kaap van 1.000 gebruikers

vrijdag 5 maart 2010 0u28 | teun | 7 reacties
Trefwoorden: , .

Het Cambio-autodelen, waarbij op verschillende plaatsen in een stad auto’s klaar staan voor klanten, telt sinds februari 1.044 gebruikers in Gent. Daarmee is Gent de meest succesvolle Cambio-stad in Vlaanderen. ‘

We streven er nu naar om heel de binnenstad te kunnen bedienen, door ervoor te zorgen dat iedereen binnen een straal van 500 meter een standplaats heeft met Cambio-wagens’, zegt Geert Gisquière van Cambio. ‘Op dat ogenblik zullen dus alle inwoners van de binnenstad een Cambio-standplaats hebben op loop- of fietsafstand. Ook in de Gentse deelgemeenten willen we het Cambio-project nog uitbreiden.’ Ook daar wil Cambio – op iets langere termijn – gebiedsdekkend worden.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2010 GENTBLOGT VZW

7 reacties »

 1. Reactie van Lies

  Cambio is een mooi initiatief, want als je in de stad woont en werkt, is het dikwijls voordeliger om af en toe een Cambio-auto te gebruiken dan er zelf een aan te schaffen. En uiteraard is het ook milieuvriendelijker.

  Toch even melden dat er in Gent ook een tweede autodeelsysteem is door auto-eigenaars en -gebruikers zelf is opgezet en dat goedkoper is dan Cambio: http://www.degage.be

 2. Reactie van Jimmy

  Lies, of je met je eigen wagen rijdt of met die van Cambio: het blijft even milieu(on)vriendelijk!
  Ik me me trouwens te herinneren dat degage geen nieuwe leden aanvaardt

  • Reactie van Yves

   Tochtoch: Cambio verhoogt de drempel om auto te rijden een beetje. Je denkt meer na over gebruik. Je combineert meer boodschappen. Geen “mijn auto staat er toch, dus gebruik ik hem”mentaliteit. Daardoor vervuil je minder.
   Kort samengevat: zo wordt een auto een functioneel gebruiksvoorwerp ipv (voor sommigen) een status-, fallus- of vrijheidssymbool.

 3. Reactie van Lies

  Ik sluit mij volledig aan bij Yves. Als je lid bent van een autodeelsysteem ga je veel minder met de auto rijden. Je moet het namelijk vooraf plannen en je beseft ook meer hoeveel een rit je kost.

  En als ik geen auto koop, hoeft er ook geen geproduceerd te worden voor mij. Met 10 of meer gebruikers 1 enkele auto delen is stukken milieuvriendelijker dan er alle 10 een kopen die het merendeel van de tijd gewoon de al schaarse parkeerruimte in de stad staat in te nemen.

  Dégage had een ledenstop tot eind 2009. Of die nu nog geldt, weet ik niet.

 4. Reactie van Jimmy

  Lies,
  begrijp me zeker niet verkeerd ik sta voor de volle 100 pond achter cambio en andere gelijkaardige projecten (zelfs al doe ik no jaarlijks een dikke 60K kilometers met die auto die ik van mijn baas mag gebruiken…). De vraag die ik me echter stel is of zo veel milieuvriendelijker is omdat: de mensen die lid zijn van/gebruik maken van Cambio niet sowieso al milieubewuster zijn en bijgevolg ook met hun eigen wagen bewuster zouden omspringen?, de mensen die hun wagen zien als een verlengde van hun persoonlijkheid, falus of whatever (ik incluis: mijn privéwagen is een blitse cabriolet met vier ringen op de neus: mea culpa), zouden die hoegenaamd aangetrokken zijn tot een project als cambio? Misschien moeten we van Cambio een hip merk maken, zodat het cool is om geen wagen te hebben en gezien te worden in een cambio wagen. En als ze nu nog wagens aanbieden zonder dak….

  • Reactie van Geert - cambio

   Beste Jimmy,

   wat er nog eens extra bijkomt : wij proberen altijd rekening te houden met de ecoscore van een wagen bij de keuze van nieuwe modellen én .. je kiest een wagen die past bij de verplaatsing die je voor ogen hebt. Een kleine, zuinige en minder vervuilende stadswagen dus als je alleen even de baan op moet. Die break of 7zitter reserveer je enkel als je die extra zit- of laadruimte ook nodig hebt. (dit in tegenstelling tot de eigen wagen die meestal gekozen wordt in functie van die paar keer op een jaar dat mensen soms wat meer ruimte nodig hebben en die voor de rest oversized door de stad rijdt)

 5. Reactie van Kat

  Cambio is evenals het openbaar vervoer op maat van de binnenstad bewoner.