Van vroeger: de Baudelostraat

vrijdag 27 augustus 2010 12u43 | Max Van Hemel | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , .

Enkele weken geleden wierpen we een blik op het Groot Kanon, aka Dulle Griet, anno ca. 1900 en anno 2010, alsook op het Baudelooleitje, waar nu de Bibliotheekstraat loopt/liep. Deze vergelijkingen vielen duidelijk in de smaak, en jullie vroegen naar meer.
U vraagt, wij draaien. Volg de gids naar de Baudelostraat.

Druifsteeg-Baudelostraat

Druifsteeg anno 1900 vs Baudelostraat anno 2010. De Druifsteeg (eerst Struivelstraat, vandaag Baudelostraat) gezien vanaf de Ottogracht richting Vrijdagmarkt. De woningen werden allemaal gesloopt. De straat rechts (Steurstraat) werd opgenomen in de Penitentenstraat. Alle woningen in dit stuk van de Baudelostraat dateren van na 1900.

Druifsteeg-Baudelostraat

In sommige gevels in de Baudelostraat vind je nog verwijzingen naar de vroegere Druifsteeg. Ondanks dat deze woningen werden gebouwd toen er al geen Druifsteeg meer was, spreekt men nog over de druif op zich.
Een groot deel van de woningen werd gebouwd door architect Jacob Gustaaf Semey (1864-1935). Hij kocht zelf talrijke loten van de nieuwe straat op om zo een homogene gevelrij in eclectische stijl te kunnen creëren. Typisch voor hem zijn de vele versierselen die hij op de huizen aanbrengt, zoals beelden en spreuken, die vaak een educatief en moraliserend karakter hebben. Ook talrijke woningen in de nabijgelegen Wolfstraat zijn van zijn hand, maar vermoedelijk is hij vooral bekend voor de – nog resterende – prachtige woningen aan de Vlaamse Kaai, die opgedragen werden aan Vlaamse kunstenaars die in de 19de eeuw een vooraanstaande rol speelden in de Vlaamse Beweging (o.a. Ferdinand Snellaert, Hippoliet Van Peene, Karel Miry, Hendrik Conscience – de huizen opgedragen aan o.a. Jan Frans Willems en Karel Lodewijk Ledeganck werden helaas afgebroken). Semey was eveneens een van de eerste ontwerpers van sociale woningen.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Van vroeger: de Baudelostraat

  1. Reactie van Roland

    In de huidige straat staan een paar zeer mooie huizen (gevels). De verandering is hier in het voordeel.