De vier jaargetijden op minder dan 30 min

donderdag 22 juli 2010 4u02 | San (tekst), Max Van Hemel (beeld) | 13 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

Woensdag ging het regenen, werd al de hele voorbije week voorspeld. Dus vertrokken wij deze namiddag naar de Gentse Feesten gewapend met paraplu’s. Maar geen druppel gezien en die ondingen mochten we overal meesleuren. Toen we ons ‘s avonds klaarmaakten om naar het vuurwerk op de Watersportbaan te gaan kijken, lieten we dan ook de regenschermen thuis. Het zou niet de eerste keer zijn dat de weerman zich vergist had.

Vuurwerk

Zoals de voorbije jaren vertrokken wij ruim op tijd om een mooi plaatsje te kunnen bemachtigen op de tribune vlak voor het vuurwerk, en zoals de voorbije jaren was dat ook mooi gelukt. Maar we zaten nog niet goed en wel neer of we voelden de eerste regendruppels al. Het was zeer zachte regen en na de hitte van de voorbije dagen bracht die eerder verkoeling dan last. Maar een tiental minuten later ging de zachte regen over in een fikse bui en plots probeerden we ons te beschermen tegen de regengoden om toch maar nog een beetje droog te blijven, want weggaan, daar dachten wij niet aan.

En gelijk kregen we ook: de bui duurde ongeveer een half uur en de rest van de avond is het dan mooi droog gebleven. Tegen dan waren we wel een beetje nat, maar dat kon de anticipatie niet dempen. Ondertussen waren de fotografen en vrienden ook toegekomen en mocht het beginnen en om klokslag 23u werden de eerste pijlen aangestoken.

Belgische Vuurwerkmeesters Vangelabbeek hadden een zware opdracht te vervullen want zij dienden in voetsporen te treden van het Franse Ephémère die de voorbije jaren de eer mocht waarnemen. Maar wij Belgen hoeven niet altijd zo bescheiden te zijn en we mogen het gerust ook eens zeggen als we iets goed kunnen, want Vangelabbeek moest zeker niet onder doen dit jaar.

Er was iets minder grondvuurwerk en vooral veel hoogtevuurwerk. De muziek stond dit jaar niet te luid en persoonlijk vond ik dat de compositie en het vuurwerk dit jaar zelfs iets beter op elkaar aansloten, dat de knallen van het vuurwerk beter in de muziek waren geïntegreerd. De vier jonge componisten, Benjamin van Esser, Wouter Vlaeminck, Joris Blanckaert en Antoine Guenet die onder het alhorende oor van componist Frank Nuyts de muziekscore creëren, mogen trots zijn op hun score.

Het finale vuurwerk duurde maar liefst 6 minuten. 6 minuten waarin we overrompeld werden van het hoogtevuurwerk, bijna zonder adem te kunnen nemen. Een prachtige finale waarin zowat elk hoogtevuurwerk dat ik al gezien heb aan bod is gekomen, in harmonie, zonder overdreven over te komen. Vangelabbeek mag trots zijn op zijn vuurwerk. Geniet nog even mee na.

Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk Vuurwerk

© 2010 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van Hélène

  Ik hoorde het tot in mijn bed en had spijt dat ik niet effectief aan de Watersportbaan stond…

 2. Reactie van marc

  ik had net de tegenovergestelde indruk: weinig of geen harmonie tussen vuurwerk en muziek, en op het inde zomaar wat afsteken: als het maar luid en spectaculair was. Ik was er niet echt wild van. Maar misschien ben ik wel de enige…

  • Reactie van kunvp

   Marc,
   U was zeker niet de enige, veel pijlen, veel knallen, niks “subtiliteit”.
   Ik had vooral de indruk dat MiraMiro onder druk stond om eens een Belgische vuurwerkmaker te vragen, niet omdat ze die goed vinden. Ephémère vond ik knapper.

