Vintage design event op de vrijdagsmarkt

donderdag 16 september 2010 16u58 | Greet A | 13 reacties
Trefwoorden: , , .

“Hé, nieuwe kleurtjes”, dacht ik toen ik voor het eerst de aankondiging van het Vintage design event zag, “Is dat van dezelfde mensen als die van vorig jaar?”. Ja en nee, zo blijkt. Er was al een bijzonder geslaagde eerste editie op de Vrijdagmarkt vorig jaar, en die werd opgevolgd door een tweede beurs in de Loods 22. De reacties waren nogal gemengd. 10 Euro inkom voor wat in essentie een groot uitgevallen winkel in tweedehands design bleek te zijn, dat vond niet iedereen licht verteerbaar. Ook één van de originele organisatoren had er zo zijn bedenkingen bij en stapte eruit. En breit nu zondag gewoon een vervolg aan het oorspronkelijke opzet.

Vintage Design Event

Als ik langsloop om eens te horen hoe dat nu precies zit, is Paul Cooreman nog druk in de weer. Samen met zijn collega Stefan Baeten is hij bezig met het uittekenen van het grondplan voor de standhouders.

Paul Cooreman: “Het idee achter de eerste editie was vooral: publiciteit maken voor vintage design. We wilden een gezellige markt voor alle Gentenaars en het gaf ons ook een gelegenheid om met onze collega’s uit binnen- en buitenland kennis te maken. Voor mij stond dat een beetje haaks op de aanpak in de havenloods. Vandaar dat we gekozen hebben voor een nieuwe naam en een nieuw logo, met de bedoeling het oorspronkelijke concept uit te bouwen.”

Vintage Design Event Vintage Design Event

Stefan Baeten: “We zien het echt helemaal zitten. Er is ons goed weer beloofd, dus net zoals de vorige keer wordt het hier gezellig rondhangen. We hebben een dertigtal standhouders. Uit België, maar ook uit Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het accent ligt op design uit de jaren 50, 60 en 70, en we hebben speciale aandacht voor Belgische ontwerpen uit die periode. We gaan er prat op dat er iets te vinden is voor elk budget: van betaalbare trendy spullen tot echte klassiekers voor wie grotere ambities heeft. Nieuw is ook dat we een aantal standhouders hebben die vintage kledij aanbieden.”

Vintage Design Event Vintage Design Event

Het enthousiasme van beide heren is echt aanstekelijk. Liefde voor mooie dingen, en de goesting om die te delen is de grote motivatie. In elk geval: ik ga samen met (vermoedelijk) heel hip Gent shoppen onder het mom aan cultuur te doen. Een ideale combinatie voor een lome zondag . En het kan vanaf 8 u. ’s morgens tot 18 u. ’s avonds, op de Vrijdagmarkt.

Meer info op vintagedesignevent.be

© 2010 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van pascal

  200 EUR per standplaats vragen zorgt er meer dan waarschijnlijk opnieuw voor dat er weinig budget of betaalbaars tussen zal zitten.

 2. Reactie van T.

  Parking Vrijdagmarkt?? Is het zondag niet van autovrije zondag in Gent?

  • Reactie van Paul Cooreman

   Ja!! zondag is het van dat.
   Een wandeling?? De fiets??

 3. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Brol van voor dertig jaar……. :))

 4. Reactie van Paul Cooreman

  Tja..brol ?? Ik wil wel eens jouw intèrieur zien.

 5. Reactie van WILLI

  Iedereen met het verkeerde been uit z’n vintagedesign-bed gestapt ?

 6. Reactie van Paul Cooreman

  Ja…inderdaad.
  Beter POSITIEF denken.

 7. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Het woord “brol” ligt bij mij niet negatief, want hier rond mij ligt er heel wat brol.
  Ik zie op de foto’s merwaardige creaties van Herman Miller, Arne Jacobsen, enz; de idolen uit mijn jeugd.

  Mag ik dan mijn eigen smaak niet uiten, op mijn manier?

