Opnieuw opdoffer voor Kobra-werken

donderdag 29 juli 2010 12u28 | Wouter | 23 reacties
Trefwoorden: , .

Het lijkt wel of er een doem rust op de Kobra-werken in de binnenstad. Na alle tegenslagen met de Korenmarkt loopt het nu mis met het Braunplein. De Raad van State schorste de gunning voor de werken van fase twee op het Braunplein en in de Belfortstraat. Stad Gent moet opnieuw gunnen. De werken lopen zeker vijf weken vertraging op.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2010 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van Ciesvandekwis

  Zoals Louis Tobback al zei: ‘In dit land kan iedereen alles tegenhouden, maar niemand kan nog iets doen vooruitgaan.’

  Iemand een idee van de aannemer die gewonnen heeft en wie procedeert?

  • Reactie van Roland

   Zoals zo vele keren, journalistiek van het derde knoopsgat, het essentiële ontbreekt, zie je vraag.

   • Reactie van Arthur De Decker

    Iedereen kan op het internet terugvonde dat De Raad van State bij arrest nr 206.395 van 2/7/2010 de schorsing beveelt van de tenuitvoerlegging bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de beslissing van 20 mei 2010 van het college
    van burgemeester en schepenen van de Stad Gent om de overheidsopdracht van aanneming van werken ‘Kobra-project Deelgebied 2 : heraanleg Emile Braunplein en omgeving, toe te wijzen aan de
    nv Antwerpse Bouwwerken.
    Deze schorsing werd aangevraagd door de thv Besix- Désire Stadsbader-Flamand.

    • Reactie van TomVS

     Zeer duidelijk is dat. Ik moet drie keer herbeginnen eer ik daar een jota van snap.

  • Reactie van Arthur De Decker

   Het gaat om de NV Besix en de NV Desiré Stadsbader-Flamand tegen de Stad Gent en als tussenkomende partij de NV Antwerpse Bouwwerken. Deze laatste kreeg de opdracht toegewezen. Zie arrest RVS 2/7/2010 nr 206.395.
   Hopelijk wordt die evenementenhal op het Braunplein nooit gerealiseerd.

   • Reactie van Jean Marie DE WULF

    Arthur, kan er tegen dat “halle”project nog een klacht bij de Raad van State neergelegd worden? Zo ja graagvlug nieuws…

    • Reactie van Arthur De Decker

     Door het arrest van de Raad van state moet het college de toewijzing opnieuw onderzoeken en een nieuwe beslissing nemen. Tegen dat besluit kan iedereen die belang heeft schorsing en/of vernietiging vragen aan de Raad van State. Dit geldt dus enkel voor de overheidsopdracht.
     Voor de werken aan het Braunplein, inclusief de evenementenhalle, heeft er reeds een openbaar onderzoek plaats gevonden en bestaat er vermoedelijk reeds een stedenbouwkundige vergunning en is de termijn om daartegen in beroep te gaan vermoedelijk reeds verstreken, of vergis ik mij?

   • Reactie van kristof

    hopelijk blijft de vertraging van de werken beperkt en kan die evenementenhal snel gerealiseerd worden

 2. Reactie van herb

  tegenslagen??? ik noem dit gewoonweg slecht georganiseerd, slechte planning, niet echt meer weten hoe het verder moet.

 3. Reactie van Ciesvandekwis

  Stadsbader kreeg al de Korenmarkt toegewezen, en we weten allemaal hoe vlotjes de werken daar vooruitgingen (sporenleverancier van onderaannemer Strukton), nietwaar?
  Nogmaals: ik zou maar al te graag dat gunningsverslag lezen, maar ook de boetes die men kan opleggen voor vertraging van de werken.

  • Reactie van Arthur De Decker

   In uitvoering van het decreet openbaarheid van bestuur is dat gunningsverslag een bestuursdocument en dus openbaar. U moet het wel schriftelijk aanvragen bij het Gentse stadsbetuur.

 4. Reactie van MarC

  Wat zei Louis Tobback alweer?

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Gelukkig dat er mensen zijn om absurde dingen tegen te houden.
   Spijtig dat er mensen zijn die dergelijke absurde dingen ontwerpen die geen positieve vooruitgang generen. Vandaar onze trage vooruigang: te weinig vooruitziende mensen.