 3. Reactie van rony coekaerts

  vuurwerk is hoe raar ook een heel subtiel gegeven.
  men kan veel pijlen de lucht inschieten maar er een mooi schouwspel van maken is iets anders.
  door omstandigheden heb ik de laatste vijf jaar een pak vuurwerk gezien a rato van minstens één per week.
  die waren buiten wat licht, rook en knallen niet zo mooi. alhoewel. de veelvoud maakt veel goed.
  het mooiste vuurwerk was de opening en afsluiting van de OS.(china). dat zie ik niet meer ervaren.
  ook het vuurwerk in zuid.afrika (einde voetbal) mocht er zijn, maar wel door chinesen opgebouwd.
  sorry, maar ze hebben het uitgevonden en voor hen heeft het ook een andere betekenis.
  we hebben in belgie een paar heel goede, internationaal erkende vuurwerkmakers, maar de subtiliteit ontbreekt dikwijls£.

  • Reactie van kunvp

   Beste Rony,

   Wat ben ik jaloers: 1 vuurwerk per week !
   Ik zie er 1 tot 2 per jaar. En echt goede, neen.
   Misschien moeten we mira miro de suggestie doen om een Chinees vuurwerkmaker te vragen?
   Een Chinese vuurwerkchoreograaf /regisseur (met Belgische pijlen?) Of werkt het zo niet?
   Koen

 4. Reactie van jeroen

  Nou blijkbaar hebben jullie een ander vuurwerk gezien of is dit een reactie van concurrentie, ik en vele met mij vonden dit toch wel een van de beste vuurwerken getoond op de Gentse feesten, het was net een mooie opbouw, mooi op de muziek met hoogtes en laagtes en een geweldige apotheose zoals vuurwerk hoort te zijn, er word hier de vergelijking gemaakt met os en wk maar deze budgetten zijn volgens mij buiten alle proporties dus vergelijk het hier aub niet mee. ik denk ook dat de reacties hierboven niet van echte Gentenaars zijn, omdat wij in Gent al veel beloftes hebben gehad in het verleden met vuurwerk en nu voor de tweede maal eindelijk kregen wat men beloofd heeft
  hiermee gezegd zijnde, meningen verschillen

  • Reactie van kunvp

   Anders wel een echte Gentenaar hoor, eentje die nog de vuurwerken meemaakte tijdens de Genste Feesten die werden afgeschoten op het Braunplein en andere onverantwoorde plaatsen.

 5. Reactie van Nancy

  Het vuurwerk was gewoonweg prachtig en af!!! ik vond dat de mensen van het vuurwerk geen gemakkelijke opdracht gekregen hebben en vind dat ze dit tot een heel bijzonder en prachtig resultaat hebben verwerkt. Ik ben blij dat het gents vuurwerk eindelijk terug gedaan wordt door een belgische firma, wij mogen daar ook trots op zijn, en voor degene die het dan toch niet zo waw vonden als ik, draai je dan om en ga terug van waar je gekomen bent (naar huis dus)!!!

  • Reactie van marc

   oh la la.. met je verkeerd been uit bed gestapt? Voor mijn part komt de vuurwerkfirma uit Papoea Nieuw Guinea, als het maar goed gedaan is. Smaken blijken dus inderdaad te verschillen. Wat dat naar huis gaan betreft: dit lijkt me hier geen optie omdat je pas na afloop weet of het goed was of niet.

 6. Reactie van cocquyt willy

  Allé er is nog geld in de kas zie ik

 7. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Nu, ik was er niet bij. Was het nu goed of slecht, of tussenbeiden?

  • Reactie van kunvp

   :-),
   @ Jean-Marie
   Smaken verschillen. Maar het was een tussenbeiden. Spectaculair tussenbeiden.

  • Reactie van kunvp

   Het was niet slecht omdat het zo spectaculair was, maar veel pijlen maken geen mooi vuurwerk.
   Tussenbeiden