 8. Reactie van Frederic Rozier

  De outdoor DesignMarkten zijn altijd GRATIS voor publiek.
  De vorige DesignMarktGent met een designroute: hommage aan Maarten Van Severen is hier een mooi voorbeeld van.
  Zo was ook DesignMarktKnokke GRATIS.
  Het is natuurlijk zo dat een Indoor Event, waarbij een lokatie moet gehuurd worden en een men een grote kostenstructuur heeft, nooit gratis is.
  Het ticket van de vorige IndoorDesignMarkt gaf ook GRATIS toegang tot het Design museum Gent en het was mogelijk om je designstuk te laten schatten en determineren.
  Ook was designlegende Friso Kramer (87 jaar) in de Loods22 voor een interviewmoment samen Lieven Dhaenens (conservator Design museum Gent en Marnick Smessaert (zaakvoerder Dark)over de invloed van Vintage design op het hedendaags gebeuren.

  • Reactie van laurensv

   “Het is natuurlijk zo dat een Indoor Event, waarbij een lokatie moet gehuurd worden en een men een grote kostenstructuur heeft, nooit gratis is.”
   Nee, indoor events zijn natuurlijk nooit gratis.
   kuch http://www.gratisingent.be/ kuch

 9. Reactie van else deneys

  Voor zover mij bekend had onze vriend Paul Cooreman niets met Loods 22 te maken behalve een oordeel dat nergens op slaat. Loods 22 was een super event, in een super lokatie met heel veel handelaars en een enorm aanbod & een heel uitgewerkt programma. Je kon er de beste stukken kopen aan de beste prijzen. En dat er inkom wordt gevraagd voor indoor events die een serieuze financiële input vereisen van de organisatoren, is ook een beetje normaal. De daaropvolgende ICC events zijn trouwens 8 euro, 6 in voorverkoop juist om het voor iedereen heel betaalbaar te houden. En met opnieuw een heel programma aan events & happenings.Gewoon een ervaring op zich. Super wijs. Trouwens, alle outdoors van DesignMarkt Rozier zoals Knokke zijn GRATIS en MET een leuke invulling zoals een meeting point & een lounge, wat ook weer geld kost. Wat is de Vrijdagsmarkt ? Wat handelaars samen die mogen afdokken en voor de passanten is het wat objecten kijken. Een beetje normaal dat daar geen geld voor gevraagd wordt. Iedereen kan zoiets organiseren. En volk genoeg dat afzakt van de rommelmarkt.Doe maar & veel succes, maar geen dwaze kritiek op events met een toegevoegde waarde. En met veel risico voor wie het organiseert. Respect.

 10. Reactie van paul cooreman

  Beste Elseke,bedankt voor uw”positieve kritiek”.Wat is de Vrijdagmarkt?Een ongelofelijke GRATIS outdoormarkt,voor iedereen,voor elk wat wils,voor ieders beurs.En,Ja,iedereen kan zoiets organisern.Goedkope BLA BLA.Waarom heb jij het niet gedaan??
  NIET VERGETEN!!dat Mr Rozier en ikzelve..op mijn initiatief,en Mr Rozier mag zeggen wat hij wil!! samen de 1ste markt in mekaar gestampt hebben.EN!! dat Mr Rozier daardoor!! LOODS 22 en KNOKKE heeft kunnen organiseren.ALLE BEWIJZEN IN TE ZIEN TEN MIJNEN HUIZE!!!!Waar inderdaad handelaars mochten AFDOKKEN plus klanten moesten betalen!!
  Beste Else Deneys,INFORMEER U eerst beter voor U dat soort van VUILPRAAT uitspugt.Indien U meer uitleg wil,altijd welkom bij ” ONZE VRIEND PAUL COOREMAN ”
  P.S. 1..voor zover mij bekent ben ik geen VRIEND van U
  2..wie heeft U dat alles mooi ingefluisterd?

  Met vriendelijke groeten,Paul Cooreman