 5. Reactie van Huug

  Wat kan het ons schelen hoe het resultaat van de werken zullen zijn als de plaatselijke middenstand het zicht erop onmiddellijk nadat ze gedaan zijn finaal om zeep helpt?
  Ik ben net terug van een wandeling door de stad en de Korenmarkt en ik ben in shock. De plaatselijke neringdo(e)nders hebben er niets beters op gevonden om het zicht op het prachtig heraangelegde plein totaal te verkl*ten door er “supergezellige” palmbomen neer te plempen die niet misstaan op een ordinair, goedkoop stinkend achterafstrand in Benidorm/Blankenberge.
  Schaamtelijk gewoon. Verschrikkelijk. En die krengen zijn ook nog eens winterhard, arrrgh!
  Om een idee te krijgen, die ondingen zien er zo uit: http://www.snuffelmarkt.net/popup_image.php?id=38170

  • Reactie van kristof

   Ik kan u alleen maar gelijk geven. De bewuste palmbomen zijn ondertussen ook neergestreken in de vlaanderenstraat en het ziet er gewoon onnozel uit. palmbomen horen niet thuis in een land als belgië.

  • Reactie van Kwinten

   ‘t is nog lelijker als buxussen :)

  • Reactie van TomVS

   Geen pinten meer pakken waar die dingen staan gewoon. ‘t Is te zot voor woorden.

 6. Reactie van rony coekaerts

  in de algemene tendens om overal stranden, dus hoopjes zand, neer te gooien kon de middenstand in gent niet achter blijven.
  als parijs een strand heeft, brussel iets vergelijkbaars, moet men toch ook in gent zijn mexicaanse drankjes kwijt geraken.
  palmbomen! nog een paar decenia wachten dacht ik zo. de opwarming brengt ze wel naar hier.

 7. Reactie van Frans

  Geen enkele boom dus op de Korenmarkt. Uitzicht op bomen wordt het monopolie van het toekomstig ondergronds “Grand Café” op het Emile Braunplein. De bomen aldaar zullen het verschrikkelijk uitzicht op de lompe palen van De Lijn en de mislukte architectuur op de hoeken van de St-Niklaasstraat enigszins milderen. Dat was ook de functie van de eiken tegen de gevel van de vroegere Sarma op de Korenmarkt.

 8. Reactie van David

  Ik ben gisteren, na verlof, ook eens door Gent gaan wandelen.
  Wat een onkunde om Gents centrumplein aan te leggen.
  - totaal onvakkundig geplaatste platines,
  - plasvorming, oneffen, onoordeelkundig geplaatste hellingen,
  - onbegrijpbare patronen, wellicht alleen zichtbaar op een plan, maar niet vanop het plein,
  - geen sfeer, kaalheid, oostblokarchitectuur,
  - slechte geplaatste betonplaten (itt de lofzangen omdat dit bij warm weer uitgevoerd ‘s nachts werd),
  - bovendien: een gewassen betonvlakte op zo’n toplokatie?,
  - monopolie van De Lijn, die het gehele plein vern..,

  Mijn mening: onkunde van zowel ontwerpers als uitvoerders, die via slimme manipulatieve 3D voorstellingen iedereen misleiden, incl. hunzelve, gevolgd door een gebrekkige werfopvolging van zowel uitvoerders als bestuur.

  Weggegooid geld.

  Ik kan die middenstanders dan ook geen ongelijk geven zelf wat sfeer aan te brengen, al vind ik de uitwerking idd. niet geslaagd.

  • Reactie van Frans

   David, in jouw Salomonsoordeel ben je wel streng voor wat « het beste stadsbestuur van het land laat uitvoeren door topontwerpers ». Hou je nog munitie over wanneer de twee zuilen, de schuilhokjes en de met glas bedekte houten hal op hun betonnen sokkels zullen staan?

 9. Reactie van David

  Hopelijk gaat men in deze toekomstige constructies bekwamer en met meer oog voor detail tewerk, zodat een toekomstig centrumbezoek voor mij ook estetisch weer waardevol wordt.
  Nu heb ik mij de gehele wandeling doodgeërgerd aan de onbekwaamheid (als voorbeeld, op de platines cementrester tot 3 cm dikte…)